1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Rotifer üretim aşaması

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde yasintoprakçı tarafından 11 Nisan 2015 başlatılmıştır.

  1. yasintoprakçı

    yasintoprakçı

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    Yasin Toprakçı
    Herkese slmlar. Yaklaşık 1 aydır rotifer üretmeye çalışıyorum. Ilk etapta temel abiden aldığım rotiferi 22kg olan beyaz kovaya koydum.kovayı yarısına kadar binde 18 tuzlulukta ayarladım.rotiferkültürü yaklaşık 3 lt idi. Ama hergün süzdüğüm için yoğunlaştıramadım .geçenkerde resim paylaştım . Forumda incelediğim kültürlerde renk yeşil ama Bendeki tamamen açık renk idi. Temel abimizin tavsiyesi üzerine biraz daha fitoplankton ekledim .renk normal yeşile döndü. Bugün 4.günve renk tekrar açılmaya başladı .şimdi acaba tekrar fitoplankton eklemelimiyim. Yoksa yeni su ekleyip ve dip çekimi yapıp öylemi fitoplankton vermeliyim yada rengin daha da açılmasınımı beklemeliyim . Cevap ve yorumlar için şimdiden çok teşekkürler saygılar


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Aradım ama bulamadım, Mahir'in roti ve fito bakımı konusunda detaylı makaleleri vardı.
    Kısaca satır başları vermeye çalışayım.Ben iki seneden fazladır rotifer bakımı yapıyorum ( mercanlara vermek için besliyorum ) ve canlı fitoplakton yerine zenginleştirilmiş nano 3600 reed kullanıyorum.Bu ürünü ithal etmek için çektiklerimizi beraber getirdiğimiz arkadaşlar iyi bilir. :)
    Kültürü aşırı yoğunlaştırma, yüksek yoğunlukta tutma, hızlı yoğulaştırma, rutinde tutma gibi çeşitli varyasyonlar var ve hepsi için değişik bakım ve besleme teknikleri uygulamak gerekiyor.İşin mantığını anlatayım siz kültürü ne yapmak istiyorsanız o şekilde uygulayarak devam edin.
    Öncelikle şunu belirteyim her ne kadar düşük tuzlulukta yüksek üreme dense de ben buna şahit olmadım, yanlız yüksek ve sabit sıcaklık ( 27-28) hızlı üreme için işe yarıyor.
    * Kültürün üremesini hızlandırmak için beslemeyi günlük olarak gerekli ölçüde yapmanız gerekmekte.Bu birazda suyun rengini göz aşinalığı ile hangi kıvama getireceğimizi öğrenmemiz ile alakalı.Suyun renginin çürümüş salatalık rengine benzeyen açık bir yeşil rengi alması gerekiyor. ( tarif tamamen Mahir' e ait :) )
    * Kültürün aşırı üremesini istiyorsak başlangıç kültürünü direk 20 lt fito ile hazırlanmış kovaya değil de ilk etapta az miktar suya sonra daha fazla, daha fazla 1,3,5,7,20 gibi arttırarak çoğaltmak daha çok işe yarıyor.
    * Normal bir kültüre haftalık bakım yapmak yeterli iken, aşırı yoğunlaşmış bir kültüre günlük bakım yapmak gerekir.Rotiferler aşırı çoğaldığında bireyleri erkeğe dönmeye başlar ve erkek oluşan kültür çökmeye mahkumdur.
    * Yapılacak bakımda çeşitli örnekler var ama ben kendimden örnek vereyim.Benim kültürüm yaklaşık 3 lt.Hafta sonları bakım yaptığımda kültürün üstünden temiz olan kısmından 1 lt ayırıp kenara koyuyorum.1 litresini süzüp tanka, kalan kısmını da pislikleriyle birlikte döküyorum.Kablarını çeşme suyunda hiçbir deterjan vs değmeyecek şekilde yıkıyor ve ilk ayırdığım kültürü ekliyorum.Üstüne yeni hazırladığım uygun sıcaklık ve tuzlulukta 2lt suyu ekliyorum.
    Atladığım bir yer varsa sorun cevaplamaya çalışayım.
     
    Courageous, Montimahir, TencoMelih ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. yasintoprakçı

    yasintoprakçı

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    Yasin Toprakçı
    çok teşekkür ederim saolun değerli bilgiler için. bende 20 lt kovada şuanda kültür. sıcaklık sabit. 26- 27 derece. kültür çok yoğun değil. ben şimdi bu 20 lt kültüre hergün kaç ml fitoplankton verebilirim? yada hergün fito vermelimiyim? su açık yeşil renge döndüğü zaman bakım zamanımı gelmiş demektir acaba? 20 lt suya dip çekimi mi yapmalımıyım, yada yarısını süzüp boşaltıp, üzerine sumu eklemeliyim :) hala tam anlayamadım. ayrıca ilk su ekledikten sonra suyun rengi koyu yeşil olacak tarzda mı fito eklemeliyim. teşekkürler :) çok soru soruyorum kusura bakmayın ama tam anlamak için soruyorum.tekrardan teşekkür ederim, saolun :)
     
  4. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Öncelikle sorularınız normal, yaşatamadığınız için zor bir canlı olduğunu düşünüyorsunuz ama gerçekten çok kolay hatta kurtulması zor bir canlıdır kendisi.O kadar uğraşmama rağmen onlardan ayrı bir artemia kültürü kuramadım, illa bir şekilde bulaşıp kültürü ele geçiriyorlar.
    Sorularınıza gelirsek;
    Daha öncede bahsettiğim gibi ben canlı fito kullanmadım ama o onunda yoğun renginden empati kurarak kullandığınız miktar aşağı yukarı aynı olması gerekir.Ölçü veremem ancak beyaz bir kovada hafif koyu yeşil rengi görmelisiniz.Bu renk ertesi güne açılıp berraklaşıyorsa kültür yoğun demektir ve kullandığınız aynı miktarda fitoyu tekrar eklemelisiniz.Şayet suyun rengi açılmıyorsa fito ilave etmenize gerek yoktur, ertesi günü bekleyin.
    Kültürün bakımları haftalık yapılır (su değişimleri ve kültürü seyreltme) ancak larva aldığınız dönemde olması gereken yoğun kültürü günlük hasat edeceğiniz için ilave su değişimine gerek duyulacağını sanmıyorum.Yine haftalık su değişimleri ile idare edebilirsiniz.
    Su değişimleri için püf noktayı şu şekilde tarif edebilirim.
    Normalde kültüre ben hava taşı kullanmıyorum, bir pipet ile havayı yavaş bir şekilde su yüzeyinde azda olsa dalgalanma olacak şekilde basıyorum.
    Şayet normalde birşey yokken, kültür yoğun ve zaman geçtiğinde yüzeyde havadan dolayı kabarcık birikmesi oluyor ve köpürüyorsa su değişim zamanı gelmiş demektir.Bu şekilde hareket ederseniz kültürünüzü sağlıklı bir şekilde idame ettirir, yavrularınızı besleyebilirsiniz.
    Bu arada süzdüğünüz rotifer şayet süzgeçte beyaz rengini veriyorsa kültürün aç, kahve tonunda renk veriyorsa kültürün doygun olduğunu gösterir.
     
    TencoMelih, nhtkmn, Montimahir ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  5. yasintoprakçı

    yasintoprakçı

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    Yasin Toprakçı
    çok teşekkür ederim değerli bilgiler için aynen uygulamaya geçiyorum :)
     
    harfuzmani bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş