1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

HyacinthumVitae

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Süleyman aras1 tarafından 16 Kasım 2017 başlatılmıştır.

  1. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Merhaba Utku bey, çiçekli markanın balling setini kullanıyorum, ve evet kh sabit sayılır 8 -7.6 arasında oynuyor.
     
  2. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Fosfat degeriniz yuksek dusurmeniz gerek. Ro su kullaniyorsaniz cikisin tds degerini olcmelisiniz. Deger sifira yakin olmali. Cok yemleme yapiyor olabilirsiniz azaltilabilir. Katki girisi yapiyorsaniz katkilarin fosfat degerlerine bakabilirsiniz. Mercanlarinizi beslemelisiniz. Portalda mecan besiniyle ilgili yazilar vardir inceleyebilisiniz. Birde mercanlari yapistirmissiniz. Bunu ciplak elle yaptiysaniz mercani sitrese sokmus yada elinizdeki yag ile zarar vemis olabilirsiniz.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  3. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Evet fosfat değeri bir miktar yüksek ancak halen ro arıtma alamadım damacana ile devam ediyorum sebebinde bu olduğunu düşünüyorum. Ancak müsait bir zamanda ro edineceğim. Günde 2 defa yemleme yapıyorum sabah ve akşam, yemlerin yere düşmemesine dikkat ederek. Bunun haricinde haftada bir defa mysıs ile besliyorum. Mercanlar için de haftada iki kez Coral snow veriyorum.
    Yapıştırma işlemi elle oldu ancak son eklediklerimde Milkaya dokunmadım bile, zaten kendi kayası vardı ufak onun altından yapıştırmıştım 1,5 ay önce.

    Yakından detaylı incelediğimde gördümki polipler gövdenin içine kanallar yardımıyla giriyor. Benim milkada sanki o kanalların içinden cımbızla çekmiş gibi görünüyor. Direk Alttan ya da üstten bir eksilme olmadığı içinde mercanı dışardan bir etkenin yediğine kanaat getirdim.
     
  4. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar,sağlıklı günler.
    Bugün akvaryum ekipmanları için temizlik günüydü ve anladım ki düzenli aralıklarla dalga motorlarını iyice temizlemek gerekiyor. Zaman içinde debilerinde düşüş olabiliyor.Temizlik sonrası aynı ayarda bariz bir fark yarattı. Bunun haricinde her şey stabil. Artık sadece kh ölçerek devam ediyorum ve gerekli ölçüde balling yapıyorum. Son olarak birkaç fotoğraf.

    IMG_0294-min.JPG IMG_0308-min.JPG IMG_0298-min.JPG IMG_0305-min.JPG IMG_0300-min.JPG
     
    MESUT_KERİM, cystein, veysel ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  5. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar, sağlıklı günler.
    Uzun süredir değiştirmek/eklemek istediğim ürünleri nihayet temin edip gerekli değişiklikleri yaptım. Öncelikle;
    1- Damacana suya elveda, ro suya merhaba.(Yedek reçine ile birlikte, 6 filtreli içme suyuda verebilen sistemden temin ettim.)
    2- Uzun zamandır içime sinmeyen aydınlatma konusuna el attım. Eldeki bütün flolar değişti. Mevcut aydınlatma;
    5 Atı blue plus
    2 Atı coral plus
    1 Giessman actinic blue olarak değişti. Hem istediğim tonu verdi hem de canlılar daha olumlu tepkiler verdi.
    3- Zamanında deneme için aldığım aquaforest tuzdan memnun kaldığım için 22kg bir kova temin edildi. Bu tuza geçtiğimden beri mercanları daha olumlu gözlemliyorum.
    4- Aquatop mr-20 reaktörden bir adet daha temin edildi. İçinde 2. chemi pure blue dönüyor. Su kristal berraklığa ulaştı.
    5- Cam daldırma tuzluluk ölçer yerini atc refraktometreye bıraktı, artık ölçümler daha sağlıklı yapılıyor.
    6- Green straghorn, pembe polip yeşil gövde digidata ve ateş kırmızı digidata eklendi. Canlılar ekleneli 2 hafta oluyor. Keyifli görünüyorlar, straghorn büyüme uçlarını vermeye başladı.

    Yemlemeyi uzun zamandır ne zaman aklıma gelirse yapıyorum. Nede olsa doğada her zaman yem bulamıyorlar diyerek ihmal ediyorum ve bu ihmal fosfata ciddi oranda yansımış gözüküyor. Balıklar bu duruma rağmen gayet sağlıklı form ve renklerde.
    Tankta akıntının az olduğunu düşünüyorum. 1 rw-8 bir rw-4 ve 1000lik koraline çalışıyor ama yinede efektif bir sirkülasyon olmadığını düşünüyorum. Yorumlarınıza göre bir rw-8 daha ekleyeceğim???
    Bunların haricinde test değerleri;

    Sıcaklık:25C (sabit)
    Tuzluluk:1025
    Amonyak:0 (Apı)
    Nitrat: 0 (Apı test 0 ölçüyor.)
    Fosfat: < 0.1
    Kh:7.3
    Ca: 420

    Yakın zamanda bir potasyum testi edineceğim,ne marka önerirsiniz?
    Son olarak fotoğraf ve video;







    IMG_0517-min.JPG IMG_0488-min.JPG IMG_0521-min.JPG IMG_0521-min.JPG IMG_0520-min.JPG
     

    Ekli Dosyalar:

    MESUT_KERİM, WELLY, veysel ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  6. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Gayet güzel gidiyor. Potasyum testinde çok fazla alternatif yok diye biliyorum :)
     
    Süleyman aras1 bunu beğendi.
  7. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Piyasada salifert var sanırım sadece ?
     
  8. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Bende başkasını görmedim ;)
     
    Süleyman aras1 bunu beğendi.
  9. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar,sağlıklı günler.
    Akvaryuma ilaveler ve değişiklikler oldu. Burada paylaşmak hem günlük mahiyetinde hem de okuyan ve ihtiyacı olan arkadaşlar için faydalı diye düşünüyorum.
    Öncelikle kaya dizaynı değişti. Bir süredir 50 lt bir kapta kürlediğim kayaları akvaryuma transfer ettim. Bu işlemi yaparken karışmadık kum hareket etmeyen kaya yeri değişmeyen mercan kalmadı nerdeyse. Çok şükür ki sistem kendini çok çabuk toparladı. Bu süreçte kullanılan yöntemlerin ve ek filtrasyon malzemelerinin de etkisi var tabii.
    En ön orta kısımda digidatalar ve montipora plate için tek kayadan oluşan bir ada kuruldu. Arka kısımda yeni giren kayalarla beraber ön tarafa nazaran daha yüksek bir ada yapıldı. Bu arka kısımda milliopora ve acroporalar olacak yavaş yavaş.
    Tüm kaya ilaveleri yapılıp mercanlar yerleştikten sonra yaklaşık bir hafta dokunmadım. Daha sonra 50 litre kadar bakteri girilmiş bir su değişimi yaptım. Bir kaç gün içinde sakal yosunu oluşumu gözlemledim. Buna önlem olarak tavsiye üzerine seachem seagell'i reaktörde aktif ettim. Gerçekten etkili bir ürün olduğunu görmüş oldum, ayrıca 4 aylık kullanım ömrü ile kullanıcı dostu. Yaklaşık 2 gün içinde sakal ve benzeri bütün yosun oluşumları tanktan kalktı. Tabi bunda chemi pure blue'nunda etkisi büyük. Şu anda her şey yolunda büyüme uçları yeniden aktif. Çabuk toparlamasının bir sebebi de dağılan kum vs sayesinde sudaki besin oranının artması olarak değerlendiriyorum.
    Güncel test değerleri;
    Sıcaklık:25.5
    Tuzluluk:1025
    Kh:7.4
    Ca:420
    Nitrat:0
    Fosfat: <0.1

    Tanka bir adet powder blue eklemeyi düşünüyorum, bu konuda fikriniz ne olur? Tank artık 10. ayını tamamladı. Yavaş yavaş oturduğunu düşünüyorum her şeyin. Ek bir soru olarak akıntı sizce yetersiz mi? Bir adet daha rw-8 eklemeyi düşünüyorum, mantıklı olur mu?

    Son olarak video;( HD izleyiniz)

     
    Çağatay Utku, WELLY, Sena ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  10. Cuneyt K

    Cuneyt K

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Cuneyt Kuyumcu
    Tebrikler ben çok beğendim son halini ve video çekimi /muzik seçimide çok güzel :) Sanırım SPS yükünü arttırcaksanız daha fazla akıntı iyi olacaktır yurtdışı forumlarda Display Tankının 65-75 katı akıntı baz alıyorlar.
    Tankınızda ICH paraziti pasif olarak varsa karantina süreçlerini efektik uygulayamadıysanız (76 gün) bence büyük risk Power Blue kurulu bir tank için çünkü en ufak stress kaynağından etkilenip paraziti etkin kılıp diğer balıklarıda riske edecektir bence.

    Ben tankımı yeni kuruyorum ve acelem yok. Eğer sabır edersem fraglar ve conchları girip 76 gün sonra (paralel zamanlı olarak balıklar için karantina tankı düşünüyorum) ICH parazitini uzat tutmayı düşünüyorum. Elbette bu uygulaması ne kadar yönetilebilir bir yöntem bilemiyorum :) ve başaramazsak çoğu hobici arkadaş gibi ICH ile yaşamayı öğreniriz.

    Not: Lütfen reelde tecrübeli arkadaşların yorumlarına itibar edin benimkiler yabancı formlarda okuduğum uygulamalar sadece..

    Selamlar.
     
    Süleyman aras1 bunu beğendi.
  11. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Mahir bey yorumlarınız için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi bu tür iyileştirme çalışmaları doğru yapıldığı takdirde gelecek için faydalı oluyor. Ancak kendi adıma konuşmam gerekirse bu işleri 5-6 ay önceki tecrübe ve bilgimle yapmaya kalksaydım büyük ihtimalle sonuç hüsran olacaktı. Böyle uygulamalar yapmadan önce bizi hangi sonuçların beklediğini ve çözüm yöntemini biliyor olmamız büyük önem taşıyor bence.
    Arka kısımda acro ve milli kolonileri düşünüyorum şimdilik bakalım. İthalatların azaldığı nerdeyse kesildiği yaz sürecinde ekipman ve eksik alımına yoğunlaşacağım. Özellikle bir dozaj pompası ve calcium reaktörü bakmam gerekiyor. Bu sırada da lps ve softları mümkün olduğunca çıkaracağım.
    Powder için hala tereddütlerim var ancak şeytan yavaştan dürtüyor :D
     
    Montimahir bunu beğendi.
  12. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Cüneyt bey merhaba, beğenmenize çok sevindim :) evet tank ilerde full sps olacak ve mercan yükü arttıkça dalga ihtiyacı artacak.Şimdiden bir dalga motoru alıp gerektiğinde kullanmak mantıklı olacak.
    Tankta daha önce hiç beyaz benek sorunu yaşamadım. Blue tang dahil benek olmadı hiç, yani parazit yok. Eğer alırsam 50 lt bir kovada 2 hafta kadar yeme iyice alıştırdıktan sonra sumpta su değerlerine alışması için bekleteceğim. Olurda yaşarsa 2 hafta daha öyle tanka aktaracağım. Bu durumda en dikkat edeceğim nokta beyaz beneği tanka hiç bulaştırmamak. Yani 50lt kapta benek görmeyene kadar orda kalacak. Olurda görürsem süreç tekrar başa saracak. Kendime böyle bir yol çizdim.
     
  13. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar,sağlıklı günler.
    Hem bir ekipman güncellemesi hemde fiyatı hakkında ki düşüncelerimi yazacağım.
    Öncelikle sıfır bir rw8 aldım bugün. Tank ilerleyen süreçte full sps olacağı için bu eklemeyi uygun gördüm. 100x55x50h sps tankı için bir adet rw4 ve bir adet rw8 ne yazık ki yeterli olmuyor. Sirkülasyon tam anlamıyla tamamlansada şiddet anlamında eksik kalıyordu. Eldeki aletlerle kumandadan bağlantı kurabilmek ve daha efektif akıntı elde etmek için rw8 seçtim. Bir süredir tanka ve üçüde çalışır konumda. Yeni eklenen cihazla birlikte 8'lerin güçlerini kısarak kullanmaya başladım. İlerleyen günlerde canlı tepkilerine göre bu ayarı yükseltebilirim.Akıntı anlamında her şey istediğim yeterlilikte oldu.
    Canımı sıkan bir konu ise fiyatı. Bu aletler ne zamandır bu kadar yüksek fiyatlardan satılmaya başlandı? Bu kadar parayı hak ediyorlar mı? Yahut şuan da piyasada olan bu ürünler yeni mi ithal edildi de fiyatları kur artışı yüzünden zıp zıp oynuyor. Biliyorum ki en azından 6 aydır duruyor rafta bu ürün. Bizde öyle ve ya böyle alıyoruz. 437 tl bu ürün için değer mi, değmez. Almak zorunda mıyız, evet.!!
    Katılırsınız katılmazsınız, yanlış/eksik bildiğim noktalar vardır. Yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim...
     
    WELLY bunu beğendi.
  14. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Süleyman Bey o kadar haklısınız ki fiyatlar konusunda alet ekipman kullanılan tuzların fiyatları katkıları saymıyorum bile canlılar hepsi kendine uzaktan baktırıyor kurduğum sisteme hatrısayılır bir para yatırdım ama bugünkü kurla asla kuramazdım onu biliyorum düşünün sadece iki dalga motorum 3000 liranın üzerinde artık nereye varacak bu işin sonu çok merak ediyorum üstüne üstlük Endonezya hükümetinin açıklamasından sonra iyice moralim bozuldu.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Süleyman aras1 bunu beğendi.
  15. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    İşin can sıkıcı bir diğer tarafı ise bu aletlerin yedek parçasının bulunmama durumu. Atıyorum sıfır aldığım ürün 3 ay sonra bozuldu. Piyasada ve gelecek ithalatların hiç birinde motor bloğu yok. Ne yapacağım gidip sıfır bir set daha alacağım, üstelik muhtemelen bugün aldığım fiyattan çok daha fazlasına. Bu aletin alternatifi olmamasıda ayrı bir konu. Tunze çok daha kalitelidir mesela bir lafım yok ancak onun dalga ayarlanabilir modellerine sadece rafta bakabilir bir çok hobici. Hobinin içinde bu tarz can sıkıcı durumlar gün geçtikçe çoğalmaya başladı ne yazık ki artan kurlarla beraber. Kurları bahane edip canlı ve ekipman fiyatlarını uçuran kişiler/şahıslar/firmalar yüzünden. Başka bir örnek vermek gerekirse 3 hafta kadar önce sorduğum mercan 2x lirayken (bu Endonezya yasağı ve kurlar bu kadar zıplamamışken sorulan fiyat) bugünlerde sorduğumda 3,5x lira. Tamam da ne değişti. Sen bu canlının parasını eski kura göre ödemedin mi ? Bu canlı üç haftadır (benim bildiğim) burada durmuyor mu ?....Varsayalım bu alet 250 tl olsaydı ben evime hem dalga motorumla hem de hayalini kurduğum 5 li antias sürümle dönecektim. Daha bu şekilde devam edecek.
    Yeri geldiğinde başka şeylerden kısıp bu hobiden keyif almaya çalışırken bu tarz tavırlar ve bu fiyatlar insanın canını sıkıyor. Biraz içimi dökmek ve fikirlerinizi almak istedim.
    İstemeden kırdığım, bilmediğimden yanlış söylediğim bir yer olduysa affola. Aydınlatılırsam sevinirim.
     
    burberrysboy bunu beğendi.
  16. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Bu konu beni düşündürüyor ve üzüyor. Çünkü genellikle sağlıklı olmayan eksik ve sığ bilgiler paylaşıldığını görüyorum. Sürekli bir alış satış durumu hakim. Bu da hem hobiye yeni başlamış hem de hobinin içinde olan kişileri her anlamda düşündürüyor. Bu kadar değerli bilgilerin,paylaşılan gönderilerin olduğu forum yerine sizce neden insanlar bu tarz grupları tercih ediyor?
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  17. alım satımın daha kolay olması olabilir birde yeri müsait olup birazda becerisi olan herkes frag yapsın bence bunlar iyi yanları kötü yanı bilgi karmaşası forum gibi olmuyor tabiki sosya medya sabun köpüğü..
     
    Süleyman aras1 bunu beğendi.
  18. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar,sağlıklı günler.
    Nihayet ideal değerlere yavaş yavaş yaklaşıyorum. Günlük 18ml yakın kh tüketimi var şuanda. Her gün bu miktarı el ile dozlamak yormuyor ama tatil vb. bir durum için güvenilir bir dozaj pompası arıyorum. Daha sonraki aşama da calcium reaktörü. Kışa doğru ona da bakacağım.
    Test değerleri şöyle;

    Kh:7.3
    Ca:420
    Fosfat: 0.03
    Nitrat:0
    Sıcaklık:25
    Tuzluluk:1025

    Tanka bir adet m boy naso tang ekledim. Az da olsa yem alıyor, bu güzel haber ama yellow rahat bırakmıyor hayvancağızı. Bakalım ilerleyen günler ne gösterecek.
     
    WELLY bunu beğendi.
  19. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar sağlıklı günler.
    Ne yazık ki ikinci naso denemem de hüsranla sonuçlandı. Ne verdimse yemedi hayvan,nihai son da kaçınılmaz oldu tabi. Bu durum ilk bir kaç gün canımı sıksa da daha sonra yeni balıklar almaya karar verdim. Canavar 7li chromis sürüsüne 4 küçük birey daha eklendi. Şimdilik 3 adet anthias aldım,ilerleyen zamanlarda bir 4 adet daha düşünüyorum, 4-5 günde bir donmuş yemle besliyorum,kuru yem de alıyorlar,ayırt etmiyorlar bu güzel haber. Son olarak da s-m boy bir brown tang ekledim. İlk bir kaç gün yellow arıza çıkarttı ama sonunda kavga tatlıya bağlandı. Uzun zamandır alıp almamayı düşündüğüm bir türdü, iyi ki almışım izlemesi ve yellowla uyumu çok keyifli.

    Su değerleri stabil devam ediyor. Her şey yolunda.

    Son olarak;

     
    WELLY bunu beğendi.
  20. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Süleyman beyciğim nasolarınız kuruyem ya da nori mi yemiyordu yoksa verdiğiniz hiç bir yemi mi yemediler genellikle çok obur oluyorlar ve bir kaç ayda büyüklüklerinin bir kaç katı oluyorlar çünkü.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     

Sayfayı Paylaş