1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Çöpçümdeki hastalık belirtileri

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde kornman887 tarafından 19 Ocak 2010 başlatılmıştır.

  1. kornman887

    kornman887

    Mesajlar:
    4
    Kırk litrelik akvaryumumda çöpçü balığımda aşırı halsizlik, çok yavaş soluk alıp verme, suyun altında dahi kendini zor tutma gibi hareketler gözlemledim. Akvaryumda çöpçü ile beraver 4 adet 3-4 santim boyunda japon balığı, ve aynı boylarda cüce vatoz bulunmakta.

    Sabit 24 derece sıcaklıkta olan akvaryumda önceleri minjiyang filtre kullanmaktaydım, hem hava sağlıyor hemde filtre görevini görmeye çalışıyordu fakat motoru akvaryum hacmine çok güçlü geliyordu, balıkları aptal ediyordu resmen. Onun yerine En küçük boyundan bir Eheim iç filtre ve hava motoru aldım dün itibariyle (18.01.2010)

    İlaç kullanmadım fakat ilk kurulumda prospektürde belirtilen miktarda bakteri oluşumu sağlayacak sıvı ve yosun-alg önleyici kullandım. Akvaryum kurulalı yaklaşık 1 ay, 3-4 günde bir %10-20 arası dinlenmiş temiz su ile su değişimi yapıldı. Balıktaki durum oluşmadan 2 gün önce tubifex kurt ile besleme yapıldı.

    Bir buçuk hafta önce akşam üstü saat 4-5 civarı eve gelip hemen odama girip akvaryumuma baktığımda çöpçümü suyun üstünde iç filtrenin oksijen hortumuna dayanmışken buldum. Önce biraz panikledim ama sakinleşince diğer balıklarıda zehirlememesi için eldiven takıp balığı tanktan çıkarmaya karar verdim, dokunduğumda hareket etti ve zorla kendini yavaş yavaş dibe çekti ki ilk aldığımda tankımdaki en seri balıktı. Onu ordan çıkartıp beklemiş su bulunan yaklaşık 20 lt lik temiz kovama aldım. Ya dipte hareketsiz yatıyor yada su yüzeyine ters dönmüş olarak çıkıyordu. Vitamin desteğinden sonra biraz yem yemeye başladı ve şimdi suyun üstüne çıkıp ters dönmüyor fakat dipte hep sabit olarak duruyor.

    Bir hafta önce annem balığın geldiği günden beri böyle olduğunu söyledi, sanırım kendimi kötü hissetmemem için =) Ben tabiki bunun böyle olmadığını bilsemde akvaryumcumu bir dahaki ziyaretimde çöpçü tankında ölü balık olduğunu farkettim ve acaba dedim. Başka bir akvaryumcudan bir çöpçü daha temin ettim sorunun benim tankımdan mı yoksa balıktan mı kaynaklandığını görmek için. Diğer balığı alalı yaklaşık 5 gün olmasına ve aynı ortamda bulunmalarına rağmen hiçbir belirti onda görünmüyor. Gayet neşeli ve hareketli =) Bu arada dün (18.01.2010) su katksı olarak seachem prime ı edindim. Akvaryumdaki nitrit seviyesini hızlıca düşürmek için 5 katını ekleyebilirsiniz diyordu. 200 litre için bir kapaktı normal dozu, bende 40 litreye yarım kapaktan biraz fazla ekledim, bekliyorum.

    Birde video ekledim belki balık severlerin dikkatini çeker diye =)

    Ne gibi bir tedavi önerirsiniz? Birde nedenleri hakkında bir fikriniz var mı? Bu arada tubifex in ne olduğunu öğrendim ama geç oldu, bir daha asla akvaryumuma giremez. Japonlarda biraz büyüyünce 2. bir tank yaptıracağım.

    Video: İzlesene.com : Video - çöpçü balığım hasta
     
  2. kornman887

    kornman887

    Mesajlar:
    4
    Çöpçümdeki hastalık belirtileri

    Dip Not: R.I.P.
     
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Çöpçümdeki hastalık belirtileri

    Profil bilgilerinden isim soyad gibi bilgilerinizi eklerseniz hitapta zorluk çekmez daha rahat anlaşırız. ;) Öncelikle çöpçü balığınız aceleciliğinizin kurbanı olmuş.Neden diyecek olursanız , balığınızı sürekli şoklamışsınız.İlacı haddinden fazla eklemişsiniz.Bir çay bardağına sürekli şeker atıp karıştırdığınız bir süre sonra şekerin kaybolmadığını yani suda çözünmediğini görmüşsünüzdür.Kattığınız ilaçta aynı o şekil bir etki yapmış tankınızda ve zaten hassas olan corydoras (çöpçü balığınız) bunlardan olumsuz etkilenmiş.Buda yetmemiş balığı bambaşka bir suya transfer etmişsiniz.Balık ordanda bir darbe yemiş.Tahminimce balığı ayırırken transfer ettiğiniz yere hiç suya alıştırmadan direk koydunuz.Yeni balığı tanka eklerkende alıştırmadan yaptıysanız şoklar zincirini başlatmış olabilirsiniz.Bu tip hareketler sergileyen çöpçüleri kurtarmak zaten çok zordur. Kendinizi bu kadar kötü hissettirdikten sonra şunuda söyleyebilirim.Kimi akvaryumcular balıkları yakalarken çok hırpalarlar , o şekildede zarar görmüş olabilir yada aldığınız balık aldığınızdan beri hastadır.Yani sizin suçunuz olmayabilir.Fakat aldığımız her balığı sağlıklı olarak kabul edip balıkları tankımıza eklemeden önce adaptasyonunu iyi yaparsanız kayıplarınız yok denecek kadar azalacaktır.

    Dip Not : Başın sağolsun..
     
  4. kornman887

    kornman887

    Mesajlar:
    4
    Çöpçümdeki hastalık belirtileri

    Sonunda okuyup fikir belirten biri çıktı =) Çok teşekkürler okuyup cevap verdiğiniz için =)

    Şimdi, öncelikle belirtmek isterim ki, balığımı kaybettikten sonra bile tartışmaya devam etmemin sebebi kesinlikle alınmak kırılmak üste çıkma çabası falan değil. Sanmıyorum ki bu forumda birbirine gerçekten yardım etmeye çalışan insanlar egolarının tasması altında olsunlar. Tartıştıkça optimum kalitadeki bilgiye ulaşırız değil mi =) Tabii insan gibi tartışırsak oda bizim ülkemizde pek yok ama neyse... diyerek başlıyorum sözlerime;


    Koyduğum 20 litrelik su beklemiş ve oda sıcaklığındaydı, akvaryumla en fazla 2 derece farkı vardır. Evet belki fazla oksijen bile ani değişim olduğundan bir miktar yormuş olabilir ama hastalık bulaştırma riskini en aza indirmek açısından da hızlı hareket etmek önemliydi o durumda. Birde nitrat seviyesindeki hızlı düşüşün bir zararı olacağını sanmıyorum (ki eğer nitrata dayalı bir sorun varsa), zaten kloramin diye birşey olamaz beklemiş suydu. Hem aşırı doz dahi sayılmamalı çünkü ekleyeceğiniz suya 1 doz, riskli akvaryuma 5 doz önerisi vardı, ben 3 doz kullandım. Bu yüzden çözünürlüğün yarısını bile kullandığımı sanmıyorum, hatta seyreltik oldu değil mi =) Ki aynı durum bugün diğer çöpçümün başına gelse yine çok farklı davranamam, çünkü sadece bir tankım var.

    Ama hepsinden ilginci hayvanın hastalığı hakkında kimsenin bir fikri yok. Tabii, tamamının bir adaptasyon sonucunu çıkartmam gerekiyorda olabilir =)

    Tabiki yinede tecrübelerinizi, bilgilerinizi düşüncelerinizi paylaşma nezaketi gösterdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Çöpçümdeki hastalık belirtileri

    Tekrar merhaba Çağrı bey.. Tartışma , kelime anlamını bilenler içindir zaten ;) Olay kapandı diye tartışmanın sonlandırılmasına zaten gerek yok. Ego tatmini yada beyaza siyah diye diretenler , saygıda kusur edenler , konuştuğu kişinin yaşına başına bakmadan cümle sarfedenler burda zaten barınamazlar o sebepten her türlü tartışmaya burda gönül rahatlığı ile girebilirsiniz. burda:gif

    Suda ki değerlerden kasıt sadece sıcaklık değil.Suda standart değerler dışında ölçemediğimiz ve önemsemediğimiz değerlerde vardır ama biz bildiğimiz değerlere ve suyun durumuna göre kendimiz karar veririz.
    Edirne'de ki adamı alıp şak diye Antalya'ya götürüp bıraktığımızı düşünelim. saat:gif

    Nitrat seviyesinde ki düşüş her balığın lehine bir durumdur.Onda problemimiz olmaz.. Minimum 2-3 günde suyu beklettiyseniz klor falan kalmıyor zaten suyun kokusundanda az çok anlaşılıyor.

    Risk olarak bakacak olursak bir balığınız sersemledi diye tüm tanka risk müdahalesi yapmak yanlış olur.Zaten anatankta ilaçlı müdahale yapılması zaten sakıncalı ve tavsiye edilmeyen bir durumdur.Sizde benim gibi kova kullanıyorsunuz.Aynen devam burda:gif Ben çok balığımı kurtardım o şekilde..

    İlaç doz olayına gelirsek eğer 1 kapak 200 lt için ama siz 40 lt'ye yarım kapağın az fazlasını döküyorsunuz.Yarım kapak 100 lt için düşünürsek kabaca 130 lt'ye kullanılacak ilacı 40 lt'ye dökerek 3 katı fazla ilaç uygulamışsınız.Neyse artık yapabileceğimiz bişey yok.

    Çöpçü balıkları hakkında biraz daha araştırma yapmanızı nacizane olarak tavsiye etmek isterim.Çünkü corydoras'lar çok hassas balıklar olduklarından kimyasal her ne olursa olsun çabuk etkilenirler.Dip balığı hastası olarak bende başlarda çok balık kaybettim.Ne zaman yeni balığı suya adapte etme süremi 2-3 saate çıkardım o zamandan bu yana tek çöpçü kaybım olmadı.. burda:gif Her hangi bir balığı ne kadar çabuk akvaryuma eklerseniz o balığın o akvaryumdan çıkma riskini o kadar artırırsınız. "Ben ekledim hiçte bişey olmadı"ya kanarsanız 1 balıkta tutan şansınız 2.si bilemediniz 3.sünde moralinizi bozar. Balıkları 2 saat geç ekleyin 2 sene fazla bakın balıklarınıza , benim felsefem bu saygılar:gif

    Kimse yorum yapmıyor diye içerlemenize gerek yok. burda:gif Burda herkes tecrübeleri , bilgileri dahilinde ve konuları gördükleri takdirde cevap yazmaktan çekinmezler emin olun.He ama nedir konuyu görüpte yazmayan arkadaşlar olabilir , kimseyide yaz diye zorlayamayız değil mi ;) Haftalar sonra görüpte "Aaa , nasılda görmemişiz" dediğimiz konular oluyor ister istemez.

    Saygılar saygılar:gif
     
  6. kornman887

    kornman887

    Mesajlar:
    4
    Çöpçümdeki hastalık belirtileri

    Öncelikle anlayışınız ve üslubunuzdan ötürü tekrar teşekkür ederim.

    Bütünleme sınavlarımdan dolayı yaklaşık olarak bir hafta boyunca forumla ilgilenemedim, geç cevabım için özür diliyorum.

    Hem bu hobiye gönül veren biri olarak, hemde ileride mesleğim olacağı için sürekli bilgi edinmeye, kendimi geliştirmeye çalışıyorum elimden geldiğince. Gerçekten balıklarımın sağlıkları benim için çok önemli, kendimden iyi bakmaya çalışıyorum keratalara kıvır:gif Sizden ve tecrübeli arkadaşlarımızdan çok şey öğreneceğiz inşallah

    Bu arada cordylerle ilgili birçok araştırma yapmama rağmen beni tatmin edecek kalitedeki bilgilere maalesef ulaşamadım, yakında hocalarımla konuşup kaynak tavsiyesi almaya veya yabancı kaynaklara yönelmeye başlayacağım, gerçekten en sevdiğim balık oldu bu bıyıklı hayvanlar =)

    Anatanka müdahale olayında size katılıyorum, şu an suyum iyice oturdu ve balıklarım daha doğal hareketler sergiliyorlar, 2-3 günde bir sera yemlerine yine sera fishtamin katıyorum. Nitrevic te ekleyip sağlıklı bakteriler elde ettiğimi düşünüyorum. Sanırım ilk cordy min hasta olmasındaki sebep suyun tam oturmamasıydı. Tahmin tabiki sadece. Yeni aldığım cordy im ve japon balıklarım gayet mutlular şu an. Yardımlarınız için teşekkür ederim tekrar.

    Bu arada ben istanbul üniversitesi su ürünleri mühendisliği 1. sınıftayım, şu an hiç bölüm dersi görmüyoruz fakat 3-4 yıl sonra umarım bende faydalı bilgilerle foruma katkı sağlamaya başlarım =)
     
  7. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Çöpçümdeki hastalık belirtileri

    Rica ederim Çağrı bey seve seve bilgimiz dahilinde yardımcı olmaya çalışıyoruz olmayada devam edeceğiz bir manimiz olmadığı sürece :) Üniversite hayatınızda da başarılar dilerim.Konumuz canlıları ilgilendirdiği için biliminde takviyesi ile akvaryum efsanelerinden bu hobiye gönül verenleri kurtarmak lazım.. Sağlaması yapılmış tecrübeler işimizi kestirme yoldan halletmemize yardımcı olsada bilimsel açıklaması ile olayın mantığını anlamamız ve hobimiz ile ilgili genel kültürümüzünde artması açısından faydası tartışılmazdır.

    Yabancı sitelerden de araştırma yapmak kesinlikle faydalı bir yoldur.Fakat yerli akvaristler arasında son derece tecrübeli ve bu işe yıllarını vermiş kişilerinde olduğunu unutmamamız lazım.. Yabancı menşelli bilgileri doğru kabul edip yerli bilgilere haksızlık etmeden 2 yerde birden verilen bilgileri kıyaslamak bana göre daha tamamlayıcı olur.

    Size ve diğer tüm dip balığı hayranlarının çok uzağa gitmeden değerli bilgiler ve görüntüler bulabileceği www.kedibaliklari.com adresinden de faydalanabileceklerini bildirmek isterim.Aradığımız bilgiler sadece yurt dışında değil yani ;)

    Hobinizde sağlıklı başarılar dilerim , saygılar..
     

Sayfayı Paylaş