1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Aksu Reef Akvaryum Kurulumu ve Gelişimi

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde harfuzmani tarafından 26 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Geçmiş olsun Hakan. Bu balık haricinde benek olan var mı peki?
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  2. Gökhan Erdağı

    Gökhan Erdağı

    Mesajlar:
    83
    Yer:
    İstanbul-Göztepe
    İsim:
    Gökhan
    Geçmiş olsun Hakan Bey, kara bela için hakikaten çok üzüldüm başına gelmeyen kalmadığı halde bu balığı bu kadar uzun süre baka bilen nadir kişilerden birisiniz buda tecrübeniz ve güçlü Akvaryumunuzun sayesinde olduğunu düşünüyorum ,tecrübeyle dolu ansiklopedi tadında yazı dizinizi baştan sona okudum. bundan sonra sorunsuz geçer inşaAllah Nazar değmesin Tankınıza. Gökhan Erdağı Saygılarımla.
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  3. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Geçmiş olsun dileklerini ileten herkese teşekkür ederim.
    Bu balık benim için elzemdi her ne kadar beni zaman zaman sinir de etse tankın vazgeçilmeziydi ve o gittikten sonra tanktan keyif almamaya başladım.Yem attığımda o olsa şimdi şöyle kapar böyle sorti çeker diye arıyor gözlerim.En sevdiği yemleri artık başkaları yiyor....

    Bu kadar duygusallık yeter, tank 5. yılını devirdi kutlamalar başlasın.Yakında güzel bir video paylaşmaya çalışacağım vakit bulup tankı çekme fırsatı bulamıyorum ama keyifler yerinde.Kara belanın ölümüne asıl neden olan ışıklandırma iyileştirmesi spslere fazlasıyla iyi geldi.
     
    Gökhan Erdağı, hiter, mekatronik ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  4. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Renklenme mi, büyüme mi yoksa ikisi birden mi? Değişimi biraz anlatırsan iyi olur Hakan. Bence senin tank özellikle bu konuda çok güzel bilgi birikimine neden oldu. Gerçi defalarca konuştuk veya bizlerde tecrübe ettik bu simbiyotik-mercan ilişkisini ama böylesine uzun ömürlü olan bir tankta elde edilen veriler hobicilik anlamında oldukça önemli.
     
    Montimahir ve harfuzmani bunu beğendi.
  5. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Artan par değeriyle mercanlarda ki büyümeler hızlandı, öyleki acrolar tek uçta 4-6 kafa patlatırken şuan 8-12 kafa patlatmaya başladı.Ayrıca önceden tabana koyduğum ufak fraglarda fazla büyüme göremez iken bu haliyle onlarda da ciddi büyüme sağlandı.Renk olarak mercanlar kendini baya toparladı ama buna neden olarak ışığı gösteremeyiz.Takip edenler bilir bir ara ipin ucu iyice kaçmış ve nurient alıp başını gitmişti.Türlü medya kullanımları ile nutrient normal seviyelere gelince renklerde doğal olarak geri geldi.Tabi uçuk kaçık renkler yok bununda nedeni seninde dediğin gibi simbiyotik alglerin hala var oluşu.Fosforu 10 civarında tutuyorum nitrat ise 0' a yakın gibi.Nutrienti sıfırlamamamın nedeni çok ilgi gösteremediğim için yaşanacak RTN ve STN den kaçınmak.Fazla renkli olmasın ama mercanlarım da ölmesin kafasındayım.
    Ayrıca tanktaki balıklar aşırı büyüdüler ve doğal olarak inanılmaz suyu kirletiyorlar.Bir ara fosfat medyası almaktan gına gelmişti ve doğal olarak bu işi nasıl çözerime kafa yoruyordum.Refiyi aktif ederek bu işinde üstesinden geldim fakat bu noktada sağolsun Burak'ın bitkili tecrübesinden yararlanarak refinin armatürünü lede çevirip yoğun kırmızı ve mavi kullanarak spagetti alglerde inanılmaz büyüme hızı yakaladım.Şuan refinin ışıklarını saat olarak arttırıp azaltarak nutrienti kontrol altında tutuyorum ve bu durumdan son derece memnunum.Tek sıkıntı arada refideki spagettileri budamak oluyor. :)
     
    Erdem., Ufuk_Arslan, burak ozu ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  6. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Uzun zaman oldu güncellemeyeli, mini resifim 6. yılını doldurmak üzere.İyice büyüyen mercanlardan su yüzeyine çıkmaya başlayanlarda olmaya başladı.Önümüzdeki süreçte hep aklımda olan işlemi gerçekleştirmek için bir fırsat olabilir.Ev içinde tadilat yapmayı düşünüyoruz ve tankı yerinden kaldırmadan bunu yapmak mümkün gözükmüyor.Şayet tankı kaldırırsamda içindeki kum ve kayaları da çıkartıp tabanı boyamak ya da pleksi ile kaplayarak ilk etapta oluşacak görüntü bozukluğunun önüne geçmek istiyorum.Bu esnada tüm canlıları nasıl muhafaza ederim, birbirine geçmiş olan mercanları nasıl kırmadan çıkarabilirim, o koca balıklar nasıl ve nerde duracak, hazır bozmuşken daha büyük bir tank mı yapsam (şöyle 120 yüksekliğinde bir drop),ciddi bir efor sarf edilecek hiç bulaşmasam mı... aklımda deli sorular.
     
    Erdem., veysel, Pennywise ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  7. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Benim tecrübe ettiğim her yeni tanka geçişte kayıplar oluyor. Mümkünse işleyen düzeni hiç bozmayın, çünkü yeni kurulan tankta aynı dengeyi tutturmanız zaman alıyor. Ben son akvaryumda eski tankı bozmadım yenisini kurdum canlıları öyle aktardım ama yine kayıplar oldu. Benim oyum tankın hiç ellenmemesinden yana.
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  8. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    O tank ne bitkili olur beee
     
    Pennywise bunu beğendi.
  9. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Hakan kolay gelsin ama harbiden zor iş o akvaryumu yerinden kaldırıp başka bir akvaryuma taşımak. Tadilattan kastın nedir? Parke duvar vs vs
     
  10. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Burak dayaklık olduğunu daha önce söylemişmiydim hiç. :)
    Geçişte elbette sıkıntılar ve kayıplar oluyor, heleki tankı sıfırlayıp yine aynı tankı kullanmak çok daha zor olacaktır.Acrolar inanılmaz büyüdüler ve bir yere sığdırmak neredeyse olanaksız.Misal geyik boynuzu olan acro şuan 70 cm çapında ve 50 cm yakın yüksekliği var.En 7-8 yerden kendini bir taraflara yapıştırmış, kırmadan sökmek olanaksız.

    Levent baya baya alt kata komple tadilat yapmak istiyoruz, duvarlar kırılıp camlar büyütülecek, petekleri de kaldırıp yerden ısıtma yapmak istiyoruz, mevcut parkeler kaldırılıp baya işlem yapılacak.Tankı kaydırmak zemin bozulacağı için olanaksız görülüyor, mecburen içini boşaltmak gerekecek.Tankın olduğu yeride yapmadan etrafından dolanayım dedim ama bu seferde yarın öbür gün tank kaldırıldığında zemin uyuşmazlığı absürt olacak.
     
    burak ozu bunu beğendi.
  11. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Sizin tank dev gibi içindeki. İçindekilerde. Yeni tank kurup içine aktarmaktan başka çareniz yok gibi. Kayıpsız ve kırıksız olmaz sanırım
     
    Düzenleme: 1 Mayıs 2020
    harfuzmani bunu beğendi.
  12. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Hakan aslında tankı yarın öbür gün kaldıracaksan zaten ne olursa olsun zemin yenilenmek zorunda olacaktır. O zaman düşünebilirsin. Ya da zemine kullanacağın malzemeyi kenarda tank ebatı kadar kenarda tut eğer ki tankı kaldırırsan oraya aynı ürünü kullanabilirsin. Bence en büyük risk tadilat esnasında suyun bozulması olacak. Buna çözümüm yok maalesef
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  13. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Boss atolye tarafini tamamladiysan eger, sump odasindan oraya yeni boru cekilebilir. Suyu cekebildigin kadar cekersen ve tank kapilardan geciyorsa, yeterli sayida kisi ve transpalet ile tasinamaz mi? Sonra cektigin suyu geri basarsin.

    Eger yok diyorsan tasarimi degistirirsin en kotu daralmadin mi artik? Asagiya da frag tanki, kirilanlari at buyut kes yapistir.o tanktan o balillar cikmaz, illa cikacaksa her seyin cikmasi lazim
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  14. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    @harfuzmani Düşündüm düşündüm altından kalkamadım Allah yardımcın olsun ;)
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  15. yziyas

    yziyas

    Mesajlar:
    156
    Yer:
    BURSA
    İsim:
    Yusuf Ziya
    biraz da alışmışlık/sıkılmışlık var sanırım mevcut tanktan.yeni birşeylerin niyetine girilmiş gibi
    her halukarda kırılacak o staghorn bu yoklukta kırılması size bolca sevap kazandırabilir :))
    ev tadilata girecekse burak'ın dediği gibi şöyle sump odalı devasa birşey yakışmaz mı?
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  16. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Gerçek manada söylüyorum bir resif akvaryumundan sıkılmak söz konusu olamaz sanırım, bu tank 6 yıllık oldu neredeyse ve ilk defa dün gece şu yengeci gördüm.O kadar incelememe rağmen bu zamana kadar görünmemesi çok ilginç değilmi mesela?
    Hayvan ciddi büyümüş 8-9 cm civarında çirkin mi çirkin, gece birden görünce aklımı attım bu ne lan diye. Mahahaha
    [​IMG]

    Tankın geçişi konusunda hepiniz haklısınız daha önce hazır tanka geçerken bile ciddi mercan kayıplarım olmuştu.
    Zemine işlem yapmayacak olsam hiç bozasım yok dediğim gibi, aklımda olan tek şey mercanlar ciddi büyüdüğü için sadece kum ve kayaları tankın dışına çıkarmak, o da sıkıldığımdan değilde görüntünün sadece mercanlarla daha güzel olacağı düşüncesi.
    Bakalım şu hastalıkları atlatalımda hayırlısıyla, bursa ekibini toplayıp sağlam bir beyin fırtınası yaparız artık.
     
    Erdem., hiter, Tarık KÜÇÜK ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  17. Hakan abi ve değerli forum ailesi herkese tekrardan merhaba.
    Tankın düzenli ve sağlıklı devam etmesine sevindim. :)
    Taşınma konusunu görünce kendimce fikrimi söylemek isterim.
    Bursa çalışma grubu zaten bu konunun üstesinden rahatlıkla gelir, duayenler bir arada nede olsa. :cool:
    Büyük sert plastikten kasalar oluyor aşağıda görselini paylaşacağım, bunlardan 2 veya 3 tanesi ile bence bu süreci geçirirsin gibi geliyor.
    Hatırladığım kadarı ile sende yer sıkıntısı yoktu. :)

    Büyük Kasa.png

    Bunları pvc borular ile birleştirerek sirkülasyonu sağlarsın abi ve en sona da bir sump o zaman tamamdır. :D

    Ben bu görseldekinin daha küçük olanını su değişimlerim için kullanıyordum, ortalama 250 litre alma kapasitesi vardı.

    En pratik ve masrafsız şekli ile bu geldi abi aklıma, daha iyi fikirler mutlaka çıkacaktır.

    :portaliseviyoruz:
     
    veysel, Montimahir ve harfuzmani bunu beğendi.
  18. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Erdem merhabalar hoşgeldin tekrardan, eskileri arada da olsa aramızda görmek çok memnun ediyor.
    Söylediğin şekilde mantıklı olabilir benzer şeyler düşünüyordum bende.
    Geçen gün bir acro kırılıp düşmüş yere, kaya üzerine tekrar yapıştırayım dedim imkanı yok olmuyor, o kadar ağırlar ki.Karşıdan bakınca iyi güzelde ciddi manada büyümüşler kaya üstüne yapıştırmak falan olanaksız.Direk yere koyup büyümeye devam etmelerini sağlayacağım.Şu süreçler geçsinde başlayacağız inşaata, zaten biraz daha sürerse hatun vazgeçecek gibi yapmasak mı demelere başladı bile.
     
    veysel ve Erdem. bunu beğendi.
  19. Hakan abi uzaktan takip ediyordum forumu sürekli, şimdi senin başlıkta böyle bir konu görünce yazmak istedim. :)
    Abi senin tankta canlılar baya bir palazlanmış belli ki. Zor iş taşınma sürecini geçirmek Allah kolaylık versin.
    Ben bırakalı baya zaman oldu, şimdi yapmayı istiyorum tekrar ama yer sıkıntısı var. Gerçi şöyle bir inceledim geçen gün fiyatlar vs. her şey uçmuş. :oops:
    İnşallah bırakmazsın abi uzun zamandır devam ediyorsun.

    Birde sana zahmet müsait zamanında şöyle bir kaç fotoğraf paylaşır mısın sump sisteminden akvaryumdan falan. :)

    :portaliseviyoruz:
     
    veysel, harfuzmani ve Montimahir bunu beğendi.
  20. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Dediğin çok doğru fiyatlar inanılmaz yükseldi kur dolayısıyla.Zor yapılabilen bu hobi dahada zorlaşmaya başladı.Benim bu tankta en büyük masrafım elektrik faturası onun haricinde kayda değer bir masrafım olmuyor.Zamanında su değiştirme işlemini bitirmeseydim dayanır mıydım bunca süre bilemiyorum.Tuzun kovası olmuş 400-500TL, haftalık su değiştirme saçmalığıyla servet öderdik heralde. :)
    Ne zamandır bir video çekip koyayım diyorum portala ama hala bir video çekemedim.Çekmekten ziyade düzenlemesi falan zor geliyor aslında ama ilk fırsatta yayınlayacam videoyu.
     
    Pennywise, Erdem. ve veysel bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş