1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumunda Deniz Suyu Kullanılır mı?

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 17 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumunda deniz suyu kullanılır mı veya olur mu? Elbette böyle bir yazıya başlamak biraz tecrübe ister veya denemişilk, yahut görmüşlük, olmadı tuzuna bakmış olmak, belki doğal suyla yoğrulmuş olmak, kim bilir bunu yaşamış olmak gerekir. Forumlar, platformlar ve kızgınlıklar üçgeni ile geçen süreç nereden nereye getirdi bilmekte fayda var. Şu anda portal hariç bazı yerlerde kurululabilir diyenler, olmaz diyemeyiz diyenler olsa da oraların bu konuya nedenli uzak olduğu günleri yakından bilmek üzücü ve itiraf etmem lazım ki kıs kıs gülüyorum.:) Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi son yaptığımız olacak dediğimizde bunu birçok alan için ifade ettik. Doğal suyla akvaryum kurmayı geçtik ama doğal suda en zor mercanları beslemek aşamasına geldik. Elbette biz bu noktaya geldiğimizde başka yerlerin geleceği nokta 'evet deniz akvaryumu kurulabilir' noktası...yani bizim çoktan geçtiğimiz nokta olacak. Çünkü biz Marmara Deniz Suyunda Her Türlü Varyasyon Olacak aşamasına geçmiş durumdayız.

    Doğal Deniz Suyu ile Deniz Akvaryumu Kurmak Hiç bu Kadar Net Olmamıştı?

    deniz akvaryumunda deniz suyu.jpg

    Bu konu aslında o kadar basitçe tarifler verilerek insanları sahil kenarlarına yollayacak kadar sıradan bir konu değil. Gerçek anlamda Deniz Akvaryumu Kurulumu (A-P) yapılmış akvaryumları kurulum portalı bölümünden takip edebilirsiniz. Bu tarz kurulum nasıl olur diye merak eden, bunu arzulayan, bu tarz kurulumu 3 kuruş avantaj için düşünmeyen, doğal yapıya saygı duyan ve bu şekilde bir deniz akvaruyumu hayali kuranlar içindir. Ben ise bu hayalinizde yanlızca gerçeği, birkaç kişinin, yani doğal denizlerin üzerinde kayıkla geçmiş olanların, iki kulaç atarak yüzmüş olanların saçma yorumları gibi değil...doğal su kullanarak 9 yıl deniz akvaryumu yürütmüş biri olarak deniz akvaryumunda deniz suyu olur mu konusunda fikrimi yazacağım.

    Deniz Akvaryumunda Deniz Suyu Neden Acaba Dedirtiyor ve Ne Biliniyor?

    İşin özü şu, hiç bir halt bilinmiyor. Deniz akvaryumunda deniz suyu olur demek işin en kolay yanı, aslında neden olmaz ilk olarak buna göz atmamız gerek. Olmaz kelime anlamı test edilmiş ve olmayacağı netleşmiş olan konularda kullanılır, bu açıdan forumlarda direk olmaz diyenlerin abileri bolca suni tuz satanlar olunca deniz akvaryumunda deniz suyu kesinlik olmaz olur. Hayatında sadece 2 polip beslemeyi ancak belli bir zaman diliminde becerebilenler, deniz akvaryumunu zor olarak artık gören ve beceri noktasında zorlananlar için doğal deniz suyu gibi uygulamalar kesinlikle olmaz olur, tuzlu su kimyasını sadece ve sadece Hacı Mehmet deresinin suyundaki potasyum sananlar için değil deniz akvaryumunda deniz suyu kullanılır mı sorusuna bilinçli cevap vermek, karşısındaki kişiyi uçurumdan kurtarmış kahraman olarak kendini göreceği için asla deniz akvaryumunda deniz suyu olmaz olur. Peki ne oldu ve deniz akvaryumunda deniz suyu kullanılır mı konusu bugün nereye geldi? Dürüstçe yazmak isterim ki, sayısını veremeyeceğim kadar akvaryum kuruldu, hatırlamadığım kadar akvaryum içindeki balıklar benek yüzünden ölürken, çok hızlı doğal su kurulumlarını tavsiye etmiyor olmama rağmen mecburiyet altında kurulan akvaryumlarda ne balıklar kurtarıldı şaşırırsınız. Oysa ilk ortaya attığım günden itibaren son yıllara kadar karşı çıkılan bir unsur olmuştur ama artık bu konuda aynı yorumları yapmak ancak rezil olmak anlamına geleceğinden son buldu. Öyle ki, bugün bana göre her konuya forum adabında yaklaşan ve doğruyu bulan tek deniz akvaryumu forumununda doğmasına vesile olmuştur tüm itirazlar.

    Deniz Akvaryumunda Deniz Suyu İçinde Nasıl Bir Yaşam Ortamı Kurulabilir?

    Doğal suda 'sizi bile beslerim' ifadesini keskin ifade olarak algılayabilirsiniz ama son derece mütevazi bir söylem olduğunu beklirtmek isterim. Önemli olan deniz akvaryumunda deniz suyu yazılanlarını anlayabilmek, iyi niyetle okuyabilmek ve bu konuda gerçek bilgi edinebilmek arzusunda olamak ve deniz suyunu işleyebilmektir. Bunun dışındaki düşünce yapısında olanlar için deniz akvaryumunda deniz suyu ağzıyla kuş tutsa nasıl olsa fayda etmez. Bu yazı içerisinde tam bir kurulum konusu anlatmayacağım doğal olarak ama bu kadar laf ebeliği ardından deniz akvaryumunda deniz suyu kullanılır mı konusundan emin olmak istediğinizi de çok iyi biliyorum. Bu açıdan bu konuda fikir sahibi olmanız için düşüncelerimi aktaracağım. Doğal deniz suyu üzerine benim tecrübem 2 farklı kabul edilen su üzerine. Asli olarak Marmara doğal deniz suyu ve biraz da Karadeniz doğal suyu üzerinedir. Marmara doğal deniz suyu ile ilk akvaryumu kurduğumda çıkmaz içinde ve çaresizlik ile kurmuş ve uzun yıllar ödün vermeden, fikirlerle çatışarak devam ettirmiştim. Temiz bölgeden alına su bile olsa ben veya başka biri bu suyun mükemmel bir su olduğunu iddia edemez ama adı üstünde konumuz deniz akvaryumu kurulumu ve deniz akvaryumunda deniz suyu kullanılır mı olduğudur. Bu açıdan kurulum sırasında suyumuzu akvaryuma doldurup gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesini beklemek durumundayız. Kısaca suyu hazır hale getirmeye geldi sıra.

    Deniz Akvaryumunda Deniz Suyu Nasıl Hazırlanır?

    Deniz akvaryumu suyu hazırlama sırasında doğal su kullandığımız için kumun canlı kum veya ölü kum olması fark etmiyor. Canlı kum ise suyu doldurduktan sonra, değil ise suyu doldurmadan önce akvaryuma kumu serebiliriz. Doğal su içerisinde bazı atıkları olabileceğini düşünebiliriz ama biz ne diyoruz? Kurulum aşamasındayız ve su hazırlıyoruz, dünya para verilerek alına protein skimmer ne işe yarar? Bir süre sabırlı oluyoruz ve ps ekipmanımızın Deniz akvaryumunda deniz suyu ön temizliğini yapmasını bekliyoruz. Protein skimmer çok çoşkulu çalışabilir, bu doğaldır ve istediğimiz de budur. Deniz akvaryumunda deniz suyu tuz yoğunluğu ortalama 1016 seviyelerindedir. Suni tuz kullanarak yavaş eklemeler şeklinde 1023 aralığına çıkarıyoruz. Bu noktada aklınıza 'az da olsa suni tuz kullanacaksam ne anlamı var' sorusu gelebilir, unutmamak gerekir ki bizim tüm denizlerimizdeki element zenginliği tropik bölgelere göre düşüktür. Bu noktadaki suni tuz doğal su ile karıştığında deiz suyumuz istenilen elementler açısından zengin hale gelir, doğal su içindeki su canlılığı, biyolojik zenginlik ile birleşmesi ardından çok daha hızlı ve sağlamm bir denge oluşur. Aslında suni tuz kullanımı mecburi değildir, buğarlaşan su yerine tuzlu doğal su ilaveleri yaparak zamanla tuz yoğunluğu yükselir ama zaman alır ve deniz akvaryumunda deniz suyu harici katkı kullanımı gerektirir. Daha detaylı olarak deniz akvaryumunda deniz suyu kullanılarak yerli deniz akvaryumu yazımızı okuyabilir ve forum ortamında yapılan kurulumları ve yine yorumları görmek içinde deniz akvaryumunda deniz suyu ve akvaryum kurulumu kategorisini ziyaret edebilirsiniz. Deniz suyu kullanımı yazımız tam bir kurulumdan ziyade düşünce aktarımını kapsıyor, kurulum aşaması detaylı olarak farklı bir yazı içerisinde paylaşmaya çalışacağım.

    Akvaryum Portalı
     
    Düzenleme: 16 Ağustos 2015
    ogeday_ylz, King Elvis, Hector ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Deniz akvaryumunda deniz suyu kullanılırmı bilmem ama, delileri özel üye yapan, 46 raporu olanları üstad üye yapan son derece çatlak bir adamdan başkası ilk deneyen olamazdı. :D
    Zaten insanlık bugüne kadar ne yol katettiyse hep çatlaklarla katetmiş.
    İzlemeye devam edin, Sea of Marmara Part II yakında vizyonda.
     
    cimlikaya, bydesp, Alparslan ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Bülent abi hangimiz sağlamız ki....deniz işiyle uğraşanlarda mutlaka 1-2 tahta çürümesi illaki oluyor....Bu arada limon suyu dökmeyeyim konuya....Takipteyim Temel abi...:portaliseviyoruz:
     
  4. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Tahtası çürüyenlere sık rastlıyoruz da, bizimkilerin tahtası yok Ozanım. Farkı yaratan da bu sanırım :)
     
    ogurcay bunu beğendi.
  5. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Kardeşim,Temelim niye yazıyorsun bunları çizgimizi bozmayalım lütfen .
     
    sasori, Alparslan ve bulents bunu beğendi.
  6. adasukran

    adasukran

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    aydin dogan akkus
    Ben yarın akdenizden su çekip yaptığım ps yi konrol edicem. Belki deniz suyu ile doldurup dediğiniz gibi azar azar ekleme yaaak 1025 civarı yapacam.
     
  7. Musa Keskin

    Musa Keskin

    Mesajlar:
    11
    İsim:
    musa keskin
    merhaba arkadaslar.foruma sık sık girmiyorum ama gözümü carptı konu baslıgı.akdeniz kıyısında yasıyorum .yaklasık 7 aylık bir deniz akvaryumum var . denizin fazla karısık olmadıgı günlerde su dedisimimi direk denizden yapıyorum tabiki biraz incelme isleminden sonra tanka ekliyorum .genellikle 1031 civarı cıkıyor. deniz suyunu ekledikten sonra adeta cıldırıyor canlılar.ne katkı ne suni tuz deniz suyunun yerini tutmuyor.bu arada sps-lps ve soft mecvut tankımda.gönül rahatlıgı ile kullanabilir kullanacak arkadaslar.

    IMG_0520.jpg
     
    cimlikaya ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Musa deniz akvaryumunda deniz suyu konusuna eklediğinde göre deniz suyundan çıktı bu güzellik. Koli basili gördün mü biraz tecrübe yaz. :D Nedir, ne yer içer?

    Ellerine sağlık, maşallah.
     
  9. Musa Keskin

    Musa Keskin

    Mesajlar:
    11
    İsim:
    musa keskin
    koli basili ne demek bilmiyorum ama deniz suyundan hiç bir zarar gelmedi bana.:) ilk su eklerken degerleri ölctüm tabi elimde bulunan testler ile amanyak 0 nitrat 0 kh 6-7 civarıydı .Allah herseyi ayarlamıs şaşkınlık içirisinde kaldım :okey:.sonucta deniz cok büyük bir tank ve burada hertürlü canlı yasama imkanı buluyorsa evimizdeki kücücük tanklardada bulabilir diye düsündüm .fırsat bulabilen hobici arkadasların bir defa dahi olsa denemlerini tavsiye ediyorum .benim tankım 200 litreden biraz fazla ve gözü kapalı bir damacana deniz suyunu boşaltıyorum içine biraz seyrelttikten sonra tabi. bu iste fazla tecrübeli degilim ama gördügüm kadarıyla tuz ve katkı maddeleri ekonomik bir getiri sonucunda hazırlanıyor.denizdeki bütün minarel ve elementleri koymadıklarını ve canlıların bunlara ihtiyacı oldugunu düsünüyorum .bir kac nacizane resim daha ekliyorum arkadasları bilgilendirmek ve renkler acısından.temo10yabancı satıs istelerinde ve birkac yerli sitedede deniz suyu satıldıgını gördüm .heryerimiz deniz ve denizlerimizde bir cok canlı cesidi var .hem ekonomik hem daha faydalı denemekten korkmayın lütfen .
     

    Ekli Dosyalar:

    seckinmucteba, YIKIKTEMO, Elmaslar ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  10. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Temiz yerden aldıktan, ölçümünü ayarlamasını iyi yaptıktan sonra hiç bir şey olmuyor, aksine muhteşem oluyor keşke her zaman gidip temiz deniz suyu kullanma şansına sahip olsam. :) tank çok güzel olmuş.
     
  11. Musa Keskin

    Musa Keskin

    Mesajlar:
    11
    İsim:
    musa keskin
    tesekkür ederim .elimizden geldigince birseyler yapmaya calısıyorum .
     
  12. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Marmara suyu kullanan biri olarak tamamen katılıyorum.Akvaryum çok güzel elinize sağlık Maşallah...:nazar:
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 16 Ağustos 2015
  13. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Maşallah tankınız baya güzel zaten bizler ezelden beri deniz suyunu savunur ve kullanan arkadaşlarımızın sorun yaşamadığını belirtmiştik. Bunlara ilave güzel bir örnek te sizden. Keyifli seyirler.
     
  14. Musa Keskin

    Musa Keskin

    Mesajlar:
    11
    İsim:
    musa keskin
    Bu hobinin gelişiminde bu forum ve diğer forumların kesinlikle katkısı tartışılmaz. Karşılıklı deneyim ve bilgi alışverişi ile ve en az maliyetle bu hobiyi daha da geliştirebiliriz.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz suyu iyidir, yeter ki sabırlı olunsun ve gerekli olan yapı ekipman vb anlamında yerine getirilsin. Gerisi Arko traş kremi.:)
     
    Alparslan bunu beğendi.
  16. murat parin

    murat parin

    Mesajlar:
    2.168
    Yer:
    pendik/istanbul
    İsim:
    murat
    Bak şimdi oldumu bu,tam tuzumda bitmişken:)
     
  17. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Bende Akdenizdeyim.Mersin'de.sahile yürüme mesafem 20 dakika.su yengeçleri kayaların üzerinde..benim de aklımdaydı ama araştırma yapıyordum.Mersin de tuzlu su kullanan arkadaşlarım var mı başka acaba ?
     
  18. pancu_1165

    pancu_1165

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    aziz Arap Tutumluoğlu
    Marmara suyunu denemenizi tavsiye ederim özellikle gürpınar sahilinden

    SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     

Sayfayı Paylaş