1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

65x40x50(y) bitkili akvaryumumun gelişim aşamaları.

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde ilhan tarafından 27 Eylül 2009 başlatılmıştır.

1. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR
    Arkadaşlar evimde bulunan bitkili akvaryumumun ilk halinden, yakın zamana kadar olan gelişim resimlerini ve aşamalarını burada sizlerle paylaşmak istedim.
    Tecrübelerimi ve yaşanan sorunların sizlere de ışık tutmasını temenni ediyorum. Öncelikle tank ile ilgili genel bilgileri vererek işe koyulalım.

Ebatlar: 65x40x50(y)

Hacim : 130 Litre brüt, net 90 litre su hacmi

Işıklandırma: 2 adet 10.000 kelvin T5 Sylvinia Aquastar 24 watt, 2 adet 10.000 kelvin T5 Hagen Life-Glo 24 watt, 1 adet 6500 Kelvin T8 Gro-lüx 18 watt

CO2: Saniyede 1 kabarcık, Tüplü CO2

Gübreleme: Belirli periyotlarda değil, ihtiyaca göre görerek gübreleme uygulanıyor. NPK gübreler ayrı ayrı, Fe, Seachem Flourish,
    Seachem Trace elements.

Su değerleri: PH 6.5, KH 7, GH:6

Su değişimi: Haftada 1 kez %50, direk çeşme suyu.

Canlılar: Cüce amerikanlar (Borelli, cacatuodies, mavi melek, gertrudae, cüce vatoz, neon tetra, ottocinclus affinis, kiraz karides, katil salyangoz)

Bitkiler: Sürekli değiştikleri için aşama aşama yazacağım.

Öncelikle tankın ilk haline ait resimler ile başlayalım.

Tankın genel görünümü.

TARİH 06.03.2009

Bitkiler: Cüce Java Fern.

2. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Kurulumdan 1 hafta sonra yeni kaya ve yeni bitkiler eklendi,

Eklenen bitkiler: Pogostemon helferi, rotala rotundifolia,Blyxia, zeytin

Tankın yeni sahipleri: Apistogramma Borelliler

3. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Yeni bitki eklemelerinden 1 hafta sonra tankta sorunlar oluşmaya başladı.

Öncelikle Cüce JAva Fernler üzerinde bulunan ve benim birazcıkta olsa göz ardı ettiğim, bitkili akvaryumların en bela Alg türü olan Siyah Sakal Yosunu belası hızla çoğalmaya başladı.

Bilenler bilir, bu alg türünü yok etmek normal yollarla neredeyse imkansızdır. Hiçbir alg yiyicinin yemediği gibi, sürekli su değişimi veya CO2 arttırımı bile çoğu zaman fayda etmemektedir.

Bu saatten sonra bu belayı def etme çabalarım ve diğer bitkiler kurtarma çabalarım yoğun bir şekilde başlamış bulunmaktaydı.

Ayrıca yapılmaması gereken hataların başında olan, oturmamış tanka yüksek ışık uygulaması, zararlarını göstermeye başlamıştı. Öncelikle bitkilerde ki besin dengesizliği sonucu alg oluşumu tetiklendi, sonrasında bitkilerde başlayan kızarma gibi görünen ve akabinde bitkilerin büzülerek bozulmasına yol açan problemler hortladı.

Bu problemler ile uğraşmak çok sancılı ve sıkıntılı geçti, öncelikle su değişimlerini arttırarak, CO' seviyesini yükselttim, hemen floresanlardan 2 adetini iptal edip, ışıklandırma süresini kısalttım.
    Bunu sonucunda bitkilerdeki bozulmalar düzelmeye ve algler (siyah sakal haricindekiler) yavaş yavaş ölmeye başladılar.

Siyah sakal alglerini ise, Oksijenli su uygulaması ile yok ettim (Bu uygulamayı daha sonra ayrı bir başlıkta anlatacağım).

Sıra geldi resimlere..

Bozulmaya başlayan Blyxia ve Zeytinler

4. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Akvaryumda ki terslikler yoğun bir şekilde devam etmekte.

29.03.2009 tarihinden görüntüler.

Zeytinlerin yapraklarında büzülmeler (Kalsiyum eksikliği gibi görünse de yüksek KH ve GH sonucu olduğu kanısına vardım) başladı ve siyah sakal yosunu aldı başını gitti.

Siyah sakal yosunu belası

Yaprakları büzüşen Zeytin bitkisi

Bu aşamadan sonra alglerle savaş ve bozulan dengeyi tekrar düzeltmek için yapılan çabanın ilk adımı olarak budama yapmak oldu.

Devamı gelecek....

5. mustafakayacik

mustafakayacik

İsim:
    Mustafa Kayacık

Çok güzel bir paylaşım beni gerçekten aydınlatıyor. Benimde 80 lt bitkili akvaryumum var.(daha yeni.)80 lt bitkilinin altında resimleri var. İnşallah video da ekleyeceğim.kara yosunu yenmen dileğiyle...

6. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Aslına bakarsanız resimlerden de anlaşılacağı üzere, akvaryumun kuruluş tarihi ve gelişim aşamaları yaklaşık 6 ay öncesine ait. Yani akvaryumun şu anki haliyle arasında çok fark var.
    Bu süreçleri size aktarmamda ki amaç, kurulumdan sonra ki gelişmeleri ve sorunları yansıtmaktır.
    Sakal yosunu belasını ve diğer problemleri yendim. Şu anki görünümüne kadar olan süreçleri ve çabalarımı burada yayınlamaya devam edeceğim.

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Devam edecek diyince araya girmek istemedim İlhan Hoca'm, mükemmel bir paylaşım oluyor ve tabi bir o kadar da faydalı. Ellerine emeğine sağlık. Devamını zevkle takip edeceğiz. burda:gif

8. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur

Ellerine sağlık abi gerçekten güzel olmuş. Sakal yosunu için bir iki tavsiyem olucak. Sakal yosunun olduğu bölgeye biraz akıntı ver birde ışıkları daha az açık tut bir süre. Limon beslerken benimde başımda sakal ysunu problemi vardı. Bu şekilde kurtuldum.

9. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Temel hocam ve Muhammed Ali, teşekkürler.
    Temel hocam şu siteye girememe problemim düzelirse, geri kalan resimleri de aktarmaya devam edeceğim, şu haliyle devam edemiyorum.

Muhammed Ali kardeşim, sakal yosunları ile mücadelede karatma uygulamak yayılmalarını engelleyebiliyor, ancak komple kurtulmak için kimyasal uygulamak gerekiyor. Ben bu dertten kurtuldum, nasıl kurtulduğumu da ayrı bir başlıkta anlatacağım.

10. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

04.04.2009 tarihindeki resimlerle devam edelim.

Son budama, sık su değişimleri ve Hidrojen Peroksit (Oksijenli su) kullanımı sonucunda siyah sakal yosunundan büyük ölçüde kurtuldum. Bitkilerde toparlanmaya başladılar.

Bu arada sürekli yüksek çıkan KH ve GH değerlerini bir türlü düşüremeyince, aklıma kumun salınım yapabileceği geldi.
    Hemen kumu değiştirdim. Fish marka siyah kum ve Prodac Vivo Fondo ve ismini hatırlayamadığım bir destekleyici ile tabanı değiştirdim.

Tabanın görünüşü

Gertrude'lerden bir kare

DEVAM EDECEK..

11. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

25.04.2009 tarihindeki akvaryumun gelişimi ile ilgili resimlerle devam edelim.

Akvaryumdaki dengeler oturdu, artık zemin bitkisi eklemnin vakti geldi, zemin bitkilerinde karar kırma aşamasında, glossotigma ve cuba arasında gidip geldim, önceki tankımda glosso denemiş ve oldukça da başarılı olmuştum, ancak bu tankımın boyutları çok daha ufak olunca, daha küçük bir zemin bitkisi denemeye karar verdim.
    Sonuç olarak Cuba denemelerine başladım.

12. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Resimler

25.04.2009

Hemianthus cuba

13. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

25.04.2009 devamı

Hemianthus Micranthemoides

14. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

25.04.2009 devamı

Pogostemon stellata (Eusteralis stellata)

15. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

25.04.2009 devamı

Zemine tutunup yayılmaya başlayan Cuba'lardan bir diğer görüntü

16. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

25.04.2009 tarihine devam.

O tarihteki akvaryumun genel görüntüsü.

Gittikçe güzelleşti değil mi?

17. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Bu resimlerden bir süre sonra kızım dünyaya gözlerini açtı :helalolsun:

Bu süre içerisinde akvaryuma hiçbir müdahalede bulunamadım. Hatta yem dahi veremedim. Balıklar aç, bitkiler coşmuş bir şekilde yaklaşık 1 hafta bu durumda idare ettiler.

Resimlerde bitkilerin durumu açıkca görünüyor. Aslında bu da benim hoşuma gitmişti, ama besin gereksinimlerini karşılayamayacağımdan dolayı ve su üzerininin kapanarak, dip kısımda ışık ihtiyacı yüksek olan CUBA'lara ışığın gelmemesi sonucunda bozulmaya uğrayacakları, yüzünden budama yapma durumunda kaldım.

18. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Nisan 2009 sonu resimler

19. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Devam.

20. ilhan

ilhan

İsim:
    İlhan ÖZDEMİR

Devam

Ve budama sonrası görüntüler.

Sayfayı Paylaş