1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Son Kedili

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde Sena tarafından 17 Mart 2019 başlatılmıştır.

  1. ErenEray

    ErenEray

    Mesajlar:
    60
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray
    Geçmiş olsun, inşallah en kısa zamanda düzeltirsiniz.
    Çok tecrübem olamamakla beraber N-P dengesizliği de buna neden olabilir. Tankım da çok fazla besin varken küçük digidata kırmızı değil,kahverengi ama yaşıyordu. Ne zaman Rowa çalıştırdım Nitrat yüksek ama fosfat sınırlara indi ve o küçük frag bir hafta için bembeyaz oldu. Sonrasında bu değerlerde eklenen her frag bir yada iki hafta yaşayabildi. Redfield oranı yakalanamazsa mercanların beslenememe gibi bir tepkisi var mı tam emin değilim!(düşük P , yüksek N gibi) Eğer bu böyle ise sudaki iyonik denge ne kadar kusursuz olursa olsun ve istediğimiz kadar besin girelim mercanlar beslenemiyor.
     
    Sena bunu beğendi.
  2. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Piyasada nitrat testi olmadığı için nitratı ölçemiyorum ama kendi dengelerini bulsunlar diye bıraktım. Reaktörde sadece karbon var rowa vs yok. Fosfat birden yükselmesin diye nitraphos’u günlük 1ml’ye indirdim. Sumptaki siporaxları geçen hafta çıkarmıştım, yine sumptaki kayaları da yavaş yavaş azaltıyorum. Sık aralıklarla su değişimi ile de eğer bir oransızlık varsa dengeye oturur diye düşünüyorum.

    Ayrıca bugün büyük sump temizliği yapıyorum. Çok fazla tortu ve çok fazla tubeworm var. Skimmerı söküp temizlemeye başladım ciddi manada pislik çıktı.

    Tuz gelirse su değişimi yaparken kafa motorunu da söküp temizleyeceğim. O da keza tubewormların istilası altında.
     
    ErenEray bunu beğendi.
  3. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Sump, skimmer, kafa motoru temizlendi.

    Sumptaki kayalar çıktı.

    Metal şüphesi ile sumpa Seachem Cuprisorb eklendi.

    Sumpı temizlerken biraz işin ucu kaçtı 50 küsür litre su değişimi yapıldı.

    Cumartesimi yedi ama güzel kapsamlı bir bakım oldu . Yarın da testlerimi yaparım.

    Bu arada Aquaforest’ın yeni 2kglık paketlerinden almıştım. Çok güzel mantıklı bir boy olmuş. Fiyatı da uygun bence. Kova taşı, sakla, bitince atsam mı atmasam mı derdi yok. İçinden ölçü kabı çıkmıyor.

    Bir de dikkatimi çeken bir şey oldu. Önceki su değişimlerinde kapta kahverengi bir tortu oluşuyordu. Bu sefer kap tertemiz kaldı. Önceki paket tuzda veya filtreleri değişmeden önce Ro’da bir sorun mu vardı diye düşünmeye başladım.

    Son olarak doku kaybının nasıl ilerlediğini de göstermek istiyorum. Soldaki fotoğrafı bugün, sağdaki ise çarşamba çektim.

    [​IMG]
     
    Çağatay Utku bunu beğendi.
  4. ErenEray

    ErenEray

    Mesajlar:
    60
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray
    Ellerinize sağlık, geçmiş olsun. Umarım bir an evvel problemde çözülür. Ben son bir haftadır, hiç bir medya kullanmıyorum, her gün iki damla pro bio s ve np pro giriyorum. yarın dahil üç defa %10 su değişimi yapmış olacağım. Yemlemeyi biraz arttırdım fosfat yükselsin diye. Şimdi polipleri kapalı ölmeye yüz tutmuş bir mercanımda polipler çıkmış


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    veysel, hiter ve Sena bunu beğendi.
  5. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Çok güzel haber! Umarım kısa sürede hepimizin dertleri biter .
     
    hiter ve ErenEray bunu beğendi.
  6. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Son durumlar bu şekilde:

    [​IMG]

    İlginç olan fosfatın sıfırlanmış olması. Hanna ile 2 kere ölçtüm, sonuç aynı. Ancak spslerde polipler gayet güzel açık durumda. Nitraphos'u kestim. Potasyum eklemeye devam edeceğim.

    Dünkü su değişimi büyük olduğu için en erken çarşamba veya perşembeye kadar yeniden su değişimi yapmayı düşünmüyorum. Dokunmadan devam.
     
    Çağatay Utku bunu beğendi.
  7. ErenEray

    ErenEray

    Mesajlar:
    60
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray
    Nitrat değeri nedir? Bence nitratı kontrol edin. Düşük fosfat yüksek nitrat bu yaşadığınızın sebebi olabilir! Yosun yok, olanlar ortadan kayboluyor fakat sps ler polip açmıyor ve poliplerini dökmeye başladılarsa nitratı kontrol etmeniz çok önemli.
     
    Sena bunu beğendi.
  8. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Ben de böyle durumlarda fosfat dozluyorum çünkü ne zaman fosfat 0 lansa bakteriler inaktif hale geldiği için Dino çıkıyor. Tabi her tankın dengesi farklıdır
     
    Düzenleme: 16 Aralık 2019
    Sena, hiter ve ErenEray bunu beğendi.
  9. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    :cool: neler oluyor
     
    Sena ve hiter bunu beğendi.
  10. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Çok boş bıraktın Ufuk abi buraları neler olmuyor. Nerdeyse softa dönüyordu geri :koptum:
     
    Sena bunu beğendi.
  11. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Piyasada nitrat testi yok ki ölçelim

    Fosfatın sıfırlanmasının sebebi, siporaxlar ve kayaların sumptan çıkması bence. Özellikle siporaxlar çıkınca nitrat yükseldi ve fosfat tükendi diye düşünüyorum. Dolayısıyla dozlamadan önce biraz bekleyeceğim, kendi kendine dengesini bulacaktır.

    Şu an spsler gayet iyi gözüküyor. Softlar biraz mutsuz ama herkesi de mutlu edemem ki :)

     
    Ufuk_Arslan, hiter ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  12. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Merhabalar çok takip edemesemde arada girip gördüğüm tanklardan biri, gayette başarılı gidiyordu.(Zaten pek tankta kalmadı )
    Maalesef sps besleyenlerin bir gün mutlaka karşılaşacağı sıkıntılarla karşılaşmışsınız.Çok can sıkıcı olmakla birlikte aslında bir çok kere bu konu izerinde türlü tartışmalarda yapıldı.
    Şayet sps lerde canlı renkler vs istiyorsanız tankı hiç boşlamamalı elinizden testleri düşürmemeli, ilgiyi bir an olsun eksik etmemelisiniz.Çünkü aç bırakılan canlılar sizden bir yiyecek vs gelmez ise anında ölebiliyor (RTN), yada yavaş yavaş STN)..
    Konumu takip ettiyseniz sürekli yazıyorum, tanka eskisi kadar ilgim olmadığı için, mercanlarım aman aman renklerde olmasın ama ölmesinlerde kafasındayım son yıllarda.Bu yüzden hiç canlı kaybım olmuyor, bir miktar N/P ile tankı idame ettirmek bana daha kolay geliyor.Yıllarca su değiştirmiyorum, katkı test vs ile hiç uğraşmıyorum... tabi o canlı açık renkleride göremiyorum ama bana yetiyor.
    Önemli olan tanklarımızda dengeyi yakalamak, şayet yakalayamaz iseniz ne koşuşturmanız bitiyor, ne derdi, ne kaybı...zaten kapatılan bir çok tankın sebebide bu dengeyi yakalayamamak.
    Umarım en kısa sürede kayıplarınızı azaltır ve dengeli bir tanka kavuşursunuz.
     
    Ufuk_Arslan, Sena, veysel ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  13. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Çok teşekkürler Hakan Bey. Sizin konunuzu baştan sona okumuştum, mesajınız ile birlikte baştan tekrar okumaya başladım. Ansiklopedi gibi kurulumlardan biri olmasının yanında ilginç şekilde benzer problemlerle aynı sıra ile karşılaşıyorum. Bu tankı ilk kurarken ULNS olsun, mercanlar parlasın hayalleri vardı kafamda ancak dediğiniz gibi o şekilde sürdürülebilir bir tank yapmak ayrı bir adanmışlık gerektiriyor ve ne yazık ki bende yok. Tek hedefim yaşatabilmek :) O yüzden sizinle aynı mantıkta fosfatı, nitratı salıp uygun bir değerlere oturtmaya çalışıyorum.

    Kısaca güncellemeyi de yapayım.

    Geçen haftadan bu yana mercanlarda gözüme çarpan yeni bir doku kaybı olmadı. Mercanların üstünde gelişen kahverengi yosunlar bitti. Tabii bu toparlıyorlar manasına da gelmiyor. Renkler hala aşırı soluk ve sağlıksız. Eğer problemler çözülüyorsa da sonuçlarını görmek uzun zaman gerektiriyor. Tek emin olduğum veya inandığım nokta bunlara açlığın sebep olduğu. Mıknatısın pası mı öldürüyor, sudaki ağır metaller mi vs komplo teorilerini kenara bıraktım :) .

    Cumartesi günü 20L su değişimi yaptım, bir aydır çalışan karbonu çıkartıp, reaktörü kapadım. Flatworm Exit kullandıktan sonra karbonu biraz bol tutmuştum. O yüzden içim rahat değildi. Günlük katkılara devam ediyorum. Su değişimi sonrası testlerde KH'ın 7.3'e düştüğünü gördüm. Tuzluluk bu kadar oynatabilir mi bilmiyorum ama refraktometrem fazla ölçüyormuş. Esas tuzluluğum 1.027 imiş. Haftaiçi skimmera sulu toplatarak ve su değişimi ile 1.025'e indirdim.

    Fosfat 1 haftada 0'dan 0.025'e çıkmış. Nitrat ölçemesem de bundan sudaki nitratın düştüğünü anlıyorum. Zira, fosfatın sıfırlanması bence sumptaki siporaxlar ve kayaların çıkmasından sebepliydi. Fosfat yükselişe geçtiyse nitrat yine bitti demek. Yanlışsam lütfen düzeltin :) . 2-3 günde 1 fosfatı kontrol ederek durumu gözlemleyeceğim. Bu arada günlük 2ml nitrat ekliyorum, bu oran da 200 litrede 1ppm civarı artış yapıyor olması lazım. Kontrol edemediğim için düşük tutuyorum.

    Bunun dışında bugün skimmerı kapatmaya karar verdim temo17 . PH çok oynamasın diye de sumpa hava motoru bağladım. 2-3 gün böyle gözlemleyeceğim. Olmazsa gündüz kapatıp, gece çalıştıracağım. Kim ne kadar yükselebiliyor göreceğiz :D
     
    hiter ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  14. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Geçmiş olsun Sena mercanların toparlamasına sevindim
     
    Sena bunu beğendi.
  15. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Geçmiş olsun demek için erken daha ama çok teşekkür :)
     
  16. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Uçlarda yaşıyorum.

    [​IMG]
     
    Çağatay Utku bunu beğendi.
  17. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    :eek: 50 nitrat ney öle bende 0.5- 1 ppm arası çıkıyor sürekli
     
  18. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    temo17 Şöyle ki sonunda nitrat testi buldum. Salifert testte malum değerler 25-50-100 şeklinde gidiyor ve renkleri ayırt etmek, en azından benim için, aşırı zor. Çıkan sonucun 25'ten fazla olduğu kesin ama aslında tam 50 de diyemem. Üst noktayı kabul ettim ki tedbirimi ona göre alayım. Düzenli su değişimleri ve bakımla değerler olması gereken yerlere gelir sorun yok bence :) .
     
    hiter ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  19. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    “Şöyle ki” deyip nitratın nasıl bu hale geldiğine dair tek kelam etmemişim, kusura bakmayın :)

    Skimmer 2 hafta boyunca komple kapalı kaldı. Mekanik filtrasyona ilişkin her şeyi çıkardım. Ayrıca bir süredir 1-2ppm olarak dozladığım nitratı sıkıldıkça kapak kapak ölçüsüne çıkarmıştım. Sadece fosfatı ölçebildiğim için fosfat sıfırlandıkça ayrıca fosfat da ekledim, test yapmadığım günlerde de buna devam ettim.

    Cuma günü çok alakasız şekilde yeni bir tang ekleyip, bol bol yesin güçlensin mantığıyla nori, pul, granül, donmuş yem elimde ne varsa bol kepçe saçtım ki zaten yem konusunda bonkör biriyim. Sonuç olarak bu kadar bakımsızlığa bu değerler bence normal.

    Pazar 30litre kadar su değişimi yaptım, nitraphos ve pro bio s ile devam ediyorum.
     
    hiter ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  20. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena

Sayfayı Paylaş