1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Denitrifikasyon Bakteri Kültürü

Başlığı 'İleri Seviye Deniz Akvaryumu Konuları' kategorisinde Erdo15 tarafından 26 Temmuz 2015 başlatılmıştır.

  1. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Anlaşılan nitratı yok etme hayalim bu konuda ise yaramadı başka bir yol bulmam gerekiyor aslında bu fikir aklıma gelişi şöyle oldu derse anerobik bakterilerin yaşamını gördük ve çim gübresi onların yuvası zaten çim gubresi zamanla paket şişmeye başlar azot gazından dolayı şeker zaten onları besini olacaktı ki çoğalsınav sonra iyice yoğunlaşınca onları akvaryum salacaktık fakat anladımki nitratı azaltmak için başka bir yol bulmam lazım şu değişimi dışında mangrov koku veya başka bir canlı aslında ben önceleri mercanları nitratla beslenen canlılar sanmıştım mesela xenia gibi.Herşeyden önce başta Temel abi olmak üzere cevablarınız için herkese teşekkür ederim.(Calismaya devam bakalım su değişimi dışında nitratı yok etmek için başka yollar varmı :) )
     
  2. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Temel abi sendeki yeşillik ile Doğuş daki yeşil toplama aynı değil malesef senin Ps yeşil alg topluyor.Doğuşun PS ise bakterio planktonları topluyor sudadenitrifikasyon için girilen karbon kaynakları işe yaramış güzel bir mikro yaşam oluşmuş.
    Zaten senin tankda nitrat fosfat oluşumu çok zor gibi geliyor bana bir süre sonra akıntı kumun olmaması nedeniyle her yere nifuz ediyor pislikleri biyerlerde toplamıyordur aynen yukarıda verdiğin 500 LT tankda 300 KG kaya balonuna katılıyorum kaya bu işde biraz balon gibi hobi ilerledikçe eski yöntemlerin ne kadar saçma olduğunu hepberaber görüyoruz aslında.
     
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abi bence tamamiyle kar zarar ilişkisi. Fazla kaya yerleştirmek için akıntısız bölgeler oluşuyor, kaya diplerinde atık madde birikimi oluyor ve sonunda nitrata neden olan malzemeler mekanik olarak ön filtre ekipmanları veya da ps ile toplanamıyor. Bu nedenle de bir şekilde nitratta artış oluyor. Yani faydası kurtarmıyor sistemin. Bizde borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz. Mesela kum kullanmak bakteri yatağı olabilir. Ama ya tortuya neden olması nedeni ile faydası kalmayacağını düşünmek doğru olanıdır. Onun haricinde kaya ve kum gerçekten işleri zorlaştırıyor.

    Ben akıntıyı verimli olarak kullanmak için 3 ay uğraştım hala da akıntısız bölgeler var. Ama kumsuz olursa akıntı motorlarını tam güçte taban camına doğru kaya altlarına çevirsem. Ne tortu kalacak ne de nitrata neden olabilecek yem atıkları vb... Bence gayet doğru bir düşünce abi. Nitrata dönüşecek maddeleri sistemden bir an önce uzaklaştırırsak nitratı tüketme ihtiyacımızda olmayacak. İleride kesinlikle wet&dry sistemi kullanmak istiyorum. Hem oksijen döngüsü hemde mekanik filtrasyon nedeni ile. Hatta bu sistemi marin akvaryum kurulumu için çabalayan bir forumdaşa da önerdim hatta sistemde ps de yetersiz. Ona rağmen artan oksijen ve nitrata dönüşecek maddelerin uzaklaşması nedeniyle sistemi kaldırabilecek gibime geliyor. Göreceğiz artık sistem kurulunca. :D
     
  4. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Ben tatlı su akvaryumundan ders aldım ve tuzlu suda kum kullandım çünkü çakıllar filtrenin görevini yapmasını engelliyor balık dışkıları ve diyer artıklar filtreye gidemeden taşların arasında kalıyorlar yani ben kendi ciklet akvaryumumdaki çakılları bir dürtsem bütün akvaryumu kirli bir bulut kaplar fakat tuzlusuda farkettimki atıklar kumun üstüne düşüyor ve filtreye doğru çekiliyorlar ben eyer kalın kum veya çakıl kullandaydım akvaryum mahfolmuştu çakıllar kirliliği muhafaza ederek nitratı arttırıyor galiba
     
  5. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    [​IMG]
    Denitratör denitrifikasyon bakteri kültürünün oluşturulduğu bir cihazdır yukarda gördüğünüz cihaz bir denitratördür içindeki bioball'ların içinde denitrifikasyon bakterileri bulunur fakat bu işlem sonucunda ortaya azot gazı çıkacak ve bunun akvaryumda birikmesi tehlikelidir ve uzaklaştırılması gerekir bunun içinde yukardaki resimde gördüğünüz cihazda bir hava motoru bulunur ve içeriye hava vererek bakterilerin yaptığı azot gazını hava ile sistemden uzaklaştırır.
     
  6. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Denitratör 10 sene önceki bir teknoloji hala satışı yapılıyormu?
     
  7. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    valla bilmiyorum Kıbrısta hiç var olmadı :D Türkiyeyi bilmem
     
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
  9. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Evet fakat artık pek kullanılmıyor bu cohaz ve aynı zamanda yabancı formları farkettim ki ps kullanımı gitgide azalıyor daha çok aktif karbon yönelme oluyor bunun sebebini neye baglayabiliriz?
     
  10. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bunun sülfür üreten bir modeline rastlasım abi bir adam dıy yapmış. Karbon reaktörü gibi kapalı bir sistem damla damla suyu dışarı atıyor ama reaksyon sonucu sülfür gazı oluşuyormuş sistemi tam anlayamadım. Ama marin akvaryumlar için biopelletten daha etkili gibi geldi.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abi o sistemin içinde medya olarak ne kullanılıyor? RC'de adam 100 lük borudan yapmış hayran kaldım. Ayrıca anlayamadığım nokta gazı manul mi tahliye ediyoruz yoksa belli bir ayara getirip açık mı bırakıyoruz. Ayrıca sistemi beslemek için olan dozaj pompası yerine direk devirdaim motoru kullansak ( zamanında kafa motorlarının ucuna hava emmesi için bir aparat takiliyordu hava emişi yapabiliyorsa su emişide yapabileceğini düşünüyorum bir defaya mahsus reaktör su ile doldurulursa ondan sonra su emişini motor kendisi yapabilir gibime geliyor. ) ayrıca su ile havayı ayrıştırıp tahliye edebilmek için dursodaki yarım emişe benzer şekilde su ile açığa çıkan sülfür gazını ayrıştırabilir miyiz. Tabi ondırada motorun havada emmemesi lazım.

    Uzun zamandır bir planlama yapıyordum abi senin bu konuda ki yorumuda görünce tam bal kaymak oldu.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  12. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Denitrator 1999 da kullandım ilk marin tankımda bütün canlılarım ölmüşdü ozaman hatta hatırlıyorum o yıllarda deniz şişman hobiciydi bilyap forumlarında veya klup toplantılarının birinde redox computer olmadan kullanılamaz demişti.
    o zamanlar bu cihazlar ulaşılmaz durumda olduğu için alamamıştım ve bedelini ağır ödemiştim.
    Sülfür denitratörde bildiğim kadarı ile suda çözünmeyen kükürt di oxide olması lazım medya olarak ama emin değilim.
     
  13. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Valla benim şuanki planım ayda bir aktif karbonu değiştirmek ve şelale filtreye mangrov fidesi koymak ben filtrenin içine aktif karbon ve seramik halka koydum fakat seramik halkaları koymadan onların üstüne sera nitrivec koydum eüer bunları mangrov fidesi ile kombine edersem yani mangrov+biyolojik seramik halka+aktif karbon bakalım nitrat ne durumda olacak :)
     
  14. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Erdoğan sana nitratın çözümünü söyleyeyim sadece 45 tl ye biter o iş all in one biopellet :)
    Veya fatih beyin yolundan git bende denedim dedikleri çok doğru farkı görmeye başladım akvaryumumda votka kullan zaten kıbrısda votka nerdeyse bedavaymış :)
    Ama nitrivec karbon felan uğraşma bence hiç gerek yok o maceralara bak benim akvaryuma balık çorbası ama ne nitrat var ne fosfatbu iş artık hobide bir problem değil ufak detaydan ibaret sadece kurulumun doğru olsun yeter.
     
    Erdo15 bunu beğendi.
  15. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Çok teşekkür ederim Onur abi evet doğrudur Kıbrısta bu gibi alkollu şeyler ucuzdur ben akvaryuma 1 damla damlatsam ne sıklıkla damlatmalıyım?
     
  16. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bir damla bile fazla kalmasın. 50 litreye 0,1 ml 0,1 ml kaç damla ediyor ki.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Bendeki corallinler sarı ışığa (düşük kelvin dereceli) bayılır mesela..
     
  18. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    2 mavi - 2 beyaz var benim akvaryumda. Aslında pembelikler var ama nedense tüm gelişimi durdu. Ama diatom tekrar edince buda başa dönmüş olabilir ben kayalarda fıstık yeşili oluşum bekleyeyim bari tekrardan.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  19. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Coraline çok garip bir alg bence kimse neden ve nasıl oluşmaya başladığını yada hızlı üremesini tetikleyen etkeni tam olarak bilmiyor ama bir gerçek var limewater görünce deliriyor.

    ,Erdoğan bu işin profesörü Doğuş tur kendisinin forumda deneyi var ben biraz karambol kullanıyorum artık test kitlerini kullanmıyorum biraz gözleme döndü benim işleyişim o nedenle tabloya bakarak ölçümler ile kullanmalısın litraj küçükse doz aşımı ciddi problemler getirebilir.
     
  20. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Benim akvaryuma bir gecede birşey oldu zaten tüm yosunlar yok oluyor coraline,cyno,diatom hepsi yok oluyor :(
     

Sayfayı Paylaş