1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Çamaşır makinesi motorundan Çırpıcılı Skimmer motoru yapımı

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde lcturkey tarafından 31 Mart 2009 başlatılmıştır.

1. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Arkadaşlar merhaba,

Foruma Olcay Aksu bey vasıtası ile yeni katıldım.Kendisinin çamaşır makinesi motoru ile yapmış olduğu kafa motoru çalışmasını dün dün akşam gördüm ve bugün hemen hurdacıya gidip 3 adet motor aldım.Hemen motorları denedim 3 ü de çalışıyordu.En uygun olanı söküp aşağıda gördüğünüz malzemeler ile çırpıcı pervane yaptım.Biraz aceleci davranıp motorun değişim yapılamış halini fotoğraflamayı unutmuşum kusura bakmayın :) Çırpıcılı motor şuanda hazır sadece Termo plastik malzeme Edirnede bulamadığım için şuanda su içinde motorun performansını deneyemedim.Yaptığım çalışmanın resimlerini ekliyorum.

Yorum görüş ve önerileriniz benim için çok değerlidir.Tuzlusuda tecrübem olmadığı için şuanda herşeyi internetten okuduklarıma göre yapıyorum.Yardımlara ve yardım etmeye hazırım.

Skimmer gövdesi, Yapılan motor skimmer gövdesine ek olarak koyulacak.Onun yanında yine çırpıcılı hale getirdiğim 2 adet healia 6510 motor kullanılacak.

Arkadaşlar bu arada ilk resimde RedBull reklamı yapmıyorum :) Redbull'un bardak altlığından şekildeki gibi yuvarlak parça kesip motorun çırpıcı pervane kısmını oluşturdum.

2. Kadr1maN

Kadr1maN

Çok hızlısınız Levent bey em34: Çok güçlü bir ps olacağa benziyor; 2 kafa motoru ve 1 çam.mak. motoru :hink:

Aklıma takılan çıpıcı olacak kullandığınız bardak altlığı elastik yapıda olması gerek. Motor çalışırken balans sorunları yaşamanıza neden olabilir. Olcay abilerin pssinde ki gibi bioball kullanmanızı yada aynı işi görecek sert plastik bir malzemeyi öneririm.

Termo plastik yerine slikonda aynı işi görebilir gibi geliyor bana. Tabiki yine tecrübesi olanlarında fikirlerini dinlemek gerekli.

Tekrar ellerinize sağlık :cicek:

3. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Kadir bey yorumlarınız için teşekkürler,

Çırpıcı malzemenin esnek olması aksine balans sorununu dahada aza indirmektedir.motoru bu şekilde çalıştırdım.herhangi bir ses yapmamakta ve düzgün bir şekilde çalışmaktadır.Termo plastik malzeme okuduğum kadarı ile bu iş için en uygun malzeme zaten bu malzemeyide yine forumdan Olcay bey'in uygulamasında görmüş bulunmaktayım.Kendisi daha önce tecrübe etmiş ve en uygun malzemenin Termo plastik olacağını belirtmişti.

4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Levent hocam;öncelikle eline emeğine sağlık.

Hocam burası kumda oynamayı sevmeyen, istediği herşeyi azim ve inançla kendi yapabilen üyelerin oluşturduğu bir platformdur. ;) Hocam ilk başlarda olumsuz sonuçlar elde edilsede,el birliği ile herşeyin en iyisini yapabilecek kapasitede insanlarız.

Hocam çırpıcı kanat çalışman takdire şahan birşey.Özellikle bunu tamamen DIY kafa motorunda uygulaman ise ap ayrı bir beceri em34:

Hocam bulunduğun ilde yada ilçede termo plastik temin edemiyorsan,ben sana burdan kargo ile istediğin kadar yollayabilirim. Yeterki paylaşım tadında faydamız olsun.Bizler portal ailesi olarak herzaman yardım ve desteğe hazırız. ;)

Saygılarımla.

siftery bunu beğendi.
  5. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Teşekkürler olcay bey,

Bugün gezmediğim yer kalmadı ama malesef Edirne merkezde termo plastik bulamadım.Hesap numaralarınızı ve tutarı mesaj atarsanız size yarın havale yapabilirim.Sizde uygun olduğunuzda bana kargo yaparsınız.Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.İnsallah sayenizde güzel bir PS olacak.

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Levent hocam;yaptığınız çalışmanın kusursuz ve mükemmel olacağından şüphem yok. Eminim sizde bizim gibi kumda oynamayı sevemeyen ve azim ile kafanıza taktığınızı yapar bir akvaristsiniz.

Hocam bu malzemenin satıldığı bayii bana 500 mt mesafede bir yer.Sen ve senin gibi girişimci,dıy sistemlere önem veren tüm akvaristlere elimizin uzandığı,dilimizin döndüğü,gücümüzün yettiğince herzaman portal ailesi olarak yardım ve desteğe hazırız.

Hocam banka hesabım varda,hesap numaramı bilmiyorum.Uzun zamandır kullanmadım çünkü. :D

Hocam malzeme enson aldığımda 15 tl idi ve bu malzeme ile abartısız 10-15 tane kafa motoru yapılabiliyor.

Hocam banka hesabı değilde

Olcay AKSU

Pendik/ esenyalı şb. ptt ye isme havale yaparsanız,istediğiniz kadar termoplastik yollayabilirim.(Faturası kargo paketinde olacak) Hocam ptt de havale masrafı sanırım 1 tl olması lazım.Yani extradan 1 tl lik bir kaybınız olacak bilginize.

siftery bunu beğendi.
  7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent Bey selamlar,

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Gerçekten çok hızlı bir yapım aşaması olmuş. Nacizane benim sorum şudur; Siz bu akar borusundan Ps yapmaya bizden önce mi başladınız, yoksa bizim paylaşımın ardından cesaretlenip mi başladınız anlamadım?

Tebrik ederim gerçekten. Yayılacağını zaten tahmin ediyordum, ancak bu kadar hızlı olacağını düşünmemiştim açıkcası, tabi bizden sonra yapmışsanız.

[google_video=425,350]5898520705208046065[/google_video]
    :horon:

Toplaması ortada, aslına bakarsanız hobiye kazandırılan büyük bir kolaylık bu. Bu kolaylığı çok daha faydalı hale işte bu çırpıcılı kafa motorunu yaparak elde edeceğiz.

Olcay, benim çok sevdiğim ifadeyi burada da kullanmış ve çok haklı, kumda top oyanamayı pek sevmiyoruz. :D

Soruma yanıtınızı ve bu güzel çalışmanın sonuçlarını sabırsızlıkla bekleyeceğiz.

siftery bunu beğendi.
  8. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Oldukça hızlısınız Levent Bey. Paylaşım için teşekkürler...

9. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Temel bey merhaba,

Çalışmanızı malesef ki daha sonradan gördüm.Yaklaşık 4-5 aydır Tuzlusu akvaryumları ile ilgili internet üzerinde araştırmalar yapmaktayım.Elektronik bilgime ve el becerilerime çok güvenirim bu yüzden kendi ps mi yapmaya karar verdim.İlk olarak şeffaf akrelik almayı düşündüm ama fiyatları çok uçuk sonra düşündüm ki şeffaf akrelik ile pimaş borusu arasındaki tek fark içini göremememiz zaten bizi ilgilendiren toplama haznesine çıkan atıklar değil mi ? böylece aldığım 450 litrelik 2 adet motor ile çalışmalara başladım önce aldığım motorlara çırpıcı pervane yaptım ve pimaş üzerine monte ettim şuanda akvaryumum hazır fakat kaya ve diğer malzemeleri almadığım için motorların performansını tuzlusuda deneyemedim.2 gün önce olcay bey'in yaptığı DIY çalışmayı görünce hemen gidip 3 adet motor aldım ve uygulamaya geçtim çırpıcı sistemi yapmak 15 dakikayı aşmadı.Termo plastik malzeme elime ulaştığında motorun performansını forumda yayınlayacağım.

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent Bey, fakat ben pimaş üzerinde su çıkışı göremedim. Pimaşın içinin durumu nedir boş mu?

Yani eğer bizim gibi bir işlem yapmadan düz bir çalışma uyguladıysanız sorunlar çıkacaktır.

11. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Henüz sadece deneme amaçlı olarak motorları monte ettim su çıkışları yapılacak ama daha önce güçlü bir çırpıcılı motor yapmam gerekiyor.Zaten üstte çalışmalarını gördüğünüz motorda bu ps için

12. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Arkadaşlar merhaba,

bugün motoru kaplamak için ihtiyacım olan termo plastik malzeme elime ulaştı.Yarın akşam kısmetse motoru termo plastik ile kaplayıp çalışmasını sitede sizlere sunacağım.

Olcay bey termo plastik malzeme temini için yardım önerinize tekrar teşekkür ederim.Firma ile görüştüm ve kargo ile gönderebilecekleri bilgisini alınca size zahmet vermek istemedim.500 gr'lık termo plastik aldım karışımın nasıl hazırlanacağı konusunda kutu üzerinde bir bilgi bulamadım siz karışımı nasıl hazırladınız ? Uygulamayı en kolay nasıl yapabilirim ?

13. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Çok güzel bir çalışma ellerinize sağlık.Hava emiş hortumunuda ilk resimde görünen beyaz kapağın çıkıntılı kısmına monte edip çalıştırırsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.TEmelim ekle şu ati motorun ayrıntılı resimlerinide çırpıcı kanat yerine ne kullanıldığı görülsün :heyo:

14. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Arkadaşlar;izole malzemesini aldığım yerin linki aşağıdadır.Bu adresle irtibata geçip,dilediğiniz kadar termo plastik elde edebilirsiniz.

http://www.utkuelektrik.com/index.html

Saygılar.

15. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam; yahu nedir bu ati olayı ? :bilmem:

Teoman hocam ısrarla şu ati yi ekle diyor.Eklede bir bakalım nedir,neyin nesidir? :)

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ati kafa motorlarında kullanılan çırpıcı malzemesi elimde var, ben yedek bulundurmayı severim. ;)

Resimlerini paylaşsam mı bilemiyorum. :D

Müsayit olunca fotoğrafını paylaşırım.

17. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam resimleri dört gözle bekliyoruz. :)

18. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ati ps'nin motorunun çırpıcılı hali aşağıdaki gibidir. Pervane yok, düz bir zemine bulşık teli benzeri bir malzeme kablo tutturucusu ile bağlanmış.

Oksijen emişini aşağıdaki su çekiş bölümüne eklenen hava hortumu takılması için koyulan borudan alıyor.

Gördüğünüz gibi basit ama işlevsel, üstelik çok pahalı bir motor.

19. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Arkadaşlar merhaba,

Motorun termo plastik ile kaplanması bitti resimlerini ekliyorum.Su içindeki çalışmasının videosunu 1-2 güne kadar ekleyeceğim.İlk izlenimim motorun çok performanslı çalışacağı şeklinde.Moturu iyice test etmek için 24 saat su içinde çalışır şekilde bırakmayı düşünüyorum.

Temel hocam Ati'nin motorunda kullanılan malzemeyi çok kolay bir şekilde yaptığımız bu motorlara ekleyebiliriz.Bu malzemeden nereden temin edebileceğimiz konusunda bir araştırma yapsak çok iyi olur.

siftery bunu beğendi.
  20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent kardeşim, kolay gelsin, yaptığınız motora bakınca kaliteli bir kafa motoru olacağına hiç şüphe yok. Pırıl pırıl ve güçlü olduğu belli.

Çırbıcı malzemesinin yedeği benim elimde çok az var. Ne olur ne olmaz diye Efe'den almıştım. Bir sorayım kendisine elinde varsa alalım. Ama şahsi fikrim hiçbir artı özelliği yok bu malzemenin. Yok derken plastik bulaşık telinden demek istiyorum. Biraz daha sert bir yapısı var sadece. Ben bu malzemeyle aynı işi görecek birçok alternatifin çok rahat bulunacağını düşünüyorum.

Tekrar belirtmek istiyorum müsadenizle, bittiğinde çok güzel bir motor olacak. Oksijenin neresinden vereceksiniz, denediniz mi? tüm işem biter ve oksijen almazsa yazık olabilir.

Sayfayı Paylaş