1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde ozgun_cyprus tarafından 9 Mart 2011 başlatılmıştır.

  1. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Sevgili arkadaşlar bundan birkaç ay önce tuzlu suya geçmek için en az birkaç yıla daha ihtiyacım olduğu düşüncesindeydim. Ancak yine de kendimi tutamayıp araştırmalarıma da devam etmekteydim. Bu araştırmalar esnasında biraz da tesadüfen de olsa www.akvaryumportali.com sayfasını inceleme fırsatı buldum. Bu formda yer alan insanların birbirlerine ve forma yeni üye olan üyelere ne kadar yakın, içten ve gönüllü bir şekilde hiçbir karşılık beklemeden yardımcı olduklarına bire bir şahit oldum. İlk başlarda ayni muhittendirler, birbirlerini önceden tanıyorlardır diye düşünmedim de değil hani :) Ancak üye olup da takıldığım konularda yardım isteyince beni kendilerinden sayıp, hiçbir şekilde diğer üyelerden ayırmayan, her soruma anında içten cevaplar veren öncelikle Temel Abiye ve diğer tüm arkadaşlara teşekkürü bir borç bilirim.
    Sizlerden aldığım cesaretle, Tuzlu suya yıllar sonra değil de bugünlerde adım attım. Bu işe girerken, Kıbrısda Tuzlu Su olmaz diyen herkese inat çok araştırdım, öğrendim ancak deneyim olmayınca nekadar da okusanız eksikler ve yanlışlar oluyor, olacaktır. İşte tam da bu noktada sizlerin engin bilgi ve deneyimlerine güveniyorum.
    Kendileri bilmeden araştırmadan giriştikleri tuzlu su macerasından hezimetle çıktıkları için Kıbrısda Tuzlu Su akvaryumu kurulumunu imkansızmış gibi gösterip akvaryumcularda hiçbir malzeme bulunmamasına sebep olanlar karşısında beni mahçup duruma düşürmemenizi umarak bitiriyorum sözlerimi ve adım adım anlatıyorum hazırlıklarımı. Eksiklerim ve yanlışlarım varsa mazur görüle ve uyarılarla düzelttirile :)

    1 - ARKA SUMP : 150 LT.

    Akvaryumun arkasını deldiremediğim için akvaryumun arkasına ek bir akvaryum yaptım sump olarak kullanmak için :) Altta resmi var. 1A suyun sumpa girişi, 1 PS in suyu çekip 2 ye aktardığı yer, 2 PS askı tipi olduğu için oturacağı yuva, 3 mavi sünger filtre gözü, 4 üç adet taşma kanalı, 5 bolca mercan kırığı doldurup akvaryumun ihtiyacı olan canlılara ev sahipliği yapacak ve balıkları akvaryuma eklemeden suya alıştıracağım göz, 6 suyun akvaryuma dönmeden önceki son durağı ki beşinci gözdekiler direk akvaryuma gitmesin ve sistem bir şekilde durursa sumptan akvaryuma çok az bir su gidip akvaryumu taşırmasın, 7 akvaryumun su hizasından bir cm yüksekteki geri dönüş çıkışı.

    Akvaryum içerisine dipten çekim yapıp sumpa su basacak bir sistem kurdum, tek çekim olacak ve Kıbrısda yaşanan aşırı elektrik kesilmelerinden dolayı su taşmaları yaşanmayacak. Akvaryum içerisine ince beyaz kum koyup, mercan kırıklarını sumpın 5 nolu gözüne koymayı düşünüyorum. Ne dersiniz?

    2 - AKVARYUM : 250 LT.

    Akvaryum ofisimin girişinde olacağından ve girişin de bulunduğum kompleksin içerisinde yer alan sinemanın erişim aksında yer alması nedeni ile sump ın akvaryuma göre oldukça büyük olmasını istedim. Bu hem su hacmini artıracak hem de herşeyi sump içerisinde gizlememe olanak sağlayacak.
    Aşağıdaki resimde yer alan numaralar, 1 kafa motorunun suyu sumpa basacağı hortum, 2 tüm tesisatı saklayıp kafa motorunun suyu dipten çekmesini sağlayacak gizleme paneli 10 cm x 20 cm, 3 kafa motoru, 4 kafa motorunun dipten çekim yapmasını sağlayacak aparat, 5 gizleme panelinin zeminden 3 mm yüksekte konumlanışı, 6 zeminde yer alacak kumun sumpa gitmesini engelleyecek üçken prizma şeklinde zemine yapıştırılacak arka fonla ayni malzemeden mavi pleksi, 7 yutong ( gazbeton ) dan yaptığım ve akvaryuma yapıştıdığım dekor. Şu anda tatlı suda güçlü akıma maruz bırakıp yüzeyindeki tortuları temizliyorum ve dayanıklılık testi yapıyorum, 8 arka dekor mavi pleksi henüz sabitlenmedi ama fikir vermesi adına arkaya koydum.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 2 Haziran 2015
    reis, cirol, Courageous ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Belirli kararlar verilmiş. Yapılacaklar planlanmış. Güzel kurulum olacak.

    Ancak şuana kadar bir sıkıntı farkettim. Sumpa suyu kafa motoru basacak demişsiniz. Bu iş çok ama çok riskli. Neden ? Çünkü sumptan akvaryuma kafa motoru arızalandığında veya debi düşüklüğü olduğunda akvaryumdaki kafa motorları çalışacağından, kafa motorlarıda dipten çekim yapacağından dolayı akvaryumdaki tüm suyu sumpa yollıyacaklar ve sump taşacaktır...
     
  3. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Sump akvaryumun arkasında olacağından, sumpın su çıkış noktasının yüksekliği ( sump resmi no 7 ) akvaryumun su seviyesinden bir cm yukarıda olacak yani sumpdan su doğal akıntı ile akvaryuma dönecek. Tek motor akvaryumdan suyu sumpa basan motor, durursa devirdime otomatikan duracak. Eğer sumpın herhangi bir bölmesinde tıkanma yaşanırsa, kurduğum sump düzeneği resminden de görüleceği üzere su seviyesini 1 nolu göz seviyesine yükselip tüm ara birimleri pas geçerek akvaryuma dönecek ki taşma yaşanmasın. Tabii ki ben müdahale edene kadar.
     
  4. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Motor akvaryumda belli bir su seviyesine sabit konulur. O su seviyesinin üstündeki suları çeker ve sumpa basar. Bu sayede debi düşerse hırrrr bir motor sesi duyulur. Motor su basmaz... Bu sistem yapılabilir.
     
  5. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Suyun sumptan akvaryuma o delikten geri gelmesi için akvaryumdan daha yukarda olması gerekli değilmi ?
     
  6. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Benim projenin esas espirisi de bu, sumpı akvaryumun arkasına bu yüzden koydum, koydum ki çıkış akvaryumdan yukarda olsun. Kıbrısda çok elektrik kesilir. Kesilir kesilir yarım saat sonra geri gelir. Akvaryum ofisde olacağından her kesintide anında müdahale edemem. Bu yüzden böyle bir yöntem seçtim.
     
    fth-94 bunu beğendi.
  7. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Akvaryum içindeki gözü yapma sebebim birazda bu aslında. Akvaryum resmi no 7 de görüleceği üzere motor bölmenin içindeki suyu sumpa bastıkça, bölme içine su girebilecek tek yer olan bölmenin altındaki 3mm lik açıklıktan hazne içine sürekli su çekecek.
     
  8. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Sakın yanlış anlamayın ama şuanda sistemi tam olarak anlıyamadım. Arkada derken akvaryumdan yukarı biryerde sanırım ? Bu şekilde ise problem çıkmayacaktır.

    Bu arada gaz beton ile yapığını dekorlar hoşuma gitmişti. Bende uğraşmıştım zamanında fakat istediğim birşey çıkaramayınca çöpe attım :) Biraz daha dekor eklemesi yaparsanız daha iyi olacak gibi görünüyor.
     
  9. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Dostum yanlış anlama yok, aksine yaptığınız yorumları görüp kaçırdığım bir nokta varmı diye heycanla bekliyorum bilgisayarın başında :)
    Formumuzun amacı da bu değilmi zaten.
    Sump ile akvaryumu ayni masada durduğunu hayal et, sump akvaryumun arkasında yer alacak. Tek püf nokta sump ın su çıkış noktası akvaryumun su seviyesinden birkaç santim yukarıda olacak ki kendiliğinden akvaryuma dönebilsin su.
    Bu sistemin bence en faydalı yönlerinden biri akvaryumdan sumpa su basan motorun suyu çıkaracağı yüksekliğin maximum 10 cm olması olacak. Bu sayede motorun devirdime ı yüksek olacak ve su çok daha fazla filtrelenecek.
     
    fth-94 bunu beğendi.
  10. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Güzel düşünülmüş açıkçası. :)
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Teşekkürler yorumuna öncelikle Özgün. Ellerine emeğine sağlık. Düşünülmüş, tasarlanmış ve emek verilmiş sana ait akvaryum olacak. Kısaca en değerli akvaryumlardan biri olacak. Son yıllarda sump sistemleri farklı kuruluyor. Bunun altında yatan ana neden teknolojinin artık güçlü ekipmanları kazandırması. Bu yüzden sump içinde mercan kırığı, sünger gibi malzemeler kullanılmıyor. Fakat kafa motorunun gücüne baktığımda kafandaki mercan kırığı ve sünger ilavelerini yıllar önce kullandığımız gibi düşündüğün şekilde sump içine yerleştirmen de sakınca yok. Artık eski bir sistem olsa da protein skimmer gücün baz alındığında ve devridaim gücü yine düşük olduğundan bu sistem çalışacaktır ve yıllarca ne başarılara bu tarz sumplar ile imza attık. Ancak sump içine koyacağın mercan kırıklarını filelere bölerek istediğinde alarak altında birikecek tortuları çekebilecek şekilde yerleştirirsen iyi olur.

    Sump tasarımında fazlaca bölme var ama kafandaki sisteme uygun işlev yapacaktır.Sumpu akvaryum arkasına koymak ve akvaryumdan yüksek kısmından suyu akvaryuma akış yoluyla döndürmek doğru bir tercih. Akvaryum içi kafa motoru yer düşüncen yine uygun bence.

    Dikkat etmen gereken en önemli unsur sabırlı olarak akvaryumu görüp neresine ve sahip olduğu şartlara en uygun balık ve mercanları seçmek başarının anahtarı olacaktır. İnşallah kayıpsız ve buradaki arkadaşlar gibi bir canlısı öldüğünde 2 gün kendilerine gelemeyen yapıya sende katılırsın. Bu yapı doğru akvaryuma sahip hobicilere hastır.

    Hayırlı uğurlu olsun...
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  12. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Teşekkür ederim Temel Bey. Mercan kırıklarını fileleyeceğim. Balık ve mercan konusunda ise ben süper sabırlıyımdır. Yaptığım şeyleri adım adım yapıp, geriye dönüp durumu inceleyip heşey yolundaysa devam etmeyi severim. Yani diyeceğim o ki aceleci davranmayıp, ilk hedef olarak kayıp vermeden akvaryumun kaldırabileceği yükü sabırlı bir şekilde tek tek ekleyeceğim canlılarla ölçüp ona göre hareket edeceğim.
    Bir sorum olacak Temel Bey, akvaryum zeminine ince beyaz deniz kumu koymamın bir sakıncası olurmu sisteme?
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum bir tecrübem o konuda olmasa da. Fakat kum kalınlığı kilit nokta olur o kadar ince bir kum katmanında. Bu yüzden kullanılacaksa kum kalınlığı 2-3 cm cıvarında olmalıdır. Mercan kırığı kullanımı azalmış olsa da ben yeni kurulumda özellikle kullandım. Bazı avantajları olduğunu düşünüyorum katman arasındaki yaşama alan sağlaması açısından.
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  14. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Üstat mercan kırıklarının sparişini çoktan verdim ama onları sump içerisinde 2 nolu göze koyacam. Akvaryum içinde kum kullanmak istememin nedeni görüntünün estetiği ile ilgili.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Görelim o zaman estetiği bakalım.:)
     
  16. selcom2008

    selcom2008

    Mesajlar:
    682
    Yer:
    İSTANBUL Başakşehir/Gaziosmanpaşa
    İsim:
    Selim CÖMERT
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Özgün kurulum hayırlı olsun derim. Gönlüne göre bir akvaryum kurman dileğiyle..
    Ben sana şunu sormak istiyorum akvaryumu kurarken kullanacağın su ne olacak? Kıbrısın içme suyu biraz sert damacana desen pahalı olur kanatindeyim akdenizin suyunun tuzluluk oranına bakmadım ama Girnede denize girp çıktığımda üzerimde bembeyaz tuz olduğunu biliyorum (suyuda çok berrak hani) istersen gel Akdenizle kuralım bu akvaryumu ne dersin?
    Sistem düşüncesi gayet iyi çalışacak pirensipte yanlız birde kafama şu takıldı. Ben kıbrısta gölgedeki sıcaklığı 35 40 derecelerde gördüm. Her ne kadar klimalar olsada akvaryumun su sıcaklığının hem havadan hemde ışıkların vereceği ısıdan yükseleceğini düşünüyorum. bence en mantıklısı kurulum aşamasında ilk alacağın ekipman bence soğutucu olsun derim.
     
  17. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Gölgede 35-40 derece çok ciddi bir ısı.Bencede ilk baştan soğutucu işine bir el atmak lazım.
     
  18. syucel

    syucel

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Serdar Yücel
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Hayırlısı olsun.
    Bencede akdeniz suyu yakışır o akvaryuma. Tuzluluk fazla gelirse 1-2 damacana su ile düşürülebilir.
     
  19. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Merhaba Ozgun abi kurulum hayirli olsun. :) Benimde senin projen hakkinda birkac tavsiyem olacak. Ilk olarak ince kum cok onermiyorum. Cunku ciddi anlamda ucusma sorunu yasiyorsunuz. Bu nedenle kum boyutu cok onemli. Temel abi deginmis ama bende deginmek istiyorum. Sump sistemi bana fazla karisik geldi. Bende boyle sistemler kurmayi severdim fakat akvaryumu kurduktan sonra anladim bence daha basit sistemler gerekiyor. Birde aski ps demissin Ozgun abi. Hangi ps?
    Daha cok sey yazmak istiyorum ama cok yoruldu. Tabi cep telefonundan olunca :)
     
  20. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: İlk Tuzlu Su Kurulumum ( 400 lt. )

    Öncelikle yorumlarından dolayı herkese teşekkür ederim. Selim Bey, sizin de söylediğiniz gibi bizim çeşmelerden akan su ( o da akarsa haftada iki gün ) rezalet. Klorlamaya bile ihtiyaç duymuyorlar çünkü su okadar tuzlu ve sert ki hiçbir canlı içinde yaşayamaz. Akdeniz suyu konusunu ben de düşünmüştüm ve bu konuyu Temel Bey ile paylaşmıştım, daha doğrusu konu ile ilgili Temel Beye danışmıştım :) Kendisi tuz oranı yüksek akdeniz suyunu damacana suyu ile inceltip kullandığımda toplam hacimdeki gerekli elementlerin ve canlıların miktarının inceltmeden dolayı ayni oranda azalacağını söylemişti. İşin aslı bence de bu oldukça doğru bir tesbit. Su değişimlerindeki esas hedef su içerisindeki eksikleri tamamlamak olduğuna göre, akdeniz malesef yetersiz kalıyor. Bana da damacanası 6 TL den 20 damacana su spariş etmek kalıyor ki yarın sabah gelecekler inşallah :)
    Sıcaklık konusuna gelince, kesinlikle haklısınız, geçen yaz evdeki akvaryumu ofise götürmeyi düşündüğümden ofisin içerisindeki sıcaklığı peryodik olarak ( ölçümler sadece pazarları yapıldı ki ofisde klima yakılmamış olsun ) ölçmüştüm. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında ofis içindeki sıcaklık 34 civarlarındaydı. Bu nedenle sumpın altı yüzeyini, akvaryumun ise arka ve alt cephesini straofoam köpük ile kaplamayı planlıyorum. Bu ısıyı stabil tutup ısı kaybını minimize etmek için. Ancak sizin de söylediğiniz gibi soğutucu şart, hem de iyi bir tane. Bu nedenle iyi bir tane almayı planlıyorum. Tavsiyelere açığım.
    Sevgili Görkem, ince kum konusunda beni ikna ettiğinizi itiraf ediyorum. Bugün diğer eksiklerimle birlikte mercan kırığı aldım, 25 kilo. Yaydım akvaryumun zeminine 15 kilosunu, bence süper oldu. Başım da rahat, umarım. Geriye kalan 10 kiloyu da sumpın içine koymayı düşünüyorum. Sizce kaç numaralı göze koymalıyım ?
    Ps in markasını bilmiyorum ve malesef şu anda ofisde, işin aslı çok da kaliteli bişey değil, ama işimi görür diye tahmin ediyorum çünkü geçenlerde su hazırladığım ve canlı kayalarımla karideslerime ev sahipliği yapan 100 lt lik kaba bağlayıp denedim, enazından bişeyler topluyor :) Ama yarın resmini ve ismini eklerim.
     
    Görkem ÇAKIR bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş