1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Şelale filtre yapımı

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 23 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar,

    Yeni proje ile karşınızdayım. Bu proje aslında maliyet hesabı yapılmasını gerektirebilir. Ancak şelle filtre mantığıyla çalışması sizi yanıltmasın. Bir şelela filrenin içinin alacağı filtre malzemesi bellidir. Bu filtrede ise tamamen akvaryumumuzun hacmine göre bizim elimizde olan seçenekte yapabilmemiz gibi bir özelliği var. Bu özelliğin hatırı sayılır bir özellik olduğunu düşünüyorum. Elimdeki fotoğraf sayısı yapımı anlamında kısıtlı , ancak yinede gerek çizim olarak, gerekse basit yapılışı anlamında bize fazlasıyla yetecektir. Bu filtrenin bana göre en büyük avantajı bakımının ve temizliğinin çok çok kolay olmasıdır.

    [​IMG]

    Çizimde görüldüğü gibi hazneye su alttan girecek ve su yukarı doğru çıkarken filtre malzemelerinin içinden geçecek. Akvaryuma ise şelale filtre mantığı ile dökülecek. Basit ancak işlev olarak mükemmel bence. Akvaryumun arkasına aslılacağından görüntüyü etkilemesi sıfır olacak. Akvaryumdan su dış filtre ile alınıp hazneye yönlendirilebilir. Eğer dış filtre kullanmıyorsak ve istemiyorsak, akvaryum içerisinden uygun güçteki bir kafa motoruyla suyu hazneye yine basabiliriz.

    Malzemeler:

    Temel olarak akrilik levha satan bir dükkan filtrenin ana gövdesini oluşturacak akrilik malzemeyi size verecektir. Akrilik olarak 2mm kalınlığında akrilik levhalar ve dört üçgen çubuk lazım. Genellikle küçük parçalar yeterli, ancak eğer büyük bir filtre yapacaksanız bunu hesaplayarak almak daha mantıklı. PVC boru malzemelerini su malzemesi satan yerlerden satın alınabilir. Akrilk levhalarımızı yapıştırmak için yapıştırıcısı gerek, yine aynı mağazadan almak mümkün. Levhaları birbirine yapıştırmak için iğne enjektörü çok kullanışlı oluyor. Dağıtmadan araya mükemmel sıkarak levhalar yapıştırılabiliyor.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Genel olarak yapacağımız ekipman bu şekilde olacak. Suyun filtreden çıkıp akvaryuma döküleceği kısım iki parça olacak. Su iki akrilik parçanın arasından akvaryuma dökülecek ve dışarı taşma yapmayacak. Filtrenin akvaryuma göre uygun alt tarafından çıkacağımız su borusundan kirli suyu filtreye vereceğiz. Filtrenin içindeki en alt kısıma bir süzgeç yerleştirirsek tıkanmanın ve suyun rahat hareket etmesini sağlarız.

    [​IMG] [​IMG]

    Filterenin dışarıda denemesi sırasındaki görüntüsü, su yukarıdan taştıkça bu şekilde akvaryuma dökülecek.

    [​IMG] [​IMG]

    Akvaryumun arkasına asmak için ayrı bir parça görüldüğü gibi yapmaya gerek yok, gayet rahat asılabiliyor zaten şekli itibari ile. Ancak gerekirse bu parçayı yapmak sorun değil zaten. Yukarıda belirttiğim gibi gücü, boyutu, hacmi, maliyeti, şekli, şemali, verimi, iç malzeme seçimi, uçurması, şişirmesi, patlatması sizin elinizde.

    Akvaryumunuzun suyu berrak olsun...

    www.akvaryumportali.com
     
  2. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Süper bir çalışma. Abi sen DIY çalışmalarda hızını alamıyorsun. :) Sana ne kadar teşekkür etsek azdır. Sayende o kadar çok şey öğrendik ki artık daha profesyoneliz. Emeğine , yüreğine sağlık üstad.



    Saygılar...
     
  3. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam; bence suyun alttan filitreye girmesi pek iyi olmamış.Filitrenin içinde su alttan yukarı doğru çıkarken filitre malzemelerini (elyaf vs) yerinden kaldırır ve tam bir filtrasyon yapılamaz. Ancak; filitre malzemelerinin yukarı kalkmasını engelleyecek bir düzenek yapılırsa (elek gibi) ozaman sistam güzel bir şekilde çalışır.


    Paylaşım için teşekkür ederim hocam em34:

    Saygılar.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    :cicek:

    Olcay Hoca'm, suyun alt taraftan girmesinin artıları var.

    Örnek olarak; Su yukarıdan verildiği zaman hazne içerisi su dolmuyor, yani su süzülerek filtre malzemelerinden geçiyor. Buna önlem olarak boruda delikler delinse bile suyun filtre malzemelerinden tam olarak geçmesi daha zor sağlanıyor.

    Su alt taraftan hazneye girdiğinde hazne su dolacak mecburen ve akvaryuma fazlası akacak. Kısaca sürekli dolu kalacak, su eskisiyle değişecek. Hazne içerisinde su filtre malzemelerinin tüm yüzeyinden geçmek zorundadır. ;)

    :horon:

    Saygılar...
     
  5. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam orasına katılıyorum.Benim demek istediğim,su alttan yukarı doğru çıkarken filitre malzemelerini kaldırmaması için bir ağırlık yada elekle sıkıştırmaktı. Sadece elyaf vs gibi malzemelerin yukarı doğru kaymasını engellemek için yani ;)

    Saygılar.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sorun yaratacağını sanmıyorum dediğin gibi üzerine bir süzgeç eklenir.
     
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    İşte ozaman kusursuz bir sistem olur hocam :horon:
     
  8. beckhy

    beckhy

    Mesajlar:
    2
    Hocam filtreye gelen kirli suyun geri tekrar akvaryuma dönmemesi için bir cekvalf kullansak nasıl olur ? Şimdiden teşekkürler.


    Saygılar...
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Feridun bey , filtrelerin amacı zaten kirli suyun emilerek temizlendikten sonra akvaryuma geri verilerek devirdaiminin sağlanmasıdır...
     
  10. beckhy

    beckhy

    Mesajlar:
    2
    Hayır ben onu dememiştim akvaryumdan gelen borunun ucuna fıltreye girmeden önce takılsa motor durduğu anda su gelen borudan geri gitmese demek istemiştim

    saygılar..
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bende açıkçası o soruya şaşırmıştım ;) Sanırım sizin istediğiniz şey biraz daha mekanik olaylara giriyor.. Şelale filtrelerde öyle bir sorun olduğunu bilmiyordum.. Şelale filtreli bir tank kurmuştum ama tortuyu yada kiri geri bıraktığına tanık olmadım.. O durumun nasıl çözüleceğini bilen arkadaşlar varsa paylaşımda bulunacaklardır.
     
  12. QERRAA

    QERRAA

    Mesajlar:
    2
    İsim:
    Yusuf
    Cevap: Şelale filtre yapımı

    Hocam bence süper bir çalışma , zekanıza hayranım bu projeyı musadenız olursa kendı akvaryumuma uygulamak ısterım. Saygılar.. Işığınız herkesi aydınlatsın..
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. Reef 47

    Reef 47

    Mesajlar:
    205
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Şelale filtre yapımı

    Güzel bir çalışma, alkışı hak ediyor!:helalolsun:
     
  14. penqun

    penqun

    Mesajlar:
    646
    İsim:
    Haktan KAYACAN
    Cevap: Şelale filtre yapımı

    Temel abi her zamanki gibi süper bir DIY çalışması.:emt:Tebrikler
     
  15. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cevap: Şelale filtre yapımı

    Elinize sağlık Temel bey. Projenizi ve uygulamanızı görünce, bir zamanlar yaptığım bir uygulamayı hatırladım. Gerçi benim yaptığım filtrasyon kısmı değil, suyun akvaryuma dökülen kısmı ile ilgiliydi. Akvaryuma dönen kısma led ışıklandırma uygularsanız mükemmel bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu aparatı bir kardeşime hediye ettiğimden resim ekleyemiyorum. Ama aşağıdaki resimler fikir verir zannedersem.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  16. chib0000

    chib0000

    Mesajlar:
    408
    İsim:
    cem koc
    Cevap: Şelale filtre yapımı

    Çok güzel bir çalışma eline sağlık ama benim anlayamadığım filitrenin üst kısmı açıkdamı duruyor kapak yokmuen üstte eğer kapak yoksa suyun akvaryuma dökülen kısmının hacminden fazla su gelirse yine taşama yapar gibi geliyor bana
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Şelale filtre yapımı

    Bakis acimizi tasarlanan filtre sistemlerindeki dengeye cevirmeliyiz. Tipik selale filtre sistemlerinin tumunde akvaryumdan filtre haznesine su basan kafa motoru gucu dengelidir ve oyle olmak zorundadir. Biz eger 15x15 cm bir selale filtre kabi tasarlarsak bu olcuye saatte 4000 litre su basan kafa motoru kullanamayiz. Mantik yapim asamasinda motorun gucu yani su debisi gucunu kisma olmaksizin filtre haznesi geldigi oranda akvaryuma akitabilecek gucte secilmesi yonunde olmalidir. Kismaya izin verir ama kisilmadiginda da su dongusu doner. Kapak bu asamada goruntuyu kapatir ve temizlik oradan yapilir.

    Kisaca ozu sudur, hazne boyutu oraninda kafa motoru secimi ve sorunsuz filtrasyon.

    Cep mesaj...
     

Sayfayı Paylaş