1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Çamaşır makinesi motorundan kafa motoru yapımı. by Olcay Aksu

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde lades tarafından 3 Eylül 2009 başlatılmıştır.

1. lades

lades

Yer:
    Mersin
    İsim:
    Cem Tunç
    Olcay beyin sayesinde bu kafa motoru işine girdim. :) Normal kafa motoru bulamadım aslında uygun fiyata o zaman. Yaklaşık saatte 1900litre su basıyor bu motor. Termo plastik ile kapladım bobin ve demir kısmı. İlk denememde motor çalıştı ama bir noktası zayıf kalmış,oradan bobinlere su girmiş ve motor sizlere ömür. İkince denememde 2 motor aldım eskiciden. Daha dikkatle,3 kat attım kaplamasını. Aslında 3 kat fazladır ama ben öyle yapmak durumunda kaldım. Resimleri eklemeye çalışıcam. İlk resim 1 gün çalışıp yanan motor,ikincisi çalışıyor. Üçüncü ise kıyaslama yapılabilsin diye koydum. Hazır satılan 1200lt/h'lık bir kafa motorudur.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Ellerinize sağlık. Fotoğraflar düzenlenmştir. Bu motorlar üzerine bir hayli kafa patlattık bir ara. Tabi bol bol da çarpıldık. :) Biz tuzlu su akvaryumunda kullanmak istemiştik amacımıza ulaşamadık. Fotoğraf görme imkanım yok şu anda. Müsait olduğumda fotoğraflarıda görüp yorum yapmak isterim.

Paylaşım için teşekkürler.

3. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Cem hocam;öncelikle aramıza hoşgeldin der,keyifli paylaşımlar dilerim. :cicek:

Hocam kıyaslama yaptığın motor bizimkinin yanında hava civa kalıyor. ;) Seni bu başarılı çalışman ve gösterdiğin azimden dolayı birkez daha tebrik ederim. em34:

Temel hocam; evet bu motorlara epey kafa patlattık doğru ama katılmadığım iki husus var. saat:gif

1: Defalarca kez çarpıldığın motoru bizim Orhan abi yaptığı için çarpıldın. :D Sen sadace çarpıldığına dua et. :D

2: Tuzlu suda kullanma amacımız farklıydı. PS için kafa motoru yapmaya uğraştık ama olmadı. Gerçi ben uğraşsam anasını ağlatırdımya neyse. :D Ama tuzlu suda su basmaması ile bir sorunumuz olmamıştı. Sadece çırpıcı kanat yapamadık. ;) Yoksa biliyorsunki tuzlu ve tatlı su içinde uygundur bu motorlar. ;)

4. lades

lades

Yer:
    Mersin
    İsim:
    Cem Tunç

Bir de Olcay kardeş sen bu kafa motorlarının yarısını kesiyorsun ya,galiba debide azalma olmuyor kestiğinde. Ben kesmeye cesaret edemedim,zaten aklı başında 2 motor yaptım zorla,yanlış birşey yapıp bozmak istemiyorum. Hatta su giriş yerini yukarı doğru bırakmak gerek bence,olaki bi teslikte motor suyun dışında kalmamış,su seviyesinin altında kalmış olur ve yanmaz.

5. muratpalio16

muratpalio16

Paylaşım için teşekkürler.

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Üstad,motorun plastik kısmının yarısını kesmekteki maksat,daha az alan işgal etsin,daha görsel bir motor olsun diyedir.Yoksa debide en ufak oynama söz konusu değil. ;) Bence hiç çekinme ve ben nasıl kesmişsem aynı şekilde kes. ;) Motorun su emiş kısmını bir aparatla yukarıya çevirip,motorun hizasını geçirtebiliriz bu basit.Ama gerek yok. Motoru sumpun içine ters koyarsın olur biter. ;) Yani bobin kısmı altta kalacak şekilde. ;) Bu şekilde motoru sumpa yerleştirirsen sumptaki su seviyesi azalsa dahi motor herzaman suyun içinde kalır ve ısınma derdi olmaz. burda:gif

7. serdar ali

serdar ali

İsim:
    serdar ali tunc
    Cem bey ellerinize sağlık.Güzel bir çalışma ancak bu motor o kadar dayanıklı mı kaç gündür çalışıyo. ? Tekrar yanıp canınız sıkılmasın.Artı elktriktik masrafınız fazla olabilir.Tahminim o motorlar 30 ila 40 watt arasında değişiyor.Onun yerine 2 tane orjial kafa motoru koyarsak yeterli olabilir.10 veya 12 watt lık olanlardan alsanız 20 ila 24 wattlık bir enerji tüketmiş olursunuz.Hem daha az ses ve daha uzun ömürlü olur diye düşünüyorum.Tabi bu benim fikrim.Artı Cem bey soy adınız dikkatimi çekti benim soyadımda Tunç. Hatay'da oturuyorum.bakarsın akraba çıkarız:) :)...

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu motorlarla kafa motorları dışında Protein skimmer motoru yapımı içinde biraz deneme yaptık ve ps motoru olarak verim alamayacağımıza karar verdik. Ancak kafa motoru olarak Olcay iyi verim almış ve çok uzun süre kullanmıştı. Benim tecrübem çok dikkatli yapılması gerektiği yönünde aksi halde çarpılma olasılığı yüksek yani işi bilen biri yapmalı. Bunun dışında 30-40 lira olarak değil çünkü hurdacılardaki bozuk çamaşır makinalarından sökülerek alınıyorlardı ve tanesi aşağı yukarı 5 lira cıvarıydı.

Elektrirk konusunda aynen size katılıyorum ve belki iyi yalıtım yapacak üreti tarzı birçok akvaryumu olanların kullanabileceği bir motor bana göre de.

9. serdar ali

serdar ali

İsim:
    serdar ali tunc
    Arkadaşlar bu leçe taşının akvaryumda olmasının herhangi bir sakıncası veya faydası var mı?

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Nasıl bir taş leçe taşı acaba ? Bulamadım öyle bir taş ben. Fotoğrafı var mı ?

11. balyoznuri

balyoznuri

Yer:
    Ankara
    İsim:
    Aytekin Öztürk
    Temel abi Serdar beyin bahsettiği taş sanırım bu. Volkanik curuflardan elde ediliyomuş.

YIKIKTEMO bunu beğendi.
  12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum zararı olacağını düşünmüyorum ama faydası olacağını da pek düşünmüyorum zira kapalı yüzey gibi görünüyor fotoğrafta.

13. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Neye yararmışki bu taş? Suyu yumuşatmak içinmi ? saat:gif

14. lades

lades

Yer:
    Mersin
    İsim:
    Cem Tunç
    Serdar kardeş ben verim alamadım açıkçası bu motorlardan. Önce bir tane yaptım, birkaç gün sonra tırtladı, daha sonra iki tane yaptım dikkatlice fakat onlar da bir kaç gün çalıştıktan sonra elektrik kaçağı verdiler, ben elektrikçi olduğum halde ve elim bu tarz işlere yatkın olduğu halde verim alamadım. Belki karışımı doğru yapamadım. Çok tavsiye etmiyorum ben. Bazı şeyleri satın almamız gerekiyor, herşeyi kendimiz yapamıyoruz.

Courageous, YIKIKTEMO ve zgrkaralar bunu beğendi.
  15. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Kesinlikle katılıyorum.

Karışımı doğru yapmak lazım.Termoplastiği sertleştiricisiyle karıştırmadan evvel güzelce ısıtmak lazım.Ve sertleştiricisinin miktarınıda iyi ayarlamak lazım. Termoplastik uygulandığında 2 saat içinde taş gibi sert olmamışsa olmamış demektir. Yaptığın motorun izolesi nasıl olmuştu Cem hoca? Tırnağınla izoleye bastırdığında tırnak izi çıkıyormuydu izolede? saat:gif Sen elektirikçisin bilirsin bu malzemeyi yüksek gerilim trafolarında bile kullanıyorlar. Yani izalasyonda tek geçilen bir malzeme bu.

İlk başlarda onlarca motor yaktım.Defalarca kez elektirik çarptı. Hatta çarpıla çarpıla şarz oluyordum.:D Ama sonunda tecrübe kazanıp yaptığım motorları yıllarca sorunsuz kullandım. İşin tek püf noktası izoleyi güzel yapmak.:ay:

16. lades

lades

Yer:
    Mersin
    İsim:
    Cem Tunç
    Isıtmanın şart olduğunu bilemedim o vakit. :) Bir de senin kaçırdığın şu, onlarca motor ve termoplastiğe verilecek para ile rahatlıkla aynı debide motor alınabilir bence. Hem risksiz olur. Ha bazi illerde kafa motoru bulmak zor, almak zor, fakat termoplastiği ve ç.makinası motorunu kolaylıkla bulabilen ve bu işi denemeyi isteyenlere birşey diyemem.

YIKIKTEMO bunu beğendi.
  17. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çarpıldım bir tanesini ben parçaladım. Sonra ps motoru yapalım diye başımın etini yediler motor ps gövdesine su basamadı sinirlendim.:D Tabi hakkını yemiyelim, düz bir su basma motoru olarak belki tercih eden kullanır ve işe de yarayabilir ama ps motoru olmaz bunlardan. Suyu ısıtıyorlar gibi geldi bana. Gerçi Olcay kullanılan motordan kaynaklı dedi ama bilemiyorum. Sormadım değil kendi kendime o zaman bana ne diye hurdayı verdiniz çarptırdınız beni diye.:D

18. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Cem hocam,ısıtmak şart değil ancak ısıtınca karışım %100 gerçekleştiği için çok çok sağlam oluyor.:ay:

Ben birşey atlamadım hocam. Biliyorum okadar para harcayıp,üstüne üstlük defalarca çarpılıp ölümlerden döndüm ama geçmiştede Hazerfan efendi kendini galatadan attı herkeste ona deli dedi ama onun kendini galatadan atması bazılarının önünü açtı ve bugün uçağa biniyoruz.:ay: Yani bırakacaksın bazı deliler birşeylerle uğraşacak.:ay: ( Benim gibi :D ) Harcadığım paraya gelince, hocam mübalasız anlatıyorum bugüne kadar ( yaklaşık 26-27 senede) bu hobi için harcadığım parayı bir kenara koysam bina dikerdim. Bu hobi için okadar çok paralar harcadıkki anlatılmaz. Şimdilerde ise bazı ekipmanları kendimiz yaparak,yada yapmaya çalışarak hobiyi mümkün olduğunca enaz masraflarla sürdürmeye çalışıyoruz.

Geçmişte delinin birisi tuvalet pimaşından ps yapacağım diye kafaya koyduğunda herkes bu adamın işi gücü yokmu, olurmu tuvalet pimaşından ps diyordu.

http://www.akvaryumportali.com/threads/1362-Portal-ps-yapımı-(1)

Ama o gün o deli bu işlerle uğraşmasaydı ve etrafındaki kaçık arkadaşlarıda ona yardım etmeseydi bugün bu ps ortaya çıkarmıydı?

[IZLESENE]2487107[/IZLESENE]

Tabi Temel hocaya sorsan bu işlere harcadığı parayla belkide 10 tane orjinal ps alırdı ama gözden kaçan asıl mesele şu; şuanda Temel hoca istese değeri 1500 tl olan ps yi 500 e, ben istesem aynı debide değeri 60-70 tl olan kafa motorunu 2 tl ye malederim. Ve bu paylaşımlara katılıpta uygulamayı yapacak olan arkadaşlarda öyle.:ay:Yani bunun gibi örnekler çok hocam.

Temel abi senin çarpılman gayet normal biliyorsun. Orhan abi menfaati olmazsa hayatta yaralı parmağa selam vermez. :DKaldıki motor sağlam olsaydı sana verirmiydi? :smiley33:

19. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olcay çok haklısın ve seni tahmin edeceğin gibi en iyi anlayanlardan biriyim. Çamaşır makinası motorunun modifiyesine emek verdin ve sahiden su basma motoru yani kafa motoru olarak kullanılması noktasında çok itiraz edemem çarpılmış olsam da. :F Fakat protein skimmer motoru olması ayrı bir konu ve olması çok zor. İlave olarak suyu ısıtması zaten temelden yapıya ters.

Elbetteki pimaşlarla başladık pleksiyi, polibreni nakış gibi işledik devamında. Fakat ben öğrendim sen de öğren; seni emek vermeyen, elini parçalamayan, yanında olmayan anlamıyor. Bu ülkede bir konuda tecrübesi olmayan, konunun yanından geçmeyenler olaya itiraz ettikten sonra bence yapalım paylaşalım. Anlayan anlar anlamayan kumda top oynar.

Keyfine bak gözüm sen. :hasta: Sana Karadeniz doğal suyundan öyle bir akvaryum kuracağım ki 9 sene başarına iknaya uğraşacaksın olurdu olmazdı diye. :D

20. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Olay budur abi. em34:em34:em34:

Abi bu motorların ps motoru olur yada olmaz kısmına lafım yok. Zira biliyorsun hiç fırsatımız olmadı o konu üzerinde çalışmaya.Ama bana hala olur gibi geliyor. Denemek yanılmak,onlarca motor yapıp parçalamak,herşeyden önce ciddi bir zaman ayırmak,ve kafanında rahat olması gerek bunun için. Ve bildiğin gibi oda bende yok.:hasta:

Ama kafa motoru olarak bildiğim en baba markaları cebinden çıkartır ona eminim.super:gif

Sayfayı Paylaş