1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

80w x 100d x 50h Dhiffushi (Fatih Kahraman)

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Fatih Kahraman tarafından 15 Aralık 2017 başlatılmıştır.

  1. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Tankta dino göremedim ben. Algler ve fotosentezden dolayı kabarcıklar var. Aydınlatma sürsini biraz kısaltın. Balık girişi biraz hızlı olmuş. Yeni tanklardaki ph dalgalanmasından dolayı muhtemelen blue tang benek yapacaktır. Bu riski en aza indirmek için geceleri sumpta ışık yakın ve yüzey dalgalanmasını arttırın. Kh ı stabil tutmaya çalışın ;)
     
  2. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Mesut bey geceleri sumpı aydınlatmanın ve yüzy dalgalanmasının artırılmasının amacı nedir?
     
  3. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Gece gündüz arasındaki Ph farkını en aza indirmek ;)
     
    Fatih Kahraman ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  4. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Özdemir beyin ''gürbüz diatom'' teşhisinin çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Bazen kurulum itibarıyla diatomlar bu şekilde oluyor ama sorun değil, bir müddet sonra tank oturmaya başlayınca düzene girecektir. Fazla müdahale etmeden süreci takip ederek sabırlı davranmak ve canlı yükünü ilk başlarda artırmadan devam etmek iyi olur.
     
    Okurt, Fatih Kahraman, cystein ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  5. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Fotosentez ışık olmadığı için geceleri durur. Bu yüzden CO2 artış gösterir. Gece- gündüz pH farkını indirmek için kullanılan geleneksel bir yöntemdir fakat tabiki sump içerisinde de bunun için bazı uygulamalarla destek yerinde olur. ( Makro alg gibi)

    Yüzey dalgalanması ise CO2'nin sudan daha rahat uzaklaşmasını sağlıyor. Belki O2 içinde küçük miktar faydalı olabilir ama sanıyorum bu önemsenecek boyutta olmaz.
     
    Fatih Kahraman, cystein, Apolim ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  6. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Co2 arttiginda ph da mi artar?
     
  7. Karbondioksit suda çözündüğünde zayıf bir asit olan karbonik aside dönüşür. Bu durum pH ı düşürür. Asitlik derecesi artar suyun..
     
  8. Bir ilave daha yapmak istedim. Zira karbondioksit akvaryum hobisinde önemli parametrelerden birisi. Karbondioksitin suda çözündüğünde olan olayı kapalı formülle de göstermek olayı daha net kavramamızı kolaylaştırır. En basit hali ile;

    H2O + CO2 ------> H2CO3

    Bir su molekülü ile suda çözünmüş bir karbondioksit molekülü reaksiyon vererek karbonik asit oluşturur. Asitlik bildiğiniz üzere H+ (hidrojen iyonlarının) bir derecesidir. H2CO3 ise iki iyona ayrılmış halde dolaşır çözeltide; H+ ve HCO3- Karbonik asidi asit yapan verdiği o 1 adet H+ iyonudur. Fakat bu reaksiyon kolay tersinirdir. Sudaki karbondioksit oranı düşer ise hemen terse dönerek;

    H2CO3 ------> H2O + CO2

    su ve karbondiokside ayrışır karbonik asit ve sudaki çözünürlüğü düşük olan karbondioksit sudan ayrılarak veya fotosentezde kullanılmak üzere ortamdan uzaklaşır.

    Saygılarımla..
     
    Apolim, Fatih Kahraman, mekatronik ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  9. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Yalın anlatımınız için çok teşekkür ederim :)
     
    Fatih Kahraman ve cystein bunu beğendi.
  10. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    Yukarıda yaptığınız paylaşımlar çok değerli tecrübeler içeriyor. Herkese tek tek teşekkür ederim.:)

    Tankıma jebao sw-8 dalga motoru ilavesi yaptım. Armatürü ise tavana astım. Dozlama için ise dozaj pompası siparişimi verdim Katkıları kapak kapak koymak içime sinmiyor; zamana yayıp daha stabil şartlar istiyorum.

    PH'ı stabil tutmak için düzenli kh girişine başladım. Son durumda pH Işık'lar açıkken 8.15 çıktı. Nitratımda ise 22 ocaktan beri ufak bir artış olmuş. 2.5 ten 5'e çıkış yaşıyorum. Ufak ufak Ca dozlamaya da başladım. Kayalarımda nokta nokta fıstık yeşili oluşumlar gözüme çarpıyor, hemen hemen pek çok yerde var.

    22 Ocak 2018 itibariyle:
    Amnonyak: 0.25
    Nitrat: 2.5
    Nitrit: 0.05
    Fosfat: 0
    PH: 8.15
    Mg: 1360
    Kh: 7.9
    Ca: 405

    Tankın son durumuna ait görsel paylaşmak istiyorum. Kayalarımdaki kabarcık problemim devam ediyor maalesef. Ayrıca neyi nereye koymam gerektiğine karar veremedim. Tecrübelerinize ihtiyacım var arkadaşlar..
     

    Ekli Dosyalar:

    sezai25, YMR_AY, mekatronik ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  11. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Çok hoş görünüyor ;) :nazar:
     
  12. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Fatih bey son durum nedir güncelleme isteriz
     
  13. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    Öncelikle herkese merhabalar.
    Akvaryum hobimi keyifle sürdürmeye devam ediyorum. Açıkçası paylaşım yapmak istemiştim ama sonra nazar olur diye bir şeyler paylaşmaktan çekindim. Bu sebeple uzun zamandır yapamadığım güncelleme eksikliğinden dolayı sizlerden özür dilerim. Bu esnada pek çok acı veya tatlı deneyimim oldu. Kabaca neler mi yaptım?
    - Tankımda 3 aydan fazla süredir sps bakmaya başladım. Bu sebeple Jebao'nun 5'li dozaj pompasından aldım. Günlük **********'ın Kh, Ca, Mg, Trace elements'inden dozluyorum. Ayrıca hafda 2 kez grotech A-B-C ve M'inden dozluyorum. Özellikle Milka iyi gelişim gösteriyor.
    -Yeni balık ve mercanlar aldım.
    -Jebao SW-8 dalga motoru aldım. Memnunum.
    -Birkaç canlı kaybım oldu. İnşallah daha fazla olmaz.
    -Bazen tanka yemleme yapacak kimsemiz olmayabiliyor. Bu sebeple Eheim 3582 yemleme makinesi aldım. Otomatik yemleme siz evde olmadığınızda hayat kurtarıyor.
    -Sabit su değerlerini çok şükür yakaladım.

    Fakat.....

    Esas bahsetmek istediğim konu, evimi taşımam gerekiyor. Hem de Eskişehir'den İstanbul'a....

    Tüm bu emek...
    Tüm bu heyecanım...
    Tüm bu masraflar...
    Tüm bu koşuşturma...
    Tüm gelişen canlılarım ve aramızdaki bağ...
    Tüm bu ekipmanım...

    Tankımı bozmayı hiç istemiyorum. Tüm bu sebeplerden dolayı, güçlüklere göğüs gerip bu günlere getirdiğim tankımı da yanımda götürmek istiyorum. Kendi ortodonti ve diş hekimliği muayenehanemin bekleme salonunda uygun bir yer belirledim. Maalesef bekleme salonumdaki yer sıkıntısı yüzünden tankı mecburen küçültmem yani başka bir tank tasarlatmam gerekli.

    Yener ustayla konuştum. 100x50x55h ebatlarında içten taşırmalı yeni bir tank yaptırmaya karar verdim.

    Sorun şu ki:


    Neyi, nasıl taşırım?



    Her türlü görüş ve öneriye açığım arkadaşlar. Değerli görüşlerinize ihtiyacım var.
     
    hiter ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  14. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Mercan ve balıklarınızı 1 aylığına nazınızın geçeceği bir pet shopa emanete vermek sanırım en mantıklı seçenek , İstanbul'da hangi semte geliyorsunuz?
     
  15. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    Tankı nasıl taşıdım? Neler yaptım? Offf... offf offfff... ama çok şükür sorunsuz bitti.

    Eskişehir’deki tankımın dolabını oda içinde montajlamıştım. Tank büyük olunca daha sağlam olsun diye hem tutkaldan hemde bol miktarda vidadan, destek için L levhalardan faydalanmıştım. Taşınmayı ve kapından çıkartabilmeyi hiç hesaplanmadığım için mecburen tüm ekipmanı alıp camı ve mobilyayı öylece evde bırakmaya ve hediye etmeye karar verdim. Fakat bu durumda da yeni bir tank gerekliydi.

    Taşınmadan 4 hafta önce Bakırköy’deki muayenehaneme yaptırmayı planladığım yeni bir tank için usta arayışlarına girdim. Açıkçası kısa bir arayıştan sonra mevcut tankımı yapan Yener ustayla iletişime geçtim. Telefonlaştılan sonra endişelerim kısmen azaldı diyebilirim. Sağolsun, muhabbetti oldukça tatlı. Ölçüleri küçültüp, uygun olan yerim için tank ve mobilya siparişi verdim ve bekleyişe başladım. Maalesef İstanbul’da dostum diyebileceğim bir akvaryumcu tanımadığım için sizlerden gelen önerilerdeki gibi canlıları yapım sürecinde başkasına emanet edemedim.

    Şartlar gereği esas kriz, kumu, kayaları, mercanları ve balıkları hatta suyu 4-5 saat sürecek aktif taşıma nasıl olacaktı? Canlı kaybı vs vs.. İnanın belki bu süreçte, süreci çok düşünmemeye çalıştım. Çünkü düşündükçe gerginliğim artıyordu. Öyle ki, evi nakliyatçı şirket komple koliledi, taşıdı, yerleştirdi. Fakat akvaryuma dokunmadım. Dokunmakta istemedim. Çünkü o süreçte sabah yüklenen kamyon 1 gece sonra yola çıkacaktı, canlıların stresi, oksijensizlik artacak, sıcaklık düşecek kayıp yaşayabilirim diye düşündüm. Hem kamyon eşyaları yüklemeye geldiğinde de zaten yeni tankım hazır değildi ki!? Bir hafta daha boş evde tankı döndürdüm.

    Cumartesi günü, sabah erkenden kalkıp, suyun bir kısmını 5 damacanaya doldurdum. Bir kısmını 80 litrelik yatay kapaklı bir kaba doldurmak için hazırladım. Ve plastik kabı bagaja yerleştirdikten sonra 36 kg Caribsea canlı kayamı içine koydum ve ağzına kadar suyla doldudum. Redsea 22 kg tuz kovalarının birine sps, birine lps ve diğer yumuşak mercanları doldurup yine ağzına kadar suyla destekledim Ve kapaklarını kapattım. 19 lt su damacanasının birinin içine tüm balıklarımı koyduktan sonra, pilli hava motorunu ve taşı bağladım (11:00) ve ön sağ koltuğun ayak zeminine koltuğu kaydırarak sıkıştırdım. Motorları,armatürü, ps, katkıları vs vs her şeyi ve evde kalan son ıvır zıvırları araca yüklemek 14:30 te anca bitti. Kumu da almayı planladım, ama onu çitileyerek yıkamak en az yarım gün süreceği için Akvaryumu dipte 4 parmak su ve kumuyla kaderine terkedip, geçte olsa yola koyuldum. Hayatımın en sabit hızlı sürüşüydü diyebilirim. O kadar ki, araç ortalama 4.9 lt yakmış :) (genelde 90 km/sa 2011-jetta 1.2 tsi)

    19:30 gibi Bakırköy’e vardıktan sonra, gelelim transfer sonu ve yeni kuruluma;

    Yener usta sağolsun erkenden gelip kuruluma başlamış. Hatta ben geldiğimde son borulamayı yapıyordu. (Kendisi benim için 10 gün önceden 250 litreye yakın tuzlu suyu aşılayıp, atölyesinde döndürmeye başlamıştı.) Yeni kumu yıkayıp koyduk. Tüm kayları zamana karşı yarışıp, dekoru düşünmeden akvaryuma dizdik. Kendi getirdiği canlı suyu akvaryuma boşalttık. Eski tankımdaki sudan getirdiğim 5 damacana suyu da tanka aktardık. Çamur gibi suya balıkları, lps-sps ve diğer canlıları da koyup 2 ampül prodibio stop ammo ve 2 ampül biodigest kırdık, ve Yener usta ne olduğunu bilmediğim bir tutam bir şey daha attı. (Kendi mesleki sırrı ) protein skimmer’ı çalıştırdık. Ne canlılar ne kaya, hiç bir şey o çamurun içinde gözükmüyordu. Bizler akıntı motorlarını, ısıtıcıyı vs, kurup muhabbet ederken toplama kabı resmen kahverengi çamur topladı. Zannedersem canlı kayaların etkisinden olacak, suda bir saatin sonunda fark edilir bir açılma oldu ve 2-3 saat sonra yalnızca yoğun bir sis kaldı. Geç olduğu için canlıları bırakıp ne olacağından habersiz ordan ayrıldık. Sabah olmak bilmedi tabii benim için...

    Sabah heyecanla gittim, çünkü yaptığımız bana göre resmen maceraydı. Bir de baktım ki, su cam gibi olmuş. Şükürler olsun ki canlı kaybı olmamış. Armatürü montajladım ve ışığı görünce tüm canlılarım serpildiler. 3 günde bir biodigest ve stop ammo kırmaya devam ettim. Bazen bioptim takviyesinde bulundum ve kh dozladım. Ölçümleri yaptım ve ilk ölçümde az çıkan amonyak 3 günde okunamayacak kadar az çıktı. Yalnızca nitrat ilk ölçümde 25 çıktı ve bir hafta içersinde 5’in altına indi.
    3 hafta geçti maşallah, canlı kaybım olmadı. İnşallah ta olmaz. 10. ve 15. günde %8’er
    su değişimi yaptım. Ara ara Kalsiyum da dozlayarak şu anda sistemi dönüyorum.

    Kısaca, tecrübeli ellerle 350 km süren yolculuk ve tam akvaryum taşıma çok şükür kayıpsız tamamlandı.

    Eski tankım:

    [​IMG]

    Yeni tankta ilk sabah:

    [​IMG]

    Yeni tank ilk günün akşamı:

    [​IMG]

    2 hafta sonra kayaları kısmen dekore ettikten sonra ( en azından her taraf akıntı alıyor şimdilik) :

    [​IMG]




    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    hiter, Ufuk_Arslan, Fuat Çakmak ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  16. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    575
    İsim:
    volkan zor
    geçmiş olsun, kayıpsız atlatmanıza sevindim. 2-3 ay evvel bende ev taşıdığım için yaşadığınız sitresti çok iyi biliyorum ki benim taşıdığım ev sadece 200 metre ilerdeydi , sizinkisi ise çok uzak bir yer. Tekrar dan geçmiş olsun. Yeni eklediğiniz sıfır kumda diatom oluştu mu peki merak ettim
     
    Fatih Kahraman bunu beğendi.
  17. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    Teşekkür ederim. Evet, yeni kumda diatom çok hafif şekilde oluştu. Kurulumdan birkaç gün sonra belli belirsiz yaşadık.



    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  18. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    575
    İsim:
    volkan zor
    Bir sıkıntı yaşatmadı dimi bu durum


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  19. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  20. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    575
    İsim:
    volkan zor
    Peki tesekkurler dostum


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     

Sayfayı Paylaş