1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

İki Tankı Besleyen Pratik Üst Sump

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde sezginyavuz tarafından 16 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Merhabalar. Elimizde bulunan 85x40x60 ve 75x40x60 ebatlarında üst üste duran tanklarımızın tek sump üzerinden temizlenmesi yönünde babamla bir çalışmamız oldu. Öncelikle alttaki 75x40x60 ebatlarındaki tankın sağ tarafına saatte 2000 lt su basma kapasitesi olan ATMAN sirkülasyon motoru taktık. (SUYUN YUKARI BASMASI İÇİN ATMAN DIŞINDAKİ MARKALARIN MOTORLARI HİÇ BİR ŞEKİLDE ETKİLİ OLMUYOR. DOLAYISIYLA TEK TAVSİYEM ATMANDIR.) Bauhaus'tan aldığımız hortumu motorun ucuna takıp suyu üst taraftaki tankın üstüne yaptığımız sump haznesine aktardık. Üstteki tankın sol üst tarafında 4 cm çapında bir delik bulunmakta. Yukarıda taşan su, bu delik vasıtasıyla tekrar alttaki tanka gitmekte. Buyurun resimler;

    [​IMG]


    [​IMG]


    Suyun sump haznesinde dağılması için şimdilik böyle bir yöntem uyguladık:

    [​IMG]


    Alttaki tanktan su yukarı aktarılıyor:

    [​IMG]


    [​IMG]


    Ve sol taraftaki delikten su tekrar aşağıdaki tanka ulaşıyor:

    [​IMG]


    [​IMG]


    Suyu aşağıya aktaran bu hortumun ucunada bir filtre yapmayı düşünüyoruz. İlerleyen zamanda bu projeyide sisteme ekleyeceğiz.

    [​IMG]


    [​IMG]
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Sezgin çok pratik olmuş. :helalolsun: Her zaman diyorum mevcut filtrasyonun yetmediği yerde hızır gibi yetişecek bir sistem bu. Tabi boyutuna göre kendi başınada çok iş görecek bir sistem. Suya oksijen katkısıda küçümsenmeyecek düzeyde. Üstelik evde her an bulunabilecek bir malzemeyle belkide 10 dakika içinde oluşturulabilir bir kolay yapımıda söz konusu. Bu filtre sistemini ön plana çektik sanıyorum platform genelinde bir hayli yapıp kullanan arkadaşlar var. Bu güzel paylaşım yapmak isteyen arkadaşlara güzel rehber olacaktır. Öncelikle verdiğin emek için ve sonra bizlere bu değerli paylaşımı açtığın için eteşekkürler. em34:
     
  3. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Siteyi açtım ilk bu başlığa dalış yaptım acaba rakibim mi çıktı diye. :D Tecrübeli bir arkadaşın elinden çıktığı belli ellerinize sağlık güzel olmuş.akvaryumcular basacak siteyi yakında. gizli: Sezgin bey kutlarım sizi.
     
  4. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Sezgin döktürmüşsün gene. Elinize emeğinize sağlık. :helalolsun:

    Kafa motorunun alıcısına süzgeç vs taktınmı ? Mazallah balıkları çekmesin ? huh:
     
  5. sinan1962

    sinan1962

    Mesajlar:
    90
    Yer:
    Ataşehir / İSTANBUL
    İsim:
    Sinan
    Güzel paylaşım arkadaşım ellerine sağlık.ne zamandır yapacağım diyorum erteliyorum.yapmak nasip olursa kullanacağım şelale filtreye ilave oalarak.
     
  6. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Olcay abi, motorun çekiş yerinde süzgeç mevcut. Bu arada resimlerde görülen üstteki sump haznesini çıkarıp yerine daha profesyonel bir sump tankı koydum. Bu şekilde daha iyi randıman alıyorum. En kısa sürede resimlerini çekip ekleyeceğim.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sezgin gördüğün gibi yani senin yine ifade ettiğin gibi üstteki hazne ne kadar geliştirilirse verim ve filtrasyon o kadar artıyor. Aslında o hazneyi değişmekte çok kolay, birçok malzemeyle yapılabilir elbette ama içine bölmeler eklemekte mümkün. Şık pleksiden yapılacak olan bir üst hazne akvaryum kenarlarından çıkan hortumlardan daha kötü görünmeyecektir eminim.
     
  8. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Tebrik ederim Sezgin. İyi iş çıkarmışsın. Çoğu akvaristin işine yarayabilecek pratik bir yöntem. Seni ve desteğini esirgemeyen babanı kutlarım.


    Saygılarımla...
     
  9. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Teşekkür ederim Hüseyin. Temel Hocam, yeni koyduğum sump tankı 3 bölmeden oluşuyor. Aslında 5 bölmeliydi ancak babam gerekli olmadığı için ve malzemelerin yerleştirme sıkıntısı olduğu için 1 bölmesini söktü.
     
  10. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Elinize sağlık Sezgin super:gif
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslına bakarsan Sezgin bu tarz bir filtrede fazladan hiçbir bölme gereksiz değildir. Kısaca gereksiz filtre alanı aslında yoktur. Tabi akvaryum boyutuna ve içindeki türlere göre aşırı büyük değilse. Filtrasyona yardımcı olacak her malzeme yer olduğu müddetçe avantajdır. Kirmiti parçalar filtre haznesine koyarız yine görevini yapar. Çok mu oldu kiremit ? saat:gif
     
  12. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Hocam şöyle söyleyeyim; gerekli değil derken gerekli olmayan bölme 3 cm civarı genişlikte ve içine malzeme yerleştirmek zor oluyordu. Babamda bunu öne sürdü ve bölmeyi sökerken bende birşey demedim. Şuanda 2 tane malzemesi olan koskoca bölmesi ve bu iki bölme arasında suyun atlaması için küçük bir bölme mevcut. Resimlerinide upload ettim;


    [​IMG]


    Farkedildiyse sumpun sol tarafında bir açıklık var ve bu açıklık suyun şelale filtrelerde olduğu gibi dışarıya akması için yapılmıştı ancak şuan alttaki delikler devrede. Resimde, sökülen bölmenin izi duruyor ve gerçekten gereksiz oluyormuş.

    [​IMG]


    Sumpun en son haznesinin altına delikler açtık ve temiz su bu delikten tanka akmakta;

    [​IMG]
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sezgin eğri oturup doğru konuşmak lazım bu filtre malzemeleri sınırlı markanın büyük dış filtreleri dışında normal dış filtreler almaz. Kısaca zaten gerektiği kadar alan ve malzeme kullanılmış ve üstelik görüntüde çok güzel. Hepsi bir yana temizliği daha rahat yapılan bir sistem. Mükemmel tek kelimeyle. em34:
     
  14. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Teşekkür ederim hocam. Görüntü açısından şahsen biraz rahatsızım. huh: Görüntüyü biraz olsun düzeltmek için iki tarafını akvaryumun kapağında olduğu gibi siyah bantla kaplayacağım. Diğer iki tarafı gözlem için yeterli olur sanırım.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben hiç rahatsız olacak bir görüntü görmedim, diğer arkadaşlar ne düşünüyor merak ettim açıkcası. Ancak dediğin gibi çözümü kolay bir konu.
     
  16. _ERKAN_07_

    _ERKAN_07_

    Mesajlar:
    136
    İsim:
    Erkan ÖZEN
    Güzel bir dıy yapım ama evin içinde olduğu için biraz kötü bir görüntü oluşturabilir bunu bir malzeme ile saklayabilirsek hemde göze hitap eder.

    Emeğinize sağlık.
     
  17. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Evet Erkan bey, bende sizin gibi düşünüyorum. Akvaryum evin içinde ortalık yerde değil ancak yinede bir operasyon yapabiliriz.
     

Sayfayı Paylaş