1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Soft Mercanlar

Başlığı 'Soft-Yumuşak Mercan Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 6 Eylül 2013 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Soft mercanlar bakım, beslenme ve büyütme sırasında ne ister anlamaya çalışacağız. Alcyonacea yumuşak mercan ailesi oldukça geniş bir aile. Soft mercanlar böylesine zenginlik içinde olunca renk, desen, görünüm çeşitliliği yüksek. Değişken istekleri açısından da zengin deniz akvaryumu mercanları olduklarını rahatlıkla görebiliriz. Soft mercanlar için yumuşak mercan ifadesinin verilme nedeni ise, sert iskelet yapısına sahip olmamaları. Yumuşak dokuları sayesinde bünyelerine çektikleri su miktarı ile genişleyebilir ve uzayabilirler. Bünyelerine su çekmeleri neticesinde deniz akvaryumu su kalitesinin önemi aslında pek de ilk akla gelen şekilde değildir. Su kalitesi elbette önemlidir ama SPS ve LPS mercan türlerine göre daha toleranslıdırlar. Aynı zamanda Soft mercanların kayasını değiştirmek veya fraglamak anlamında birçok türe göre daha zor olabilir.

    Soft Mercanlar Hakkında Ön Bilgiler

    Soft mercanlar.jpg

    Makalemizde ele aldığımız soft mercanların ilk olarak genel tanımlarını ele almaya çalışalım. Yumuşak mercanlar etli gövdelere sahiptir ve polipler gövde üzerinde çok sayıda bulunur. Genel olarak ele alacağımız ile Sarcophyton sp Mantar / Alcyoniidae, Dendrophthya sp. Nephtheidae türleridir. Yumuşak dokularına temas edildiğinde jölemsi bir tabaka hissi verirler ve gövdeleri tüylü görünüme sahiptir. Doğal yaşam alanları resif bölgeleridir ve buralarda yaygındır. Soft mercanlar içinde özellikle bazı polip türleri güçlü toksinleri tepe kısımlarında barındırırlar. Bu toksinler balıklar açısından tatsız ya da zararlı toksik olarak algılanır. Ayrıca kendi mercan dünyaları içinde sürekli şekilde yer savaşları yaşandığı için bu toksik maddeler agresiflik için kullanılır. Komşuluk açısından soft mercanlar pek iyi gelişmiş denemez ama yine de çok yakın ve bitişik yaşayabilen türleri bulunur. Özellikle sert mercan türlerini öldürmek ağırlıkta gibi görünüyor ve bunu yaparken püskürtme işlemini kullanıyorlar. Çok yavaş olsa da hareket edebildikleri bilinmektedir.

    Soft Mercanlar (Yumuşak Mercan Türleri) Beslenmesi Nasıl Yapılır?

    Beslenmeleri konusunda soft mercanlar birçok türe göre aslında zahmetsiz canlılar demek mümkün. Yumuşak mercan türleri sert mercan türlerinin aksine çok daha uzun polipleri sayesinde beslenirler. Tentacles (Tentakülleri) en büyük yardımcılarıdır. Bazı türleri ise zooxanthellae yani fotosentez yapabilirler. Bunu anlamanın en kolay yolu spiküllerinin parlak renkli veya kahverengi renkte olup olmadığına bakmaktır. Renkli türler fotosentezi daha çok gerçekleştirirler. Beslenmelerini plankton ve organik atıklar ile gerçekleştirirler. Bu açıdan çoğu türe harici beslenme uygulanmaz iken bazı türler ek besin ilavesine ihtiyaç duyar.

    Soft Mercanlar ve Türlerin Renklenmesi

    Yumuşak soft mercanlar sabit iskeletler üretmezler. Sekiz dokunaçlı polipleri vardır. Bu türlerin bir başka tuhaflığı ise kendi ölümünden sonra kalan iskeletlerinin parlak bir renge sahip olmasıdır. Büyük koloniler oluşturabilirler ve bazıları renk güzelliklerini demir tuzlarına borçludurlar. Örnek olarak boru mercan iskeleti kırmızı renktedir ama çoğu zaman beslemeyle alakalı olarak renk kaybı görünür. Tüp benzeri iskelet organları boruya benzer ve gerçek anlamda erimiş spikülleri yoktur. Yumuşak kumlu alanlarda yaşayan soft mercanlar daha çok tüylü yapıda olur. Türlerinin tehditleri de elbette vardır. İnsanlar, fırtınalar çok sayıda mercanı yaralar ve yok eder. Ortam suları giderek kirleniyor ve hastalıkların artma tehlikesi oluşuyor. Soft mercanların korunması için yapılması gerekenlerden çok zarar almalarını engellemek daha mantıklıdır, çünkü oluşan hasarların düzelmesi çok uzun zaman almaktadır. Deniz akvaryumları yapılarında ortalama ekipman gücüne sahip akvaryumlar için en ideal türler soft mercanlar diyebiliriz.

    Akvaryum Portalı
     
    Sinan09, ugur bayoglu, Beril olcay ve diğer 14 kişi bunu beğendi.
  2. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Eline koluna sağlık abi. Kütüphane gibisin.

    GT-I9500 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Çok güzel bir makale olmuş Temel abi.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler, soft mercanlar çok tercih edilen türler, bakımı ve genel özelliklerini aktarmaya çalıştım.
     
    Beril olcay bunu beğendi.
  5. Kızıldeniz Akvaryum

    Kızıldeniz Akvaryum

    Mesajlar:
    2.220
    Yer:
    MANİSA
    İsim:
    ilyas özden
    Üstad eline sağlık, çok açıklayıcı bir yazı, keyifle okudum..
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  6. tsenol

    tsenol

    Mesajlar:
    760
    Yer:
    İZMİR
    İsim:
    Tahir Şenol
    Üstad
    Emek verilerek yazılmış bu açıklamalar için teşekkürler. Benim mini tank a gelecek mercanları dört gözle bekliyorum.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. King Elvis

    King Elvis

    Mesajlar:
    1.646
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Aşkın Önver
    Üstad 2 ay olmuş yazıyı yazalı ama foruma yeni girdim ve soft mercan ağırlıklı tankım olduğundan yazı ilginç geldi emeğinize sağlık ... bir çok kişiden tavsiye olarak soft ve plate , sps türleri için kalsiyum magnezyum eklemem konusunda bilgiler gelmişti , sizin yorumunuz nedir plate coral ve sps canlılar için
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumun fotoğrafını blue tang sorunu mesajında gördüm, zoa polip ağırlıklı ve birkaç LPS türü mercan olan güzel bir akvaryum. SPS mercan yoktu içlerinde göremedim ben. Su değişim sıklığı nedir, bu akvaryumu su değişimleri idare edebilir ama su değişim süresi uzun tutuluyorsa element takviyesi yapmakta sorun yok. Test kiti kullanıyor musun bilemiyorum, ancak çok fazla bir tüketim olacağını sanmam yani SPS tankı kadar olmaz ancak bir tüketim mutlaka vardır.

    Magnezyum ve kalsiyum yanında kH katkısı kullanabilirsin ama mevcut değerleri bilmeden kullanmak tecrübe ister. O yüzden test kitleri kullanmayı düşünüyorsan sonuca göre ekleme yapılabilir, kullanmadan çözmek istiyorsan çok düşük dozlarda başlayarak mercanların tepkisine göre bir doz aralığı belirleyebilirsin ama bu biraz zaman alır.
     
    ugur bayoglu bunu beğendi.
  9. King Elvis

    King Elvis

    Mesajlar:
    1.646
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Aşkın Önver
    Özür.... Tankta soft ve lps mercanlar var .. katkı olarak haftada 6 ml mineral kullanıyorum ********** F-B colours. başka kullandığım katkı yok ... 15 günde bir %18 su değişimi yapıyorum ... Tank ölçüleri 65x65x65 PS Aquamedic Blue 3000 ... Armatür metal Giesemann

    Sps olmadığı için dozaj pompasına gerek duymadım mineralleri manual giriyorum .... ama tavsiye ettiğiniz gibi kalsiyum ve magnezyum kullanayım ... Bunları nasıl ne ölçüde eklemeliyim .... ?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bence düşük dozlarda mg, Ca ve kH kullanılabilir. Su değişim miktarı ve süresi bu akvaryuma fazlaca katkı ihtiyacı bırakacak düzeyde değil. Küçük dozlarda haftalık kullanım uygun. Manuel eklenebilir, dozaj konusunda buradan miktar yazmak çok zor, tüketim belirsiz. Üstelik seçilen katıların saflığı ve seyrekliği oran vermeyi engeller.
     
  11. King Elvis

    King Elvis

    Mesajlar:
    1.646
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Aşkın Önver
    Su değişimini haftalık mı yapayım ? 15 günde %18 yeterli olmaz mı sizce ?
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Su değişimleri gayet uygun yapılmış şimdiye kadar. Tabii haftalık yapılsa da iyi veya kötü olur demek yanlış olur çünkü o şekilde su değişimi yapılan birçok akvaryum var. Akvaryumda sorun yoksa yapılan şekilde de sorun yok demektir.
     
  13. King Elvis

    King Elvis

    Mesajlar:
    1.646
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Aşkın Önver
    Teşekkürler bilgiler için Temel üstad
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  14. tsenol

    tsenol

    Mesajlar:
    760
    Yer:
    İZMİR
    İsim:
    Tahir Şenol
    2 ay önce akvaryum yeni iken full açan green bubble coral ve pink hammer coral açmaz oldu. Oysa ayni zamanda tanka giren metalic green hammer ve green torch coral full açıyor. Değişik yerlere yerleştirmeyi denedim. Sonuç ayni. Bu ikisi dışında mercanlar gayet sağlıklı. Fotoğraf ekliyorum. Görüşlerinizi bekliyorum.
    20131026_134451.jpg 20131220_124639.jpg
     
    ugur bayoglu bunu beğendi.
  15. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Şenol Bey nitrat ölçünüz mü kaç acaba?
     
  16. tsenol

    tsenol

    Mesajlar:
    760
    Yer:
    İZMİR
    İsim:
    Tahir Şenol
    Hocam amonyak 0, nitrit 0, nitrat 2 ca 470, mg 1300 ph 8,10 vs vs
    Benzer iki tür çılgınlar gibi açıyor. Hatta pink bubble anemon (daha hassas olmasına rağmen) açıyor bu ikisi pazar günü kepenk açan bakkal gibi açayım açmayı 3 haftadır küsler. Bugün bir video çektim sanırım ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.


    Temel ağbi yukarıdaki video da yellow tang ı özel çektim. Ne dersin beyaz benek i yenmiş miyiz ??
     
    ugur bayoglu bunu beğendi.
  17. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Harici olarak besliyormusunuz peki ?
     
  18. tsenol

    tsenol

    Mesajlar:
    760
    Yer:
    İZMİR
    İsim:
    Tahir Şenol
    Grotech A B C vitaminleri dozluyorum. Karides vs özel yemleme yapmıyorum. Sorun tüm mercanlar küsse anlarım. İkisi dışında diğerleri hem açıyor hem büyüyor, boy atıyor?? Yerleri ayni? Nedir dertleri anlamıyorum..
     
  19. Ateş Billur

    Ateş Billur

    Mesajlar:
    1.002
    İsim:
    Ateş Billur
    Bubble Coral a yaklaşık 8-9 aydır bakıyorum.Benim bu konudaki tespitim kumda ve az akıntıda bakılması.Nitrattan çok etkilenen bir tür değil çünki uzun zaman yüksek nitratta baktım.1 litrelik cola pet şişesini ortadan keserek karides parçalarıyla beslemeyi deneyin.Işıklar kapandığında beslenme kollarını çıkarır.
     
  20. tsenol

    tsenol

    Mesajlar:
    760
    Yer:
    İZMİR
    İsim:
    Tahir Şenol
    Azgın damseller varken devirmişler tepetaklak yerdeydi kayaya aldım 5 dakika sonra davul gibi şişti. Bir şeyler ters gidiyor. Özel yemleme konusunu değerlendireceğim.
     

Sayfayı Paylaş