1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Boyalı balıklar...

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Boyalı Balıklar
    Nedir? Ne Değildir?
    Balıklara olan talebi arttırmak ve mevcut balıkların fiyatlarını yükseltmek için canlılarda yapılan norm dışı bir uygulama olarak tanımlanabilir. Balıklar farklı işlemler ile doğal renklerinin dışında başka renklere sahip olmaktadırlar. Bu işlemler canlının metabolizmasına son derece zararlıdır ve büyük bir yüzdesi ölümle sonuçlanır. Piyasada bilinen ve en çok uygulanan 3 method bulunmaktadır. Enjeksiyon, yemleme ve ton açma. Şimdi bunları inceleyelim.

    Yemleme:
    Bu tür renk açma işlemlerinde uygun canlı, renklenme sağlayacak özel yemlerle beslenmektedirler. Canlıya yem verilmesi kesildiğinde canlı renkliliğini kaybetmektedir. Bu yemlerin içeriği doğal olmadığından canlı üzerinde negatif sonuçlar doğurabilmektedir. Bunların başında vücudun bunu reddetmesinden ötürü stres ve bağışıklık sistemindeki çöküşten ötürü hastalıklara karşı direncin azalması. Ayrıca canlının büyüme ve gelişme faaliyetlerine de etki ettiği bilinmektedir.


    Enjeksiyon:
    Bu ise bir öncekinden çok daha kötü. Bu yol ile mevcut canlının vücudu üzerine bu renkli boyalar enjekte ediliyorlar. Tek bir bölgeye enjekte edildiğinde belli bir alanı etkileyebiliyor. Bu yüzden maalesef istedikleri rengi yada şekli vermek için birden çok kez bu işlem gerçekleştiriliyor. Tek tek her canlının derisinin altına bu iğnelerle enjeksiyon yapılıyor. İnsan vücudu ile orantı yapılırsa, bizim kolumu dolma kalem büyüklüğünde biriğnenin defalarca girmesiyle aynı şey. Deri yüzeyi yoğun sinir sistemi içerir. Bu yüzden her defasında ortaya çıkan durumu siz düşünün. Canlıların büyük kısmı bu işlem sırasında hayatlarını kaybediyorlar. Çünkü verilen zarar büyük boyutlarda. Derinin altına enjekte edilen maddeyi vücut kabul etmiyor ve sanki kana karışmış bir zehir gibi vücut bunu dışarı atmaya çalışıyor. Zaten bu işlemle yapılan boyama canlının üzerinde pek fazla kalmıyor fakat belirtilene göre bu işlem canlının satılması için gereken süreden daha uzun. Doğal olarak canlı vücudundan bu maddeyi atmak için metabolizmasını olduğunun çok üstünde çalıştırıyor. bunu evinizi temizlemeye çalıştığınızı düşünerek hayal edebilirsiniz. Fakat maalesef canlı bunu dinlenmeden bu maddeyi vücudundan atana kadar sürdürüyor. Bu canlının aşırı enerji kaybetmesine sebep oluyor. Bu noktaya gelemden bile canlı metabolizmasını bu işlem üzerine odaklıyor ve yoğun strese giriyor. Ve maalesef ölüm kaçınılmaz oluyor. Verilen değerlere göre canlıların önemli kısmı ilk aşamada kaybediliyor. Geriye kalanında büyük kısmı ilk 6 ay içinde ölüyor. İngilterede yapılan bir araştırmada bu işleme maruz kalan balıkların önemli bir kısımı lymphocystis hastalığı nedeniyle kaybedilmektedir. Bu balıkların ölüm nedenleri olarak dövme yada boyama için kullanılan iğnenin değiştirilmeden kullanılması ve bu şekilde virüsün direk bulaşması ve stres nedeniyle balığın bağışıklık sistemlerinin çok daha güçsüz kalması olduğu düşünülmektedir. (Ref: MacMahon, S., Burgess, P. Why it's cruel to dye
    Retrieved April 21, 2004 from
    http://www.practicalfishkeeping.co.u...?article_id=72)




    Ton Açma:
    Bu sisteminde diğerinden aşağı kalır yanı yok malesef. Enjeksiyon yönteminde canlının mevcut rengi üzerine belirli noktalara yapılan bu işlemle desen yada yazı yazılıyordu. Fakat burada işlem biraz daha farklı. Aslında bu işlem enjeksiyona ek olan bir ön işlem gibi. Burada canlı üst tabakasını ortadan kaldırıcak bir solüsyona batırılıyor. Bu solusyon genelde düşük asit oranlı karışımlardan meydana geliyor. Bu canlının derisinin renk pigmenti olan kısmını yok etmeye yönelik. Bu solüsyona batırılan canlının renk pigmenti içeren kısmı yüzülüyor ve canlı renksiz şeffaf bir hal alıyor. Bazılarıda şeffaf değil ama beyaz renge dönüyor. Bu canlının pigment yapısı ve vücut formuyla alakalı. Canlı renksiz hale getirildikten sonra gene renklendirici bir sıvıya batırılıyor ve tüm vücudunun bu rengi emmesi sağlanıyor. Yada renksizleşen canlı tekrardan enjeksiyon sistemi ile renklendiriliyor. Araştırmacılar burada ölüm oranının çok yüksek olduğunu belirtiyorlar. Bu tip bir işleme maruz kalan canlının hayatta kalması bile mucize çünkü canlının mukozası tamamen harap oluyor. Buda yetmiyormuş gibi alt dokular tahrip oluyor. Bu sıvı içinde canlının fazla kalması kesintisiz bir ölüm anlamına geliyor. Burada ölüm canlının aldığı hasardan gelmekle birlikte, canlı çok çok yoğun stres altına girmektedir.



    Tayland da ticari bir firmanın satış listelerinde görülen ve aşağıda kendisine ait örnek liste olarak verilen, doğal fiziki görüntülerini değiştirici işlem gören balık türleri. (Yanlızca uluslararası satış isimleri ile verilmiştir.Ref:http://www.practicalfishkeeping.co.u...?article_id=72)

    Color Silver Shark
    Color Albino Rainbow Shark
    Color Albino Irridescent Shark
    Mixcolor Ompok
    Red Ompok
    Blue Ompok
    Green Ompok
    Yellow Ompok
    Orange Ompok
    Purple Ompok
    Pink Ompok
    Tinfoil Blushing-blue
    Tinfoil Blushing-red
    Tinfoil Blushing-green
    Tinfoil Blushing-pink
    Tinfoil Blushing-purple
    Tinfoil Assorted Color
    Color Tiger Barb
    Color Redtail Botia
    Blue Redtail Botia
    Red Redtail Botia
    Green Redtail Botia
    Yellow Redtail Botia
    Orange Redtail Botia
    Purple Redtail Botia
    Pink Redtail Botia
    Two Color Glass Fish
    Red Glass Fish
    Blue Glass Fish
    Green Glass Fish
    Yellow Glass Fish
    Orange Glass Fish
    Purple Glass Fish
    Pink Glass Fish
    Black Color Glass Fish
    Color Tetra
    Red Tetra
    Blue Tetra
    Green Tetra
    Yellow Tetra
    Orange Tetra
    Purple Tetra
    Pink Tetra
    Black Tetra
    White Tetra

    Referanslar:
    http://www.petfish.net/kb/entry/126/
    http://freshaquarium.about.com/cs/be...aintedfish.htm
    http://www.practicalfishkeeping.co.uk/
     
  2. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Boyalı balıklar...

    Ben Papağanların ve bazen Japonların bu işleme tabi tutulduklarını biliyorum biz akvaristler bunları almamalı başkalarını da bilinçlendirmeliyiz diye düşünüyorum. :uyari:
    Acaba bu balıkları nasıl tutup enjekte ediyorlar.Hadi labirentli türleri olsalar dayanırlar diyorum ama .. :( :sopa:
     
  3. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Ynt: Boyalı balıklar...

    Sadece para aşkına balıklara yapılan eziyetleri görüyor musunuz? Sadece 5 YTL para için labratuvar ortamında balık yetiştiriliyor ve bu balıklar enjektörler ile boyanıyor. Şahin beyin dediği gibi diğer akvaristleride bu konuda bilinçlendirmeliyiz.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Boyalı balıklar...

    Evet hakılısınız arkadaşlar. Bu balıklara rabet olmaz ise, artık yapılmayacağına hiç şüphe yok.
     
  5. akvaryumcumurat

    akvaryumcumurat

    Mesajlar:
    17
    Ynt: Boyalı balıklar...

    Papağanlar, buz veya cam balıkları, bazı tetra türleri ülkemizde en çok satışda görülenleridir. Bu tür işlemlerde balıklar ciddi zarar görmekte ve enfeksiyonlara açık hale gelmektedir. Uzakdoğulu bir üreticinin bir tilapia türü üzerine nasıl baklava dilimi desenler yaptıklarını dinlemiştim. İnanılmaz bir işlem ve süreç. Kesinlikle duyarlı olunması gereken bir konu.

    Saygılar...
     
  6. sedatceyhun

    sedatceyhun

    Mesajlar:
    246
    İsim:
    Sedat Gezer
    Ynt: Boyalı balıklar...

    Balıklarında bir can taşıdığı unutuluyor, alt tarafı balık deniyor anlaşılan. Sırf daha fazla balık satabilmek uğruna yapılan bu eziyet canilikten,aç gözlükten başkabirşey değil.
     
  7. furkan

    furkan

    Mesajlar:
    85
    Ynt: Boyalı balıklar...

    Alan olursa yapan olur. 3 kuruş için hayvanların hayatına kıyıyorlar. Bile bile alanları dövmek lazım. :bak: Dediğiniz gibi alan olmazsa yapmazlar.
     
  8. kaan07

    kaan07

    Mesajlar:
    636
    İsim:
    Kaan ÖNCÜ
    Boyalı balıklar...

    Bunu biliyorum bunun bir kaç konusu var ve sizinle en kısa zamanda paylaşacağım.
     

Sayfayı Paylaş