1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Önerilerinizi bekliyorum...

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde rappier tarafından 18 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

1. rappier

rappier

İsim:
    Mecit BAĞCI
    Benim gibi bitkili akvaryum konusunda amatör birisi için fazla bakım gerektirmeyen ve fazla zaiyat yaşamadan kolayca akvaryumuma adapte edebileceğim bitki türleri nelerdir. Uzman arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.
    Şimdiden teşekkürler...

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Mecit Bey,

Benim size önerilerim...

Vallisneria americana nana (saz),

Echinodorus amazonicus (Amazon sword),

Cryptocoryne wendetti "green",

Limnophila sessilflora,

Anubias angustofolia (uzun yapraklı Anubias),

Tilik kuyruğu (demersum),

Ludwigia repens (gül)'dür...

Yalnız her ne bitki alırsanız alın -Echinodorus amazonicus hariç- mutlaka bu forum ya da başka bir forumdaki hobiciden alın... Alacağınız hobiciyi belirlerken sıklıkla bitki satmasına, kendisinden bitki alanların referanslarına dikkat edin...

Özellikle Ludwigia repens için Onur Bey'i (Pashayavuz) tavsiye ederim... Tilki kuyruğu için de Ahmet Bey (unimeks) doğru tercih olacaktır... Echinodorus amazonicus'u İstanbul Avrupa yakasında Eminönü Teleskop Akvaryum'dan, Anadolu yakasında ise Üsküdar İşbankası yakınındaki Vedat Kadri Kancal İş Merkezi'nin solundaki sokağın içinde bulunan ve henüz yeni açılmış olan -adını hatırlayamadığım- petshop'tan alabilirsiniz... Buralardaki fiyatlar diğer yerlerdekinden daha ucuzdur... Echinodorus amazonicus'u kök başına 3 TL'nin altında veren hobici arkadaşları da tercih edebilirsiniz...

Yukarıda verdiğim bitkilerin büyük çoğunluğu bakımsız başlarının çaresine bakabilirler ancak misket gübre, mikroelement gübresi ve özellikle bir müddet sonra fosfat gübresi takviyesini düzenli aralıklarla öneririm... Özellikle Onur Bey (Pashayavuz)'in gülleri diplerinde misket gübre varken -uzun süre büyümeden kalsa bile- bir müddet sonra patlar ve artık kimse önünü alamaz...

Yukarıdaki liste özellikle orta düzey ışıkta rahat baklıabilecek bitkilerdi... "Sıfır" bakım yapacağım diyorsanız kesinlikle Vallisneria, Anubias ve Tilki kuyruğu düşünmelisiniz... Yalnız tilki kuyruğu yem artıklarını biriktirerek çabuk kirlenmeye yatkın bir bitkidir... Buna karşın canlı doğuran yavrularının içinde en rahat ve korkusuzca saklanabileceği bitkidir...

Şimdiden bitkili tankınız hayırlı uğurlu olsun....

3. rappier

rappier

İsim:
    Mecit BAĞCI
    Abdullah Bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. İsimlerini verdiğiniz bitkileri biraz inceleyip sonrasındada satın alma yoluna gideceğim.

Şu anda akvaryumun arka kısmında bir taraf saz diğer taraf ise Bacopa şeklinde düzenledim. Ön kısımda ise subulata'larım var. Benim için aciliyeti olan olay ön-orta kısımda kullanılabilecek dekoratif ve dahada önemlisi canlı doğuran yavrularına saklanma olanağı sağlayacak bir bitki. Volkan Tilki kuyruğu önerdi. Birde akvaryumda dip köşeye cyrpto balansae dikmeyi düşünüyorum.

Son olarakta bir soru sazlarla birlikte kullanılacak nana'lar dekoratif bir görüntü sağlarmı ??

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mecit Bey selam, arkadaşlar mesajınıza yanıt verecektir, ancak ben size yardımcı olacağını düşündüğüm Portal bitki rehberine bakmanızı tavsiye edebilirim. Bitkilerin su ve akvaryum şartlarını bulabilir ve seçiminizi daha rahat yapabilirsiniz.

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sazlarla birlikte vallisneria nanaları kullanabilirsiniz... Ancak unutmamanız gerekn nokta her ikisinin de ciddi bir adaptasyon süreci geçireceği ve ilk olarak ciddi şekilde yamulacakları.. Yani bitkiler önce pert olacaklar daha sonra da hızla gelişmeye başlayacaklar...

Ben sizin yerinizde olsam ön plan ile hiç ilgilenmem bu dönemde... Bence şimdilik boş kalsın... Cryptocoryne wendetti green'ler ile orta alana birşeyler yapabilirsiniz... Tilki kuyruğu yukarıda da belirttiğim gibi mükemmel saklanma alanı sağlar canlı doğuran yavrularına ancak inanılmaz şekilde yem artıkları ile kaplanmaya ve dolayısıyla pislenmeye yatkındır... Balansea muhakkak tavsiye ederim... yerini sevmeye görsün sizi mest eder...

Bacopa'yı ne yaparsanız yapın sakın başka bir bitinin arkasına koymayın... Ve mümkünse ışığı en az 45 derece açı ile alsın... Subulataları ortaya doğru çekebilirsiniz bence... Sazlar ve V. nanalar arka plan için daha uygun olur... Bu arada V. nana kullanacaksanız ve canlı doğuran yavruları arasında kılıçkuyruk ve/veya plati yoksa tilki kuyruğuna gerek olmaz... Çünkü moli, velifera ve lepistes yavruları V. nanaların su üstündeki kısımlarının oluşturduğu aralıklarda ççok rahat saklanır... Kılıökuyruk ve plati yavrusu da varsa veya doğacaksa muhakkak akvaryumun bir köşesine delikli kaya koyun... Tilki kuyruğu bunlarıkorur ancak kılıçkuyruk ve plati yavruları dibe inmeyi çok severler ve tilki kuyruğundan ayrılabilirler... En garantisi bunlar için delikli kayadır...

6. rappier

rappier

İsim:
    Mecit BAĞCI
    Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Ayrıca Temel Beyin verdiği linki en kısa sürede kontrol edeceğim.

Ayrıca akvaryumum hakkında bilgi versem daha iyi olacak herhalde...

Benim akvaryum 62x40x55 ebatlarında

life tech dış filtre
    hava motoru + hava taşı
    içerisinde 26 dereceye sabitlenmiş 200w ısıtıcı
    2 adet floresan (biri grolüx, diğeri normal)

tabanım
    ilk 4 cm'lik kısım deniz kumu, midye kırığı, bitki kumu karışık
    üstte 2-3 cm'lik kısım ince quarts kum

içerisinde

4 x çöpçü
    2 x albino vatos
    5 x sae türlerinden isimlerini hatırlamıyorum
    10 x yerli üretim Lepistes (3e 7d)
    2 x Flamingo Lepistes (1e 1d)
    10 x Endlers (3e 7d)
    bir miktar yavru Lepistes
    7-8 Kiraz Karides
    ve 1 adet tatlı su midyesi

Bitkilerde daha öncedende paylaştığım gibi
    10 kök saz
    5 li gövdeler halinde 3 set bacopa
    15 kök subulata

Sanırım ilk etapta balansea ile akvaryumun dipte kalan kısmını düzenleyeceğim. Şu bitkiler tam otursun ona göre diğerlerinede bakacağım.

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Akvaryum ebatlarından hangisi akvaryumun yüksekliği 55 mi, 40 mı?

8. rappier

rappier

İsim:
    Mecit BAĞCI
    55 yükseklik =)

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Çok yüksek olmuş Mecit Bey... 2 adet flroesan ile kesinlikle bacopa falan yaşatamazsınız o akvaryumda...

Ya floresan sayınızı ciddi şekilde artırmanız lazım ya da 2 floresan daha ekleyip sadece orta düzey ışıkta yaşayan bitkilere yöneceksiniz...

Şu an yani 2 floresan ile sadece Anubias ve 60 cm ve üzeri boyda Vallisneria nana ya da Vallisneria americana gigantea bakabilirsiniz...

10. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Akvaryum güneş görüyorsa çokta problem olacağını sanmıyorum,benim 40 cm yüksekliğindeki akvaryumum sadece bir flo ile idare ediyor oda ev florasanı

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ev floresanı olduğu için işe yarıyor... Ben de karar aldım leopar vatoz alıp tasarruflu floresanlara döneceğim... 35 lt'lik tanktaki performans hiçbiryerde yok... Leopar vatoz bitki dostu olduğu için tercih edilecek tabii... Sökmediği için...

12. rappier

rappier

İsim:
    Mecit BAĞCI
    İlave florasan koyma şansım yok. O zaman sizlerinde dediği gibi fazla ışığa ihtiyaç duymayan bitkilere yöneleyim.
    Yinede şunuda belirtmek isterim florasanlar yanıkken ortam yeterince aydınlık gibi geliyor ama yinede ışık değerlerini bilmeden konuşmak afaki olur.
    En kötü ihtimalle deneme yanılma metoduyla bitkilerimi seçmek zorunda kalırım.

13. stablizer

stablizer

Mecit bende yakında 80,40,50h bir akvaryumda seninkine benzer bir proje yapacağım.Bendede 2 adet 18w florasan var.Yetmiyeceğini düşündüğümden 2 adet tasarruflu ampul kullanmayı planlıyorum.Bildiğimiz tasarruflu ampullere nazaran daha ince ve uzun, pl soketleri olan ampuller var,bende yeni gördüm Bauhasda(nasıl yazılıyorsa artık).Onlardan 2 tane kapağın bir yerine sıkıştırayım diyorum.

14. rappier

rappier

İsim:
    Mecit BAĞCI
    Serdar gerçekten güzel fikir =) ama benim akvaryumda aydınlatma sistemi kendinden, öyle kapağa monte birşey yapılabilecek gibi değil. Ya şu anki aydınlatmayı atıp kapağa monte birşeyler yapacağım yada şu anki aydınlatma ile devam edeceğim. Şimdilik aklımdaki 2 tür bitkiyide alıp bu aydınlatma ile olacakmı ona bakacağım. Eğer olursa sorun yok, yok olmazsa artık yeni birşeyler düşüneceğim.

Ama şunuda belirtmeden geçemeyeceğim bendeki Bacopa'lar bu aydınlatma ile alttan filiz vermişlerdi ve asıl gövdeleri akvaryumun yüzeyine kadar uzamıştı. Bacopa'lardaki tek sorun yüzeye uzayan kısımda renklerin koyu ve solgun olmasıydı. Bunun sebebi aydınlatmada olabilir o sıralar akvaryumla hiç ilgilenemediğimdende olabilir. Şimdilerde akvaryuma bolca vakit ayırabiliyorum ve okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgiler ile işe daha bilgili yaklaşmaya çalışıyorum. Umarım dilediğim gibi olurda şöyle güzel ve canlı bir bitkili akvaryuma sahip olabilirim...

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Mecit Bey,

Işık az geldiğinde bitkiler hızla yüzeye yani ışığın daha güçlü olduğu yere doğru uzar... Tabii bu durumda internod mesafesi artar ve bitki cılız görünür... ;)

Sayfayı Paylaş