1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde ShotokaN tarafından 31 Ocak 2012 başlatılmıştır.

  1. ShotokaN

    ShotokaN

    Mesajlar:
    27
    İsim:
    Doğan Uslu
    Selam arkadaşlar,
    Yukarıda yazdığım ölçülerde akvaryum yaptırma girişimimde bazı endişeler yüzünden beklemeye kaldım.Siz değerli üyelerden statik ve detay konusunda fikirler almak adına danışma kararı almış bulunmaktayım.Olumlu olumsuz yanları hakkında yorumlarınızı bekliyorum.Öncelikle,acileyet arz eden takıntılar:

    Bu ölçülerde bir akvaryum ,bina için risk oluştururmu(4.katta ikamet etmekteyim ve bina 1998 yılı yapımı)?
    50 yüksekliği biraz artırmam önerilirmi/ne olmalı(bina taşır/taşımaz olaylarından dolayı 300*70*60 ölçüyü kısmak zorunda kaldım)?
    Akvaryum için 10mm cam kalınlığı yeterli denilmesine rağmen 12 değil,15 mm cam tercih ediyorum(olmuşken risk faktörü cam kalınlığıyla alakalı olmasın diye fakat,cam ağırlığı yükü artırmakta)?
    Saygı ve selamlarımla.
     
  2. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Evet 15 mm cam teorik olarak yeterli gözüküyor.

    akvaryum malzemelerle birlikte 1 ton gelir sanırım, ben bina açısından sıkıntı çıkacağını sanmıyorum.
     
  3. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Doğan Bey,
    Bu ağırlıkta akvaryum için yapı statiğinizi gözden geçirmenizi öneririm.Tek bölgeye verilecek bir ağırlık olacak sonuçta....Binanın nasıl yapıldığı çok önemli burada....50 cm yükseklikte su yüksekliğiniz 45 cm olacaktır...Göz hizası olarak belki ayağını ona göre bir nebze yüksek tutarsanız 5-10 cm gibi daha iyi bir görsellik yakalarsınız...saygılar
     
  4. ShotokaN

    ShotokaN

    Mesajlar:
    27
    İsim:
    Doğan Uslu
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Evet,o açıdan hafta sonu inşaat mühendisi ve inşaat teknikeri birlikte çalıştığım arkadaşlarımdan konu hakkında yorum yapmak üzere eve gelerek inceleme yapmalarını rica ettim .Onlara göre gitmeye gerek bile olmadığı "eğer o kadar yükü taşımayacak bir bina ise hemen terketmemi"söylediler.Hafta sonu netlik kazanacak.Kısmet artık,hayırlısı olsun.Teşekkürler öneri ve yorumunuz için.
     
  5. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Doğan bey herkesin hayallerini süsleyen bir akvaryum kurmayı düşünüyorsunuz.

    Mühendislikten anlamam ama oldukça ağır bir akvaryum olacak ve malesef Türkiyemizdeki bir çok binanın bu yükü taşıyamacağını biliyorum. Gerekli konroller yapılmalı, ondan sonra kurulum yapılmalıdır.

    Eğer bina taşırsa yüksekliği 60 cm yaptırmanızı öneririm.

    Cam olarakta 10 mm riskli olur en garantisi 15 mm olur.

    Gelişmeleri beklemekteyiz...
     
  6. M.Efe.Ceylan

    M.Efe.Ceylan

    Mesajlar:
    33
    İsim:
    mert efe ceylan
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Doğan bey bende pek mühendislikten anlamam fakat sizden birşey rica etmek için mesaj atıyorum. Bu akvaryum yapımına karar verip başlarsanız resimlendirp bizle paylaşanızı ve özelliklerde iç dekarasyonu tamamlanınca balıklarla beraber resim koymanızı rica ediyorum mümkünse gerçekten herkesin hayallerini süslüyecek bir akvaryum yapıcaksınız..
     
  7. The_ReligiouS

    The_ReligiouS

    Mesajlar:
    1.163
    İsim:
    Bekir YÜCEL
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Belki bu adam delimi diyebilirsiniz ama bu yüksekliteki bir tankta 15 mm. cam bence seyir zevkini ciddi manada bozar. Bilindiği üzere basınç yükseklik arttıkça artacaktır. Sadece taban camı 15mm. kullanılabilir ancak 12mm. gerekli kayıtlar ve kuşaklar atıldığında gayet yeterli gelecektir. Ki hesaplama aracında güvenlik faktörünü 6 seçtiğinizde bu kalınlığı çıkarır size.
     
  8. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Arkadaslar 1 ton agirlik binalarin kendi varolan agirliklarinin ve hatta birkac metre karelik duvar agirliginin yaninda bile oldukca kucuk onemsiz bir agirliktir . bir metrekup betonun 2500 kg geldigini dusunurseniz arkadasimizin akvaryumunun agirliginin cokta onemli olmadigini anlarsiniz. Eger bir ton agirlikla duvarlarin veya tasiyicilarin zarar gorebilecegini dusunuyorsaniz, zaten o binaya girmeyin bile. hepinize iyi geceler.
     
  9. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Doğan Bey sorularınızı bilgim ve tecrübemin el verdiği kadar cevaplayayım.

    Soru: Bu ölçülerde bir akvaryum ,bina için risk oluştururmu(4.katta ikamet etmekteyim ve bina 1998 yılı yapımı)?

    El Cevap: Binanız yapım yılına bakarsak eski yönetmeliğe göre yapılmış, yani şimdiki sistemde analiz yapılırsa binanız nekadar sağlam yapılmış olsada analiz programlarından geçmez, deprem yönetmeliğine görede yapılmamış.
    [​IMG]
    Haritaya bakılırsa deprem riskide olan bir bölgede yaşıyorsunuz...
    Binanızın yapım yılına bakılırsa deprem sarsıntısını emesiiçin perde sistemi büyük olasılıkla yoktur.
    Depremi hesaba katmasak düşündüğünüz akvaryumun 10 katı büyüklükte akvaryum kursanız bile sorun oluşturmaz, ama işin içine deprem girince büyük riskler oluşturabilir.

    Soru: 50 yüksekliği biraz artırmam önerilirmi/ne olmalı(bina taşır/taşımaz olaylarından dolayı 300*70*60 ölçüyü kısmak zorunda kaldım)?
    Cevap: Cam kalınlığının belirleyen en büyük etken derinlik, ikinci olarakta uzunluktan dolayı oluşaçak esnemedir. Esneme kuşak ve buna benzer çözümler ile çözülebilir. Bence 50 cm en fazla 60 cm olmalı. Cam kalınlığı artıkça yükte armakta.

    Soru: Akvaryum için 10mm cam kalınlığı yeterli denilmesine rağmen 12 değil,15 mm cam tercih ediyorum(olmuşken risk faktörü cam kalınlığıyla alakalı olmasın diye fakat,cam ağırlığı yükü artırmakta)?

    Cevap: 50 cm yükseklikte yaparsanız, 10mm cam kalınlığı fazlasıya işinizi görür ama bol miktarda kayıt atmanız gerekeçektir, her 80cm de bir kayıt yapmanız gerekeçektir. Ama daha sağlam olsun isterseniz 12mm veya 15mm de yapabilirsiniz ama bu sefer normal cam değil extra cler cam kullanmazsanız akvaryum görselik olarak hoşunuza gitmez.


    Sonuç: Bu büyüklükte bir akvaryum 1998yılı yapımı ve 4 katlı bir binaya yapılmaz değil, ama akvaryumu yapmadan önce binanız statik yapısı, yapım kalitesini öğrenmeniz lazım. Deprem riski olmasa bunun 10 katı büyüklükte bir akvaryum yapsanız bile bina taşır, ama deprem anında şartlar çok değişir,bu büyüklükteki birakvaryum büyük tehlike oluşturur.
    Akvaryumu koyuçağınız yeri çok iyi seçmelisiniz, iki kolon arasına , evin orta kısmına yakın bir yere koymanız gerekir, kesinlike dışcephe olan kısımlara konulmaz. Su sıvı bir kütledir ve hareket ile birlikte ağırlık merkezi değişen ve katı gibi davranmayan bir maddedir. Akvaryum yapımında çok dikkat etmeniz gerekiyor,bol bol kuşak sistemi ve camları bir arada tutuması için alüminyum köşebentler kullanmanız gerekeçektir. Taban camınıda 10+10 mm yapmanızı tavsiye ederim. Lamine cam yerine akvaryumu taban camı yapıldıktan sonra ikinci 10mm camları parça parça silikon ile birinci taban camına silikonla yapıştırısanız daha mukavametli bir sistem oluşur. Tabanda oluşan esnemeleri alırsınız böylelikle catlama riskini en azına indirirsiniz.
    İnşallah faydalı olabilmişimdir.
    Saygılar
     
  10. ShotokaN

    ShotokaN

    Mesajlar:
    27
    İsim:
    Doğan Uslu
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Özkan bey, çok yararlı oldunuz,gerçekten çok teşekkür ederim.Haftasonu teknik personleden bu işin statiği için yardım istedim.mevcutta 100*100*60h,125*55*55,50*50*50 akvaryumlarım var.Her biri bir odada konumlandırılmış.Endişe, incelemelerden sonra devam ederse büyük olasılıkla hacimi küçültme yoluna gideceğiz.Teşekkürler tekrardan.saygı ve selamlarımla.
     
  11. ShotokaN

    ShotokaN

    Mesajlar:
    27
    İsim:
    Doğan Uslu
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Sayın Mod'um,
    Ben ağırlıktan kısmak adına 50 seçeneği üzerinde durdum.Zira,taşır taşımaz yorumlarını buradaki yorumlar dışında çokça duydum,epeydir konu hakkında araştırma yapıyorum çünkü.Taşıyacağından yana endişe olmasa 300*70*60 düşünüyordum .Ayırdığınız zaman için teşekkürler.
     
  12. GKARE

    GKARE

    Mesajlar:
    380
    İsim:
    Gürel Göçer
    Cevap: 250*70*50h akvaryum kararı ve endişeler.

    Selamlar,

    Uzun süredir statik hesap ve proje işleri'ne uzak olduğumu belirteyim. Fazla kafanızı karıştırmadan özetlemeye çalışacağım.

    Önce yükünüzü bulalım;

    300 x 70 x 60 = 1260000 cm3 dür bu da 1260 lt dir. Suyun yoğunluğunu yaklaşık 1 gr/ cm3 kabul edersek ağırlık 1260 kg dır.

    Sadece suyun ağırlığı ile hareketle ; 3 x 0,7 m (akvaryumunuzun taban alanını hesaplıyoruz direk döşemeye oturtacağınızı düşünelim) = 2,1 m2 dir...

    Yükün döşemede oluşturacağı gerilim = 1260 / 2,1 = 600 kgf / m2 dir...

    Detaya girmeden statikçiler TS ve yönetmelikler doğrultusunda bina hesaplarını yaparken bir hareketliyük ve bir de sabit/ölü yük düşünür. Hareketli yük üzerine koyacağımız eşyalar ve diğer ağırlıklardır. Ölü yük ise betonarme elemanın ve diğer yapı malzemelerin yüküdür. Çok uzatmadan normal yapılarda bu hareketli yükün Konut odalarında 2 kN/m2 (TS - 498 ....) olduğunu hatırlıyorum (araştırmam lazım - araştırdım ok...).

    G yerçekimi ivmesini yaklaşık 10 alırsam.

    600 kgf / m2 x 10 = 6000 N/m2 dir bu da 6 kN/m2 dir. ve statikçilerin hesaba kattıklarından 4 kN/m2 daha fazladır hatta 3 katıdır :D.

    Sonuç olarak Binanızı inceletmeden ve gerekli önlemler almadan, döşemeye yayılı olarak (gerilimi yaymak gerekiyor yükü 4 ayak ile aktarayım derseniz zımbalarsınız) 200 kg/m2 den fazla bir yük düşünmemenizi tavsiye ederim...
     
  13. ShotokaN

    ShotokaN

    Mesajlar:
    27
    İsim:
    Doğan Uslu
    Bu akvaryumu yapacağım zaman sizlere danışma adına açığım konu. Yeni üye oldum sanıyordum meğer epey zaman önce biradaymışım.
    Konu askıda kalmış gibi, oysa 270/70/50h akvaryum yaptırıp epey de keyfini sürdüm. YouTube da bu akvaryumda discus ve Apistogramma türleri ile eklenmiş video da mevcut. Epey foruma ara vermişim, affola.

    Videolar:
    Discus beslediğim evre:

    Apistogramma türleri beslediğim evre:
     
    hiter bunu beğendi.
  14. ShotokaN

    ShotokaN

    Mesajlar:
    27
    İsim:
    Doğan Uslu
    Geçte olsa akvaryuma ait videoları paylaştım, forum üyeliğim epey eski imiş, her nasılsa bu platforma yazdığımı bu gün öğrendim, gecikme için özür
     

Sayfayı Paylaş