Tebrikler çok güzel videolar. Benimde kaplumbağalarım vardı 3 4 sene önce sizin videolarınızı gördükten sonra bir paludaryum projesi belirdi kafamda hemen =)
Tebrikler çok güzel videolar. Benimde kaplumbağalarım vardı 3 4 sene önce sizin videolarınızı gördükten sonra bir paludaryum projesi belirdi kafamda hemen =)
Metehan Köksal
Ne güzel eminim güzel bir paludaryum yapacaksınızdır![]()
Böyle birşeye sizi özendirebiliyorsam ne mutlu bana![]()
Biraz geçte olsa yorum yapmadan geçemeyeceğim bu konuya =) tebrik ediyorum videolarınızı inanılmaz zevkle izledim kim bilir karşısına geçip izlemek nasıldır =) Maşallah çok tatlılar...
Kaplumbağalar oldukça sevimli. Ancak beslerken hijyene oldukça dikkat edilmesi gerekiyor salmonella bakterisi kaplumbağalarda oldukça yoğun bulunuyor bu bir çok hastalığın davetiyesidir bildiğiniz gibi ancak gerekli tedbirler ve özel hijyenik tedbirler alındığında zevkli bir uğraş.
Senin nekadar bilgin ve anlatma kabileyetin olursa olsun, senin bilgin karşındakinin anlama kabiliyetiyle sınırlıdır.
Umut bey çok teşekkür ederim. Geceleri yatağıma uzanıp seyretmek bütün günün sinirini ve yorgunluğunu alıyorAçıkçası şu aralar çok gülüyorum izlerken çünkü kur yapma dönemleri geldi
Erkekler dişileri kıstırıp garip dans hareketleri yapıyor
Hele birde tırnak titretmeleri yok mu beni benden alıyor
![]()
Mesut bey teşekkürler. Salmonella bakterisi hakkında aklınıza gelmeyecek kadar çok araştırma yaptımKüçüklerken eldivensiz elime almazdım. Ama şuandaki boyutlarda bu bakteri bulunmadığı için problem yok
![]()
Ecem hanım su kaplumbağaları üzerine akıllara gelmeyecek kadar araştırma yapmadım ancak salmonella ve su kaplumbağaları diye googlda küçük bir arama yapıldığında bir çok yazı ile karşılaşılıyor bizlerde alelade bu okuduklarımızın etkisinde kalıyoruz. Zira bu yazılarda salmonella bakterisinin 10 cm den küçük kaplumbağalarda görüldüğü yazılıp çiziliyor videolardaki kaplumbağalarda 10 cm den küçük gibi duruyor.
Bence bu tatlı hayvanların üzerine yapışmış bu leke yi temizlemek gerekir sizde bu konu hakkında gerekli araştırmaları yapmışsınız bu bilgilerle bizleride aydınlatırsanız memnun oluruz. Saygılar
örnek yazı ve alıntılar: sürüngenim.comdan alıntıdır.
http://http://www.surungenim.com/ind...id=66&Itemid=2
Su kaplumbağaları ölüm fanuslarında, kaplarda, leğenlerde hatta ve hatta en büyük akvaryumlarda bile beslenmeye uygun canlılar değillerdir.
Aldığınız gibi minicik kalmayacak!
Bu sıcak iklim hayvanlarına uygun koşulları ev ortamında sağlayabilmek neredeyse imkansızdır. Dünyadaki tüm güvenilir kaynaklarda su kaplumbağası akvaryumu için tavsiye edilen doğru su miktarı, akvaryumdaki her kaplumbağa için ayrı ayrı hesaplanmak üzere, kabuk boylarının her inçi (2,5 cm.) için 10 galon (37,85 litre) sudur. Erişkin bir su kaplumbağasının sadece kabuk boyu 20-25 cm.ye kadar ulaşabildiği düşünüldüğünde sağlıklı olarak yaşamaları için inanılmaz boyutlarda tanklara ihtiyaç vardır ki bu tankları evde kurmak, uygun ekipmanlarla donatmak (filtre, ısıtıcı, dev kuru bölgeler) son derece zor ve masraflıdır. “Büyümeyen kaplumbağa” dev bir yalandır, kaplumbağa beslemeyi ucuz ve masrafsız göstermek, sürümden kazanmak isteyen mantalitenin uydurmalarından biridir. Kaplumbağa bakmak sanıldığı gibi masrafsız ya da az masraflı değildir, tam tersine! İhtiyaçlar sadece büyük bir tank, ısıtıcı ve filtre ile bitmez, ısınma lambaları, her 6-12 ayda bir değiştirilmesi gereken UVB lambalar, dereceler; temizlik için gerekli olacak olan kaplar, leğenler, ekstra ısıtıcılar, boy boy hortumlar, kepçeler, dip temizleme aparatları; filtreler için elyaf, sünger vb. malzemeler; dekorasyon için kayalar, çeşitli kökler, taşlar; bezler, vitaminler, yemler; suyu dinlendirmek için dev bidonlar vs. ilk başta öne çıkmayan gizli masraflardandır.
Büyüdükçe sorunlar artıyor!
Ömürleri 30-40 senedir. Bu büyüklükteki akvaryumların temizlikleri sizi birkaç yıl içinde bezdirecektir. Suları normal balık akvaryumundan çok daha hızlı ve fazla kirlenir, bu yüzden çok daha özenli ve sık temizlik ister. Bu temizliği düzenli olarak titizlikle yapmamak onları ciddi hastalıkların kucağına atmaktır. Üstelik hayatımızın şimdiden ucunu göremediğiniz bu diliminde her türlü değişiklikte onları da düşünmemiz gerekecektir. Taşınacaksınız, tatile çıkacaksınız, kadınlar için hamilelikte, çocuklar olduktan sonra salmonella yüzünden riskler, sıkıntılar başlayacak vs., ama onlar bizim sıkış tepiş tıktığımız akvaryumlarda sularının değişmesini, günlük temizliklerinin yapılmasını seslerini çıkarmadan bekliyor olacak.. Ağızları var dilleri yok, "benim kaplumbağam çok mutlu, çok iyi görünüyor" diye bir şey söylememizin imkanı var mı? Bu yüzden müthiş heveslerle başlayanlar bile bir süre sonra hayat koşullarıyla beraber sıkıntıya düşmeye başlıyor, her iki taraf için de zorluklar baş gösteriyor, eğer aynı akvaryum içinde birden çok kaplumbağa varsa, kaplumbağalar birbirlerini ağır yaralayacak hatta öldürecek duruma gelene kadar kapışıyor. Sonuçta bu yüzden bu kadar çok "ücretsiz olarak x yaşındaki kaplumbağalarımı ...... sebepten dolayı iyi bakabilecek birilerine vermek istiyorum" ilanları görüyoruz.. “Doğaya salmayı” düşünmeyin bile, bu iklimde yaşayamazlar, yaşamayı başaranlar ise doğal populasyona zarar verebilirler, “doğaya salmak” ölüme terk etmektir.
Bakımları zordur, hastalıkların çoğu zaman çaresi yoktur!
Asla zannedildiği gibi dayanıklı hayvancıklar değillerdir, tam tersine, bu konudaki forumları biraz karıştırsanız ne kadar çok hasta kaplumbağa yardımı istendiğini görebilirsiniz. Ülkemizde konuyla ilgili bilgi birikimli, deneyimli veteriner sayısı çok azdır, röntgen, tahlil vb. imkanlar yok denecek kadar kısıtlıdır. Bir kere hastalandıktan sonra geri dönüşü mucizelere kalmıştır. “Her şeyi tamdı, niye öldü” diyen pek çok çaresiz kaplumbağa sahibiyle karşılaşabilirsiniz, her şey asla tam değildir, yukarıdaki sebeplerden ötürü zorlama koşullarda her an hastalanmaya ve ne yazık ki kaybedilmeye açıktırlar. İnce ve pek çok detaylarla dolu bir bakımdır, en ufak bir hata miniği tehlikeye atar.
Salmonellayı unutmayın!
Su kaplumbağalarının hemen hemen hepsi salmonella bakterisi taşıyıcısıdır, yaşlılar, hastalar, hamileler ve çocuklar için ciddi bir risktir. 30-40 yıl gibi uzun bir süre içinde, evimizde, bu gruplardan birine girecek kişilerin olmaması garanti midir? Amerika'da 1975'den sonra salmonella yüzünden 10 cm.den küçük kaplumbağaların satışı yasaklanmıştır, onlar da diğer ülkelere inanılmaz rakamlarda kaplumbağa ihracatı yapmaya başlar haliyle, neden acaba?!!
Her şeyden önemlisi bu kanlı, çirkin bir ticarettir!
Nakledildikleri tanklar, toptancılara geldikleri ve toptancılarda tutuldukları koşullar, daha sonra petshopların pek çoğundaki ortamlar içler acısıdır. Üst üste, susuz, pis tanklarda, çoğu ölür, nasıl olsa çok sayıdadır, ölenler “fire” sayılır!! 5-6 liradır en fazla değeri, "ne gerek vardır ki uzun uzadıya bakılmaya, masraf yapılmaya", çoluk çocuğun elinde, oyuncak gibi, biz aldıkça, yenileri gelir, yenileri o berbat tanklara düşer, daha sonra petshoplara, ve ondan sonra ölüm fanuslarına. Çok azı akvaryumda bakılabilecek kadar şanslıdır (bu şans mı, bunu da tartışmıştık yukarıda), çoğu hiçbir şey yemeden, buz gibi suda ölüm fanusunda birkaç ay sonra ölerek hayatını tamamlar, çok üzülen kaplumbağa sahibi yenisini alır ve bu böyle sürer gider. Alınan her kaplumbağa bu ticarete bir katkıdır, berbat bir kısırdöngüdür, parayla "can"ın ölçülemeyeceğini çoktan unutmuş insanoğlunun kendi göz zevki, eğlencesi için yaptığı bencilliklerden sadece biridir, böyle bir şey hobi midir, bir canlının başka bir canlıyı hiç uygun olmayan koşullarda hapsetmesi hobi olabilir mi, her şeyden önce insanlığa sığar mı? Alınan her yeni kaplumbağa arz-talep dengesindeki yerini bulup yeni bir kaplumbağanın daha sıkıntılarla dolu yaşam koşullarına düşmesine bir katkıdır. İnanılmaz rakamlardadır bu ticaret, durdurulamasa bile biz almadığımız, aldırmadığımız sürece yavaşlatılabilir, hiç olmazsa birkaç yüz tanesinin kurtulması sağlanabilir. Bunları idealizm olarak görmeyin, “ben almazsam nasıl olsa başkası alacak, belki benden daha kötü koşularda bakacak” diye düşünmeyin, doğrular tektir, değişmez, başkalarının yanlış yapıyor olması bizim bireysel sorumluluğumuzu ortadan kaldırmaz. Bu konuda denetimler yetersiz, en azından daha az alınırsa daha az getirtilir, çok büyük bir pazar kaplumbağa ticareti, birazcık bile yavaşlasa doğalarından koparılmayacak yüzlerce kaplumbağa demek. Unutmayın, evde kaplumbağa beslemeye çalışmak hem size hem onlara eziyettir. Lütfen bu görüntüleri unutmayın, minik yavrucaklar ne petshopların berbat koşullarında, ne tüccarların sefil tanklarında, ne de iyi baktığımızı sandığımız evlerde, doğal ortamlarından koparılıp yaşama(ya çalışma)yı hak etmiyorlar.
KAPLUMBAĞA BESLEMEK HER AÇIDAN HATADIR, BU HATAYA DÜŞMEYİN, BU GÜZEL CANLILARIN DOĞAL ORTAMLARINDAN KOPARILMASINA KATKIDA BULUNMAYIN!
KAPLUMBAĞA ALMADAN ÖNCE İYİ DÜŞÜNÜN ! BU OLMAZSA OLMAZLARIN NE KADARINI GERÇEKLEŞTİREBİLECEKSİNİZ ?! ----------------------------------------------------------------------------------------------
Yazarın notu: Bu yazının yazarı ben değilim, benden önce bu bilincin gelişmesini sağlayanlar (başta Frozen) ve kaplumbağa besleme tecrübelerini paylaşanlardır. Bu açıdan tüm yazı bir şekilde derlemedir.
Bu yazı Pınar Engin tarafından | Sürüngenim.com | - Anasayfa için hazırlanılmıştır.
Senin nekadar bilgin ve anlatma kabileyetin olursa olsun, senin bilgin karşındakinin anlama kabiliyetiyle sınırlıdır.
Salmonella bakterileri 8 cm'den büyük kaplumbağalarda bulunmaz. ( ARAŞTIRMA ANSİKLOBEDİDENDİR.)
Kaplumbağalarımın hepsi 8 cm'in üzerinde. Ayrıca o kadar kolay kolay bulaşan bir bakteri değildir.
Amerika'da 10 cm'den küçük kaplumbağa satışı yasaktır. Bu 10 cm'in sebebi istisnaları engelleyip bu bakterinin tamamiyle kaplumbağadan uzaklaşmış olduğundan emin olmaktır. Ayrıca bilinçsiz bakımların önüne geçmek içinde koyuldu bu yasak.
Salmonella bakterisi kuluçka döneminde temizlenebilen bir bakteridir kaplumbağalardan. Fakat kaplumbağaların bünyesine yararlı bir bakteri olduğu için temizlememek gerekir. Ayrıca yukarıdaki yazıda yazdığı gibi eve girenlere bulaşır gibi bir yaklaşım ASLA mümkün değildir. Bu bakterinin insanlara bulaşabilmesi için dışkısıyla direk temas, yaşadıkları sudan içmek ve kaplumbağayı elledikten sonra elinizi yıkamadan ağzınıza sürmek gerekir. Bunu da bilinçli olmayan insan bile yapmaz.
Googleda yapılacak 5 dakikalık araştırmadan çok daha fazla şey bildiğime emin olabilirsiniz. 1 senedir bu konu hakkında herşeyi biliyorum.
Konu ecemkoten tarafından (09-02-12 Saat 00:20 ) değiştirilmiştir.
Bu Konuyu Paylaşın !