1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Çikletlerde Kum Kazıma Davranışlarını Önleme.

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde AyBeRk tarafından 15 Eylül 2009 başlatılmıştır.

1. AyBeRk

AyBeRk

Merhaba pek çoğumuz eş tuttuklarında yumurtlamak için kumları oradan oraya taşıyan hatta bazen sebepsiz yere kumları alıp kayaların, dekorun üstüne atan çiklet balıklarımızdan bıkmışızdır :)

Bunu yaradılışları itibari ile cinsel güdüleri nedeni ile yaptıklarını bilsemde, eş tutmuş bir çifti ayırarak yumurtlamak veya çiftleşirken kur yapmak amacıyla kum kazmalarını engelleyebilecegimizi tahmin ediyorum. Ancak eş tutmuş balıklarımı ayırmak istemedigim için farklı bir yöntem arayışındayım...

Bu konuda bilgisi olanlar lütfen bu başlık altında teorilerini ve tecrübelerini aktarsın sevgi ve saygılarımla...

2. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Eş tutan cıchlıdlarınızı merak ettim. Ne tür balık besliyorsunuz ?

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çikletlerde Kum Kaz1ma Davran1_lar1n1 Önleme.

Konuyu cidden ilginç buldum. Farklı fikirlerin ortaya çok fazla çıkacağını sanmasam da ve tabi balıkları psikolojik olarak eğitemiyecek olsak da bu konu gercekten ilginç. Neden ilginç kendime göre belirteyim, sizi ne kadar haklı bulsam da platformlarda bazen çok bilmişler çıkar ve bu çok bilenlerin jako papağan tarzında bir cümlesi vardir ' balıkların doğasında o gıda yok ' Balıklarını bir cam kare içine soktuğunun, verdiği yemin merdiven altında yapıldığının, kullandığı suyun çesmeden geldiğini, balıkların aydınlatmasına, kayasına, kumuna kendisinin karar verdiğini unutup ve daha onemlisi egosunu tatmin uğruna Malawi'den, Tanganyika'dan, Kizildeniz'den geldiğini unuturlar.

Buradaki konu ise son derece doğal ve doğadaki balıkların bir anlamda var olmalarını sürdürmek için yaptıkları kum oyup yuva yapma iç güdüsüne de çözüm aramak olmasıdır. Kumun bir cm altına sineklik teli serer bundan kurtuluruz veya kum kullanmayız taban camına silikon dökeriz kumu onun üzerine döker sabitleriz..Sabitleriz sabitlemesine ancak bunca egoya bir yenisini eklemek ne kadar doğru ? Farklı bir açıdan bakarsak üremek için hazırlayacağı alana müdahale edilen insanoğlu olsa psikolojik etkisi ne olur ?

Konu balıklarda üreme bozukluğuna kadar gider. Hazırlanamayan bir yuva ve çırpınan bir erkek balığın yaptığı yuvayı dişi doğası gereği beğenmez ise ne olur? Sanırım başka şansı yoktu diye düşünemez dişi değil mi ? Bakalım konu nereye gidecek ?

Cep mesaj, imla klavyeden.

4. figenc

figenc

Harikasınız yine :F

Evet baştan sona katılırım.

Bulduğu çalıları yere dikey saplayıp iki taraftan tank yapan ve üstte uçan dişileri çağırıp beğendirmeye çalışan bir tür kuş belgeseli çağrışım yaptı.
    Çalılarla oynayıp ortalığı dağıtıyor diye elinden alsanız ne olurdu sizce?

Cichlet akvaryumcum kumu, balığın gasemelerini temizlemek için kullandığını söylemişti. Kahve bardağında yumurta yapacak beyaz zebra çiftinin, tankının sadece bir köşesinde bir bardaklık kum yığılıydı.
    Cichlet besleme hevesimi kaçırdığı için hala kızgınım adama.

5. mustafakayacik

mustafakayacik

İsim:
    Mustafa Kayacık

Böyle bir konu aklıma hiç gelmezdi herhalde ama Temel abinin yaklaşımıda çok güzel .

6. *KONT*

*KONT*

İyi de onlar kendi halinde küçük bir su yığınının içinde yaşıyorlar.

Varsın kumla oynasınlar,varsın akvaryumun dekorunu değiştirsin öyle onlara iyi geliyor ya da kendilerini iyi hissetdiriyor ki yapıyorlar.

Balıklar için önemsiz birşey olsa yapmazlardı değil mi?

Hem sana ne zararı var ki Ayberk abi oynayıp dursunlar???

7. AyBeRk

AyBeRk

Balıkların Kumlarla Oynamaları görüntüyü gerçekten çok bozuyor arkadaşlar :) Evet konum ilginç oldu doğrudur farkındayım... Ama benim bahsetmek istediğim kesinlikle hayvanların doğasıyla oynamak, içgüdülerini değiştirmeye çalışmak, cinsel güdülerini bastırmak değil, tamamen farklı bir yöntem bulmaktı doğrusu kuma alternatif olabilecek daha farklı dekorlar, daha farklı yöntemler örneğin akvaryum içinde küçük mağaracıklar yapıp burada yavrulamalarını sağlamak gibi. :) Zaten sizin bahsettiğiniz gibi hayvanların doğalarıyla oynayacak olsam eş tutan çiftimi ayırırdım böylece yavrulamak için kumu eşelemezlerdi ama başlıgımda da belirtiğim gibi bunu yapmadım çünkü böyle bir amacım olamaz... Benim amacım daha farklı metodlar bulmak ve lütfen Konunun devamında bu tarz öneri ve deneyimlerimizi aktarıp yararlı olmaya çalışalım. Saygılar...

8. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Ben hala eş tutan cıchlıdlarda takılı kaldım. .8.

Ayberk bey eş tuttu dediğiniz balıklar ne cins ? huh:

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Eş tutan balıkların türünü bilmiyorum bu konuda yorum için türleri önemli. Mesela yumurta yapıstırarak üreyenler işin küp, mağara olabilir ancak kum üzerine yumurta bırakıp döllenmeden sonra tekrar toplayan türler için çözüm ya kumsuz taban yahut tabana yapıstırılmış ince kum tabakası. Bir diğer çözüm sineklik teli ama bu sefer sineklik telini durmadan ortaya cıkarırlar bu da görüntüyü bozabilir.

10. salkayetrer

salkayetrer

Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha
    Arkadaşlar bunlar balık..Rrobot değillerki kumlarını sabitleyelimde ortalık dağılmasın türü bir eleştiride bulunalım.Cichlid türü balıkların doğal ortamıdır kum,kaya,mağara bunlardan birisi eksik olsa bu balıklarınız için olumsuz bir durum olur..Evinizdeki eşyaların hepsini silikonla bir yerlere yapıştırdığınızı düşünsenize ya da evde halı,koltuk vs. olmadığını..Anlıyorum göz zevki meselesi ama biz akvaristiz balıklarımızın sağlıklı ve kendine uygun bir ortamda büyümesini herşeyden önde tutmalıyız bence..

11. stablizer

stablizer

Alfa erkeğin ağzına kumu alıp tehtitkar bir şekilde diğer balıkların alanlarına doğru saçıp,sonrasındada artis,artis bölgesine dönmesi Cikled akvaryumlarında en sevdiğim görüntülerden biridir.
    Aynı soruyu birde ben sorayım bakalım.Balıklarınızın türü nedir? Eş tutmuş diyorsunuz,kum saçma koloni balıklarına has bir davranış bildiğim kadrıla

12. *KONT*

*KONT*

:helalolsun: Aynen katılıyorum abicim yaa. :helalolsun:

13. AyBeRk

AyBeRk

Papağanlarım eş tuttu arkadaşlar, kendi bölgelerinde adeta terör estiriyorlar, 3-4 aydır sürekli kumları alıp akvaryumda tepeler oluşturuyolar, dekorların üstüne kum filan döküp kirletiyolar... Her gün düzeltsemde arkamı döndüğümde tekrar aynı manzarayla karşılaşıyorum lakin doğuştan kısır oldukları halde onları ayırmaya kıyamıyorum :bilmem:

14. salkayetrer

salkayetrer

Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha

Eksik olma dostum.. burda:gif

15. salkayetrer

salkayetrer

Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha
    Ayberk bey dün konu üzerine biraz düşündüm.. saat:gif Ve uygularsanız aklıma bir çözüm geldi huh: ;
    Şu mucur dedikleri beyaz çakıl taşları var..Ama büyük olanları ya da o büyüklükte akvaryum taşları satılıyor(dibe sermek amaçlı),onları alıp akvaryumuna yerleştirebilirsin.Hwem cikletlerinin taşıyamayacakları büyüklükteler hemde doğal ortamını bozmayacak bir görüntü oluşur sizce uygunsa tabiki..Hani belki taşları yerinden oynatabilirler ama kumdaki kadar çok bir bozulma olacağını sanmam..

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Size simdi sonuna kadar katiliyorum. Onlarin bu hareketine katlanilmaz gercekten. Ustelik melez olmalari ve kisir olmalari sebebiyle ben de olsam cozum arardim. Tabi benim cozumum sizinki gibi akvaryumdan cikaramamak duygusalliginda olmazdi. Rahat cikarirdim kisaca. Sizi de anliyorum tabi bu arada. Cozumler belli ve aslinda yukarda yazilanlar dogru cikti cunku onlara kup fayda etmez pek.

Cep mesaj...

17. *KONT*

*KONT*

Temel abi neden tüm mesajların altına cep mesaj yazıyorsun huh:

18. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Temel hoca zaman zaman nete cepten giriyor. Cepten girdiğinde ise cep mesajları Türkçe karakterleri desteklemediğinden bazı harfler yanlış yazılıyor. Örneğin ı yerine i yazması gibi. ;)

Ve bukadar çok imla hatası yapıptığı için yönetimle papaz olmamak için sorunun nerden kaynaklandığını belirtiyor. ;) :D

19. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Çünkü blackberry mesajı ve imla klavyeden dolayı i yerine ı, ü yerine u ve vb gibi bozuk. Bu yüzden not düşüyorum. Merakını gidermişimdir umarım. burda:gif

20. *KONT*

*KONT*

Çaktım abi burda:gif

:) Evet abi giderdim açıklaman için saolasın toka:gif

Sayfayı Paylaş