1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Cyano, Dyno, Bubble Alg - Çözüm Önerileriniz

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde berkal tarafından 24 Ağustos 2015 başlatılmıştır.

  1. berkal

    berkal

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    Burak Erkal
    Merhabalar,

    Sistemimde aşağıdaki resimlerde görebileceğiniz oluşumlar mevcut. Ayrıca Bubble alg artışı da var. Problemimin tespiti ve olası çözümler için sizlerin değerli fikirlerine ihtiyacım var. Sistem ile ilgili bilgi vermem gerekirse;

    Ocak ayında kuruldu. 8 ayını bitirdi. Tank boyutu 40x55x40(h), arkadan 15cm sumplıdır (ana tank 40x40x40). Dalga motoru olarak Resun waver 2000, ışık olarak ta çin işi E27 duylu 54w (12 beyaz, 6 mavi) ışık mevcuttu. 4. ayda ışık gövdesinden kırıldığı için duya plastik kelepçeler ile tutturmuştum ve suya eğik açıyla bakıyordu. Özellikle bu aşamadan sonra bu oluşumlar başladı ve zamanla arttı. İlgisi de olmayabilir tabi ki. Dalga moturundan da memnun değilim aslında, iyi bir akıntı yaratmıyor gibi geliyor gözlemlediğim kadarıyla. 5 cm yakınına gelene kadar herhangi bir partiküle etki etmiyor. Tank aydınlık bir ortamda (salonda) ancak direk gün ışığı almıyor.

    Sistemde 20-25 günde bir %15 su değişimi yapıyorum. Su değişimini damacana su ile yapıyorum. İlk kurulumda ro su kullandım daha sonra hep damacana su ile devam ettim. Tuz olarak RC kullanıyorum. (biraz nemli, toz halinde değil de nem almış tuzum ancak topak şeklinde değil, kullanmaya devam ediyorum). Su değerlerim Tuzluluk;1025, Mg:1350 Ca: 410 kh: 7,5-8, nitrat 2-5ppm arasında. Fosfat testim yok. Phosguard kullanıyorum.

    Canlı olarak sistemde gördüğünüz mercanlar dışında, 2 adet clownfish, 1 adet cleaner, 5 conch ve 1 snail mevcut. Mercanların keyifleri yerinde gözüküyordu hep. Büyüme gözlüyorum. torch 1 kafadan 3 kafa oldu mutlu oldum :) 1 hafta önce aquareef X30 aldım ve ışığı değiştirdim.

    Katkı olarak el ile mg, ca ve kh giriyorum haftada bir test yapıyorum. ********** katkı kullanıyorum. Üzerinde yazan oranların dışına çıkmıyorum. Ayrıca Ocean Nutrition Invertebrate Food (2-3 haftada çeyreğin yarısını atıyorum), Ocean nutrition Nano reef coral food (haftada 2-3 kez atıyorum) ve Ocean nutrition Instant baby brine shrimp (eskiden 2-3 günde bir atıyordum, bu ara atmıyorum).

    Tankta ayrıca 1 mandarin ve 1 two tone brown tang (S boy) mevcuttu. Haftasonu evde yokken mandarin ölmüş, amonyak patlamış, eve geldiğimizde tang yeni ölmüştü. ( 1 ay önce gerçekleşti) (Mandarin 3-4 aylıktı tankta, tang te 1 aylıktı) :(((.

    Genel olarak tankın geçmişini anlatmaya çalıştım. Mevcut sorunum araştırdığım kadarıyla Cyano gibi gözüküyor. (Umarım dyno değildir :/) Ayrıca bubble algler de yayılmaya başladı tekrar (Brown tang varken kontrol altına almıştı ve baya azalmıştı).

    Sorularınız olursa seve seve yanıtlarım. Uzun yazım için kusura bakmayın.

    Değerli yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.

    Teşekkürler,
    Burak

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Burak Bey
    Bubble alg foxface ile kontrol altına alınabilir. Ancak cyano için öncelikle sıfır tds su, akıntı motorlarının yeniden düşünülmesi gerekiyor bence. En kötü ihtimalle antibiyotik tedavisi ile sorunu ortadan kaldirabilirsiniz. Ancak dyno inşallah değildir.
     
  3. berkal

    berkal

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    Burak Erkal
    Teşekkür ederim, umarim dyno degildir :/ rw4 almayi planliyorum. Bir sonraki adim da RO sistemi olacak gibi gözüküyor.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İdame şekli ve sistem yapısına bakarsak, arkadan sump olmasıyla düşük oksijen, düşük su hareketi, yazın daha çok ısınan su ve buna ilave olarak su değişim miktarının süre ile orantılı düşük olması ana sorunlar gibi görünüyor.

    Bu yönlerde düzeltmeler yaparak, yemlemeyi de biraz daha kısarak sabırlı olmak gerek. Bubble alg bir su kaynaklı sorun değil, ortama girmesi durumunda çoğu sistemde yiyen türler yoksa coğalabilir.Ona didoğal önlemler almak gerekir.
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  5. berkal

    berkal

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    Burak Erkal
    Teşekkürler Temel abi, dedigin gibi su değişim aralığını kisaltacagim, dalga motorunu degistirecegim. Ps olarak bm qq var, onu yazmayi unuttum.

    Bubble alg icin blonde naso tang olur mu s boy? Biraz buyuyunce cikaririm tanktan uygun olursa.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu tarz algleri fox face tang ve alg eater gobi tüketebilir. Fakat sıralanan unsurlara el atılırsa toparlama olacaktır ama akvaryumda bu tarz bir balık olması faydalıdır.
     
  7. berkal

    berkal

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    Burak Erkal
    Tekrar teşekkür ederim. Alg eater gobi bulabilirim sanırım izmirde :) s boy foxface bulmak çok zor ne yazık ki :( dediğiniz konuları da ön plana alıp gerçekleştireceğim. Umarım işe yarar.
     
  8. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Burak bey kh ölçümleriniz kaç çıkıyor? Bir ara benim tankımdada sizdeki gibi sanki kayalara iple bağlanmış gibi oluşan baloncuklar vardı.Kh çok düştüğü için oluşmuştu.Umarım dyno değilde benimkisi gibi bir şeydendir.
     
  9. berkal

    berkal

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    Burak Erkal
    Merhaba Yağmur Hanım,
    kH 7-8 aralığında oluyor genelde. Manual katkı giriyorum düştüğünde. ****** testim. Başka test kitiyle de hiç ölçmedim olmadığı için. Test yanlış ölçüyor olabilir mi? kH testi basit bir test olduğu için pek ihtimal vermemiştim. Umarım dyno değildir. İple bağlanmaktan ziyade bir örtünün altında kalıyor baloncuklar ya da yüzeyde duruyorlar. kum altında ve kaya üstlerinde kahverengi ince, ip gibi hareketli yapılar var. onlar zararlı mıdır? kumun altına kaçabiliyorlar.
     
  10. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Fox face buble algin en etkili ilacıdır.benim tankımda tipinden dolayı sevmediğim tek canlı olmasına rağmen vazgeçemiyorum .
    Kabarcıklar yosunlar dinoya benziyor dinoxal diye bir ilacı var çare olmuş birkaç yerde okudum ama riski size ait!
    Ama temelde sorunların kaynağı yetersiz akıntı ,oksijen ve yüksek tas değeridir bunları halletmeden çözüm bulunamaz.
     
  11. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Yüksek tas değeri nedir Onur bey?
     
  12. berkal

    berkal

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    Burak Erkal
    S boy fox face bulsam almayı istiyorum. 40x40x40 lık bir tankım küçük kalıyor fox face in diğer boyları için. hatta xs en iyisi varsa :) Akıntıyı da iyileştirip su değişim süresini azaltacağım. Eğer herhangi bir gelişme olmazsa ilaç son çare olarak kullanmak zorunda kalacağım sanırım :/
    tas değeri derken TDS yi kastediyorsunuz sanırım?
     
  13. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    evet yanlış yazmışım telefondan TDS yi kastediyorum bu telefon klavyesinden yazma işini beceremiyorum pek :)
     
    motie, YIKIKTEMO ve YMR_AY bunu beğendi.
  14. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Birde iri boy emerald crab var oda yer iri derken 3cm felan :)
     
  15. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Küçük bir tankım var 40x25x35 sump hariç bubble alg çıkmıştı kayayı çıkarıp kazıyıp geri koymuştum.. Yine çıkmış... Şimdi buna doğal bir çözüm istiyorum ancak tankım küçük.. 2 percula 1 bicolor blenny var. Bu hacim için bubble alg ile mücadele edecek bir balık koymak akıllıca olur mu ? Protein Skimmerım Resun SK300. Soft mercanlarım var.
     
    hiter bunu beğendi.
  16. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Yiyen canlı biraz şans işi her zaman denildiği gibi önce sorunun temeline inmek kökünden çözmek en sağlıklısı. Yanlış hatırlamıyorsam ro kullanmamıştın kurulumda abi testte yoktu. Önce bunlara dönüp daha sonra konuşmak daha güzel olur. Ayrıca tankın güzel gidiyor ilerde süper oluvak inanıyorum hiç canını sıkma temo2
     
    Armağan Bakırcıoğlu bunu beğendi.
  17. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu

    Teşekkürler.. ro ya geçtim arıtmam geldi.. test olayına elimden geldiğince bulaşmak istemiyorum... Hobi hobiliktem çıkıp laboratuvara dönüyor... Taiwan bee beslediğim zamanlar yaşadım bunu. Bir noktada testi vs bıraktım sürdürülebilirlik değişmedi.. :)

    Tabi tuzlu su başka bir dünya diyeceksiniz ama bu sekilde devam edenler de yok değil.

    Şu an beni en çok düşünüren önceliklerim su tamamlama ve otomatik yemleme nisana kadar bunları almam lazım...

    Bubble alge gelecek olursak sorunun temeli o kaya :) çünkü ama kayamda hiç rastlamadim sadece o zoa kayasinda görüyorum.. üzerindeki zoa lar ve içinde yaşayan yıldız olmasa çıkarıcam ama kıyamıyorum.. bugün yine kazıyıp fırçaladım kayayı.. içinden iki tane karides yavrusu cıktı... şeffaflardı.. Çok şaşırdım.. Bu kayanın geldiği yerde 1 düzineden fazla doktor karides vardı.. ihtimal olabilir mi acaba.. geleli 3 hafta oldu eğer bu larvalar ölmediyse büyüme ihtimalleri de var diyorum...
     

Sayfayı Paylaş