1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Palyaço Balıkları ne Anlatıyor

Başlığı 'Palyaço Balıkları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 18 Nisan 2013 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Palyaço balıkları bundan 13 sene önce yaşatmak arzusuyla çırpındığımız ve bilgi susuzluğu içinde gidip geldiğimiz dönemlerin balığıdır. Sağlıklı yaşatmak için her soru soruşumuz ardından akvaryumcu abilerimiz tarafından zorunlu olarak gösterilen malzemeleri alarak eve döndüğümüz zamanların bu türü zaman içinde artık yaşatması kolay, herkesin akvaryumunda olan ve biraz da burun kıvırdığımız Palyaço Balığı oysa bize hep bir şeyler anlatmaya çalışmıştır. Ne yazık ki onları dinlemeyi bunca yıl sonra başardım. Çünkü çeşit çeşit mercanların, boy boy balıkların arasında onlara hiç bu kadar yakından bakmamıştım, bakmaya gerek görmemiştim. Oysa bir şeyler anlatıyorlar ve beslemek isteyen arkadaşlarımıza kendimce onların ağzından ne anlattıklarını size çevirmek istiyorum.

    Palyaço Balıkları İlk Akvaryum Anları

    Palyaço Balıkları Ne anlatır.jpg

    İlk akvaryum anlarında bazıları çok çekingen olur, suyun yüzeyine yakın durur ve adeta çaktırmadan aşağılara bakarak onu huzura kavuşturacak konak olup olmadığını kollar. Bazıları öylesine arsızdır ki buna gerek dahi duymaz ve lazım olan konak ise bu yolda birçok mercan veya unsur kullanılabilir. Bazen anemonlar ile kurdukları mükemmel uyuma rağmen anemon türlerine dahi güvenmezler. Tartarlar, düşünürler, sürtünürler, tadarlar ve karar verirler. Bu aşamalar mukoza dengelemesi ve olası tehlike miktarını hesaplama evreleridir. Tabii birçok tür ve varyetesi olduğunu Tasarım Palyaço Balıkları Soy Haritası bize açıklıyor.

    Genellikle eş olması ümidi ile alınan alınan palyaço balıkları veya sayıları 4 ve üzeri eklenenleri kendi aralarında bazı kavga ve savaşlar verirler. Yavru bireyler dünyaya erkek olarak gelir ve ilerleyen süreçte tüm şartlar onun cinsiyetinde belirleyici olacaktır. Baskın ve yırtık olanlar bunu sürdürebildikleri sürece dişi olarak hayatın sahnesinde rol olacaktır. Bunu başaramayanlar erkek olarak çoğalmanın ağır işçi figüranı olarak rolüne devam edecektir. Hayat onlar içinde süprizlere gebedir ancak doğanın süprizlere karnı toktur.:) Olası rollerin değişmesi doğanın gelgitleri ile değişebilir ve onların da cinsiyetleri gelgitlere uyar. Mümkün olduğunca ağız ağıza kavga eden balıklardan uzak durmak gerekir, boyut olarak birinin daha küçük olması iyi olur, bu daha az sancılı bir uyum dönemi anlamına gelir çünkü küçük olan balık çabuk boyun eğer. Yetişkin olarak alınan çift palyaço balıkları eger ağız ağıza kavga ediyorsa eşlerden birini değiştirmenizi öneririm. Dişiye dönmüş iki balık almış olma ihtimali veya eşit boyda uyumsuz balıklar ağız ağıza kavga eder.

    Palyaço Balıkları İlk Tanışma Anı


    İlk tanışma anlarında olası tavırlar birden fazla olabilir, çünkü beden ve cüsse bunda önemli rol oynar ve bazen orantısız güç sonucu teslim olunsa dahi taciz devam eder.

    Palyaço balıkları Tavırları.png

    Burada denmek istenen şudur; Ben mutlak üstünüm hemen teslim ol, bu geçiş sancılı mı olsun istersin yoksa sancısız mı? Kaçan balığın hiç teslim olmaya niyeti yok çünkü arkadaki balığa hiç güvenmiyor. Yüzgeçlerinin kırpılması an meselesi, dursun veya durmasın karizma mutlaka çizilecek.:) Arkadaki balık kimi zaman teslimiyete rağmen istemediğini de bu hareketle ortaya koyar.

    Palyaço Balığı Davranış Dili.png

    Burada bulunan palyaço balıkları ise şunu diyor; Ben sana kafayı taktım ama uslu olursan sorun yok. Öndeki 1.0 mağlup başlayan palyaço balığı ise buna yanıt veriyor. Ben teslim oldum, sen beni gel kabul et ve hayatın sahnesinde bana bir rol ver. Bu hareket sonrası genellikle büyük olan balık veya dişi balık agresif tavırlardan geri durur. Erkek palyaço balıkları üremeye daha isteklidir, sürekli davetkar hareketler sergiler ve bunu şartların uygunluğuna çoğu zaman bakmadan yapar, çünkü bu tavırlar aynı zamanda dişiyi sakinleştirir ve teşfik eder. Üreme noktasını birlikte seçebilirler, ayrı yerleri seçebilirler ama hayat beklemez ve ortak nokta mutlaka bulunur. Akşamları birlikte aynı konakta yatabilirler ama bazı dişiler erkeği bu ortamdan atabilir, bu durumlarda gönülsüz olmamak gerek. Elbette mutlak uyum çok daha güzel görüntü verir ama sabır esastır ve erkek balığın sağlığı bunları değiştirebilir.

    Palyaço balıkları üreme Modu

    Üreme modu bir sonraki aşama olarak karşımıza çıkar. Anemon dipleri, uygun mercanın korunaklı kaya bölümleri üreme noktası olarak seçilir. Yer akvaryuma ve balıklara göre değişir. Bazen bir boru, bazen akvaryum camı üreme noktası olabilir. Bu noktalar kuyruk hareketi ile temiz tutulur, ilerleyen aşamada bu noktalar ağız ile iyice temizlenir. Erkek balık yukarı aşağı sürtünmeler ile teşfik eder ve dişi buna katılır. Yumurta tutan dişinin ön karın bölgesi şişer ve yumurtlama gerçekleşir.

    Akvaryum Portalı
     
    Düzenleme: 20 Temmuz 2015
    Murat45_23, jam, mzafer ve diğer 18 kişi bunu beğendi.
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Eline sağlık abi bundan güzel anlatılamazdı...:)
     
    Okurt ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi B şıkkı tam benim balıkları tarif ediyor, büyük olan dişi herhalde asabi oluyor ara sıra, küçük olan akvaryumun sağ tarafında kumu oyup yer yaptı. Sabah baktım birlikte oraya yerleşmişler. Genelde ayrı duruyorlar ama arada birleşiyorlar herhalde.:)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Şapka çıkartıyorum.
     
  5. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Büyük bir akvaryum hengamesinde bu balıkların hareketlerini, davranışlarını kaçırabiliyoruz. Güzel gözlem için uygun boyutlarda nano çok iyi olur. Herkes gibi benim de "nemo" aşkıyla yola çıktığım tuzlu suda diğer güzel canlılarla tanışmama vesile oldu. Ancak kendileri üzerindeki şanssızlığım devam ediyor. Bırakın eş tutmayı şu ana kadar öyle veya böyle bir çifti bile 1 ay ötesine görmüşlüğüm yok. Temel abi ellerine sağlık yeniden. Eminim ki bu güzel makaleyi okuyan arkadaşlar hemen ardından "nemo"larını tekrar alıcı gözle izlemişlerdir :)
     
    YMR_AY, MESUT_KERİM ve Alparslan bunu beğendi.
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İlginç olarak mükemmel bir beden dilleri var. Bu dili birçok tang türünde, angel türünde yoğun olarak göremezsiniz. Angel balıkları ile fazlaca teşfiki mesaim olduu için onlarında birçok hareketlerinin temelde anlam içerdiğini biliyorum ama palyaço balıkları çok daha sosyal ilişki yaşıyor, sanırım bunda birlikte yaşıyor olmalarının etkisi büyük.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  7. DaPhNe

    DaPhNe

    Mesajlar:
    100
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    Ayşe Sarı
    Yaa ama haksızlık bende istiyorum nemo....
    Tabi ben önce prenseslerimi büyüteyim belki bi tane de tuzlu su kurarım eşimi ikna edebilirsem tabiii :D
    O zamanda sizin engin tecrübelerinizden sonuna kadar faydalanmak isterim.
     
  8. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken

    Kurarız ilerde abla neden olmasın,bu ara biraz daha konuları oku yeter...:)
     
  9. DaPhNe

    DaPhNe

    Mesajlar:
    100
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    Ayşe Sarı
    İnceliyorum zaten bu ara tatlı su forumuna hiç bakmıyorum.Gözüm tuzlu su nemolarda :D
     
    YMR_AY ve Alparslan bunu beğendi.
  10. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Benimkiler 3 ay oldu alali sık sık agiz agiza dalasiyolar. Ayni boyutta yavru alindilar eş tutar umuduyla. ORA usa uretimi baliklar.
    Turuncu olan octopusun icinde devamli digeri yanasmaya calistikca didisiyorlar. Bugun ilk defa siyah olanin kafasi atmis olucak turuncuyu saklanirken gormus hanım, butun aksam didismisler tabi. Birsey yapmak gerekir mi, cogu zaman artik zarar gelicek diye maşa ile ayri koselere kovalamisligim var. Bu ara ellemiyorum belki dogal surectir diye.
     

    Ekli Dosyalar:

  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ağız ağıza kavga pek istenen bir durum değildir ve aynı boyda yavru alınan balıklarda ilk günlerde doğal ama bu saatten sonrakiler değil. Yüzde olarak hala eş olma şansı var ama bence eş değişimi mantıklı olur.
     
  12. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    İsmail abi böyle durumlarda her an biri akvaryumdan dışarı atlaya bilir önlemini al derim...
     
  13. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    La havle, peki tür uyumsuzluğu yoktur değil mi, turuncu occelaris agresif olan onu değiştireyim o zaman, siyah olan dibinde dolanıyor ne kadar dayak yese de...
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Değişmesi gerekene biz yorum yapmayız. Gören, gözlemleyen ve sahibinin sevgi bağına göre karar vermesi gerek.
     
    inifnity bunu beğendi.
  15. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    İsmail abi çiftleri değiştirmeye kıyamıyorsan biraz daha bekle istersen, eninde sonunda birisi dominant olup dişi olacak ama yukarıda yazdığım gibi böyle durumlarda önlemini al akvaryumum üzerini bir şeylerle kapat...;)
     
    inifnity bunu beğendi.
  16. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Dogal surecine biraktim aslında ama duzelme olmayinca danismak istedim. Acil olarak değistirme gibi bir şansim yok. İzmit e gidince değistiririm ancak, o zamana kadar duzelirse kalir ne diyim. Az once siyah olanin alt yuzgeclerden birinde biraz hasar gordum..
     
  17. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Veya cikartmak yerine 2 daha eklesem eş çıkar belki yeni gelenlerle kombinasyon sayisi artar
     
  18. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Palyaço Balıklarının ağız ağıza kavga etmeleri ne anlama gelir?
     
  19. Komat

    Komat

    Mesajlar:
    50
    Yer:
    İSTANBUL Büyükçekmece
    İsim:
    Tuğrul
    Temel bey yazınız çok güzelmiş okurken balıkların yanına gidip geldim sanki :) ve
    Bu yazıyı okuyunca çok şanslı olduğumu düşündüm. Çift diye aldığım balıklarım hep çift çıktılar :) yanlız bir ara 6 adet palyaço (bunlardan 2 si eşti) bir tanesini hedef alıp sürekli kovalayıp ölümüne sebep oldular. Kızıp hepsini sattım.
    Sonra yine dayanamayıp bir çift aldım onlar da anemonu host edinince izlerken daha bir zevk aldım ve alıyorum. Fakat bir arkadaşımın zorunlu hediye ettiği boyut olarak eşlerden daha büyük olan bir palyaçoyu acımadan bir günde felaket dövdüler ve maalesef yaşatamadım. Onlara da biraz kızgınım :( Şimdi 2. Bir çifti daha eklesem İki çift güzel güzel geçinir mi acaba?
     

Sayfayı Paylaş