1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Mercan Bakımı (LPS)

Başlığı 'LPS Mercan Severlerin Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Şubat 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mercan bakımı deniz akvaryumunu güzelleştiren en önemli unsuru yansıtır. Türlerin genel sınıflandırması LPS, SPS ve Yumuşak Soft Mercanlar olarak ayrılır. Farklı yapılara sahip bu türlerin mercan bakımı uygulamaları da farklılık gerektirir. SPS sert mercanlar genelde iki ana kavramda ele alınır. Bunlar büyük polipli mercanlar (LPS ) ve yine polipleri küçük olduğundan küçük polipli taş mercanlar ( sps ) olarak adlandırılır. Mercan türlerinden LPS Mercan bakımı ve beslenmesine geçmeden önce genel olarak türlerini tanımakta fayda var. LPS mercanlar kireçtaşı tabanlıdır ve daha etli polipler içerirler. Hızlı büyüyebilen bir yapıya sahip oldukları ifade edilebilir. Elbette diğer sert mercan (SPS) türlerine kıyasla bakımları daha kolaydır. LPS türleri mercan bakımı açısından kıyaslandığında SPS türlerine göre daha düşük ışık ihtiyacına sahiptir ve aynı oranda sun akıntısı nispeten daha düşük tutulabilir.
    Mercan Bakımı LPS Mercan Beslenmesi:

    LPS mercan bakımı.jpg

    LPS mercanlar diğer SPS türleri gibi büyümek için kalsiyum ihtiyacı duyar. Deniz akvaryumu kalsiyum düzeyleri 400 ppm civarında olursa yeterli gelir. Sert mercanlar mercan yüküne göre Kalsiyum Reaktörü gerektirebilir ama Lps mercan türleri açısından zorunluluk olarak görülmez. Bazı farklı tecrübe aktarımlarında 430-480 ppm kalsiyum tavsiye edilir. Bu konuda aslında sahip olunan mercanların zaman içindeki gelişimi doğru kalsiyum düzeyi belirlemenizde size yardımcı olur. Sadece kalsiyum ihtiyacı ile sağlıklı barındırmak mümkün değildir. Element anlamında İyot, stronsiyum ve eser elementler gereklidir. Dokuları zooxanthellae barındırır ve kendi besinlerini de üretme kabiliyetleri vardır ancak harici beslenmeleri önemlidir. LPS mercan bakımı ve LPS beslenmesi sırasında bu mercanların çoğunun uzun Tentaküllere sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Bu açıdan mercanların yakın çevresinde diğer türlerin olmaması yerinde olur. Rekabetin artması, gece yaşanan savaşlar suyu yer yer ortamı rahatsız edecek kimyasallar yayar. LPS mercan seçerken satın aldığınız türü tanımanız ve deniz akvaryumu içindeki yer konumunun uygunluğu hakkında da bilgi edinmeniz yerinde olur.

    •Fitoplankton ile beslenmeleri mikroskopik algleri kullanmalarına dayanır.

    •Zooplankton ile beslenmeleri ise SPS mercanlar gibi küçük polipler sayesinde gerçekleşir.

    •Etli gıda karides ve balık eti yanında büyük balıklar tarafından yapılan dışkılama yoluyla beslenme.

    •Fotosentez yoluyla beslenmeyen türlerin harici beslenmesi.

    •Fitoplankton ile beslenmeleri mikroskopik algleri kullanmalarına dayanır.

    Mercan Bakımı Sonrası Atık Yükü Nedir?

    Sıralanan mercan beslenme biçimleri akvaryuma istenmeyen Nitrat, Fosfat girişine sebep olabilir. Mercan bakımı ve beslenmesi işlemini haftada bir veya iki kez yapmak ideal olandır. Sistemin yükünü almak konusunda kaliteli ve işlevsel bir protein skimmer iyi bir yardımcıdır. İlave olarak biyolojik açıdan oturmuş tankların bu atık yükünün bertarafında rolü küçümsenemez. Canlı kaya kalitesi ve oranı beslenme periyotlarıyla gelen atık yükünün en az düzeye indirilmesinde önemli role sahiptir ve mercan bakımı sonrası su değerlerinin stabil yapıya geri dönmesi açısından önem arz eder.

    Deniz akvaryumun zaman içinde vereceği tepkiler iyi bir gözlem ile takip edilerek besin düzeyinin ayarlanması mümkündür. Suya dağıtılan bazı gıdaların tamamı ne yazık ki mercanlara ulaşamaz ve sistemde kalır. Bu açıdan akıntı sistemlerinin yön ve hızı beslenme sırasında ve yine sonrasında değiştirilirse besinlerin yer değişimiyle daha fazlasının canlılara ulaşması sağlanabilir. Yoğun mercan bakımı yapılan akvaryumlarda besin girişi yüksek olduğunda fosfat düzeyleri yüksek olma eğilimine girebilir. Yeterli su değişimleri yanında fosfat tutucu kimyasal ürünlerden destek alınabilir. Yoğun tanklarda yer savaşları beslenme ihtiyacından tentaküller normalden uzun olma eğilimi sergileyebilir, bu yakınlaşmalar sonucunda suya salınan savaş kimyasallarını aktif karbon kullanımı ile bertaraf etmeye çalışmak mümkün.
    Mercan Bakımı ve Besin Katkı maddeleri:

    Kullanılan besinlerin değerini artırmak için besinlere vitamin takviyesi yapmak veya balıkların beslenmesini daha ciddiye alıp zenginleştirmek mercanlara ulaşan besin değerini zenginleştirmek anlamına gelebilir. Dondurulmuş gıdalar mercan bakımı için diyete katılabilir ve zengin mikser karışımları dondurularak saklanıp gerektiğinde gerektiği kadar kullanılabilir. Temelde hazırlanacak olan yüksek proteinli gıda formülü renk ve gelişim anlamında önemli yardımcı unsur olur. İster mercan bakımı olsun veya balık beslenmesi olsun gereğinden fazla şekilde aşırı yem ilavesi yapılması fayda yerine zarar getirebileceği bilinmeli ve doz iyi ayarlanmalıdır. Canlıları tanımak sadece fotosentez yaparak beslenen mercanları yedireceğiz düşüncesiyle gereksiz besin girişi yapmamanız için gerekli olup mercan bakımı olgusunu iyi anlamak gerekir.

    Akvaryum Portalı;
     
  2. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Bazı mercanların fosfata da ihtiyaç duyduğu doğru mudur ? mesela tankta hiç nitrat ve fosfat olmazsa bu etkiler mi? bubble anemonun çok aşırı temiz sularda sıkıntı yaşadığı ve bu yüzden mercan tanklarında bazen uyum göstermediği söyleniyor.şahsen benim de başımda buna benzer durum var.soft mercanlarımın keyfi yerindeyken bubble in fosfat ve nitrat azlığı yüzüden sonradan büzüşmeye başlaması ama asla rengini kaybetmemesi..
     
  3. korkmaz33

    korkmaz33

    Mesajlar:
    151
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    m.a.korkmaz
    Çok güzel ve ince detaylara değinilen bir anlatım olmuş. Ama şimdiye kadar bir yorum yapan olmuş.

    Bu sorunun cevabını yıllar geçse de cevaplandirmak lazım.
     
    hiter bunu beğendi.
  4. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Ben bu sıkıntıyı softlarda özellikle zoalar da gözlemledim. Sıfır fosfat yada çok düşün nitratta hep sıkıntı çektim. Tabi katkı girmediğim zamanlarda. Çok düşün nitrat fosfat dengesinde keyiflerini af nin abve katkı setiyle yerine getirebiliyorum.
     
    korkmaz33 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş