1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

1500 litre Tuzlu Su Tamamen DIY Sistem

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde reis tarafından 30 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Merhabalar; Sitemiz üyesi Orhan abiye ( verko) bir akvaryum yapıyoruz bu sıralar. Orhan abi abartısız benim yaşım kadar bu işlerle uğraşmış,bu hobiye gönül vermis bir üstadımızdır.Orhan abinin şuan halihazırda 400-500 litrelik 7-8 tane akvaryumu var.Uzun zamandır aklında olan bir akvaryumu yapma kararı aldı ve bende elimden geldiğince kendisine yardımcı olmaya çalışıyorum.Akvaryumum 250x70x70 ölçülerinde,15 mm camdan olacak.Sumpla birlikte 1500 lt su hacmine sahip olacak.

İşe evvela camları sipariş etmekle başladık.Ama bir şansızlıktırki camları 3-4 defa kestirmek zorunda kaldık :( Camlar ya eksik kesiliyor,yada delikleri yanlış açılıyordu.Nihayetinde uygun ölçülerde camlarımız kesilip rodajlandıktan sonra,koyulduk işe. :)

Bunlar camlarımız.

İşe ilk önce marangozun verdiği ölçülere uyarak akvaryumun demir sehbasını yapmayla başladık.Kullandığımız malzemler;40x40 2 mm profil.

Arkadaşlar;şimdiden söyleyeyim,bu yapım aşamaları sanırım iki ay sürecek.Öyle sıkılmak felan yok ;)Bu akvaryumu tamamen zevkimize göre yaptığımız için,noktası virgülü derken,mm lik hesaplar yaparak,ciddi bir şekilde emek verdiğimiz için,akvaryumu oldu bittiye getirmemek için çok uğraşıyoruz.Ve bu süreç bu yüzden epey uzayacak gibi.Bu yüzden sabrınızı ve anlayışınızı istiyorum.

Yapım aşamalarını gün be gün resim destekli fırsat buldukça eklemeye çalışacağım.

Şimdiden katılımlarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Orhan abinin 1,5 tonluk akvaryumu

Hayırlı olsun.İnşallah kazasız belasız gönlünüze göre yaparsınız.

Abi, maliyetleri de belirtirsen daha güzel olur :)

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Olcay Hocam ellerinize sağlık diyelim şimdiden... Çünkü zaten o akvaryum senin elinden kurtulmaz... Elini soktuysan yapımını kesin "canavar" gibi birşey olacaktır... Şimdiden Maaşallah naz: em34:

Eee... Sende artık toplam 5 tonluk akvaryumlarını tek bir 5 tonluk akvaryumda birleştirirsin... :D

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Hayırlı uğurlu olsun Olcay hocam,

Madem konuyu fikirlerimize açtın ben başlamak isterim müsadenle. Bu hacimdeki bir akvaryumda hatırı sayılır akıntı şart olacak, yani sumpdan gelen su asla yetmez, pisliği kaldırıp sumpa yönlendirmez, eski ve sumptan gelen temiz su yeterince karışmaz. Akıntı motorları gerekecek. Buna yapım aşamasında önlem alınabilir, hem ucuz ve etkili bir yöntem önermek isterim. Sumptan temiz suyu yukarı taşıyacacak tesisat borusu 4-5 kola ayrılarak akvaryumun çeşitli bölgelerine yönlendirilebilir. Gereken sadece devridaim motorunun biraz daha güçlü olmasıdır. Tüm görüntü kirliliği ortadan kalkarken yeterli bir akıntıyı masrafsız sağlamak mümkün olur.

Başarılar...

5. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem

Para var huzur var abi ne diyebilirim :D Elinize sağlık şimdiden,kolay gelsin naz: em34:

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Can;sanırım akvaryumun toplam maliyeti,1500 ytl civarında olacak.

Akvaryum bittiğinde net maliyeti bildireceğim.

Abdullah hocam;5 ton değide,bu sıralar,sumpla birlikte 2 tonluk bir akvaryuma baya bir kafayı taktım.Hatta bu sıralar camların peşindeyim ;)

Temel hocam;akvaryumun her iki yan camını hem su akışı hemde tanzikli su grişini yapabilmek için delik açtırdık.Akvaryumun sumpu hazır.Tam 245 lt relik,kuleli bir sumpu olacak.Ve sumpta iki adet 140 waatlık 7000 lt debili kafa motorları olacak.Hatta kafa motorlarını bile şimdiden ayarladık.Akvaryumdaki akıntıyı tam sağlayabilmek için,yan camlardaki delikler çaprazlamasına gelecek şekilde camları yapıştıracağız.Bu sayede akvaryumdaki akıntı maksimum düzeyde olacak ;)Belki duruma göre,akvaryuma iç akıntı yapması için bir kafa motoruda koyulabilir.Bunu ihtiyaçlar doğrultusunda,ilerleyen zamanlara bakacağız hal çaresine ;)

Cümleten saygılar.

7. farukocak55

farukocak55

Hadi şimdiden yeni akvaryum Orhan abiye hayırlı olsun bakalım.En yakın zamanda gelip görmek isterim çalışmaların ne düzeyde olduğunu.Sizi yakında ziyaret edeceğim.Akvaryumun yapımında başarılar...

8. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal

Sizi heyecanla takip ediyoruz Olcay Bey, tebrik ederim. İleride büyük akvaryum hayalim var. Tabi bu kadar büyük olmaz sanırım.

9. verko

verko

İsim:
    Orhan ÖZALAN

Evet arkadaşlar işe başladık başlamasına fakat bi taraftan işler bi taraftan akvaryumlar uğraşıp duruyoruz. Demir iskelet bitti, bu hafta sonu marangoz arkadaşa vericez. Zannedersem önümüzdeki haftada dolap hazır olursa akvaryumu yapıştırmaya başlıycaz. İnşallah güzel bi şey çıkartıcaz ortaya
    (tabi sizinde yardımlarınızla) Yanlız benim merak ettiğim 250*70*70 ölçülerindeki akvaryuma 90*45*45 ebatlarındaki sump yeterli olurmu bana biraz küçük gibi geliyor. Siz ne dersiniz?
    Sevgiler.

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Bence yeterli olacaktır. Ne kadar filtre malzemesi kullanılabilir bir sump içerisinde. İleride deniz akvaryumu olabileceğini düşünsek bile, artık sump güçlü bir ps alması ve bazı ekipmanların konuşlandırılması için yapılıyor. Her durumda yeterli olacaktır.

Tabi amaç su hacmini artırmak ve dolap içindeki alanı değerlendirmek ise, o zaman imkana göre yapmak elinizde.

11. verko

verko

İsim:
    Orhan ÖZALAN
    Temel bey banada yeterli olur gibi olur gibi geliyor ama şöyle bi hesap yapınca kafam karışıyor. Sump 90*45*45= 182 lt. gibi bi su alıyor sumpa yapacağımız filtre bölümleri ile sump çalışırken yarısı dolu olucak ana tank 250*70*70 yanlardaki 5 cm. lik deliklerden su inişi olucak yani ana tankta sump çalışırken 5 cm. lik bir su birikmesi olucak motorlar durduğu zaman 250*70*5= 87 lt. civarı bi su sumpa boşalıcak. Yani taşma ihtimali var gibi gözüküyor

12. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Orhan abi;gerçi bugün senin dükkanda uzun uzun hesap kitap yapıp konuştuk.Bence o sump yeterli gelir ama Temel hocam bu konularda çok bilgili bir üstadımızdır.Hele bakalım Temel hoca görüşlerini bildirsinde,olmazsa sumpu biraz daha büyütürüz.

13. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Maşallah Maşallah. naz: Şimdiden kolay gelsin üstadlarım. Ortaya çok güzel bişey çıkacağından eminim. Olcay abi senin kullanılmayan akvaryumlardan harikalar yarattığına şahit olduk ( arkadaşına kurmuştun ya ). Belki hala karar verememişsinizdir ama ben yinede sormak istiyorum. O akvaryumda hangi türleri besleyeceksiniz?
    Bu arada sump bana göre yeterli ama karar sizin üstadlar. ALLAH yardımcınız olsun.

Saygılar.

14. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Hüseyin;konunun tamda üstüne bastın.

Biz Orhan abinin sumpunu illada 90x45x45 yapalım diye bastırmamızın sebebi,zaten elimde olan ve bir senedir hiç kullanmadığım,atmayada kıyamadığım bir akvaryumum var.10 mm camdan.Onu orhan abinin akvaryumuna sump yapmak istiyorum.Yani eski ve atıl malzemelerin geri dönüşümü olayı ;)

15. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem

Kesin o da başka bir akvaryum kırıldıktan sonra yapılmıştır :D
    O akvaryum 10mmden mi yapılır yaf,israf valla :)

16. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya

Selamlar.Öncelikle çok süper bir çalışma tebrikler ,bu boyuttaki bir deniz akvaryumu süper olurdu.Nacizane fikrim sump bölümünün ana tankın yaklaşık 3/1 oranında yapılmasıdır.Zira benim kullandığım akvaryum 130*60*60 sump 90*50*40 .Saygılar em34:

17. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Cem;Valla aynen öyle kardeşim :D Kırılan bir akvaryumdan yapma değilde,burda bizim arkadaş dükkanına cam taktırırken kırlımıştı.Büyük plaka bir camdı.Camı kırılınca sağlam kalan parçayıda atacaklardı plakayla beraber,bende aldım o camdan akvaryum yaptım ;) :)

Teoman hocam;elimizdeki malzeme kurtarmazsa busefer enaz 250 lt relik bir sump yapacağız.

Saygılar.

18. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Bu arada Orhan abinin sipariş verdiği mobilya ayakları bugün geldi.Mdf yi alır almaz marangoz hemen işe başlayacak.Nasip olursa önümüzdeki hafta mobilyasını bitirip,camları yapıştırma işlemine başlıyacağız.

Temel hocam;bu sump işini nasıl yapsak ? Varmı aklında güzel bir sump sistemi ?

Ben bu şekilde bir sistem düşünüyorum.Varmı ilave yapmamız gereken birşeyler bu sumpa? Yada başka ne yapabiliriz?

19. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Olcay hocam, artık günümüz teknolejisi ilerledi. Tuzlu suda sump demek ps demek ekipman demek, basit yapı demek. Önemli olan rahatça ekipmanların sığması.

Tatlı su sumpları aslında dizayn olarak farklıdır. Çünkü filtre malzemesi kullanılacak mecburen. Bu yüzden şaşırtma sayısı fazla olması gerek. Ancak ben fazla bölme yapmanı önermem. Geniş ve az bölme sayısı rahatça temizlik demektir. Yarın tuzlu su akvaryumuna çevrilebilecek bir dizayn olur aynı zamanda.

Biyolojik filtrasyon hedefleniyor mu bilemiyorum? Dizayn yine buna göre değişir. Standart bir sump yeterli bence.

Biyolojik filtrasyon ve refigium olacak şekilde tasarlanmış bir sump.

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  20. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Abi ben sabırsızlanıyorum. Bir an önce halledin de yeni resimlere kavuşalım. Bu arada önceki mesajımda da sorum ama cevap alamadım. Tatlı su mu , tuzlu su mu besleyeceksiniz abi. Yada daha karar vermediniz mi ? Fazlaca sordum kusura kalmayın artık :)...

Saygılar

Sayfayı Paylaş