1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

İstenmeyen "Sümüklü Böcekler"den Nasıl Kurtulunur...

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde Neverlander tarafından 23 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Önce başlığa dair bir anktot anlatayım... Ben Giresun'luyum... Giresun halkı vakti zamanında salyangoz ihracatından iyi para kazanmıştır... Fransızlar sağolsun... (Hala ihraç ediliyor mu bilmiyorum...) O babdan salyangoz bizim oralarda hatırı sayılır bir canlıdır... Yanlız salyangoz olmak kolay değildir... Şöyle ki, çocukuluğumda bir gün annemle yolda yürürken bir salyangoz gördüm... "Aaa... Anne salyangoza bak..." dedim... Tabii okulda öğretmişlerdi bize salyangoz nedir diye, sümüklü böcek nedir diye... İşte kabuğunda ise salyangozdur, kabuğundan çıkmışsa sümüklü böcektir falan... Ama annem son noktayı koydu: "O salyangoz değil, sümüklü böcek... Çünkü para etmez..." Ya, işte böyle, salyangoz olmak için "para etmek" gerek şarttır...

Keza durum akvaryum olunca da bu ayrım yapılmalı bence... Şimdi elma salyangozları ve diğer nice değerli salyangoz varken, akvaryumculardan aldığımız bitkilerin yanında "sürekli eşantiyon" olarak verilenlere salyangoz demeye dilim varmaz benim... Hele de akvaryumlarımıza girince başımıza bin bela oldukları düşünülünce...

Neyse asıl konumuza dönelim...

Yavru akvaryumumda uzunca bir müddet önce ciddi bir yosun patlaması oldu (heralde ışıklandırma süreleri ile ilgili bir terslikti). Ben de gidip ana akvaryumdan iki adet cüce vatozu alıp yavru akvaryumuna koydum. Ancak çözüm olmadı. Üzerlerine iki albino ve bir de kelebek vatoz daha satın aldım. Beş vatozu da aç bıraktım (kesinlikle dibe çökmeyen yemler kullanarak). Hızlı bir şekilde yosunları tüketiyorlardı ki akvaryumda birkaç adet "sümüklü böcek" olduğunu farkettim. Tabii bir hafta içinde "sümüklü böceklerin" sayısı arttı (50-60 kadar oldular). Bir müddet sonra yani yosunlar bittiğinde- aklıma bir fikir geldi ve vatozları aç bırakmaya devam ettim. Birkaç gün sonra "sümüklü böceklerin" sayısının yarıya indiğini gördüm. Açlığın vatozları bir şekilde "sümüklü böcekler"i yemeye yönelttiğini düşündüm. Ancak tabii vatozlar tüm "sümüklü böcekleri" bitiremeyecekler gibi görünüyordu. Bu sırada canlı doğuran yavrularımda yüzgeç erimesi alametleri baş gösterdi. Ben de -her zaman en güvendiğim ilaç olan- mikofish uygulamasına başvurdum. Tedavi bittiğinde kumun üzerinde yatan cansız salyangoz kabukları duruyordu. Akvaryumun her tarafına elimden geldiğince baktım ama kesinlikle yaşayan tek bir "sümüklü böcek" dahi göremedim.

Bu süreçten iki sonuç çıkardım:

1) Aç vatozlar salyangozları yiyebilirler ancak köklerini kurutamazlar.
    2) Mikofishin içindeki maddeler salyangozlar için kesinlikle zehirlidir ve bence salyangozlardan kurtulmak için mikofish kullanılabilir. (Ben 4 gün süreyle 35 lt'lik akvaryumuma günde 7.5 ml mikofish kullandım.)

Buraya kadar italik olarak yazılanlar başka bir forumda yazdıklarımdan aktarılmıştır...

Daha sonraki döneme ait gözlem/deneyimlerimden elde ettiği sonuçlar ise şöyle:

1) Mikofish kesinlikle "sümüklü böcekler" üzerinde etkilidir...
    2) Mikofish eser dozlarda bile kulanıldığında hemen bütün diğer omurgasızları (midye, karides) öldürür... Biraz daha yüksek dozları alglerden kutulmayı sağlar... (Dikkat! Bkz. madde 6)
    3) Kullanımdan sonra yapılan su değişimleri ile gidirilemeyen mikofish kalıntıları alglerden uzun süreli korunma sağlar...
    4) Yine aynı çerçevede akvaryumdan mikofish temizlenmedikçe akvaryuma konulacak omurgasızlar için ölüm tehlikesi devam eder...
    5) Mikofish'in "sümüklü böcekleri" tamamen ortadan kaldıracak dozu yaklaşık olarak 3 gün süreyle günde 20 lt'ye 1 ml'dir... İşlem sırasında balıkların etkilenmesinin önüne geçilmesi için havalandırmanın artırılması önerilir... Filtrasyon sisteminde aktif kömür varsa işlem sonuna kadar çıkarılmalıdır...
    6) Yukarıdaki doz alg (yosun)'lerden kurtulmak için yeterli değildir... Algler üzerinde kalıcı etkili mikofish kesin doz ayarlaması yapılmamıştır...

Saygılarımla...

2. DuncaN

DuncaN

Ynt: İstenmeyen "Sümüklü Böcekler"den Nasıl Kurtulunur...

Yararlı paylaşımınız için teşekkür ederiz.

3. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Abdullah Hocam, yazınızı büyük bir zevkle ve keyif alarak okudum. Ama dikkatimi çeken bir husus; acaba vatozlarınız salyangozların erişkinlerini mi yediler, yoksa yumurtalarını tüketerek üremlerine dolayısıyla çoğalmalarına engel oldular? Bu konudaki tecrübeleriniz paylaşabilirmisiniz?
    Bu konuda benim yaşadığım tecrübe şu şekildedir. Bir dönem sevdiğim bir abim için canlı yem olması maksadıyla fanus içinde adi salyangoz yetiştirme işine girdim. Bu süreçte dikkatimi çeken şey belirli bir popülasyona ulaştıkları zaman çoğalmaları çok yavaşlıyordu. Benim bu süreçten çıkarımım; besin sıkıntısı çektikleri zamanlar ya içgüdüsel olarak üreme faaliyetlerini durdurdukları yada açlıktan kendi yumurtalarını tükettikleri yönündeydi.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...

4. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Hocam paylaşımınız için teşekkürler.
    günde 7.5 ml mikofish demişsiniz. Bu dozda kullanıldığı takdirde akvaryumlarımızda ki bitkilere zararı var mıdır? Daha doğrusu bu ilacı bitkili akvaryumlarda kullanmak doğru olur mu? Bu yönde ki gözlemleriniz neler acaba..
    Mikofishin suya verdiği renk su değişimiyle falan kaybolur mu bilmiyorum. Su değişiminin yanında filtrede aktif karbon kullanımıda suyun normal rengine dönmesine yardımcı olur herhalde.

Mikofishin içeriğinde ne var ne yok diye baktım ama sadece Nitrofurazon diye bir madde yazıyor. Bu nedir ne işe yarar bilen var mı acaba?

Saygılarımla...

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Vatozların "sümüklü böcek" yumurtalarını yiyip yemediklerine hiç dikkat etmedim... Yemiş olabilirler... Ancak erişkin "sümüklü böcek" sayısında vatozlar eklendikten sonra ciddi bir azalma oldu... Erişkin "sümüklü böcekleri yedeikleinden eminim...

Besin kıtlığı ile ilgili yorumunuz yani her iki mekanizma (ürememe ve yavruları yeme) her canlı türü için geçerlidir...

Saygılar...

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Belirtilen ilk doz yani 35 lt'ye günde 7.5 ml, balıklara kuyruk çürümesi için uygulanan orta-ağır dozdur, balıklar için de zararlıdır... Bitkileri tam olarak bilemeyeceğim ancak algleri ortadan kaldırabildiğine göre bitkiler üzerinded de etki göstermesi beklenebilir... Benim önerim 3 gün süreyle 20 ml'ye günde 1 ml mikofish'tir, "sümüklü böcekler"den kurtulmak için...

Nitrofurantoin bir antibiyotiktir... İnsanlar başta olmak üzere kullanıldığı oranizmaların sindirim sisitemlerinde kanama yaptığı ve kansızlığa yol açtığı bildirilmiştir... Ancak Nitrofurantoin'in "sümüklü böcekleri" öldüren asıl madde olduğunu sanmıyoum... Çünkü Porto Riko'dan toplanan ve insanlar için zararlı bakterilere "konak"lık eden salyangozlar da Nitrofurantoin ile tedavi edilerek "konakçı" bakterilerden arındırılabiliyormuş... Gerçi bu çalışmada bazı bakterilerin Nitrofurantoin'a bağışıklık kazandığından da bahsediliyor... (Bkz. Kaynaklar 1)

Her ilacın içinde etken madde yanında yardımcı bir takım maddelerde kullanılmaktadır... Örneğin, şelat ediciler... Ben bu yardımcı maddelerden birinin "sümüklü böcek"ler ve diğer omurgasızlar üzerinde ölümcül etki gösterdiği kanaatindeyim...

Saygılar...

Kaynaklar:
    1) H. W. Ducklow, Kristin Clausen, Ralph Mitchell. Ecology of Bacterial Communities in the Schistosomiasis Vector Snail Biomphalaria glabrata. Microb, Ecol. 7:253--274 (1981). WWW URL (for Pdf version): http://www.springerlink.com/content/q58501338628j128/fulltext.pdf

7. DuncaN

DuncaN

Bende nacizane fikrimi yazayım o halde, akvaryumu ve kumu tamamen boşaltın .Bitkilerinizi ve kumunuzu permasol banyosu yaptırın ve akvaryumda bu işlemi 20 günde bir salyangoz kalmayana dek yapın.515 lt tankta benzer sorun yaşadık ve çözümü olmadı tek çözüm bu çok uğraştık.

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Abdullah Hocam,
    Paylaşım çok faydalı olacak. Teşekkür ederiz, ellerinize sağlık. Müsadenizle sabit başlık yapılmıştır.

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Tabii ki, sizler nasıl uygun görürseniz...

Saygılar...

10. Desert Falcon

Desert Falcon

Hocam şimdi bu lepistes besin kıtlığı çekmese iyi beslenmiş olsa yavrularını yemez anlamına geliyor mu ?

11. Desert Falcon

Desert Falcon

Ufuk hocam permasol bazı arkadaşlara sorun yaratabilir.Hem bazı kum türleri bunu emip daha sonraları suya salabilir,bazı kumlarda renk değişikliği (kahverengilik) olabilir.Arkadaşların sorun yaşamaması için bence kumu çıkarıp iyice yıkayıp sonrada güneşte bekletmesi uygun olur.Ben yazın uyguladım salyangoz yüzünden hiçbirşey kalmadı.

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Tabii bazı canlılar aç gözlüdür, ancak karınları doyup patlamak raddesine gelmez değildir...

Yani lepistesler aşırı ama çok aşırı şekilde beslendiklerinde kendilerine has aç gözlülükleri nedeni ile kovaladıkları yavruların peşini bırakacaktır... Ayrıca hayvanlar bizim gibi düşünemez ama akılsız değillerdir... Hiçbir avcı canlı kendi yiyecek standartlarında bolca yem verildiğinde, kaçamayanı bırakıp da kaçanın peşine düşmez...

Tabii şunun altını çizmek gerekir -ki lepistes örneğinde durum aşikardır-; bizim lepistese önerdiğimiz besin maddesi ile yavrunun ifade ettiği besin maddesi arasında ciddi fark vardır... Bizler diğer besinlerin arasına karıştırılmış az miktarda protein -hazır pul yemleri kastediyorum, yoksa bol protein alternatifleri vardır ancak pahalıdır- öneririken yavrular pür protein önermektedir...

Ayrıca lepistesler iç güdüsel olarak sürekli nüfus kontrolü de yapıyor olabilirler, bu tabii başka bir başlığın konusu olmalıdır görüşündeyim...

13. yasarhakan

yasarhakan

Abdullah Bey, öncelikle forumumuza hoşgeldiniz, hobiye farklı açılımlar getirebilen, akedemik bilgileri hobimizde kullanabilen sizin gibi değerli üyeleri burada görmek çok keyifli.

Ancak yaptığınız bazı tespitlere itirazım var.

1) Salyangozlar için tehlikeli ağız yapıları loch türleri gibi iğneli bıyıklar veya puffer'lar gibi dişli ve güçlü çenelerdir. Pleco türleri ağız yapıları sebebiyle hiçbir zaman kabuklulara zarar veremezler, azalmalarının sebebi yemlemeyi azaltmanızdır. Akvaryumlarda salyangoz nüfusu yemleme ile doğru orantılı artar ve azalır.

2) Mikofish sadece kabuklular için değil tüm basit organizmalar, özellikle bitkiler ve tankın biyolojik sistemi için öldürücüdür, sadece karantinada kullanılmalıdır. Ana tankta kesinlikle kullanılmamalıdır. Yosun ve Salyangozla mücadele için kullanımı pire için yorgan yakmaktan farklı değildir.

Saygılarımla,

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Hakan Bey, öncelikle teveccühünüz için teşekkür ederim ve "Hoşbulduk" diyeyim...

Katkınız için çok teşekkürler... Ancak;

1) Haklısınız vatoz ağızları salyangozları yemek için uygun değildir... Kabuklarını kıramazlar... Tamamen sizinle aynı fikirdeyim... Ancak kedilerin ağız yapıları da karınca yemek için uygun değildir... Ancak "açlık" öyle motive edici bir durumdur ki kediler karınca yer... Nasıl mı? Çok basit karıncaların yuva ağızlarını ya da geçtiği yolları yalayarak... Kedinin diline yapışan karıncalar kendilerini midede bulurlar... Yine motive edici açlık nedeni ile vatozlar benzer birşey yapmış olabilirler... Mesela kabuğu kırıp salyangozu yiyemeyeceğine göre ağzının içine kolayca sığabilecek salyangozları "hücceten" yutmuş olabilirler, kabukları ile birlikte... Bu böyle olmuştur demiyorum ancak mikofish uygulamasından sonra ölen salyangozların kabukları akvaryum tabanında duruyordu... Aynı durumun açlıktan ölen salyangozların kabukları için de olması gerekirdi... Ancak sayıları azalmış olmasına rağmen akvaryum tabanında hiç salyangoz kabuğu yoktu...

2) Mikofish uygulamasının -ki önerdiğim dozda- balıklar ve bitkiler için zararlı olmayacağını tahmin ediyorum... Hatta balıklar bundan fayda bile görebilirler... Sonuç olarak benim tüm bu sürecin başında uyguladığım orta-ağır mikofish uygulaması -önerilenin üzerinde bir dozdu- sırasında ve sonrasında ölenlerin hepsi zaten kuyruk çürümesi olan balıklardı...

Saygılar...

15. yasarhakan

yasarhakan

Hımm, yani bütün yutup kabuğuyla beraber sindirdiklerini mi düşünüyorsunuz? Bana bu herbivor bir canlı için pek mümkün gözükmüyor açıkcası. Açlık yetişkin salyangozları öldürmez de üremelerini ve yavruların gelişmesini engeller.

Mikofish'in ise her dozu her bitki için öldürücüdür, inanın. Hatta kutu üzerinde de böyle bir uyarı vardı eskiden, belki hala vardır. Balıkları elbette öldürmez, zaten balık ilacı olarak üretilmiştir.

16. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Hakan Bey, ben kabukların sayısının azaldığına şahit oldum... Yani erişkin salyangozlar yok oldu... Öbür taraftan Carnivor'lar hiç mi bitki yemez... Yerler... Örnek: kediler... Bu arada vatozların da kedi balıklarına dahil olduğunu düşünürsek tuhaflık "kedi" kelimesinde diye düşünebilir miyiz :)

Biyolojideki temel kurallardan biri şudur: Her canlı hayatta kalmak için herşeyi yapar...

Bitki kısmı için ancak tahminlerim olabilir yani bilmiyorum... Ancak her dozunun öldürücü olduğunu sanmıyorum... Ama öyle olsun diyelim, ne var canım mikofish uygulamasından önce bitkiler akvaryumdan çıkarılsa... Herlade tüm akvaryumun boşaltılmasından iyidir...

Not: Bitki konusunu araştıracağım...

Saygılar...

17. yasarhakan

yasarhakan

Kızmayın yahu tartşıyoruz. :)

Kedi ismi o balıklara bıyıklarından ötürü verilmiştir. Carnivorlar ot yer de, herbivorlar et yer mi? Gerçi yerler herhalde, vatozlar ölü balık kemirmeyi severler, ben sadece sindirim sistemleri kabukla beraber salyangozu kabul etmez diye düşünmüştüm.

Her canlı hayatta kalmak için herşeyi yapar da bazen yapacak bir şey bulamayıp açlıktan öldüğü de olur. Aslında vatozlar aydınlatma yapılan bir tankta her zaman ölmeyecek kadar alg bulup, salyangozlara da muhtaç olmayabilirler, ama genç salyangozlar az yemlemede yokoluyor olabilirler mi acaba.

18. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Tabii ki... Ancak, 5 adet vatoz (2 albino, 2 cüce, 1 kelebek) sizce açlıklarının kaçıncı gününde akvaryumdaki tüm algleri yemiş olabilirler?

Bu arada kelebek vatozu, tüm o süreç sırasında ölü bulumuştum, heralde açlıktan o gitti :)

19. DuncaN

DuncaN

Permasol tavsiyesi profosynel tavsiyedir bitki ve bitkili akvaryum konusunda hatrı sayılır bir dostumun tavsiyesi fakat kırarak balıklarınızın yemesini sağlayabilir hala çözüm olmamışla birkaç makrakanta ile olaya son noktayı koymuş olursunuz.
    515 lt bitkili lepistes endler karma tankta makrakanta ile
    120 lt bitkili endler tankında kırıp endlerleri besleyerek olayı çözdüm sonuçta endlerlerde çok iyi sonuçlarada yol açtı zahmetsiz canlı yem olarak.
    Ayrıca ne Otocinculus affinis ne de Ancistrus dolichopterus yumurtalarını yemiyor denenmiş ve gözlemlerim üzerine onanmıştır.

20. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Abdullah abi lepistese bol yem verince yavru yemeyi bırakmazlar ben bunun deneyini yaptım balıkları tıkabasa doyurdum öyle ki artık suda yüzen yemlerle ilgilenmediler ama bir yavrunun hareketliliği onları da harekete geçiriyor yavru yeme olayının açlıkla alakası yok bence açgözlülükle var :) canlı yem arayışı ile alakası olduğunu düşünüyorum aynı deneyi küçük kurtçuklar vererek te denedim kurtçuklarıda yemeye hevesliler ama hareket göremedikleri için çok hareketli değiller
    buna göre balıklar hareket eden yemlere daha istekli ve rekabet ortamında daha agresif ve aç gözlü bir yavruyu br balık kovalasa birazdan tüm koloni o yavrunun peşinde oluyor ;)

Sayfayı Paylaş