1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

65 lt Tetra-Hane - Dünden Bugüne Değişim

Başlığı 'Tatlı Su Akvaryum Tanıtım Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 30 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    135 lt'lik Anubias ve Vallisneria ağırlıklı akvaryumum ile hemen aynı zamanlarda 65 lt'lik KAAK akvaryumuna Anubias-Vallisneria dizaynı yapmıştım... Ancak resimlerini yüklemeye ve bu akvaryumu sizlerle paylaşmaya fırsat bulamamıştım...

65 lt'lik akvaryumun tarihçesine bakalım önce...

13.03.2008'de kızımın ilk doğum gününde alındı... Benim ilk akvaryumumdur... O kadar çok hastalık, dezenfeksiyon ve yendien düzenlenme gördü ki ben bile ilk başlarda neye benzediğini unutmaya başladım... İlk aldığımda tabanında deniz kabuğu kullanmış ve bütün balıkları öldürmüştüm... Sonra tabana dere kumu sermiştim ancak iç diayn olarak tek bir kütük koymuştum... Tabii bir de denizden çıkardığım testi parçaları vardı... Testi parçaları hala evimde ancak Nisan en gözde parçayı ortadan ikiye böldü... :D Bitki mitki hak getireydi o akvaryumda...

Daha sonra Java Moss diye bir bitki kakalandı bana Üsküdar'da bir akvaryumcu tarafından... Kütüğe lastik ile tutturdum... 1 ay gitti sonra aniden öldü ve bütün akvaryumu mahvetti... Uzunca bir süre sonra Cem (Ruptur)'den o yosunun bir çeşit kara yosunu olduğunu öğrendim... :D Bursa’da hatırlayamadığım bir balıktan yumurta almak için akvaryuma kısa süreli konulan bir yosunmuş...

Neyse... Bir gün akvaryuma bir leopar lepistes attım... Tüm balıklarım öldü... Sonra koyduklarım hastalandı ve havale geçirip öldü... Bastım Mikofish'i... Su sapsarı oldu... İçinde o dönemde sadece 2 vatoz, 1 melek ve 1 moli kalmıştı... Dizayn olarak da tek bir kütük... Yaklaşık 2 ay böyle kaldı... Yaz bitene kadar... Bursa2dan dönerken yanımda tatlı su midyesi getirmiştim... Onları koydum... Birazcık gelişti akvaryumun görüntüsü... :D Tabii hala suda bulunan mikofish sırayla midyeleri öldürdü... :D Isı da uymadıydı heralde, 27°C…

Sonbahar ile birlikte yeni balıklar eklenmeye başladı… Velifera ve moli ağırlıklı olmuştu tank… İlk bitki denemesini de bu zamanda yaptım… İlk bitkiler budama zeytin ve rotala idi… Boyları 15 cm’ye dayanan vatozların her hareketi ile rotalalar sökülüp duruyordu, zaten kuma tutunmalarını sağlayacak kökleri yoktu… Önce vatozlar ve yanlarında –artık yavru yemekten semirmiş, akvaryuma sığamayacak hale gelmiş- Melek çıkarıldı… Bunları kesinlikle hazzetmemeye başladığım rotalalar izledi… Boşalan kısım için subulata aldım… Ama gelişim göstermiyorlardı… Işık yetersiz diye düşündüğümden ikinci floresanı taktırdım… Bitkiler biraz kıpırdandı… O aralar Hakan Abi (Yaşar hakan Karataş) ile tanıştım… Bu tanışma benim için “Milad” oldu desem yeridir... Hakan Abi’den sürekli yeni şeyler öğrendim… (Biliyorsunuz kendisi “Uzun Sucul Bir Hikaye”deki paludaryumu ile meşhur, dereceleri olan bir kişidir. Ben kendisini “Hocam” olarak kabul ediyorum…)

Bir görüşmemiz öncesinde bana istediğim bitki olup olmadığını sordu… Ben de yavruların saklanmasını sağlayacak bir bitki istedim… Bana Vallisneria americana gigantea’yı getirdi… Muhteşem bir bitki idi… Yaprakları o kadar uzundu ki suyun üstünü kaplıyordu… O sırada aynı bitkiden satan birinin ilanına denk geldim… 5-6 tane de ondan aldım… Bitkilerin bir kısmını 135 lt’ye bir kısmını da 65 lt’ye koydum… 65 lt’lik akvaryumda suyun üstü resmen kaplanmıştı… Yine o dönemlerde kılıçkuyruk ve plati yavrularının saklanması için delikli kaya önerilen bir yazı okudum… Her iki akvaryum için de delikli kaya aldım… 65 lt’lik akvaryumun sağ tarafını kayalar ile kapattım… Kayaların hemen arkasına Vallisneria’ları çektim… Böylece akvaryumun sağ kanadı yavrular için çok korunaklı bir hal aldı…

Bir gün Koi Kılıçkuyruklar ile tanıştım, tabii fotoğraflarından… Resmen hayran kaldım balıklara… İlan verdim bir foruma “Arıyorum” diye… Bir müddettir mesajlarımızda tesadüf ettiğimiz Volkan (volkantr34) ile bu ilana attığı “Koi kılıçkuyruk… ;) ” mesajı ile tanıştık ve kanka olduk… Bir üreticiden “İsterseniz size verebilirim…” diye ÖM geldi… Volkan ile irtibata geçip onun için de aldım… Onunkileri Hakan Abi’ye yaptığımız ortak bir ziyarette verdim… (Onlar hala yaşıyor, ben o partiyi de onun üstüne aldıklarımı da öldürdüm… :D )

Neyse… Koi kılıçkuyruklar gelecek diye 65 lt’deki tüm balıkları –çöpçüler hariç- çıkarttım… Tabana kontrast sağlasın diye siyah kuartz kum serdim… O da yetmedi de kayaların ve kütüklerin altını pas geçtik… Koi üzerine koi geldi akvaryuma ve hepsi gitti birer birer, öyle ya da böyle… Bu süreçte pek de bitkilerle uğraşmadım bu akvaryumda… Daha çok bitki çalışmlarını 135 lt’ye kaydırmıştım… Bir miktar anubias ile Emrah’ın (Emrah_Ece) verdiği Cryptcoryne wendetti “green”leri koydum… Ama Emrah’ın wendetti’ler canavar çıktı ve akvaryum gerçekten göze hoş görünür bir hale geldi… İki tane de numunelik “Moss Ball” vardı… Maksat yeşillik olsun… Anubiasların yerleri ile çok oynadım… Bir kayaların üstüne çıktılar bir kütüklerin üzerine… Bir tanesi ilk geldiği sepetinden bile çıkmadan bir oraya bir buraya gitti geldi… Tabii elma salyangozlarını es geçmemek lazım... Kırmızılı balık geldi ya yanına sarı birşeyler koymak lazım... ne de olsa Cimbomluyuz... :helalolsun: Yiyip semirdiler yavru bile vermediler... Akvaryumcuya sattığım günün ertesi yumurtaları dizdiler sağa sola... Alanlardan bunlar sürekli yumurtluyor diye geri getirenler bile olmuş... Kafa o zaman dank etmedi... Akvaryumun üstü tamamen kapalı idi... Hali ile su buharlaşmıyor ve akvaryumun su üstünde kalan kesimleri de nemden geçilmiyordu... Zavallı elma salyangozları onca yumurta ile haftalarca karın ağrısı çekmişlerdir, boşaltamadıkları için... :D

Akvaryumun o halinden kareler...

Emrah'ın wendetti'lerinin çoşuşu...

Sonra bir gün Hakan Abi KAAK istedi… Ben de ORDAŞ’tan temin ettim… Bu sırada Koi’lere alternatif kılıçkuyrukları da bulmuştum… Bunlara başladık… Ama bunları yaşatmayı becermem de bir hayli zaman aldı… Neyse yaşatmayı becerdiğimiz sıralarda birisinden Vallisneria nana aldım, 135’lt için… Kısa bir süre sonra Cem (RuPTuR) benden nana istedi… Ona nana almaya geçen sefer aldığım kişiye gittiğimde bana bir Cabomba hediye etti… Hiç böyle Cabomba görmemiştim… Tamamen koyu yeşildi… Neyse 135 lt’ye yerleştirdim bunu ve o sırada “Koyu yeşil ne de güzelmiş…” diye geçirdim aklımdan… Hemen 135 lt’de “Operation: Dark Green”e giriştim… Vallisneria, Anubias ve Gül ağırlıklı olacaktı… Tabii bir de koyu yeşil Cabomba… Tam o sırada bir ilanda Cryptocoryne balansea gördüm… Hepsini alıp onları da ekledim 135 lt’ye… İşte bu dizayn çalışmaları sırasında 65 lt’ye de “Operation: Dark Green Jr.” yaptım… Kütükler ve ilave Anubiaslar aldım… Vallisneria’lar ve wendetti’ler zaten vardı… Gerçekten akvaryum hoş olmuştu… Bu şekilde uzun süre gitti… Sonra bir yerlerden gerçek albino kılıçkuyruk buldum... KAAK'ların yanına koydum... (Volkan beni anlarsın heralde Koi'leri yaşatamayınca Koi renklerini ayrı ayrı taşıyan kılçkuyruk karması yapayım dedim... :D )

Sadece KAAK dönemi

KAAK + Gerçek Albino Kılıçkuyruk dönemi

Ama bir terslik vardı… (Yukarıdaki resimlerden de anlaşılacağı üzere...) Akvaryumda o kadar KAAK ve gerçek albino kılıçkuyruk olmasına rağmen balık görünmüyordu… Vallisneria’ların yaprakları su sathının görünmesini engelliyordu ve KAAK ile gerçek albino kılıçkuyruklar suyun yüzeyinden aşağıya inmiyordu… Bir süre buna katlandım ancak bir gün canıma tak dedi… Bu akvaryuma mutlaka orta seviyede yüzen balık lazım dedim… Kısa bir süre önce akvaryumcuma “Tetra Black” gelmişti ve onlarla aramızda bir flört başlamıştı… Bu flört kısa sürede aşka döndü ve kendilerini çok kısa bir süre önce banyo-tuvalette açtığım 35 lt’lik Aphanius mento akvaryumuna almamla neticelendi… Yani mentolara kuma getirdim… :D Ama 3 tane tetra black beni kesmeyince sayıları bir anda 8’i buldu… Bu işten mentolar hiç hoşlanmadı ve teker teker “uçmağa vardılar”… :D Tetra Black’ler ile olan “canlı doğuranlara ihanet”im aklıma 65 lt’deki KAAK ve gerçek albino kılıçkuyrukları kovup yerlerine Tetra’ları koymam ile perçinlendi… KAAK ve gerçek albino kılıçkuyruklar 80 lt’lik akvaryumu boylarken –ki bu akvaryum çok hoşlarına gitti- 65 lt’ye Tetraları yerleştirdim…

Bütün bunlar sırasında 65 lt’deki Anubias’larımın ciddi bir kısmı çürümeye başlamıştı… KAAK ve gerçek albinoları çıkarırken sorunun siyah kuartz kumla ilişkili olduğunu fark ettim… Sadece bu siyah kumun üzerine düşen Anubias’lar çürümüştü… Bütün kum tabakasının üzerini tekrardan kalınca bir dere kumu tabakası ile örttüm… Hayatta kalan ve 80 lt için bekleyen Anubias’lar ile kütükleri tekrar organize edip akvaryuma yerleştirdim…

Resimlerde de görüleceği üzere “seyir zevki” açısından beni doyuran bir akvaryum haline geldi… Özellikle Tetra’ların orta seviyede yüzüyor olması ve yemleme sırasındaki atraksiyonları akvaryumun iç dizaynı ile birleşince –resmen- beni mest ediyor… Öyle ki akvaryumlarıma dönüp de bakmayan eşimin bile çok hoşuna gider oldu bu akvaryum…

Flaşlı - Genel

Flaşsız - Genel

Şu an akvaryumda 3 farklı tür Tetra ile cüce gökkuşağı balıkları var… Bunarın yanı sıra üç farklı Corydoras türünden oluşan “Çöpçü Klanı”, 2 adet -kimliği Temel Hocam tarafından geçtiğimiz günlerde saptanan- kedi balığı var… Ayrıca iki adet kelebek botia “Tetra-hane”deki yerlerini almış durumda… Ve tabii ki vazgeçilmezlerim CAE’ler…

1. Tetra Türü - Tetra Black - Gymnocorymbus ternetzi

Örnek resim

Daha önce 35 lt'dekilerin resimlerini gördüğünüz ve aşağıdaki 65 lt Tetra-hane resimlerinde bolca göreceğiniz için ayrıca resim koymuyorum...

2. Tetra Türü - Serpae Tetra - Hyphessobrycon eques

Örnek resim

Daha önce bunları Kırmızı Fantom Tetra'lar (aşağıdaki resim) ile karıştırdım ancak aldığım yer bana bendeki Tetra'ların ismi için "S" harfi ile başlayan bir kelime kullanmıştı... Şans eseri bendekilerin gerçek türünü bulabildim...

Kırmızı Fantom Tetra - Hyphessobrycon sweglesi

Ama itiraf edin çok benziyorlar... Arada tek tük farklılık var... Allah bilir aynı türün varyeteleridir... :D

Bendeki Serpae Tetra'lardan kareler

3. Tetra Türü - Pristella / X-Ray Tetra - Pristella maxillaris (Pristella riddlei)

Örnek resim

Bendekilerden Pristella Tetra'lardan kareler

Cüce Gökkuşağı - Melanotaenia praecox

Örnek resim

Bendekilerden kareler

Kelebek Botia - Botia kubotai

Örnek resim

Bendekilerden yakalayabildiğim... Bunlar da kütükçü oldu... :D

Hoplo Kedibalığı / Noktalı Hoplo - Megalechis thoracata

Örnek resim

Bendekilerden büyük olanı... Küçüğü Cryptocoryne wendetti'lerden ayrılamıyor da... :D

Bendeki daha yakışıklı değil mi?... :D

CAE'siz olmaz tabii ki... Gerçi bu aralar Kelebek Botia'lar ile gerginlik yaşıyorlar ama keyifleri yine de yerlerinde sayılır... ;)

Tetra-hane Karışık (Tetra-house Medley)

Resimlerin bazılarındaki titremeler ve kalite düşüklüğü için özür dilerim... Yazdıklarımda da sürç-ü lisan etti isem de özür dilerim...

Son olarak Tetra-hanede öğünlerinn nasıl geçtiği ile ilgili bir video ile sizleri başbaşa bırakıyorum...

[izlesene=432,344]891091[/izlesene]

Maaşallah'ları eksik etmeyelim lütfen... dikkat:

2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Maşallah çok güzel amazonumsu olmuş biraz :)

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sağolasın Emrah... Seni ne zaman Tetra'ya başlatıyoruz... :D

Bu arada bir de şu arka fonu değiştirmem lazım... Taban siyah kum iken idare ediyordu da şimdi kurtarmıyor... :D

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam, maşallah. naz: Görsel bir şölen gibi olmuş gerçekten. Tetralara zaten bayıldık hep beraber. Çok asil yem alışları var değil mi? Hem hız var, hem zekilik var. Bitkili akvaryumları hiç beceremem oldum olası. Sizi hayranlıkla takip ediyorum açıkcası. Ne diyelim yeşiliniz bol olsun.

Eline emeğine sağlık.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sağolasın Temel Hocam...

Ama sana da bitkili deniz akvaryumu yaptıracağız... Tabii bitki değil de alg türleri olabilir... Hemen gidip bir başlık açıyorum tuzlu sucular için...

6. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Valla kanka çok güzel ve içinde bilgilerinde inceden verildiği hoş bir konu olmuş.. Hatıralar falan :) Seninle ilk mesajımız cüce vatozların sivri boynuzlarını çıkarmış şekilde ölümü ile ilgili olmuştu :) Konumuza gelelim , 65 lt ne olmuş öyle maşallah.. şimdi vallisneria'lara saz diycem o görünümlerine haksızlık etmiş olucaz.. kanka ben bi ara size geliyimde yengeye çaktırmadan evde bir fizibilite çalışması yapıp eve daha büyük akvaryumu nasıl ve nereye koyarız diye bir çalışma yapalım :D Kara listeye alınıcam yakında :cicek: Bu arada tetralarında çok güzelmiş resimdeki duruşları falan tankın her yerindeler ne güzel.. Videoları sonra izleyeceğim , zaten önceki tetra videosunuda izleyecektim bulamadım onlara yorum yapamadım o yüzden... ;)

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Kanka daha büyük bir eve çıktığımızda ilk işim "Operation: Mind Crime" yapmak olacak... Bir kere 1 tonluk bir astronot akvaryumu ve en az 500-600 lt'lik canlı doğuran (Amazon Medley) yapacağım.... Tetra'lar da 135'i boylar artık... 80 ile de 65'i yavru tankı yaparız be yav... 35 lt'yi koynuma alır yatarım artık... :D

8. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bahçekatı yanyana evlere taşınalım, izin mizin ayarlar bahçeyi kazarız istediğimizi yaparız.. O zaman içine ister astronot ister uzay mekiği koyarsın kanka :D

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka, bence beraber triplex bir ev tutalım... Alt katta birmiz üst katta birimiz kalırız... Orta kata da karma amazon yaparız... O kadar büyük mekanda astronot, canlı doğuran hatta piranha bile besleriz...

Sayfayı Paylaş