1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

İç filtrede co2 çözme???

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde senseycan tarafından 10 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. senseycan

    senseycan

    Mesajlar:
    6
    Merhaba arkadaşlar;

    Bir kaç sorum olacak. Belki konuyu yanlış bölüme açmış olabilirim, bu yüzden kusura bakmayın.

    Elimde bulunan 50 litrelik akvaryum tamamen moss ile kaplı durumda. 2 yıldır bu akvaryumu kullanmaktayım ve 2 yıldır mayalı co2 kullanıyorum. Co2 yi çözmek için iç filtrenin çıkış kısmına bir kuş suluğu koyarak burada girdap oluşturuyor ve bunun içinde çözülen co2 de dışarıya çıkıyor. Fakat görüntü olarak biraz çirkin duruyor.

    Bir düşüncem var size sormadan yapmak istemiyorum. İç filtrenin çıkış kısmına aynı dış filtrelerde olduğu gibi uzun bir boru eklesek bu boruya şekil vererek akvaryumun taban kısmına uzunlamasına yayıp boru üzerine delikler açsak, ve aynı dış filtrelerdeki gibi suyun çıkacağı deliklerden çözülen co2 çıksa yeterli olur mu?Yoksa çözülen co2 yetersiz mi kalır?

    Cevaplar için şimdiden teşekkürler... huh: huh: huh: huh:
     
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Şu an kullandığınız şekilde daha verimsiz olacağını düşünüyorum co2 yi direk suya verin, sudaki dalgalanma co2 yi uçurur zaten, kola şişesi çalkalanınca ne olur ?
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aşağıdaki karıştırıcı yapımı size konu üzerinde farklı fikirler verir inşallah. Çok daha basit kullanımlı karıştırıcılar bu şekilde yapılabilir.

    [​IMG]

    Bir CO2 karıştırıcısı tüm işlevselliği yanında bitkili akvaryum tankları için sızdırmaz ve güvenli. Co2 kullanımının karmaşık yapısını ve kullanımını kolaylaştırmak için akıllıca ve bakıma gerek bırakmayacak bir yapım. Bu malzemenin orjinalleri Avrupa'da satılmaktadır. Malesef ülkemize uğramış değil henüz. CO2 kullanımında daha iyi bir baloncuk verimliliği alınıyor ve su ile temas halinde daha fazla kalan CO2 akvaryum suyuna daha iyi karışıyor. Malzeme şeffaf boru (akrilik boru) kullanılan tüpler yukarıdaki 'kapaklar halinde' 6mm , 10mm, silikon hortum 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm boyunda.

    [​IMG] [​IMG]

    Gövde malzemesi aslında bir çok malzemeden yapılabilir. Küçük şeker kutuları, kozmetik kutuları. Akrilik ürünler dayanıklı ve şeffaf olduğundan uygun, başka malzemelerden yapmak sizin yaratıcılığınıza kalmış. Kapak olarak yine uygun bir kutunun kapağını kullanacağız, fotoğraflarda görünmektedir.

    Önce bir bölüm oluşturun.

    [​IMG]

    Büyük olasılıkla iyi baloncuk ve performans sayesinde akvaryumda büyük değişiklikler olacak. Birkaç test ve gözlem yapın performansı test edin. Slikon hortumu göründüğü gibi keseceğiz.

    [​IMG] [​IMG]

    Ana gövdeye delik açılacak boru eklemek için gerekli, hortum gövdeye takılacak. Hortum bağlantıları biraz temkinli yapıştırın.

    [​IMG]

    Hazırlayacağımız fotoğraftaki aparatların yapılışına dikkat edelim. Boruda delik ve ve silikon hortumla takılan aparat boru içerisine açılacak. Buradan su akışı sağlanacak ve bu nedenle açık bırakılmıştır. Fotoğrafa dikkat edilirse anlaşılacaktır.

    [​IMG]

    Kapak üzerinde toplam üç delik açılacak, suyun akışı küçük bir hava taşına bağlanacak. CO2 dolaşımı için hortum bağlanacak .

    [​IMG]

    [​IMG] [​IMG]

    Gövde emme için bağlama işlemi,

    [​IMG]

    Gövde de iki delik daha açılacarak iki uc çıkarılacak.

    [​IMG] [​IMG]

    Hava taşını bağladığımız aparatı gövde içerisine yerleştiriyoruz. Gövdeye eklediğimiz iki küçük boruya vantuz takıyoruz

    [​IMG]

    Bu hortumlar 10 mm, hortumlar ise mümkünse 6mm olmasına dikkat edin. Kaçırma olup olmadığını kullanmadan önce kontrol ederseniz iyi olur. CO2 akışı, CO2 miktarı akvaryumun ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. Karıştırıcı ile su miktarını en köklü değişiklikleri dikkate alarak yapmalısınız.

    [​IMG]

    Umarım işinize yarar.
     
  4. senseycan

    senseycan

    Mesajlar:
    6
    Temel bey;

    Forumda fikirlerinize danışılan birisi olduğunuzu gördüm ve banada yardımınız dokundu. Fakatttt. Vermiş olduğunuz bilgiler biraz olsun kafamı karıştırmadı değil bu nasıl bir sistemdir. Buradaki amaç hava taşından co2 çıkartıp tüp içinde çözmek gibi geldi ama bir sürü aparat takılmış onlar nedir. Benim kullandığım sistemde iç filtre çıkış aparatının üzerinden co2 giriyor, Kuş suluğunun içinde oluşan girdap co2 çözüyor ve çıkabilen co2 suluktan dışarıya çözülmüş olarak çıkıyor.

    Vermiş olduğunuz bilgiler tabiki çok değerli fakat gerçekten kafamı karıştırdı ve bir kaç resimde açılmamış belkide oradaki eksikliklerden kaynaklana bilir.

    Yinede cevap için teşekkürler....
     
  5. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Senseycan Bey,kullandığınız yöntemden daha iyi çözen bir yöntem şu an için yok.Vortex kullanıyorsunuz,devam edin.Vortex oluşturduğunuz parçayı görünüm açısından daha iyi parçalarla değiştirebilirsiniz ama mantığı değiştirmeyin.
     
  6. senseycan

    senseycan

    Mesajlar:
    6
    Temel Beyin vermiş olduğu yöntemde görsellik olarak güzel birşeye ve farklı birşeye benziyor. Ama genelleme yaptığımız zaman ikiside aynı diyebiliriz.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok haklısınız, kötü bir anlatım olmuş. Kusura bakmayın artık. :cekingen: Üstelik fotoğraf linkleride kırık. Bankadan eklediğimden görmeden ekledim. Size eski fotoğraflar içinden daha basit bir Co2 karıştırıcı yapımı sunmaya çalışacağım.
     
  8. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Temel Abi'nin önerdiği yöntemde hava taşı kullanılıyor.Bu yüzden verimi düşük ama sizin akvaryuma yetecektir.Tekrar ediyorum,eğer düzgün çalışan bir sisteminiz var ise bozmayın...
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Amaç Co2'yi akvaryum suyuna daha fazla karıştırmak olunca farklı çözümler kullanılabiliyor. Aşağıda gayet basit karıştırıcı örnekleri bulacaksınız. En son fotoğraftaki ise orjinal Ada marka bir karıştırıcıdır.

    [​IMG]

    Sizin iç filtre önüne takmaya çalıştığınız sistemin bir benzeri, motor kullanılarak karıştırma hedeflenmiş. Çalışma prensibi gayet basit. Oksijen verebilen iç filtreleri düşünün...Sudan dışarı çıkarılan hava hortumundan çektiği havayı akvaryuma pompalar. İşte aynı uygulamayı daha düşük güçteki bir motora Co2 verilerek uygulanmıştır. Motor önündeki sünger gözeneklerinde tutma gerçekleştirdiğinden karışıma faydalı olmaktadır ve aşırı kabarcık dağılımınıda önlemektedir.

    [​IMG]

    Bu karıştırıcı örneğini sizin sözünü ettiğiniz kuş suluğuna uygulayabilirsiniz mesela. Kuş suluğuna üstten delik delerek hortumu takacaksınız. Suluk içerisindeki hortumun uçuna hava taşı takarak Co2 vereceksiniz. Suluk içerisinde daha uzun kalacak olan Co2 suyla daha fazla temas ederek daha iyi karışacaktır.

    [​IMG][​IMG]

    Bu örnek daha basit ama işlevsel bir örnek, hava taşı kullanılmamış sadece plastik şişe içerisinde bir süre tutularak suyla teması artırılarak daha iyi karışma elde etmek hedeflenmiştir.

    [​IMG]

    Görsel olarak şık ama çalışma olarak basit bir orjinal ürün. Ada marka.

    Kolay gelsin.
     
  10. senseycan

    senseycan

    Mesajlar:
    6
    Verilen bilgiler için teşekkürler...


    Benim kullanmış olduğum sistemde sistem akvaryumun köşe kısmında olduğu için sadece orada dağılma gösteriyor. Onun önüne ek bir kafa motoru koymayı düşünüyorum ama çok fazla sirkülasyon yapacağından koyamıyorum. Akvaryuma çıkan co2 sadece bir bölgede olur ben bunu akvaryumun geneline nasıl yayabilirim. Zaten sistem güzel işliyor. Çıkan kabarcıkları gözle bile zar zor görüyorsunuz çözülme güzel fakat akvaryum geneline yayılmıyor. Yayılmaması demek diğer bitkilerin co2 den faydalanmaması anlamına gelir mi?

    Teşekkürler....
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Açıkcası endişenizin yersiz olduğunu düşünüyorum. Akvaryumun bir kenarından Co2 veriliyor olabilir. Ama bu suyun geneline yayılmayacağı anlamına gelmez. Gereken tek şey suda sirkilasyon olmasıdır. Tamamen durgun bir akvaryum suyunuz yoktur sanırım ?
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ada markayı ben kullanıyorum.Gayet memnunum...
     
  13. radenko

    radenko

    Mesajlar:
    314
    Ada iyidir ama biraz pahalıdır.
     
  14. senseycan

    senseycan

    Mesajlar:
    6
    Tabi akvaryum suyu hareketsiz değil. Arka kısımdan havalandırma yapılmakta ama çok az miktarda birde şelale filtre takılı onlar zaten suyu hareketlendiriyor.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    O zaman artı alternatif arayışınıza gerek yok bence.
     
  16. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    +1

    pH'ı 3-4 gibi değerlere düşürmeyi düşünmüyorsanız kullandığınız yöntem ile devam edin demeyi ekliyorum...
     
  17. senseycan

    senseycan

    Mesajlar:
    6
    Teşekkürlerrr...
     

Sayfayı Paylaş