1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

70x60x45 cm ALTTAN SUMPLI TASARIM

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde sahmat tarafından 17 Nisan 2020 başlatılmıştır.

  1. sahmat

    sahmat

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    emre
    Merhaba akvaryum portalı ailesi. Karantina günlerimde kendi çapımda bir tasarım yaptım ve sizlerinde öneri ve yorumlarınızı almak istedim. Eğer kısmetse karantina günlerinden sonra hazırlıklara başlamayı düşünüyorum. akvaryum 70x60x45 cm olucak. Aşağıda gerekli görselleri paylaşacağım. özellikle taşırma ve sump konusunda yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden tüm akvaryum portalı ailesine teşekkür ederim.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    veysel ve Pennywise bunu beğendi.
  2. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Gayet güzel görünüyor
     
  3. sahmat

    sahmat

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    emre
    Teşekkür ediyorum. Merak ettiğim şey bu tip bir taşırma ses olarak nasıl bir etki yapar ve taşırma kutusunun içinde çok pislik birikimi olurmu. Doğru bir sistemmi anladığım kadarıyla sumpta bir sıkıntı yok.
     
  4. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    veysel ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  5. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    İçten kuleli sistemde dipte tortu birikir. Ara ara dip çekimi yapmalısınız. Diğer yandan avantajıda vardır. Tercih meselesi bu konu, içten ve dıştan her ikisini de kullanır hobiciler. Ben şahsen iki sistemi denemiş bir hobici olarak dıştan taşırmayı tercih ederim.

    Ses olayını vanalar ile ayarlıyoruz. Burada önemli olan aslında tek-çift iniş sorunsalı. Tek iniş ayarlamak zordur, ara ara seviye aşağı düşer ve borudan vakumlama sesi gelir, ya da tam tersi su yükselir ve emniyet ikinci iniş gibi davranmaya başlar, bu sefer o ses yapar. Bı sistem aynı zamanda pompa debisine çok bağlıdır. Zamanla pompa kirlendiğinde ve debi düştüğünde tekrar ayar gerekebilir. Tek iniş+ emniyet elbetteki yine bir çok hobici tarafından kullanılıyor fakat konfor ve pratiklik açısından çift iniş+ emniyet bence büyük avantaj.

    Sump için fikrim, tasarım ne kadar sade olursa o kadar pratiktir. Mesela refugium kısmı için sumpta bölüm ayırmak doğru değil. Deniz akvaryumlarında devirdaimi yüksek tutmalısınız. Tanktaki tortu,atık yükü hızlıca uzaklaştırılarak Skimmere getirilmeli. Diğer yandan ise refugium debisi çok düşük olmalıdır. Ayrıca bence refugiumda meydana gelecek olası bir problemde sistemin durmadan devam edebilmesi için ayrı bir bölme olarak dizayn edilmesi gerekir. Refugium’un efektif çalışmaya başlaması için gereken zaman 4-6 ay ve ayrıca düşük debi düşük oksijen miktarı bunu göz önüne alın. Neticede denitrifikasyon faaliyeti olacak bu kısımda. Doğru bir kurulum ile birkaç ay içerisinde zaten kumdan çıkan azot kabarcıklarını görürsünüz.
     
    Pennywise, veysel ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  6. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Erdoğan gayet net olarak belirtmiş üstüne diyecek bir şey yok , iki iniş yani bir tam emiş bir yarım emiş ve bunlara ilave emniyet. Ayarlama vanalarla yapılır.
    Refi her zaman beklenildigi gibi olmuyor.
    İhtiyacı cok, zamanla sudaki bir çok elementi refi kullanıyor, ana tanktaki canlılar bundan olumsuz etkileniyor.
    Yapılacaksa ayrı bir bölüm.yapilmali sump daha işlevsel kullanılmalı.
    Yukarıda yazılanları tekrarlamak gerekirse.
    Bence sumpta kule sistemi olsa her zaman daha faydali.
     
    Pennywise bunu beğendi.
  7. sahmat

    sahmat

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    emre
    Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. @mekatronik, @veysel, @Pennywise Yorumlarınızıda dikkate alarak tasarımımı güncelleyeceğim. Sumpta kuleli sistem dediğiniz sanırım filtre malzemelerini katman katman direk inişin oraya koymak diye düşünüyorum doğrumudur ? Birde içten kuleli sistemde 2 iniş ve emniyet olamazmı? Neden dıştan taşırmayı tercih ediyorsunuz ?
     
  8. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Olur tabi, neden olmasın. Kullanan fazlasıyla hobici var bu şekilde yalnız üst mesajımda da belirttiğim üzere içten taşırma sistemler bakım açısından hiç pratik olmuyor. Dıştan taşırma kutuları sığ olduğu için zaten tortu tutmayacaktır, ilave olarak tankta yer işgal etmez. Akıntıyı ayarlama konusunda da dıştan taşırmanın daha iyi sonuç verdiğini düşünüyorum. Misal ben içten iniş sistemimde kutunun yanındaki girdap etkisini çözebilmek için çok uğraşmıştım.

    Bir önemli konu ise şu; içten inişte delikler taban camına açıldığından daha dikkatli olmak gerekiyor. Mümkünse bu noktada camı iki kat olarak kullanmak ya da kalın taban camı doğru olacaktır. Mekanik stres taban camında her zaman daha fazladır, bir de bunun üstüne birbirine çok yakın konumlandırılmış üç delik açmak iyi hesaplanmadığı taktirde dayanımı azaltır ve risk teşkil eder.
     
    veysel, Pennywise ve Montimahir bunu beğendi.
  9. sahmat

    sahmat

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    emre
    Tekrardan merhabalar. Yorumlarınızı da okuyarak yaptığım yeni sump tasarımını paylaşıyorum. tasarım ve sump boyutları olarak yorumlarınızı bekliyorum @mekatronik, @veysel, @Pennywise. Şimdiden çok teşekkürler. [​IMG]
     
    Pennywise bunu beğendi.
  10. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Selamlar. Yaklaşık 7.5 litre tatlı su ve refigium bölmesi var gördüğüm kadarıyla ben olsam 15litre tatlı su bölmesiyle işi bitiririm. Refiyi yapmam. Haa kabarcık önlemeinişte lazım mı orayı da çok bilemedim açıkçası
     
    mekatronik bunu beğendi.
  11. sahmat

    sahmat

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    emre
    Evet birkaç ay aradan sonra 80x50x50 alttan sumplı akvaryum kurmaya karar verdim.
    Kaya: Aquaforest Af rock
    Kum: Aquarium Systems paleo sand 2mm-3mm argonit kum
    Dalga motoru: 1 ad jebao sw-8 , 1 ad sw-2
    Kafa Motoru: Jebao dtc 4000
    Işık: aquareef pro4 veya elimde 1 adet ai prime 16 hd mevcut 1 adet daha bulursam 2 adet ai prime ın yeteceğini düşünüyorum.
    Ps: Curve-7

    Şimdilik bu malzemeleri toplamayı düşünüyorum. Tabiki siz değerli üstadlarında fikrini almak istedim. Sizce bu ekipmanlar yeterlimidir veya şunu alsan daha iyi olur diyebileceğiniz ekipmanlar varmıdır? özellikle kafa motoru kum ve kaya konusundaki fikirlerinizi merak ediyorum? Şimdiden hepinize teşekkürler?
    Not: pro4 ışık kullanan arkadaşlar varsa ışık hakkında olumlu olumsuz yorum atarsa sevinirim.
     
    Düzenleme: 23 Eylül 2020

Sayfayı Paylaş