Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan Yavrular İçin “Mama”
Paramesyum ya da daha yaygın olarak bildiğimiz adı ile Terliksi Hayvan tek hücreli –ökaryotik- bir organizmadır. Boyutları 50 ila 350 mikrometre arasında değişmektedir. Gözle görebileceğimizin çok altındadırlar. Dinlenmiş ve içinde bol besin sularda bol miktarda bulunurlar. Genellikle asidik ortamları severler.
Besin olarak tükettikleri organizmaların başında gelen bakteriler çürümekte olan sebze/meyveyi tüketmektedir. Bunların haricinde alg ve mayalar da paramesyumların yiyecekleri arasındadır.
Maya yiyen paramesyum videosu
Paramesyum kültürü akvaryumda yaşayan yumurtlayan balıkların yumurtadan yeni çıkan (~4 günlük) yavrularının ana besininin oluşturmaktadır. Canlı yem sınıfında değerlendirilmesi uygundur. Yavruların ihtiyacı olan proteini sağlayacaktır. Canlı doğuranların yavrularının paramesyum kültürüne ihtiyaçları yoktur. Çünkü canlı doğuran yavruları paramesyumdan kat kat büyük yemleri rahatlıkla yiyebilmektedir. Ancak yumurtlayan balıkların yavruları çok ama çok küçüktür. Bu bağlamda paramesyum onların görebileceği ve yiyebileceği en kolay temin edilir besin kaynağıdır. Paramesyum aynı zamanda bir infüsorya (infosuria)’dır. Ancak infüsorya paramesyumdan başka organizmaları da kapsamaktadır. Paramesyum kültürü kullanılması halinde infüsorya kültürü kullanımına gerek bulunmamaktadır.
Paramesyum kültürünün hazırlanması:
1. Her ne kadar dinlenmiş suda paramesyum bulunsa da paramesyumun büyük miktarlarda elde edilebileceği sular yağmur yağdıktan sonra oluşan su birikintileridir. Birikinti oluşumundan birkaç gün sonra paramesyumdan zengin hale gelecektir. Ancak ihtiva ettiği paramesyum miktarı yavruları beslemeye yeterli olmayacaktır. Bu nedenle kültür yapılması zorunludur.
2. Paramesyumun temel gıdası olacak bakterilerin çoğalması için salatalık, muz kabuğu vesaire sebze/meyveler rendelenerek bir kap/şişenin içine konur.
3. Bu şişenin içine normal çeşme suyu konur. Yalnız sudaki klorun çıkması beklenmelidir.
4. Başka bir şişe alınır. İkinci şişeye birinci şişedeki su rendelenmiş sebze/meyve parçaları kaçmayacak şekilde boşaltılır.
5. Birinci şişe tekrar kloru çıkmış çeşme suyu ile doldurulur. Bu şişe paramesyumlar için besin kültürü olacaktır.
6. İkinci şişenin içine ek olarak birikintiden alınan ya da uzun süre (>2 gün) dinlendirilmiş su konur. Bu ikinci şişe asıl paramesyum külütürünü oluşturacaktır. Ağzı açık bir şekilde ışık almayan bir yerde saklanmalıdır. Ağzın açık olmasının nedeni bakterilerin O2 ihtiyacının karşılanmasıdır. Işık almayan yere konularak bakteriler ile besin savaşına girişecek alglerin oluşumunun önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Birkaç hafta içerisinde önce su bulanacak sonra tekrar berraklaşacaktır. Su bulandığında çok kötü bir koku oluşacaktır. Bu kokuyu aldığınız takdirde kesinlikle şişeyi ya da suyu değiştirmeye kalkmayın. Koku bir müddet sonra ortadan kalkacaktır. Bulandıktan sonra berraklaşması ve kokunun tamamen kaybolması kültürün oluştuğu anlamına gelmektedir. Bulanıklaşma olmazsa birinci şişeden bir miktar su alınarak ikinci şişeye eklenir. Bu sayede ikinci şişedeki bakteri sayısı artırılmış olur. Bekleme yani bulanıklaşma-şeffaflaşma süreci tekrar işletilir. Eğer suyun üstünde tabaka oluşursa şişenin ağzını kapatıp iyice çalkalayın ve yine bekleme sürecini işletin.
7. Bulanıklaştıktan sonra şeffalaşan ve kokmayan paramesyum kültürü yavrulara verilmeye hazırdır. Kültürden aldığınız bir miktarı akvaryuma doğrudan ekleyebilirsiniz. Akvaryuma giren paramesyumlardan bir kısmı yavrular tarafından anında tüketilecektir. Yem olmayan paramesyumlar kültürle birlikte gelen bakterileri yiyerek hayatta kalacaktır, ta ki bir yavrular kendilerini yiyene kadar.
Afiyet olsun… Tabii ki yavrularınıza...
Notlar:
1. Paramesyumun sevdiği asidik ortam çürüyen besin maddesi ve bununla beslenen bakterilerin atıkları ile sağlanacaktır. Ekstra bir şey yapmaya gerek yoktur.
2. Paramesyum için bakteri kültürünün ömrü yaklaşık 2 aydır. Bu kültür en geç 3. ayda atılmalıdır.
3. Paramesyum kültürünün bulanıklaşma-şeffaflaşma sürecinin en geç 2 hafta içinde tamamlanması gerekmektedir. Bu sürenin üzerinde hala şeffaflaşmamış ve kokudan arınmamış kültürleri derhal atınız.
4. Paramesyum kültürünü vermeye başlamadan önce süreçleri de göz önüne alarak ikinci bir kültürü hazırlamaya başlamış olunuz. İdeali kısa aralıklarla yapılmış üç kültürün tutulmasıdır. Biri bitecek gibi olduğunda hemen yenisinin yapılması yerinde olacaktır.
Kaynaklar:
Paramecium Culture Directions
Microcultures
culturing paramecia








1Beğeni
LinkBack URL
About LinkBacks

Alıntı ile Cevapla




Bu Konuyu Paylaşın !