1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

Başlığı 'Japon, Vatoz, Çöpçü ve Diğer' kategorisinde bmehmetyavuz tarafından 18 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Taksonomi
    Çöpçü balıkları, Siluriformes (yayıngiller) takımının Callichthyidae familyasına ait türlerdir. Callichthyidae familyasına ait 161 tür olduğu bildirilmekte ve bu türlerin 130 tanesini oluşturan Corydoras türleri de familyanın en büyük grubunu teşkil etmektedir (Reis, 1996; Şahin,1999; Ertan,2003).

    Dağılım
    Corydoras türlerinin Güney Amerika’daki çok çeşitli nehirlerde ve daha çok Amazon Nehri’nin kollarında, yumuşak zemine sahip, sığ sularda bulundukları bildirilmektedir.
    Genel Bilgiler Ağız küçük ve alt konumlu, her iki tarafında bir ya da iki çift bıyığa sahiptirler. Herhangi bir nedenle bıyıkların kopması durumunda bıyıklar tekrar uzayabilir. Yağ yüzgeci daima vardır. Kafaları sert, gözleri iri ve hareketlidir.Corydoraslar saatte 1-45 kez su yüzeyine çıkarak hava yutarlar. Bu özelliklerinden dolayı oksijeni çok az sularda da yaşayabilirler.
    Tanımlanmış corydoras türleri arasında en küçükleri 2,5 cm’lik boylarıyla C.pygmaeus ve C.hastatus tur. En büyük corydoras ise 10 cm boyundaki C.barbatus tur. Daha çok tanınan ve yetiştirilen C. aeneus ve C. paleatus türlerinin boyu ise 7 cm kadardır.

    Cinsiyet
    Cinsiyet
    Yavru ve genç Corydoras’larda cinsiyet ayrımı zordur. Ancak yetişkin balıkların cinsiyetini anlamak mümkündür ( Ertan,2003; Şahin, 1999). Bunun için dikkat edilmesi gereken üç nokta vardır.
    1-Balık eğer üreme döneminde renk değiştiren bir tür ise , erkeklerin rengi daha parlak ve deseni daha yoğundur.
    2-Hemen hemen tüm türlerde erkeklerin yüzgeç dikeni daha uzun ve daha sivridir (Şahin,1999; Ertan,2003).
    3-Tüm türlerde dişiler daha iri daha dolgun ve daha yuvarlak hatlıdır. Erkeklerse daha incedir. Ayrıca dişiler erkeklerden daha büyük boyuta ulaşırlar. (Axelrod ve Burgess,1986; Reis,1996; Alasya, 2000; Ertan,2003).

    Üreme
    Doğal ortamda üreme, suyun kimyasal ve fiziksel özelliklerinin değiştiği yağmur mevsiminde gelişir. Normalde ürkek bir balık olan Corydoras, kur yapma zamanı geldiğinde son derece aktifleşir. Erkek, dişiyi her yerde süratle takip eder. Dişi, hazır olduğunda yumurtaları dökmek için uygun yerler araştırır ve bulduğu yerleri temizlemeye başlar. Bu yer, düz bir bitki yaprağı veya başka bir düz yüzey olabilir. Bu sırada erkek balık, dibe iner yana yatık şekilde sperm bırakmaya hazırlanır. Dişi balık erkeğin yanına gelir. Kur süreci ilerledikçe roller değişir ve bu kez dişi, erkeği takip etmeye başlar ( Şahin, 1999;Alasya ,2000; Ertan,2003).

    Beslenme
    Corydoras’lar omnivordur. Doğada kurtlar, küçük kabuklular, böcekler ve bitkisel gıdalarla beslenirler.
    Akvaryum Koşulları
    İçinde çöpçü balığı beslenecek akvaryum büyüklüğü (1/8 m2 büyüklüğe 1 adet) olacak şekilde olmalıdır akvaryum suyunun pH’sı 6,5-7,5 arasında olmalı , sıcaklığı 22-26°C ve sertliği, Fransız Sertliğine göre 7,2-21,5 mg/lt CaCo3 içermelidir. Nitrat düzeyi 30 ppm’in üzerine çıkmamalıdır. Üretim akvaryumu 18×12×12 cm2 ebatlarında (1 dişi 2 erkek) olmalıdır (Şahin,1999; Alasya, 2003; Ertan,2003)
    Üreme gerçek anlamda T-pozisyonuna geldiğinde başlar. Bu pozisyonda balıklar birbirlerine dik açıyla dururlar ve dişinin başı erkeğin karnına dönüktür. Bu pozisyon aynı anda sperm bırakılmasını ve 1-10 arası yumurtanın dökülmesini sağlar. Dişi, erkeğin genital açıklığına ağzını dayayarak erkekten spermi içer ve hızla bağırsakları yoluyla anal açıklıktan yumurta cebindeki yumurtalara ulaştırarak yumurtaların döllenmesini sağlar. Daha sonra erkekten ayrılarak yumurtalarını önceden temizlemiş olduğu yüzeye yapıştırır. Kısa bir süre sonra bu hareket tekrar edilir ve her defasında bir grup yumurta yapıştırılır. Yumurta sayısı bazen 250’yi bulabilir ve hatta yumurtaların tamamen dökülmesi birkaç gün sürebilir (Axelrod ve Burgess, 1986; Kohda ve ark., 1995; Şahin, 1999; Ertan, 2003).
    Yumurtalar, başlangıçta parlaktır ve geliştikçe kararırlar. Çapları 2 mm kadardır. Çevre faktörlerine bağlı değişmekle birlikte yavrular, 23-24 °C de ortalama 5-8 gün içinde yumurtadan çıkar. Larvaların yumurtadan çıkmadan önce yumurta içerisindeki hareketleri gözle görülebilir (Axelrod ve Burgesss, 1986; Şahin, 1999; Ertan, 2003 ).
    Üretim
    Corydoras’lar, tüm yumurtaların döllenmesini sağlamak amacıyla, genellikle 2 erkeğe 1 dişi olacak şekilde üretim akvaryumuna yerleştirilir. Üretimden önce balıklar, kondüsyon kazanmaları için bir süre canlı yemle beslenmelidir. Suyun yarıya yakınının birkaç derece daha soğuk su ile değiştirilmesi üremeyi teşvik edebilir. Bu değişiklik doğadaki yağmur mevsiminin taklit edilmesi amacını taşır. Yumurtaların döllenmesi tamamlandıktan sonra ebeveyn ve yumurtalar birbirinden ayrılmalıdır (Axelrod ve Burgess, 1986; Şahin, 1999; Alasya, 2000; Ertan, 2003).
    Yavrular ilk 3-4 gün kendi yumurta sarılarıyla beslenirler. Yumurta sarıları bittikten sonra kurtçuk, yeni çıkarılmış Artemia salina veya kuru toz yemler ile beslenmelidirler. Anaçlar yumurtlama tamamlandıktan sonra alınır ve iyi bir besleme yapılırsa 4-5 hafta sonra tekrar üretim için kullanılabilir (Reis, 1996; Şahin, 1999; Alasya, 2000; Ertan, 2003).
    E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2006.
     
  2. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Eski fotoğraflarımı kurcalarken buldum. Benim için de nostalji oldu. Arkadaşlar defalarca yumurtalarını görmeme rağmen, yer ve vakit darlığı sebebiyle üretim gerçekleştirme şansım olmamıştı. Su değişimleri ve özellikle de şu ciğer yemi yada dip yemi olarak tabir ettikleri alabalık besi yemleri kullandığım dönemlerde yumurtlama eğilimi gösterdikleri tecrübemle sabittir.
    C.paleatus
    [​IMG]

    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  3. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Corydoras trilineatus(Leopar çöpçü)
    [​IMG]
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  4. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Arkadaşlar kuyruğu uzun olan bir çöpçü türü ile karşılaştım akvaryumcuda fotoğrafı varmı acaba elinizde.
     
  5. utku2000

    utku2000

    Mesajlar:
    13
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Çok faydalı,ilginç olmuş.Bizleri aydınlattığın için teşekkür ederim.
     
  6. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Desert, sanırım bahsettiğin tür halk arasında Tül Kuyruk Çöpçü olarak ismi geçen tür (Latince adını bilmiyorum).

    Dükkana kurduğum akvaryumda da şansıma akvaryumcuda, bir tek haliyle denk geldiğim bir tür.
    Kuyruğu ve yüzgeçleri çok hoş bir tür bence...

    Haa belli, genleri insan eliyle biraz oynanmış bir tür ama görüntüsü cidden çok hoş...


    Bu arada hazır konu açılmışken şunu söylemeye ihtiyaç duyuyorum :

    Sevgili dostlar, çöpçü balığı akvaryumunuzu filtre eden bir balık değildir.
    Sadece ve sadece suyun dibindeki yemleri, ölü balıkları yiyen bir balıktır.

    Balık pisliklerini, tozları, bakteriyel oluşumları yemez.Suyu temizlemez.
    Adı üstünde çöpçüdür.Artık yemleri yer, ölü balıkları yer, ufak balıkları (Yavruları) yer.

    Akvaryumlarda suyu filtre eden tek canlı, bir miktar etkili olsa da, elma salyangozlarıdır.
    Lütfen buna dikkat edin...
     
  7. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Onlardan alacağım ama bitki yediklerini duydum daha doğrusu iki çeşidi vardı birisi yiyordu banada öylesi denk gelir onun yerine www.yerlibitki.com dan tatlı su midyesi sipariş edicem malum izmirin suları bayağı kireçli müthiş filtrasyon yapıyorlarmış.
     
  8. Assamite

    Assamite

    Mesajlar:
    24
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Bronz çöpçünün yüzgeç ve kuyrukları uzundur ayrıca tatlı su midyesi kumu sürekli karıştıracağı için bitkilerinizi söker ,Bitkili akvaryuma uygun olmadığı uzman arkadaşlar tarafından bilinir.
     
  9. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Teşekkür ederim az daha siparişini veriyordum...
     
  10. atmaca34

    atmaca34

    Mesajlar:
    3
    Ynt: Çöpçü Balıkları (Corydoras spp.)

    Piranayla yaşayan bir çöpcü balığı varmı arkadaşlar?

    Madagaskar mıdır tam adını bilmiyorum sarı siyah renkte bir balık bunu tavsiye etmişlerdi oda yaşamadı.

    Sırf bu yüzden pirana balıklarını bıraktım.

    Fikri olan varmı?
     

Sayfayı Paylaş