1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

240 lt Akvaryum 80 litre sump Kurulumu

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde KralMurat tarafından 28 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Nihayet istediğim tarzda bir akvaryum buldum, şuan nakliyesini ayarlamaya çalışıyorum :) gelir gelmez çalışmalara başlayıp küçük çaplı bi resif kurmak istiyorum :)
    [​IMG]

    Akvaryumun resmi bu, henüz evime getirmedim nakliye işini halleder halletmez gelecek. dolabın altına 80 litrelik 75x35x30 tankım var ondan sump yapmayı düşünüyorum.

    Ps için çamaşır makinesi motorunu çırpıcı pervane ile modifiye edip portal ps 2 tarzı bi diy ps yapacağım. Aslında gerekli malzemelerin elimden geldiğince tamamını diy yapmaya çalışacağım. El becerisi ve hayal gücü yeterli :) o yüzden maddi kısıntıları bu şekilde kapatıp diy'e yükleneceğiz :)

    Akvaryumun kurulumu biraz uzun sürecek şimdiden belirteyim :) ama adım adım kurcaz inşallah.

    Akvaryum geldikten sonra malzeme listemize göz atacak olursak ;

    1. Uygun bir boyda akvaryum (100x40x60 alınacak)

    2. Protein skimmer (çamaşır makinesi motoru bulunup çırpıcılı hale getirilip diy ps yapılacak)

    3. Porselen milli motor kafalary akvaryum büyüklügüne göre adet değişir. (Elimdeki 2 adet atman kafa motoru kullanılacak şimdilik)

    4. Canlı kaya (Hala araştırıyorum, sisteme 80 lirtelik sumpta eklenince 40 kilo canlı kaya gerekecek, en uygun kilosu 4-5 liradan buldum)

    5. Mercan kumu veya aragonit (henüz araştırmadım)

    6. Tuz (Çok pahalı, sisteme 10 kilonun üzerinde tuz gerekecek ilk seferde, 20 kiloluk tuzlarda 150-200 lira civarında :s ucuza nasıl mal edebilirim onun arayışı içindeyim :)

    7. Tuz ölçer (Hydrometer) (yaklaşık 10-15 liraya bulmak mümkün)

    Şimdilik araştırmalarım bu yönde. Önce akvaryum gelecek, sonra ps yapımına başlicaz :) sonra sump yapılacak ve doldurulacak, ardından tuz alınıp su eklenecek ve sistem çalıştırılmaya başlanacak, daha sonra canlı kayalar eklenecek. en sonda gelsin palyaçolar tanglar anemonlar :D

    Fikirlerinizi, tavsiyelerinizi ve neyi nasıl daha ucuza mal edebilirim bu konuda değerli görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kararınız hayırlı olsun başarılar dilerim öncelikle. Fotoğraf linkini yeniden alıp bana yollarsanız başlığa ekleriz, fotoğraf açılmıyor.

    Çamaşır makinası motorundan ps motoru yapmayı bir kere silin kafanızdan. Üzerine sizin aklınızın almayacağı kadar deneme yaptık, çarpıldıkça çarpıldık ve suyu ısıtmasına da engel olamadık ve bu alandaki kullanımına son verdik. Siz de öyle yapın derim. :)

    Atman kafa motorlarını akıntı motoru olarak kullanabilirsiniz, ancak su ısıtma eğilimleri malesef var. En azından önümüzdeki yaza kadar uygun fiyatlı Seıo ile değişirseniz iyi olur. Zira reef düşündüğünüzden daha geniş açı akıntı gerekecek.

    Tuz hiçbir zaman tam gerektiği kadar alınmamalı elinizde yeniden akvaryumu acil kuracak kadar da yedek olmalı. Bu açıdan kova almanızı önerirken marka olarak Tropic marin öneririm. Kovası 150 lira cıvarıdır.

    Akvaryum kurulumunda kullanılacak su yine çok önemlidir, damacana tercih ederseniz onunda maliyetini düşünmenizi öneririm, zira ben ozmoz sevmediğimden onu sizin terciğinize bırakırım.

    Tuz ve su maliyetini düşürmek ancak doğal su kullanımıyla olur. Bunun içinde yapacağınız veya satın alacağınız ps kalitesi, verimi çok büyük önem kazanır. Ama olmaz değildir gayet oluru vardır. Ama reef olarak düşündüğünüzden reef akvaryumuna seçeceğiniz mercanların ne olacağını bilmediğimizden doğal su önerisi bu anlamda açıklığa kavuşamaz.

    Portal Ps 2 yapımı göründüğü kadar kolay bir ps değil, açık konuşamak gerekirse tecrübeli birçok elden çıktı ortaya. Kanal açtırılması konusunda esnaftan yanlızca yardım alındı. İşin bu kısmını düşünmenizi öneriyorum. Bana sorarsanız portal ps 1 akvaryumunuzun hacmine daha uygun ve yapımı basit bir model. Portal ps 3 yine sizin için yapımı kolay bir ps modeli. Verimli bir ps motoruyla size fazlaca yetecektir.


    Canlı kaya kilosu 4-5 liradan bulmak demek canlı kaya bulmak demek değildir, adı canlı kaya diye kaya satın almamalısınız, işinizi tam görecek kalitede canlı kaya almalısınız, fiyat aralığı bu anlamda bulunan kayaya göre değişir ve tasarruf yapılacak bir malzeme değildir.

    Şimdilik şahsi düşüncelerim bunlar. :)
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  3. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Çamaşır makinesi motoruna bel bağlamıştım ben :( o olmazsa sadece motor için 100-150 lira ayırıp sağlam bi motor almak gerekecek sanırım :( kötü oldu o. Suyu ödünç alabileceğim bi RO cihazı bulup onunla ilk seferde doldurup, sonraki değişimleri damacana ile yapmak daha iyi olacak diye düşünüyorum. Tuzu da kovayla almak mantıklı 20 kilo falan alıp koymak lazım bi kenara. Ama şu kafa motoru olayını çözmek lazım ps için. 2500-3000lt/s lik bi kafa motoru işimizi görür sanırım. Bunun üzerinden araştırma yapıp bi kafa motoru ayarlayayım ben :)
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ps motorunda 3000 devir gücü olan motorlar size yaramaz. Yani iki adet 2500 yerine bir adet 5000 devir güçlü olur mantığı yanlıştır. Boyuta göre motor sayısı artar ama güç artmaz. Tabi bazı markaların sırf bu iş için ürettiği motorlar hariç.

    Motor işi kolay, hele şu sarı prenses akvaryumu gelsin delinsin, sump bağlansın, ps yapılsın, suyu koyulsun, tuzu eklensin, kumu dökülsün, kayası eklensin, dış kulvardan akvaryum sprinte kalksın son 200 de motor kolay iş hallederiz.
     
  5. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Tamam ozaman öyle yapalım :D Deniz işine ilk defa girdiğim için heyecanımı mazur görün hocam :)
     
  6. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Arkadaşlar bugün sabah gittim akvaryumu aldım. Getirdim eve içindeki kumu falan temizledim ayırdım. İçinde 17 litre hacminde (39x17x24 lük alan kaplıyor) kum vardı. Kum aynı deniz kumu gibi, çok ince, 0,1 mm 1 mm arası baya ince bi kum, rengi ve görünüşü de kumsaldaki kumlar gibi. Acaba içine 5-10 kg canlı aragonit kum alsam ve bununla karıştırıp tabana koysam bunuda aşılayıp canlı kum olarak kullanabilirmiyim diye düşündüm de o daha sonraki iş :D Yalnız Dolabın alt kısmında tam ortaya tahta bölme koymuşlar, benim sump ta 70 cm olacağı için o tahta bölmeyi çıkarmam gerekecek, bu seferde ağırlığı destekleyecek parça olmayacak içerde, o yüzden mobilyanın içine sump koyduktan sonra ilave destek vermem gerekecek orta kısma. Bir diğer sorun da akvaryumda sump deliği yok :( delik açtırmakta sorun, camcıya sordum pürüssüz bi şekilde açamayız illaki küçük kılcak çatlak olur dedi, oda ilerde sorun yaratır çatlak büyür. 8 mm cama pürüssüz düzgün bi sump deliği açacak camcı veya aparat bulmam gerekiyor ilk iş olarak. Daha sonrada kurulum aşamalarını yine burdan paylaşmaya devam ederim.
     
  7. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Bu deldirme işine girecekken Temel Abi Overflow Box'tan bahsetti. Şu an problemsiz kullanıyorum. Tavsiye ederim. Herhangi bir taşma vb. problemi yok.
     
  8. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Overflow son tercih olarak aklımın bi kenarında duruyo ama pek estetik olmayacağı için önceliği sump deliği açtırmaya vermeyi düşünüyorum. Ama baktık olmadı yapacak bişi yok overflow kullanacağız :)
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumun içindeki kumun tam olarak ne olduğunu bilemiyoruz. Ancak canlı argonit diye bir kum yok canlı kum var hazır paketler içinde ama argonit kumun canlısını duymadım. Aşılama ile tüm kumlar canlı hale gelir zaten, doğa dengesini akvaryumda da olsa kuracaktır belli şekilde. Akvaryumun içindeki kum eğer mercan kırığına dayanmıyorsa yapısı itibariyle kullanmayın derim. Ekipman ve hacim belli seviyede olan akvaryumlarda taban ve ana malzemelerde tasarruf akıllıca olmaz. ;) Akvaryumun eksiklerini güçlü olan yanları yeri geldiğinde kapatabilmelidir. ;)

    Sump ortadaki destekten dolayı girmeyebilir dolap altına, yapılacak olan destek çıkarılıp sump koyulduktan sonra yerine takmaktır.
     
  10. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    İlk mesajda, fotoğrafta görünen kumdan ise, silis kum...Tuzlu suda kullanan da yoktur sanıyorum.
     
  11. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Evet sanırım silis kum, kullanmayayım ozaman

    Canlı aragonit kum duymadım demişsinizde forumlarda çok kez karşılaştım canlı aragonit kum diye hatta

    linkteki kumdan almayı düşünüyordum. Sanırım bahsedilen şey normal aragonit kumun canlı kum ile aşılanması.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Bence akvaryumu deldirmeyi düşünüp güzelim tankı riske atmayın.Ben şu anda 250 litrelik tankımda taşırma kullanıyorum ve çok memnunum.İçeride sadece suyu alan hortum var,nasıl bir görüntü kirliliği yaratacak anlayamadım...
     
  13. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Ya overflow boruları arkada kıvrım kıvrım falan pek içime sinmiyor ama kullancaz artık :D sump olsa tek boruyla indir aşağı en sağlamı, hava yaptı derdi yok taştı derdi yok,su her halukarda aynı seviyede. Neyse denenmiş güvenilir bi overflow yapıcaz ozaman :)
     
  14. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Katılıyorum size ilk fotoğraftaki kum ise silis kum tuzlu su akvaryumunda olmaz sanırım.
     
  15. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Arkadaşlar önmümüzdeki hafta armatür yapımına başlıyorum. Alüminyum çıtalardan yapıp çıtaların üzerinide alüminyum levha ile kaplayarak yapmayı planlıyorum. Tavana delik açıp asmaktansa akvaryumun 4 köşesine metal ayaklar oturtup armatürüde açacağım delikler ile bu ayaklar üzerine oturtmayı planlıyorum. Ayaklar üzerinde delikler açıp pim ile istediğim deliğe getirip sabityelerek asansör tarzı bir sistem yapmayı planlıyorum, armatürü istediğim yüksekliğe indirip çıkarabilmek için. Çok lazım değil gerçi uygun yükseklikte sabit kalacak ama yapmışken ayarlı yapayım dedim. kabaca resmetmeye çalıştım

    Benim sormak istediğim T5 lerin özellikleri.
    1. T5 alırken 2 actinic 2 sunlight alsam yeterli mi?
    2. Benim akvaryum 240 lt ve + 80 lt sump var. toplamda 320 lt ediyor. Tankta mercan bakacağım için toplamda kaç wattlık aydınlatma gerekir? mercan olursa litre = watt deniliyor. toplamda 320 watt lık bir aydınlatma mı gerekiyor okadar olmasına gerek yok mu?
    3. T5 ler 10.000 Kelvinlik yetermi yoksa 14 veya 20 k lık mı bakayım. T5 leri illaki akvaryumcudan mı almak gerekiyor yoksa karaköye gitsem ve örneğin 54W 10.000 K lık flo alsam işimi görürmü? Akvaryumcularda baya pahalı çünkü elektronikçilerden temin etmeyi düşünüyorum eğer uygun ve özdeşini bulabilirsem.
    4. Akvaryum 1 metre boyunda, T5 lerin boyları hangi standartlarda acaba? 1 M lik T5 yok sanırım 91 cmlik gördüm en uygun ondan mı kullanmalıyım? Armatürün boyunuda ona göre yapıcam çünkü.
    5. Birde 4 flo 2 metal halide düşünüyorum. Akvaryum hacmine sadece flolar yeteli gibi o yüzden metal halideler çok kaliteli olmayacak ucuz buldum lamba ateşleyici balast falan alıp kendim yapacağım maliyet çok düşük olacak, kaliteli olmayacak ama zaten 4 flo yeter gibi metaller sadece destek olacak. Bu aydınlatma iyimidir? Farkı mı yapmam gerekir?

    Tavsiyeleriniz üzerine bu hafta armatürü tamamlicam inşallah.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Florasan olarak gerek kelvin değerleri olsun gerekse mercanların sevmesiyle olsun Atiyi tercih ediyoruz. Açıkcası başka marka kullanmadım T5 olarak memnunum tavsiye edebilirim. 4 adet olmasından ziyade Wat gücünü belirlemek lazım. Mesela 54 wat T5 4 adetle 24 wat 4 adet t5 gücü farklı. Sizin akvaryum boyuna göre 54 wat uzun 120 cm boyları var sanırım. En uygunu 39 wat olacaktır. Litre başına 1 wat mercan türlerine bağlı olarak yetebilir ancak. Çok daha fazla ışık ihtiyacı olan türler seçilirse ışık ihtiyacı ortaya çıkabilir. Yapılacak armatür 6 adet T5 için dizayn edilirse ilerde daha rahat florasan eklemesi yapılır. ;)

    Ati 39 wat Blue Plus 2 adet ve yine Ati aguablue spezial ile başlamanız uygundur.

    Metal halide 2 adet koymayı düşünmüşsünüz, yazmamışsınız ancak 150 wat örnek olarak koyulacaksa bence ilersi yani akvaryumun büyültüleceği düşünülerek 1 adet 250 wat yapmak daha doğru. Armatür uzunluğuna göre mecburen kısa tutulacak olduğundan 2 adet metal halide yerine tek 250 wat daha doğru bana göre. Metal halideyi soğutucu olmadan kullanamayacağınız ayrıca düşünüyorum. Ancak armatürü yaparken imkan varsa ilersi için o şekilde yapılması mantıklı açıkcası. Dediğiniz gibi T5 florasanlar şimdilik yeterli olacaktır size.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  17. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Benim akvaryumum 250 litre ve 4 adet t5 kullanmayı düşünüyorum.Şuanda üzerinde 2 adet t5 mevcut ve 2 adet daha eklenecek.Bende temel abi ve teoman abinin tavsiyesi ile ATI markasını seçtim 2 adet blue plus ve 2 adet aquasience spezial aldım renklerinden çok memnunum henüz akvaryumda canlı olmadığı için canlı üzerindeki etkileri hakkında yorum yapamayacağım.Akvaryumunuzun yüksekiliğini bilmiyorum ama bence metal halide yerine t5 kullanmanız çok daha iyi olur.
     
  18. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Tamam ozaman florasan yuvasını 6 ya çıkarayım. Metal halideyi 150Wx2 olarak düşünmüştüm yazmayı unutmuşum. 150w metal halide fakat kelvin değerini bilmiyorum maalesef. 150W 20K lık metal halide lambaları 100-150 lira iken benim bulduğum metah halide lambaları 20-25 lira civarında. Balast ve ateşleyici ile birlikte maliyeti 50 liraya falan çıkıyor. O yüzden kelvin değeri muhtemelen düşüktür. Belki ilerde daha kaliteli lamba alabilirsem sistem hazır olsun diye metal halide yerleri de ekleyeceğim armatüre. İki sane sağlı sollu aydınlatma için daha uygun olur daha geniş açıyla bakar gibi düşünmüştüm ben. 250W tam ortaya koymam daha iyi diyorsanız ona göre şekillendireyim ozaman. Şimdilik teşekkürler. Son olarak tavsiye ettiğiniz floların fiyatları nekadar acaba? Uygun bildiğiniz tavsiye edebileceğiniz yer var mı satın almak için?
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sizin almayı düşündüğünüz metal halide ne markadır nedir bilmiyoruız açıkcası ancak bu konuda net olan birşey varki o da 14.000 ve 20.000 kelvin altındaki piyasa metal halideleri sarı bir ışık verecek ve iğrenç bir görüntü oluşacaktır. Denemiş ve ne kadar mavi eklemişsem bir şeye benzetememişimdir. Fiyat ise sizin söylediğiniz kadar fazla değil ayrıca. 150 wat 20.000 kelvin sylvia metal halide 70 liradır. İstanbul Karaköy Bankalar caddesinde ayçin elektoronik satmaktadır. T5 ise marıllıfe'de en son vardı.Sitesine bakabilirsiniz irtibat kurabilirsiniz.
     
  20. KralMurat

    KralMurat

    Mesajlar:
    144
    İsim:
    Tayfun Murat İpek
    Temel bey bilgilendirme için teşekkürler. Dükkan fiyatlarını bilmiyordum, fiyat araştırmasını internetten yapıyorum sürekli. "metal halide 150w 20000 k" yazıp arattığınızda bile ilk çıkan sitede 150 lira, birkaç sitede de 100-120 lira olduğunu görürsünüz, ki bende ordan aklımda kalmış :) 70 liraysa eğer bahsettiğiniz yer daha cazip. Karaköye gittiğimde uğramak lazım oraya ;)
     

Sayfayı Paylaş