1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

İllaki Kimyacı mı Olmak Lazım?

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Ahmet Solmaz tarafından 6 Mayıs 2015 başlatılmıştır.

  1. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Ph ın kesin anlamı power of hydrogen desem

    Birşey çağrıştıryormu
     
  2. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Fatih belkide tam anlatamadığın ya da anlayamadığın için yoruluyorsun.
    Misal tanka sadece balık soluması ve reaktör ile co2 girer yazmışsın, halbuki tankların kalbi tabir ettiğimiz ps ler tanka ciddi miktarda co2 pompalamaktadır.Tankın bulunduğu ortama göre bu oran değiştirmektedir.
    Bu oran sabit olduğu sürece tankına girecek atık yükü de sabit iken hangi tankta nitrat yahut fosfat artıyor söyleyebilir misin.Bu düzeni bozup atık miktarını arttırırsak tankta bahsi geçen yükler de artmaktadır.Defalarca da yazdığınız gibi ki buna kimsenin itirazı yok ek karbon kaynağı girerek tankta yüksek seyreden nitrat ve fosfat oranı düşürülebilir.Peki bu saatten sonra ne yapılmalı, düşen bu atık miktarları ek karbon takviyesi kesildiği takdirde girilmeye devam ederse yine artışa geçecektir.
    Benim de anlatmak istediğim ya tankı ek karbona mahkum edecek ve eski yemleme yahut balık yüküne devam edeceksiniz ya da tankın dengesini bulup bu tarz uygulamalara ihtiyaç duymayacaksınız.Karbon dozlamak zor değil ancak ölçülemeyecek ( bizim şartlarımızda) bir element olduğu için herkesin uygulayabileceği bir yöntem değildir.Bu yüzden nitrat ve fosfat olmayan ( yüksek düzeylerde) tanklara uygulamasını tavsiye etmek tehlikelidir.
    Kullanmak isteyene elbette lafımız yok ancak bu hobiyi ek karbon dozlamadan yapılamaz göstermek anlamdızdır.İşin mantığını çözdüğünüzde ciddi manada basit ancak koruması bir o kadar zor bir yapı olduğunu görebiliyoruz.O yüzden bu hobiden öğrendiğim ( Temel abiden) ve her yerde basit olmak iyidir lafını söylemekten çekinmiyorum.
     
    Düzenleme: 8 Mayıs 2015
    zipkinteam, veysel, YIKIKTEMO ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  3. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    pH hidrojen iyonun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade etme yoluyla ihtiyaç duyulan niceliksel bilgiyi sağlar. Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksit iyonunun [OH-] derişimlerinin oranına direk bağlıdır. Eğer H+ derişimi OH- derişiminden fazla ise çözelti asidik; yani pH değeri 7 den düşüktür. Eğer OH- derişimi H+ derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7 den büyüktür. Eğer OH- ve H+ iyonlarından eşit miktarlarda mevcutsa, madde 7 pH değerine sahip olmak üzere nötrdür.
     
    Fatih BARLAS bunu beğendi.
  4. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    Bu yüzden nitrat ve fosfat olmayan ( yüksek düzeylerde) tanklara uygulamasını tavsiye etmek tehlikelidir. Katılıyorum
     
    Fatih BARLAS bunu beğendi.
  5. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Oh yani hidroksit bu çok önemli işte redoksa giden yol.

    Her canlıyı koyduk 6 ay geçti tank yüklü nitrat yok burada karbon ihtiyacı yok.

    Diğer tarafta tankında hiç canlı olmayan bir arkadaşımız mevcut şuan yüksek nitrat düzeyine sahip dikkatle votka uygulamasını takip edin lütfen,

    Sonucu biliyorum ama herkesten ricam takip

    Her su değişikliğinde bu h ve oh iyonlarını dengeliyoruz. Düzgün tuzla... Redoksa reset atıyoryz bir sonraki değişime kadar...
     
    Düzenleme: 8 Mayıs 2015
    Ahmet Solmaz bunu beğendi.
  6. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    İyonik denge muhabbeti bu mu yoksa?
    Diğer elementler dahil değil mi?
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    SPS mercanlar bir ortama alıştığında ve belli bir zaman aralığında renklerde değişim başladığında! Tank sahibi su değişimi yaptığında, bir katkı denediğinde, besin düzeyini artıran bir şey girdiğinde ertesi gün renklerde kayıp veya tam tersi renkte artış bu kadar hızlı belli eder mi? Kötü yönde gerileme evet bazen çok hızlı olabilir, bir günde beyazlama, kararma vb, bundan söz etmiyorum. Hafif gidiş gelişlerden söz ediyorum.

    Karbon kaynağı kullanımının sadece biyoloji açısından lanse edilmesi bana göre son derece hatalı. Karbon kaynağı doğru doz ve zaman aralığında girildiğinde renklerde de değişim başlatır. Gerek vardır yoktur kısmı tercih meselesi, zoru seven, risk seven sevmeyen, daha doğal gitmek isteyen, bir an önce sonuç almak isteyen vb değişebilir.
     
    zipkinteam, harfuzmani ve Fatih BARLAS bunu beğendi.
  8. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS


    Bakın suya her Sodyum Bikarbonat attığınızda yani H iyonu eklediğinizde Ph bir süreliğine aşağı düşer bir süreliğine Redoks yükselir (OH etkisi) .... Alkanite yükselir.
    Bazısı suda serbest yüzen oksijen iyonları ile birlerip oksitlenir hidroksil oluşur.

    Ph aşağı düşer ama alkanite sağlamlaşır. Ne ile sodyum bikarbonat ile.

    Doyum noktasını yakalamak.
     
  9. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Mübalağasız söylüyorum şu anda aynı anda 3 cihazla Ph ölçüyorum(Endüstriyel cihaz olan Emec, Adwa,Seneye). Ph'ın tanktaki canlı yüküne göre gün içinde yapmış olduğu salınımın arttığını yada azaldığını uzun süre önce tespit etmiştim. Bana göre 8.1-8.4 Ph oldukça yüksek seyreden bir değişim. Her ne kadar bir önceki yüklü tankımda bende yaklaşık bu değerlerle karşılaşmış olsamda, Ph artış etkilerinin logaritmik olarak katlanması sebebiyle genel canlılık üzerinde negatif etki oluşturacağını düşünüyorum.Şu anda mevcut kurulu sistem Ph değişimim 8,17-8,31 seviyesinde.Tank yüklendikçe ara açılmaya başlayacak,işte bununla ilgili efektif çözüm üretme yolunu düşünüyorum şu aşamada. Ph'ın gün içindeki değişimi,sistemin sınırlarının belirlenmesi için önemli bir gösterge sanırım.8,1-8,4 aralığını istemeyerek kabul etsemde,efektif bir uygulama ile salınımı azaltmanın yolunu bulmak lazım.

    Fatih bey, Resif bölgelerindeki Ph salınımı ile ilgili herhangi bir kaynağa rastladınız mı acaba? Eğer bu konuda bilginiz varsa paylaşmanızı çok isterim...

    Edit: imla
     
    zipkinteam ve Fatih BARLAS bunu beğendi.
  10. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Tüm akademik kaynaklar Co2 artışından dolayı ısı artışını oradanda asidik hale gelen Phtan bahsediyor. Aylarca aramama rağmen gece gündüz ph hareketlerini bulamadım.
    Stabile en yakın aralık olduğunu var sayalım. Kıpırdamaması imkansız okyanusta. Oluşan lavlar yer altından gelen sıcak su bile etki.

    Yakın geçmişte bilim adamları dünya yüzeyindeki toplam su hacminin tam 5 katının yer altında olduğunu keşfettiklerini açıkladılar. Buda büyük tufanı doğruluyor. Kuranda " yer suyunu tut " dendiği zaman tufandan kurtuluşu anlatır. Nasıl :)

    ph-ocean-coral-reef.jpg

    OceanAcidification.jpg
     
    Düzenleme: 8 Mayıs 2015
    veysel, Ahmet Solmaz ve mekatronik bunu beğendi.
  11. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    National Geographic sitesinden alıntı: (İngilizce'sini yazmama gerek yok, rahat anlaşılabilir olması için çevirdim)

    Okyanuslar şu anda insan yapımı olan CO2 emisyonlarının üçte birini, yani yaklaşık olarak 22 milyon tonu günlük olarak emer.Bu rakamlara göre içinde bulunduğumuz yüzyılın sonuna kadar - eğer CO2 emisyonlarında bir değişim olmazsa- okyanus suyunun Ph'ında 0.5 kadar düşüş olacağı öngörülüyor.Bu durumun mercanlar,istiridye,karides,istakoz ile birçok planktonik canlı ve bazı balık türleri de dahil olmak üzere canlılar üzerine etki edeceği düşünülüyor.

    Ayrıca başka bir yerde son 120 yıl içinde okyanuslardaki Ph değişiminin 0,09-0,12 civarında olduğu belirtiliyor.(Tahmin)

    Anlatmaya çalıştığım işte bu durum. Acaba akvaryumlarımız için anahtar kelime Ph stabilizasyonumudur?Çok küçük farklılıkların bile yüksek sonuçları oluyormuş.
     
    Fatih BARLAS bunu beğendi.
  12. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    İşte burada göreceğiniz gibi geldiğimiz nokta artık Fotosentetik mercanlar ve algler için Işıklandırma süresi. İçi bu türlerler dolu bir Tank CO2 seviyelerini Zamanla aşağı çeker bünyesine alır. ikinci resimde Co2 suya girdiğinde karbonik aside dönüşüyor ne ile hidrojenle bizim değimimizle Kh :)

    Eee emisyonu mercanlar bunlar gerçekleştiriyor,

    Çok Co2 Az ışık iş olmadı.... Mercanın bedeni dayanamadı öldü....
    Az Co2 Çok ışık gene olmadı.... Mercan yaşadı ama büyüyemedi, büyüsede sağlıklı bedene sahip olamaz.


    Karbondioksit bitti azaldı ne vereceğiz Karbon....

    Hobici ağzı ile duruma bakalım,

    0 tds ile su hazırladım %10 8,30 tanka koydum

    Ana tankta ph 7,80

    Kh tamam Ca tamam e magnezyumda tamam neden olmuyor yahu........

    Neden balık benek oluyor, mercanlar ölüyor.

    Kiminin kalsiyum reaktörü suya fazla Co2 kaçırıyor, Kiminin skimmerı yetersiz tanktaki canlı yüküne nefes aldıramıyor. Kimi ışıktan kaçıyor mercan fotosentezle halledeceği işi yapamıyor. vs.....


    Sebepleri bulacak olan sizlersiniz tankınız önünüzde...

    Bu yüzden biraz daha geriden bakmak lazım Dünyaya....

    En önemli doneniz PH
     
    Düzenleme: 8 Mayıs 2015
    Pennywise, YMR_AY, zipkinteam ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  13. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    CO2 azalacağını sanmıyorum, bence bizim dert etmemiz gereken en son nokta C eksikliği. Burada şöyle bir sonuç ortaya çıkması mümkün; Kapasite sınırları çok zorlanmış tankta mevcut bakteri popülasyonun yetersiz kalmaya başlaması ve ilave kaynaklarla popülasyonun,aslında olması gerekenden daha fazla artırımı gibi. Örnek olarak küçük hacimli bir dizel motora turbo takmak şeklinde olabilir. Elbetteki daha fazla güç alınacaktır veya biyolojik çevrimin kapasitesi yükselecektir, fakat diğer yandan dizel motorlar, önceden milyon km yapardı,turbo teknolojisi ile motor ömründen ciddi şekilde feragat edilmeye başlandı.

    Çok mu yükleniyoruz acaba bu bakterilere? Steroid almış Body Building'çiler gibi zamanla şişip patlamasınlar bu elemenlar.
     
  14. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    161390067_tn50_0.jpg

    Erdoğan bey daha çok ağaç lazım. Karbon çevirimi için aksine azalıyor kesiliyor ağaçlar.... Bir günde büyümüyor bunlar.

    dediğim gibi tüm canlılara C şart. Yaşam kaynağı beden oluşumu için gerekli.


    benden paso :)
     
    Düzenleme: 8 Mayıs 2015
    mekatronik bunu beğendi.
  15. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Ph verilerim

    ImageUploadedByTapatalk1431086533.352439.jpg

    ImageUploadedByTapatalk1431086552.384772.jpg

    ImageUploadedByTapatalk1431086569.174976.jpg
     
  16. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Kesinlikle ölçtüğümüz birçok parametreden çok daha önemli, mercan ya da balık için fark etmez.
    Ayrıca bir çoğumuz yeni hazırlanan suyun ph derecesine bakmayız, hazırlanan suyun sıcaklık ve tuzluluğuna bakıldığı gibi ph değerine de bakmak gerekiyor.
     
    Fatih BARLAS bunu beğendi.
  17. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    Kalsiyum yerine karbonik asitle münasebete giren hidrojen mercanın büyümesini engelliyor. Özeti bu sanırım.
    3. resimdeki dalgalanmanın sebebi nedir Fatih bey, değerler kötü görünüyor.
     
  18. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS

    İlk resim 1 haftalık hareket
    ikinci resim 1 aylık hareket
    üçüncü resim tüm datalar....

    Seneyeyi 2. el aldık eski sahibinin datalarınıda taşımış, ayrıca sildelerın ömrü 25. gün tükeniyor buda etken yani 30 günün hemen hemen 25 günü stabil ölçüm....

    Bu düzeni gündüz karbon dozlayarak elde ediyorum son 1 aydır. tam stabil olmaya yaklaştığım görülecek bazı günlerde.


    1. resimdeki dalgalanmayı iyi incelerseniz su değişimi yaptığım günü bile görebilirsiniz. :)
     
  19. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    Kırmızı çizgilerin dışına çıkmamışsınız, olay bu. Dalgalanma minimumda .
     
  20. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    Herşey tamam kafamızda oturdu ama şu iyonik denge kafamı fena kurcalıyor. Çözünme, çökelme... sonr 4-5 gündür kh dozluyorum kh 7 den yukarı çıkmıyor. Günlük 1 kh tüketim olur mu? Soru işareti..ca 420 civarında, mg 1100
     

Sayfayı Paylaş