1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Şekerle nitrat düşürmek ne kadar sağlıklı ?

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde okan058 tarafından 30 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Arkadaşlar resif akvaryumlarında ne kadar sağlıklıdır bilinmez ama şeker kullanımı ne kadar sağlıklıdır .
    Yaklaşık 300 lt tuzlu su tankına bir çorba kaşığı şeker tatlı ılık suda eritilerek kullanıldığını ve 50 ppm nitratı iki günde 0 nitrata düşürdüğü söyleniyor . Şeker kullanımının bilimsel olarak her hangi bir onayı olmasıda işlevi şöyle gerçekleşiyor. Şekerli su sisteme eklendiğinde nitratı tüketen bakterileri tetikliyor hızla üreyen ve çoğalan bakteriler bir anda suyu rakı kıvamına getirerek bulanıklık ortaya çıkıyor . Bu bakteriler nitratı tüketirken bi yandanda suda aşırı derece oksijen tüketiyor bu aşırı oksijen tüketimi kh da olumsuz etki yaratmıyormu ?
    Kh daki olan düşme sonucunda ph seviyeside hızla düşmeyecekmi ?
    Bu bakteriler hızla çoğaldığı için nitrat bir anda düşmeye başlıyor nitrat düşerken beslenemeyen bu bakteriler tekrar ölmeye başlıyor ve ps deli gibi toplamaya başlıyor yaklaşık 48 saat sonra suyun rengi düzelmiş ve bulanıklı kaybolmuş nitratıda sıfara düşürdüğü söyleniyor ? Benim en çok kafamı karıştıran konu bakterilerin tükettiği oksijen ve kh düşüşü nasıl bir olumsuzlukla sonuçlanır ?
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Şekerle nitrat düşürmek ne kadar sağlıklı ?

    Eski ve sağliksiz bir uygulama.Nitrat duser dogru, ama toplu bakteri olumunun ardindan amonyak nitrit olusur ve tabi bilmeyenler arti yemleme yapar. Bu ps deli gibi topluyor sonra ifadesi ise tam bir tuzak. Evet de ya vatandasin ps'si iyi ve guclu degilse, baliklarin, canlilarin bunu kaldiracaginin garantisi var mi ?

    Ben gibi denemeyi seven biri icin bile bana cok uzak. Ben uygulamalarimda ne mulayimmisimde haberim yokmus, bos ver sen Okan kafayi gercek faydaya yoralim. Madem oyle sakal yosunun mu var dok votkayi kaybolsunlar. Bu da bir uygulama.

    Sen iyi bir Diy grup uyesisin sana yine degerli bir fikir, nitrat istemiyorsak ve dsb, refigium harici bir sey yapalim diyorsak yosun duvari yapalim akvaryumdan gelen suyun sumpa dustugu yere. Hem dogal, hem etkili, hem risksiz. Ne dersin ? Gereken sineklik teli ve bir aydinlatma sonrasi haftada bir o bolumden ps atik kabi bosaltmayla es deger olan yosun temizlemeye kalir. Ustelik bu sistemde ps iptal olabilir...

    Cep mesaj imla klavyeden.
     
  3. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey, tam olarak konu hakkında olmasada (tuzlu su bakımından) bende fikrimi beyan etmek isterim. yosun duvarı hakkında çok fazla yazılar okudum ve başarısı hiçde küçümsenmiyecek oranda lakin ben bu sistemi benim dolabın içinde oluşturamadım çünkü hertarafa su sıçradı bende kendime göre çareler üretmeye başlamıştım ki en son bu sistemde gerçekten çok iyi netice aldığımı söyleyebilirim yada ben kendimi kandırıyorum :F ama daha evveli sistem tam oturduğundaki değerler ve balıklarımdaki neşe huzur gözle görülür vaziyetteydi malum bu tank daha yeni kurulduğu için sistem tam oturmadı ama şuan için bile balıklarımın görüntüsünden ve akvaryumun suyundan çok net anlaşılıyor resimde görüldüğü gibi elyafı 4-5 günde bir değiştiriyorum haznede bulunan merciler sırasıyla EHFIMECH, EHFIFIX, PONZA TAŞI, LAV KIRIĞI, BİOLOJİK SÜNGER, SARMAŞIK, AGUACLAY ve en sağlamından 36 watlık u.v sistem tıkır tıkır işliyor inanın sarmaşık nitrata bire bir ama herhangi yanlışım varsa görüşlere herzaman açığım.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  4. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Aslında Temel abi uzun zamandır yosun duvarı aklımda hem çok pratik ve işlevsel olduğunu okmuştum . Nitratı çok iyi tüketen bir canlınında xenia olduğunu okudum . Şeker konusunda aklıma takılanlara ışık tutmuş olduk . Bazen akvaryumda beklenmeyen olaylarla karşılaştığımızda elimiz ayağımıza dolaşır hemen o anda araştırmaya başlarız zaman kısıtlıdır ve yapacaz az şey vardır gördüğümüz ilk uygulamayı yaparız sonucunu o anda tahmin edemeyiz . Onun için bu konuyu açtım terslikler başlamadan araştırılıp yararlı yada zararlı olduğunu anlarsak herhangi bir terslikte daha mantıklı ve sağlıklı kararlar alınabilir diye düşünüyorum ...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Doğan Bey selamlar;

    Gördüğüm kadarıyla farkı seviyorsunuz zaten akvaryum sağlığınızı ve özeninizi yakından bildiğimden bu fotoğraflar için ayrıca teşekkür ederim malum konu biraz tatlı su, tuzlu su karışıkta olsa ortak sorun nitrat üzerinde birleşen bir konu. Tatlı su bu anlamda belki farklı bakılacak çehreye sahip. Hani neden derseniz su değişimleri tuzlu su kadar zor ve maliyetli değil. Ama eski su avantajı asla atlanamaz. Bu açıdan o bölümde bitki türleri yani bir nevi refigium uygulamasıda mantıklı bir uygulama. Ancak yosun duvarının bir farkı var. İşte bu fark bizim konuyu biraz açmamızı gerektiriyor.

    Yosun duvarında hedef sakal yosunu oluşturmaktır, yoksa aynen refigium içine yüksek yosun ( bitki) türleri koyulur öyle sorun üzerine gidilir. Ama bu uygulamada bitkiler yosunlar su içindedir ve üremek için boşaltım da yapar. Toplu ölüm olur vs vs. Ama yosun duvarında dediğim gibi hedef sakal yosunu oluşturmaktır ve bu yosunlar haftalık temizlenir atılır. İşte bu sistemden pisliği atmak bir anlamda tuzlu su ps atık kabını boşaltmak anlamına gelir. Bu işin püf noktası ve bir yerlerin farkı diyelim... ;) Su sıçratması sorun olmuş sizde ancak yapılan duvarın şekli ve modeli bunu belirlemiş aslında, pimaş üzerinde birçok delik açarak su sump içine süzülme ile inmeliydi ve su sıçratması sıfır olurdu. Yine düz bir pleksi üserinne su indirilip kenarlardaki ızgaralara yönlendirilebilir.

    Not: Bunu not olarak belirtmek istedim çünkü önemli bence, devridaim motorunuzun saat litre gücü bu görünen sistemde nedir ?

    Okan, başlık için özellikle teşekkür ederim. :) Sana katılıyorum konuşacak ve bulacağız. Sen bakma abisi benim verdiğim gıdalara tüm mesajlarıma bak doğallık ön plandadır. Gıda benim için farklı bir alandır. Akvaryum doğallığı ise çok farklı. Ben suyumda bir damla ilacı bile kabullenemem, şeker, votka hele asla. Tamamen suyu değişirim.

    Ben bildiğiniz gibi su değişimi yapmamayı hedef yaptım yaklaşık 2 sene önce. Tabi bunu hedef yaparken bir hayli canlı yükümün olduğunu göz önünde bulunduruyor ve nitrat'a çözüm bulmak zorunda olduğumu biliyordum. Hep güçlü ps derken ana sebeblerinden biri buydu. Taban kumu ve kullanılan kum kalınlığının yine sebeblerinden biri buydu. İlk önceleri deniz suyu ile belli aralıklarla su değişimi yapıyor, magnezyum, iyot ve kalsiyum eklemesinde bulunup doğal suyu destekliyordum. Zamanla su değişimini kestim. Su değişimi yapmadığım her ay akvaryumu gözleliyordum, sıkıntı olmadıkça süre uzadı uzadı. Tabi nitrat'a önlem almak zorunda kalmadım gözlemlerim sonucu, çünkü iyi bir ps edindikten sonra sisteme yükü bindirmediğini gördüm, üstelik o yemlemeye ramen. Belli bir süre sonra kendimce son derece oturmuş bir akvaryumum, mercanlarım ve balıklarım olmasından dolayı bu başarı veya sorunsuzluğun gelmiş olabileceğini düşündüm. Zira yüksek ihtimaller içinde vardı. Ancak tüm balıkları satıp ve mercan eklemesiyle birlikte yeni balıklar her hafta eklemekteyim takip ettiğiniz gibi ve su değişim yapılmamış 2 yıllık bir sudur. Bu şartlarda bırakın sıkıntıyı ertesi gün balıklardan parmaklarımı kollamak zorunda olduğumu görüyordum, işte burası hedefte ışık demekti.

    Nacizane kendimce bunları sizlerle paylaşıyorum, ne bileyim belki bu ışığı görmek istersiniz.

    Makale olmuş ne yapayım dalmışım. canım.gif

    Saygılarımla...
     
  6. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey,devirdaim motorumuz eheım compact 3000 zaten bunuda sizlere danışarak almıştım
     
  7. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sarmaşık dediğiniz Syngonium mu?
     
  8. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Abdullah bey, orjinal ismini bilmiyorum :( ama bildiğimiz çoğu evde olan ev sarmaşığı evdeki saksıdan bir parça kesip almıştım sonra burda aldı başını gitti 20 günde bir üstten budama yapmak zorunda kalıyorum yoksa alıp başını gidiyor 4 gün öncede bir tutam mum çiçeği diyorlar senede bir sefer çok hoş kokulu çiçek açar bununda bataklık bitkisi olduğunu ögrendim ve sarmaşığın yanına ilave ettim
     
  9. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey, peki yosun duvarını sizin dediğiniz gibi yeniden inşa ettim varsayalım peki burda kafamı kurcalıyan nokta 36 watlık u.v cihazı varken bu yosun gene oluşurmu?
     
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ev sarmaşığı deniyorsa Syngonium'dur... Gerçekten nitrata birebir bir bitkidir ve bilimsel olarak atıklarla kirlenmiş suların ıslah edilmesinde faydalanılıp faydalanaılamayacağı araştırılmaktadır... Bende de var ancak akvaryumların içine yapraklar su üsütünde kalacak şekilde koymuştum ama balılar rahatbırakmadı... Başka bir çözüm bulabilirsem ben de faydalanmak istiyorum bu bitkiden... Sump şansım yok da... :)
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Doğan Bey;

    Öncelikle sump içinde kullanılan devridaim pompasının gücünü sordum ve cevabımı aldım zaten, birlikte karar vermişiz. :F Bu dikkatimi çeken oldukça biyolojik filtre malzemesiyle dolu olan sump yüzünden çekmişti. Rahatlıkla saatte 5000-6500 litre gücünde motorlar kullanılabilirdi, ama biyolojik malzeme olan filtrede bu yanlış olacaktı. Su bu malzemelerden yavaş geçtikçe daha iyi işlenir. Bu açıdan saatte 3000 litre ;)

    Uv filtresinin temelinde ve işlevinde yüzen algleri öldürmekte vardır. Ancak yosun duvarı sabit sakal yosunu oluşturmayı hedeflemektir. Kısaca sabit olana etkisi sıfır olacaktır. Tabi genel olarak baktığımızda oluşma aşamasında bu sürece darbe vurabileceğinide göz ardı etmemek lazım. Uv filtresi benim şu an agua marka oldukça güçlü bir tane bulunmakta. Ama ben suda yüzen algleri ve parazitleri kontrol altında tutmak için almamıştım. Malum 900 litre doğal deniz suyu ile kurulum yapmayı hedeflemiş ve bu suyu siteril hale getirmeyi hedeflemiştim. Akvaryumlarda ozon az bulunur ben bu ekipman yerine ozonizatör kullanımın su kalitesine çok daha fazla etki edeceğine inanıyorum.

    Sevgiler... canım.gif
     
  12. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi rica ederim araştırıp en iyi sistemi bir gün bulacağız . Pek ilgilenemiyorum tankla ama yinede değerlerim çok iyi sayılır .
    Nitrat 20 ppm ( Red sea testle ölçüldü sıfır suyuda ölçsem bu değer çıkıyor )
    Nitrit 0 ( sera ile ölçüldü )
    Ph 8,0 ( Tetra test ile ölçüldü )
    Şimdi canlı ekleme sırası geldi ama malum durumlar bu ara krız fena vurdu bizi bir damselimizle ve yengecimizle mutlu mesut yaşayacağız artık .

    Böyle konuları platformlarda tartışıp eleştirmek bence çok iyi . Kısacası gözlemlediğim bir olayı anlatmak istiyorum . Benim gibi bu işte çok yeni olan bir arkadaşın nitratı 100 ppm çıkıyor ve bir konu açıyor şekerle düşürsem nasıl olur . Bir çok kişi mesaj atıyor kimisi iyi kimiside kötü yazıyor ama bir mesaj ilgimi çekiyor gramajına kadar litre hesabına kadar onaylıyor kesin çözüm sunuyor . Tabi bu ecemi akvaristimiz hemen güvenip tuzlu suyu şekerli suyu çeviriyor ! Tam olarak 24 saat sonunda rakıya dönen akvaryum suyunu temizlemek için ps yi değiştirmek zorunda kalıyor ati psyi kaptığı gibi tanka ps kuvvetli olunca durumu bir beyaz benek olayıyla kurtarıyor . Aradan uzun zaman geçtikten sonra bizim bu arkadaşa şekeri onaylayan arkadaş ilk şeker denemesini yapıyor bana ilginç geldi bu olay şimdi burada acemi arkadaşımızın tankı kobay durumuna düşmüyormu ? Yeni başlayan birinin hevesini böyle kırmak doğrumu bunu en iyi ben anlarım ama ayıp yazık diyorum
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    ^ekerle nitrat dü_ürmek ne kadar sal1kl1 ?

    Okan cep telefonundan mesaj yazmamaya calisiyorum ama o kadar anlamli yere konu baglaniyorki acikcasi mutlu oluyorum. Geriye donup yazilan mesajlari okudugumuzda net goruyoruz ki bu senin okuyup anlattigin konuda ayni yere geliyoruz. Guclu bir ps...Arkadasimiz seker kullaniyor ediyor eyliyor ve basinda almasi gereken ekipmani bunca sikintidan sonra aliyor. Ne diyorum nacizane kendimce yukaridaki satirlarda ' su degisimi yapmamayi hedef yaptim ve aldigim onlemlerin birincisi kaliteli ps. Bu acik ortada, cunku eger kaliteli ise sisteme yuk o kadar az karisir' Sen surekli 20 pm nitratin oldugunu yaziyorsun kaldiki Sera test daha asagisini pek gostermez. Henuz yukun yok ve bu oran cok cok normal. Gozlem yapmak yani hobicinin akvaryumunu tanimasi basarinin anahtaridir.kurmus oldugun sistem gayet yerinde ve saglikli. Sana gereken sadece cesaret, eee sanirim burada onuda fazlasiyla buldun.
     
  14. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar .Ben yaklaşık 3 sene kadar önce votka kullandım düzenli olarak hemde (simirnof sade) ilk başlarda iyi güzel tamam nitrat yok diyebilirim fosfatta azaldı sonra aniden çoğaldı vede o proje iptal oldu ,şeker yöntemini denemedim yosun duvarı konusuna gelince bu projeden çok ümitliyim ps yok sadece sirkülasyon motoru vede aydınlatma denicez yapıcaz :heyo:
     
  15. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Syngonium bitkisi bende var.sumpa eklesem ise yarar mi yani ?bende de cok yuksek nitrat.cok besliyorum morish yuzunden çünkü
     

Sayfayı Paylaş