1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

1.diy yariŞmasina katilim buradan

Başlığı 'Portal Yarışmaları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 5 Aralık 2008 başlatılmıştır.

?

En başarılı bulduğunuz DıY çalışma hangisi?

  1. Beleş elektrik.

    oy sayısı 0
    0,0%
  2. Hava motoruna ayar yapma.

    oy sayısı 0
    0,0%
  3. Dip çekimini biraz daha rahatalım.

    oy sayısı 0
    0,0%
  4. Strafordan basit aydınlatma kapağı.

    oy sayısı 0
    0,0%
  5. Dip çikimine son

    oy sayısı 0
    0,0%
  6. Çamaşır makinası pompasından kafa motoru

    oy sayısı 0
    0,0%
  7. Yosun duvarı

    oy sayısı 0
    0,0%
  8. Canlı domates arka fonlu akvaryum

    oy sayısı 0
    0,0%
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Arkadaşlar,

    Yarışmaya katılım bu başlık altında başlamıştır. Katılım şartları açık ve özdür. Daha evvel paylaşılmış yapımlarınız ile katılabilirsiniz. Projelerden esinlenerek yenilerini yapabilirsiniz. Yarışmaya çizimli, anlatımlı projeyle katılabilirsiniz.

    Bir yarışmacı bir projeyle katılmalı ki, diğer yarışmaların önü açılsın. Yarışmaların sonucu başlık üstüne açılacak anket ile oylanacak. Her üyenin bir oy verme hakkı vardır, sistem ikinci oya müsade etmeyecektir.

    Kriterler :
    1-)Yapmış olduğunuz DIY İmâlatı size ait olmalı. Başka bir DIY İmâlatı'ndan bire bir çalıntı olmamayıp, esinlenerek yapılmış olabilir.
    2-)DIY İmâlatınızın oluşum safhalarını, açıklayıcı ve detaylı bir yazı ve net-özetleyici fotoğraflar eşliğinde anlatmalısınız.
    3-)Yapmış olduğunuz DIY İmâlatı'nın akvaryumda kazandığı rolü ve önemini ayrıca belirtmelisiniz.
    4-)Yapmış olduğunuz DIY İmâlatı'nın çalışır halde, cep telefonu veya dijital kamera ile çekimini yapmalı ve bize yollamalısınız.
    5) Yarışmaya Proje fikri olarak katılan arkadaşlar, projelerini çizimleri ile net anlatmalıdır.

    Yarışmayı kazanan arkadaş bizden Bir filtre kazanacaktır.

    Filtre: Atman AT-3335 Akvaryum Dış Filtre
    200-300 lt lik akvaryumlar için uygundur.
    Voltaj: 220V/50Hz
    Güç: 15 Watt
    Saatte 600 litre su kapasitesi
    Maksimum yükseklik 160 cm
    Boyutlar: 29x18x18 cm.
    2 sepetlidir.

    Ödül adrese teslim yollanacaktır.

    Yarışmanın amacı hobimize yeni açılımlar, kolaylıklar kazandırmak olduğundan, tüm üyelerimizin katılımını rica etmekteyiz. Katılan tüm arkadaşlarımızın emeklerine saygı duyularak iyi niyetle oylama yapılmasını rica etmekteyiz. Projeler yarışma tamamlandıktan sonra, DIY katagorilerinde uygun bölüme taşınacaktır.

    Yarışmaya katılım 30. Ocak'da sona erecektir.

    Herkese başarılar.


    YARIŞMA İLE İLGİLİ SORU VE ÖNERİLER AŞAĞIDAKİ LİNKTEN YAPILABİRİR. BU BAŞLIK YARIŞMAYA KATILIM BAŞLIĞIDIR.

    http://www.akvaryumportali.com/showthread.php?t=603

    YARIŞMANIN YAPILABİLMESİ İÇİN EN AZ DÖRT KATILIM ŞARTTIR. ANKET PAYLAŞIM SÜRESİNİN SONA ERMESİYLE AÇILARAK ŞIKLAR BELİRLENECEKTİR. SİZİN ANKET AÇMANIZA GEREK YOKTUR.
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Projenin adı: Düşük maliyetle,yüksek debili kafa motoru yapımı.

    Arkadaşlar malumunuz üzere büyük akvaryumlarda,sump sistemi, vazgeçilmez bir filtrasyon sistemidir.Ve sumplarda en önemli şey kafa motorudur.Piyasada yüksek debili,motorlar bildiğiniz gibi çok pahalı.Bizimde amacımız bilgilerimizi,fikirlerimizi ve tecrübelerimizi buradan tüm akvaryum sever akarakadaşlarımızla paylaşıp,elimizden geldiğince bu hobiyi dahada ucuza maletmek.Bunun için kendim yapıp,yıllardır kullandığım bir kafa motorunun yapılışını sizlerle paylaşmak istedim.Bu çamaşır makinalarının,25 waat ve 30 waat olarak iki çeşidi vardır.0,5mm hortum ile çıkışını daraltmadan,yandan sumplu akvaryumlarda saatte 8000 lt reye kadar su basma debisine sahipler.Bu debi, yükseklik,çıkış mesafesi,hortumun tanzik yapması için cıkışının daraltılması gibi sebeplerden değişiklik gösterebilir.Ama ben kendim yıllardır akvaryumlarımda kullandığımdan,piyasada benim diyen en iyi kafa mototorlarını bile geride bırakan bir motor olduğunu söyleyebilirim.

    Şimdi herhangibir hurdacıdan yada çamaşır makinası tamircilerinden temin edebileceğimiz,su pompasını dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışalım.

    BU ÇAMAŞIR MAKİNASININ SU POMPASI
    [​IMG]
    BUDA KULLANILAN İZOLE MALZEMESİ
    [​IMG]

    Piyasada elektirik malzemeleri satılan yerlerde KETENCİ marka elektirik baskı devrelerinde kullanılan,''termo plastik'' izole malzemesini alıyoruz.Fiyatı 12 lira ve bundan 8-10 adet motor izole edilebiliyor.Yani maliyeti motor başına 1 lira 2 kuruşa geliyor.Termo plastiği kendi sertleştiricisi ile karıştırıp,motorun rötor ve bobin kısmına bir fırça yardımı ile tatbik ediyoruz.Ben tatbik ederken,benim çocuğun sulu boya fırçasını kullandım sizde buna uygun bir fırça kullanabilirsiniz.Motorun elektirik kablosunu bağlarken,kablonun dışına resimde görüldüğü gibi sert bir hortum parçasını kılıf gibi geçirip bununda içini tekrar termo plastik ile dolduruyoruz.Bu işlem kablo bağlantısının su ile temasını engellemek ile beraber aynı zamanda kablonun oynamasınıda engellemeye yarıyor.Bu işlemleri yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç husus şu;termo plastiği ihtiyacınız kadar olanı ayrı bir kaba koyup yapın.Çünkü sertleştiriciyi kattıktan sonra yarım saat içinde kaya gibi sertleşiyor.Tamamını kullanmayın sadece ihtiyacınız kadarını ayırın çünkü sertleştiriciyi kattıktan sonra geride kalan donacağı için ziyan olmasın.Termo plastiğin kullanım şekli ve dozajı üzerinde yazdığından,nasıl hazırlanacağını ayrıca belirtmeye gerek duymuyorum.İkinci ve en önemli dikkat edilmesi gereken şeyde şu.Hepimizin bildiği gibi elektiriğin şakası,ihmali olmaz arkadaşlar.Bu yüzden motorun izolesini yaparken en küçük bir noktanın dahi iyice termo plastikle izole edilmesi lazım.Yoksa allah muhafaza elektirik çarpması gibi sonu felaket ile biten bir kaza yaşayabiliriz.Bu işlemi ya kendine iyi güvenen yada bu işi bilen arkadaşların yapmasını tavsiye ederim.Gerekli tedbirleri alıp,sağlam bir şekilde izolemizi yaptıktan sonra yıllarca sessiz ve sağlıklı bir şekilde çalışacak yüksek debili bir kafa motoruna kavuşmuş olacağız.
    ŞİMDİ GEÇELİM YAPILIŞ AŞAMASINA.

    Motorun ilk önce elektirik kablosunu bağlıyoruz.
    [​IMG]
    Daha önceki yazımda söylediğim gibi,kabloyu lehimlemeden önce sert bir hortum geçiriyoruz ve bunu daha sonra kablonun bağlantı noktasına getirip içini termo plastikle dolduruyoruz.

    [​IMG]
    Bundan sonra motorumuz izole aşamasına hazır.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Termo plastğimizden ihtiyacımız kadar olanı ayrı bir kaba alıyoruz ve içine az bir miktar sertleştirici damlatıyoruz.(sertleştiriciyi çok damlatmayın yoksa anında donar.)
    [​IMG]
    Termo plastiği,bir fırça yardımı ile tatbik ettikten sonra, sonunda motorumuz bitti.Kuruduktan sonra sağına soluna bulaşan,termo plastikleri temizledikten sonra motorumuz kullanmaya hazır.Bu arada belirtmek istedim.Motoru yaparken kullandığımız zemine gazete veya benzeri birşey serersek etrafı kirletmemiş oluruz.ister istemez sağa sola damlıyor çünkü.Ben bu yüzden ilk motorumu yaparken biraz halıya damlatmıştım ve hanım az kaldı beni parçalıyodu :D

    [​IMG]
    [​IMG]

    Bitmiş temizlenmiş hali.

    Su çıkış kısmına hortumunuza uygun bir parça takabilirsiniz.Ben su tesisat borusu kullandım.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Buraya kadarki yaptığımız çalışma,kafa motorunun normal çalışır halde kullanılabilir durumu.Gelin birde DIY içinde tekrar bir DIY çalışması yapalım ve sumplarının kafa motoru haznesi dar olan arkadaşlarımızıda düşünerek,elimizdeki bu bitmiş kafa motorunu,debisini düşürmeden ebatını düşürelim. ;)Ve bakalım motorun yeni ve kibar halini beğenecekmisiniz? :)

    GEREKLİ MALZEMELER:1 Bıçak,tüp,ve silikon.

    Tüpün üzerinde ısıttığımız bıçakla,motoru su çıkışının tam altından kesiyoruz.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Motorun altındaki filtre kapağını çıkartıp,içindeki beyaz daireyi aynı yöntemle kesip çıkartıyoruz.Bu çıkarttığımız parçayı ilerde alt kapak olarak kullanacağız.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Filtre kapağından çıkarttığımız bu daireyi,motorun altını kesmiş olduğumuz yere silikonla yapıştırıyoruz.

    [​IMG]

    Bu işlemi yaptıktan sonra artık daha küçük ebatta ama aynı güce sahip ve daha kibar bir kafa motoruna sahip olmuş oluyoruz :basardim:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Not: resimdeki motor henüz izolesini yapmadığım motordur.İzolesini yaptıktan sonra kullanıma hazır hale gelecektir.Motorun yapılış şeklini anlatmak için bu resimleri kullandım..

    Buda bitmiş ve çalışır haldeki fotoları.
    [​IMG]

    Sumptaki yeri.

    [​IMG]

    275 cm lik akvaryumumun,yarı beline kadar suyu tanzikle basıyor :alkis:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    GELELİM MALİYETE

    TERMO PLASTİK:12 YTL (10 tane motor rahatlıkla yapılabiliyor bununla)
    SU POMPASI:Bu pompaları,hurdacıları gezip eski çamaşır makinalarının üzerinden sökebilirisiiz.Fiyatıda hurdacının insiyatifine kalmış.Kimi hiç para istemezken,kimi bi siftah at yeter diyor.Zaten bu motorların sıfırı 10 lira (çin malı olanlar) Artık ona göre bir fiyat siz belirleyin hurdacıda yada tamircide. ;)

    Ben bir seferinde hurdacıdan,5 ytl ye 10 tane bu motordan aldım 12 lirada termo plastiğe verdim. Yani bana bir kafa motoru 2 lirayı bile bulmadı.Ve sorunsuz birşekilde hala kullanmaktayım. :basardim: :alkis:


    Not:Bu çalışmam,hiçbiryerden alıntı/çalıntı değildir.Tamamen kendi özverim,beyin gücüm,el emeğim,yıllara dayanan deneme yanılma metoduyla geliştirip,sistemi kullanılır hale getirdiğim bir üründür.

    Herkese başarılar dilerim.

    Saygılarımla.

    Olcay AKSU
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yarışmamız tamamlanmış olup kazanan paylaşım başlıkta bırakılmıştır. Diğer tüm yarışmaya katılımlar Dıy katagorilerine bölünerek taşınmıştır. İlgili paylaşımlar hakkında fikirler başlık altına yazılabilir. Yukarıdaki kazanan paylaşım yine Dıy katagorisinde bulunmaktadır.

    Olcay Hocayı tekrar tebrik ederiz.
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş