1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bangai Cardinal Üretim Tecrübelerim

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde Yiğit44 tarafından 14 Ağustos 2017 başlatılmıştır.

  1. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Merhaba arkadaşlar. Bangai cardinal yavru alımı için tüm bilgilerimi, yaptığım hataları ve aldığım önlemleri sizlerle paylaşıyor olacağım ki aynı hataları bir başkası tekrarlamasın. Gerçi bu konuda forumlarda yeterince bilgi var ancak ben yine de başımdan geçenleri anlatmak isterim. Çünkü o bilgileri bende okudum ama bir çoğunu uygulamadığım için pişmanlıklar yaşadım.

    1- Kesinlikle tatlı sudan gelen bilgilerinizi tuzlu su ile karıştırmayın. Tatlı suda istediğiniz kadar balığı kusturup, yumurtaları kuluçka makinesine almış olabilirsiniz ama tuzlu suda işin rengi çok farklı. Balık kesinlikle çok küçük ve kusturmak istediğinizde ağzına müdahale ettiğinizde ister istemez eliniz gözlerine de değebiliyor. Balığın gözlerine fark etmezseniz zarar verebilirsiniz, balığı şoka sokup bayıltabilir ya da öldürebilirsiniz. Çok nazik davranmanız gerekiyor ve inanın gözüktüğü kadar kolay değil. Yani siz siz olun eğer tuzlu suda tecrübeniz yok ise kusturma işine girmeyin. Balığı 20 ya da 21. gün ayrı bir akvaryuma ya da yavruluğa alıp yavrularını kendisinin bırakmasını bekleyin. Zaten herkesin üstüne basa basa söylediği şeyde bu aman deyim benim gibi bilmişlik yapmayın ne deniliyorsa harfiyen uygulayın. Balığı yakalamam 10 saniyemi aldı kusturma işi 5dk. Daha fazla balığı yormamak için de bıraktım ve hala ağzında 3-4 tane yumurta var. Eeeeee ne anladım ben bu işten ?

    2- Eğer kusturma işlemi yapıldıysa ve çıkan yavru balıklarda hala yumurta kesesi var ise ve bu yumurta keseleri yüzünden serbest yüzüşe geçemedilerse vayyyy halinize. '' Aman canım elimde kuluçka makinesi var ne olacak '' demeyin benim gibi çünkü bu yumurtalar cikletlerden çok farklı ve hava motoru ile çalışan hava tepkili kuluçka makinesinde ayar yapmak çok ama çok güç ve yumurta keselerini patlatıp balıkların bir kısmını öldürmemek neredeyse imkansız. Cikletlerde yumurtalar bangai cardinal yumurtalarına göre daha ağır ve tek tekdir. Ancak bangaide iş değişiyor. Yumurtalar küme halinde ve sanki üzerinde ayrı bir sıvı, onları tutan bir ağ var. Sizin tatlı suda o çok güvendiğiniz kuluçka makineleri bu yumurtalarda maalesef bir işe yaramıyor.

    3- Balığı bir gece ansızın akvaryumun tüm ışıklarını yakarak çok rahat bir şekilde elinizle bile yakalayabilirsiniz. Bunda sıkıntı yok tatlı su ile aynı :)

    4- Eğer imkan var ise çift balıklara ayrı bir akvaryumda bakılması taraftarıyım. Böylece erkek balık ağzına yumurta aldığında ve doğum yaklaştığında sadece dişi balığı ayırarak erkek balığın rahat bir süreç geçirmesine de yardımcı olabilirsiniz.

    5- Benim elimde yavru makinesi var, ben bu balıkları yavrulatıp satarım hayallerinden uzak durmanızı tavsiye ederim çünkü bu balıklar tatlı su gibi değil ve kesinlikle gelişim için ayrı bir yer yapmanız gerekiyor. Haliyle tuzlu su olunca yazın soğutucu, kışın ısıtıcı, yavruların kuru yem yememesi ki yese bile bir işe yaramaz çünkü bağışıklık sistemlerinin artemia, canlı yem ve özel mamalarla güçlendirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde balıklar korktuğunda bile elinizde kalabilir o kadar hassas canlılar.

    6- Diyelim ki her şey yolunda. Tüm yavrular büyüdü ve gayet sağlıklılar. Bir süre sonra yeni yavrularda gelmeye devam ettiği için mecburen yer darlığından dolayı iş eldekileri çıkartma yani satma boyutuna geldiğinde zaten geçmişte onların büyümesi için harcanan zaman ve para ile karşılaştırma yapıldığında inanın bu işten karlı çıkamazsınız o yüzden ben bu işten ekmek yerim ayaklarını şimdilik bence bir kenara bırakmak lazım :) Sakın ne de olsa kar getirmiyor bu iş, zaten yavruları koyacak yerimde yok diye de balığı kendi haline de bırakmayın çünkü söyle de bir gerçek var ki bunlar tamamen yerli üretim olacak ve doğanın dengesi bozulmayacak, balık okyanustaki evinden ayrılmayacak, uzun yol yapıp yorgun olmayacak, zaten akvaryum ortamında yetiştiği için diğer ithal canlılara göre daha dayanaklı olacak vs. gibi bir sürü artısı var. Kar ettirmese de zarar da ettirmez :) Diğer ihtiyaçlarınıza katkı sağlar.

    7- Balığın ağzına yumurta aldığı günü mutlaka bir yere yazın. Ben 21 gün olduğuna emindim ama kusturduğum zaman anladım ki bir hafta önde gitmişim... Balıkların kuyrukları bile oluşmamış...

    İlk kusturmada 20 tane larva elde ettim. 2-3 tanesi de erkek balığın ağzında kaldı çünkü ne yaptıysam onları bırakmadı. Daha fazla zorlasaydım erkek balığı kaybedebilirdim. 20 adet larvayı hemen kuluçka makinesine aldım ve en kısık ayarda çalıştırdım. İlk 2 gün içerisinde 5 tane larva yanlış kuluçka makinesi seçiminden dolayı maalesef parçalandı... En kısık ayarda çalışıyor olması bile bu yumurtalara göre gerçekten çok fazla.

    3. gün larvalar birbirlerinden ayrıldı ve balıkların kuyrukları görülmeye başlandı.

    4. gün balıklar hava motorunun da tepkisiyle kendilerini ayakta tutmaya başladılar ve muhtemelen de bugün serbest yüzüşe geçmiş olacaklar.

    Sabah baktığımda canlı olarak 8 tane yavru vardı. İçerisinde 1 tane ölen yavru vardı ve onun yumurta kesesini kardeşlerinin didikleyerek yediklerini fark ettim :)

    Bugün ya da yarın sabah şimdilik 8 tane kalan eve gittiğimde neyle karşılaşacağım belli olmayan yavruları kendi yaptığım saklama kabına alacağım. Eğer onları yaşatabilirsem ilk 1-2 aylarını kendilerini tam anlamıyla toparlayana kadar ana akvaryumda saklama kabından yaptığım yavrulukta geçirecekler. Sonraki süreci yaşamak nasip olursa sizlerle de paylaşıyor olacağım.

    Bu arada bana her konuda başından sonuna kadar destek olan Gold Fish İzmir' e de buradan çok teşekkür ederim. Sağ olsun yazdığım her soruya sıkılmadan cevap verdi ve tüm engin bilgileriyle beni aydınlattı. Umarım bu yazımı en kısa zamanda okur :)

    Şimdilik bu kadar. Eğer gelişmeler olumlu olursa resim, video paylaşırım.

    Yazıya son vermeden önce şunu da söylemeden bitirmek istemiyorum. Bence her şey doğanın uygun gördüğü şekilde olmalı. Erkek balığın yavruları çıktıktan sonraki hali beni inanılmaz derecede üzdü. Resmen balığın psikolojisi bozuldu ve kendini sanki suçlu hissetti. Saçma gelebilir ama kesinlikle onların da duyguları olduklarını düşünüyorum. 2 gün kendine gelemedi ve hala ağzında kalan 2-3 tane yumurtayı bırakmadı ve onları çevirmeye devam ediyor ve hala aç... Bunları olması gerektiği için değil babalık iç güdüsüne sahip olduğu için yaptığını düşünüyorum.

    Siz siz olun sezeryan işine girmeyin. Bırakın kendileri bu süreci yönetsinler.

    Sağlıklı hobiler.
     
    Montimahir, erdoganv, Nadir ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Şuanda serbest yüzüşe geçen ve artemia ile beslenen canlı balık sayısı sadece 4 adet.



    3b00050e-7d39-42ea-acab-e660738fc5ad.jpg
     
  3. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Madem maşallah diyen çıkmamış, ilk maşallah benden gelsin.Bende üretim yapmak için 1 çift kardinal besliyordum fakat geçen 2 sinide kaybettim.Akvaryumcudan alırken çiftleri nasıl seçebiliriz acaba?Şuan sadece onlara ayırabileceğim 60x50x50 sumplu bir frag tankım mevcut.
     
  4. youkseal

    youkseal

    Mesajlar:
    31
    İsim:
    Mehmet Yüksel AYDIN
    Maşşallah. İlk tecrübede kalan 4 adet de yaşar:)
     
  5. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Evet Mahir Bey forumu baştan sona okuduğum için o konuyu hatırlıyorum.Sıkıntı bu canlıları akvaryumcuda tıka basa doyurmak.En garanti yöntem o gibi.Tatil dönüşü yeni olan 60-50-50 frag tankına sadece 2 adet kardinal atmayı düşünüyorum.Birde içine artemia çıkarma aparatı atacağım.Çıkan artemia direkt suya geçiyor. Bakalım ne olacak?
     
  6. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Merhabalar. 3 adet yavru ile yola devam :)

     
    mehmet33, engnsari, Montimahir ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  7. korkmaz33

    korkmaz33

    Mesajlar:
    151
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    m.a.korkmaz
    Kardinallarin durumu nedir
     
    adem33, mehmet33 ve Yiğit44 bunu beğendi.
  8. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Merhaba,

    Şuanda sadece 1 adet var. Diğer 2 balık benim hatam sonucu yavruluktan ana tanka düştüğü için diğer balıklara maalesef yem oldular. 1 tane de baya büyüdü ana tankta mutlu mesut yaşıyor.
     
    veysel bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş