1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

İç filtreyi dış filtreye çevir 10 kat daha fazla verim al

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Şubat 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sizlerinde bildiği gibi bazı akvaryumlarda iç filtreler çalışır. Bazı akvaryumların hacimleri büyük olduğundan güçlü iç filtreler dahi kullanılır.

Peki bu iç filtreleri nasıl 10 kat daha verimli hale getirebiliriz?

Tabiki aşağıdaki gibi.

Bize gereken yine akvaryumun hacmine uygun boyda plastik bir kap, biraz hortum , kısaca fotoğraftakiler.

Filtremize alt taraftan akvaryumun yönüne uygun taraftan su tesisat borusunun gireceği kadar delik açıyoruz. İki tane açmamızın sebebi suyun tıkanmaya maruz kalmaması ve rahat akvaryuma akması içindir. Daha kalın bir boru yine tercih edilebilir. Daha sonra akavaryumdan temizlenmek üzere gelecek olan su için akvaryuma bakan yönünden bir delik daha açıyoruz. Buradan akvaryumdan gelen kirli su filtreye ulaşacak.

İki adet 10-15 cm arası boru kesiyoruz ve filtremizin altına deldiğimiz deliklerden geçirerek etrafını sıvıyoruz ve yapıştırıyoruz. Temizlenen su bu borulardan akvaryuma süzülecek. Tıkanma olmaması için iki adet yapmanız daha uygun. Gerçi biz bunun artı önlemini ilerleyen aşamada göreceğiz.

Sıra yukarıda gördüğünüz gibi akvaryumdan gelen suyu filtreye ulaştırmaya geldi. Yan taraftan deldiğimiz yere borumuzu takmadan önce, filtre olarak kullanacağımız kabın uzunluğunda kesiyoruz. Hortum takmak için filtre dışında bir kısa uç bırakıyoruz. Bu uca hortum takacağız. Daha sonra filtrenin içerisine eşit oranda filtre malzemelerinden geçmesi için iç boruya sıralı ve çok hafif yalpalı şekilde delikler deleceğiz. Böylece su filtre malzemelerinin üzerine yayılacak.

Yukarıda görüldüğü gibi filtremize akvaryumun içine bakan kısmından sıralı delikler deliyoruz. Bunun sebebi olur da bir tıkanma olursa, fazla su buradan akvaryuma dökülsün ve hiç bir sorun çıkarmasın. Kısaca etkili bir güvenlik. Aslıda bu kısıma yine bir boru takılarak bu güvenlik sağlanır, ancak bu şekilde görüntüyü bozmaz.

Fotoğraflar konuştu bana pek gerek kalmadı. Filtre malzemelerimiz yerleştiriyoruz. Seramik, elyaf, fosfat tutucu, kömür vs vs. Yanlardan elyafı hafif yukarı kaldırırsak suyun orta kısımdan geçmesini sağlarız.

Çalışır halini yukarıda görüyorsunuz, aşağıda hortumun takılış ve bağlanacağı motorun ne olacağı var.

Akvaryumdan gelen hortumu yan tarafta hazırladığımız ve ucunu dışarı çıkardığımız su tesisat borusuna takıyoruz. Hortumun diğer ucunu nereye takıyoruz? İç filtrenin su atış ağzına takıyoruz. :basardim:

Akvaryumun hacmiyle orantılı yapacağımız filtremize, yine akvaryumun gücüyle orantılı bir kafa motorunada bağlayabiliriz. Bir iç filtreyi bu kadar verimli hale getirmek mümkün. Bu sistemin bir avantajı daha var. Nedir?

Su dikkat ettiyseniz filtre malzemelerinden süzülerek akvaryuma dönüyor, yani hava ile yeterince temasta. Bu bizim oksijen ihtiyacımızıda karşılayacak. Bu şu anlama geliyor, hava motorunuz dolabınızda başka amaçlar için kullanmak üzere bekleyecek. :hepiniziseviyorum:

Düzenleme: 3 Haziran 2015
  2. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    İç filreyi dış filreye çevir 10 kat daha fazla verim al

Bu güzel çalışma için de ellerinize, emeğinize sağlık Temel Hocam...DIY da sınır tanımıyorsunuz sanırım :)

Bu çalışmanıza benzer bir filtreyi ( daha basiti ) bende yapmıştım zamanında. Filtre malzemelerini koymak için kullandığım haznenin en üstünden akvaryumdan gelen su girişi oluyor, altına yeterli genişlikte açtığım deliklerden de süzülerek akvaryuma akıyordu. Gerçekten güzel filtrasyon yapıyordu yavru akvaryumumda. Bu özenli çalışmanın daha etikili olacağını düşünüyorum..

Saygılar.

3. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur

Ellerine emeğine sağlık abi. Bu aralar böyle bir dıy çalışması niyetindeyim benim için güzel bir örnek olucak. Yaparken bütün aşamalarını fotoğraflayıp paylaşırım.

4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Görsellik dışında mükemmel bir sistem hocam. em34: em34: em34:

RuFKaD bunu beğendi.
  5. farukocak55

farukocak55

Eline sağlık Olcay abi çok yararlı bir çalışma olmuş...

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Faruk çalışma Temel hocanın :D

Herkes alışmış yeni bir DIY çalışması görünce benim yaptığımı sanıyor :D :D :D

7. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Dıy denince benim aklıma ya Temel hocam ya da Olcay hocam geliyor zaten. :D Temel abi çok güzel bir çalışma. Tebrk ederim.

Saygılar.

8. DuncaN

DuncaN

Güzel çalışma ellerinize sağlık . Ama, hobimiz birazda estetik standartta olduğundan şahsen ben bu çalışma için harcayacağım iki saatlik emek yerine iki saat ders verip dış filtre alırım :) buda bakış açısı tabi.

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Yorumlara teşekkür ederim.

Ben bu tarz iki saat ders vererek dış filtre alma imkanı olan arkadaşlara, farklı bir bakış açısı sunmak isterim. Görsel bir hobi olması, özel hayatta ihtiyaç olması ve olmadığı, alınamadığı belirtilen fotoğraf makinasını iki saat daha ders vererekedinmelerini öneriyorum.

Bu da farklı bir bakış açısı. ;)

Saygılar...

10. recep_06

recep_06

Hocam işte budur.İnsan bir kere değilde 5 kere okuyunca anlıyor.Ben bunu yapacağım.Çok kolay bir şey bu.İnsan isteyince yapamayacağı şey yoktur.Değilmi?Hocam buna seramik, elyaf, fosfat tutucu, kömür nereden bulacağım?Hemen bugün başlamak istiyorum.

11. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Recep; o saydığın tüm malzemeleri akvaryumcularda bulabilirsin. ;)

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Recep, sözünü ettiğin ve sorduğun malzemeler filtre malzemeleridir ve Olcay'ın dediği gibi akvaryumcularda satılmaktadır. Ancak fosfat tutucu ve kömür sana şu an lazım değil, başlık içerisinde ihtiyaç duyulursa denmektedir. Kafanı şimdilik bu malzemelerle karıştırma. Elyaf, sünger, mercan kırığı veya seramik sana gerekenler.

13. recep_06

recep_06

Tamam hocam çok sağol.

14. recep_06

recep_06

Hocam mercan kırığı ve seramik kullanmasamda elyaf ve sünger kullansam olurmu?

15. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olur olmasına zaten amacımız katı atıkları toplamak. Mercan kırığının bu tarz filtrelerde görevi sadece su akışından faydalanarak bir miktarda olsa ph'ın tamponlanmasına yardımcı olmaktır. Tamamen su içinde kalmayacağından Kısıtlı filtrasyon etkisi olacaktır.

Sen filtre işini çözümle bakalım, ben daha sana dıy hava taşlı ps yaptıracağım, yok öyle maliyeti kısalım diyipte Dıy ekipman yapmamak. ;)

16. recep_06

recep_06

Hocam yani şimdi gereklimi mercan kırığı?Ben ps alacağım.Ama yapılışı varsa yapmaya çalışırım.Tüm bu ps,kaya,tuz,kum,filtre,tuz ölçer falan 100 ytl oluyor.Bana kaldı 40 ytl.Onada balık ne alabilirim?2 tane olmak kaydıyla.Birde istanbula gideceğim.Kaya çıkartabilirmiyim denizden?
    Saygılar.

17. emin123

emin123

İsim:
    emin gençay
    Cevap: İç filtreyi dış filtreye çevir 10 kat daha fazla verim al

sağol
    emeğe saygı kötü olsa bile:crazy:

Sayfayı Paylaş