1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ramshorn Snail (Planorbis Rubrum)

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 2 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Sizlerle, akvaryumlarda istenmeyen salyangoz sınıfında bulunan Ramshorn Snail ile ilgili internet üzerinde bulduğum fotoğrafları paylaşmak istedim. Daha sonra da karar değiştirip, fotoğrafların bulunduğu sitede bu salyangoz türü ile ilgili yazıyı da Türkçe'ye çevirme gereğini duydum.

    Fakat tercüme sırasında, yazılanların bildiklerimizden farklı birşey olmadığı gördüğüm halde, yine de devam edip konuyu burada açıyorum. Bu ve benzeri salyangozlardan kurtulma ile ilgiliyazıda verilen çözüm önerisi, Gokhanaltindas arkadaşımızın açtığı başlık altında zaten işlenmiştir.

    Son olarak, akvaryumlarımın birinde yaklaşık 20-25 adet kadar bu salyangozdan bulunmaktadır. Yazıdakinin aksine, bitkilere veya diğer canlılara zarar verdiğini kesinlikle görmedim. Bu durumda; ya aşağıda tercümesi yapılan yazıdaki bilgide hata vardır ya da bu salyangozların yediği bitkiler benim tankımda mevcut değildir. Bu ayrıma dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. huh:


    Saygılar,

    Ramshorn Snail (Planorbis Rubrum)

    Ramshorn Snail’in adı kötüye çıkmış bir salyangozdur. Birçok bitkili akvaryum sahibi bu salyangozu bir baş belası olduğunu ve bu nedenle de akvaryumlarda kökünün kazınmasını düşünür. Bu salyangoz bitkilerini yiyebilir, ön planda duran glassostigma’larınızı mahverder, karideslerinizi kovalayarak onların yemlerini ve daha bunun gibi bir çok rahatsız işler yapar. Bütün bunlar kulağa kötü gelen şeyler olmakla birlikte yemlemeyi azaltarak bu salyangozdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

    Fazla yemle bu salgının bir numaralı sebebidir. Eğer tankınızda bu türden pek çok salyangoz varsa, çok büyük bir ihtimalle balık veya karideslerinizi fazla besliyorsunuzdur. Ramshorn Snail çok çabuk çoğalırlar. Sert sümüğümsü bir madde içinde bir yumurta öbeği bırakırlar. Bu yumurtaların bir örneği aşağıdaki resimde verilmiştir.

    Kayalar, cam, yapraklar ve hemen hemen her yerde yumurtalarını görebilirsiniz. Gördükleriniz akvaryumdan dışarı almakla uğraşmayın çünkü gördüğünüz bir adet yumurta öbeğine karşılık görmediğiniz en az beş adet daha vardır.

    Ne yazık ki piyasada satılmakta olan pek çok salyangoz zehri bulunmaktadır. Eğer aynı tankta karides, kerevit, veya diğer böcekgiller besliyorsanız, bu tür kimyasalları bu canlılardan kurtulmak için akvaryumunuzda kullanmamayı önemle öneririm. Bu tür kimyasalları kullandığınız takdirde diğer canlılarını büyük ihtimalle kaybedeceksinizdir. Bu tür kimyasalları bir kenar koyup onlarla mücadele etmek için onların zayıf yanlarını kullanın. Onların zayıf yanları ise yavaş hareket etmeleridir.
    Akvaryumun için bakarak onların tamamını göremeyeceğiniz aşikardır. Onları tek tek aramak yerine onların size gelmesini sağlayın. Bu method bir çok akvarist tarafından kullanılır ve her zaman da işe yarar. Akşam ışıkları kapamadan önce akvaryum tabanına bir parça salatalık yerleştirin ve sabah ışıkları yanmadan/gün ağırmadan bir saat evvel kalkıp salatalığın üzerindeki salyangozları toplayın.

    Ramshorn salyangozları arasında çok güzel olanlar da vardır. Mesela:

    Mavi Ramshorn

    Pembe Ramshorn

    Omurgasızları besleyen bazı akvaristler renkli ramshornları besleyip üretmektedirler.

    Kaynak: http://www.planetinverts.com/ramshorn_snail.html
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ellerine sağlık Tamer Hocam...

    Müsadenle ben de benim Ramshorn'lardan birkaç cümle zikredeyim...

    Bu salyangozlar inanılmaz ceset yiyicileridir... Toplu halde ölü bir balığın üstüne çullanırlar ve kılçığında tek bir çürüyecek et parçası bırakmazlar... Bu açıdan düşünüldüklerinde de suyun bozulmasını engelledikleri için çok faydalı canlılardır...

    Bir de bilimsel anktot vereyim... Benim tankıma bulaşanlar en sık karşılaşılanlar olan kahverengilerdi... Zamanla tankı istila ettiler... İnanılmaz hızlı ürediler ve hala aynı potansiyeli gösteriyorlar... Bütün bu süreçler boyunca en baştaki kahverengi populasyonun içinden Pembe, Mavi ve Albino (kabuk rengi açısından) ramshorn'lar çıktı... Ya bu renkleri taşıyan genler benim tanklarıma bulaşan ramshornların gen havuzunda başından beri bulunuyordu ya da bu canlılarda mutasyon hızı inanılmaz derecede yüksek... Hala bile kabuklarında değişik beneklenmeler görülen bireyler doğup duruyor...
     
  3. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ben bu iki gün önce paludaryumumda siyahbeyaz bir salyangoz buldum, küçücük birşeydi biryerden düşmüştür dedim ezdim, bu gün bir tane daha buldum ve suda değil bu kez suyun dışındaydı ve nohuttan biraz büyüktü çok güzel rengi vardı ama çoğalmalarından korkup ezdim onuda zaten ramshorndan bıktım bide bu çıkmasın başıma muhtemelen Aydostan yada belgrattaki gölden gelmiştir :bilmem:
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer Abi ellerine sağlık. Bana sadece konuyla alakalı olarak teşekkür etmek düşüyor. Salyangozlar konusunda aynı düşünüyoruz Tamer abi, faydalı yanlarından akvaryumlarda yararlanmalıyız ve bunu yaparken salyozgozları ve türevlerini sadece temizlik yapan canlılar olarak görmememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu canlılarında akvaryum doğallığına katkıları mutlaka olacaktır.
     
  5. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    Cevap: Ramshorn Snail (Planorbis Rubrum)

    Konuyu bir bakıma hortlatmış gibi oldum ama Tamer hocam bu salyangozlar hakkında başa bela deniyor.Ancak renkleri çok hoşuma gitti.Bitkilere zarar veriyor denmiş ancak siz aksini söylüyorsunuz.Son olarak gözlemleriniz nedir? Moss gibi bitkilerle beslenebilirler mi? Aşırı üreme nasıl engellenebilir?
     
  6. numan85

    numan85

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Kırşehir
    İsim:
    Numan KOÇER
    Salyangoz türleri içerisinde benim posolardan sonra en beğendiğim türdür, hatta posolar aç kaldıklarında bitkilerle beslenebiliyorlar ama ramshornların ben bitkilerle beslendiğine daha şahit olmadım, özellikle karides akvaryumunda fazla yemleme sonuçları çok kötü olan bir hatadır, bu hatanın önüne geçmekte salyangozların fazla yemleri tüketmesi yönünden çok önemli faydaları vardır. bence salyangozlar zarar değil faydalıdırlar fazla ürerlerse çözümü çok basit akvaryuma bir salatalık atıp salyangozların onun üzerine toplanması beklenir toplana salyangozlarla birlikte salatalık çıkarılır böylece popilasyon dengede tutulur.
     
  7. Sezer han

    Sezer han

    Mesajlar:
    115
    Faydalı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık.
     
  8. ciminli2424

    ciminli2424

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Emir Berk YILMAZ
    Bendede kahverengi olandan var balık satın aldığımda adam yanlışlıkla koymuştu sabah bi kalktım üremişler ve korkuyorum lepisteslerime birşey yapar diye salatalık yöntemini bir deneyeyim
     

Sayfayı Paylaş