1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

70*70*50 Resif hazırlıkları

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Görkem ÇAKIR tarafından 9 Mayıs 2010 başlatılmıştır.

  1. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Teşekkür ederim Gökberk. Senden yardım istemeyi düşünüyorum. :) Akvaryumuma su taşırken yardım isterim. :) Akıntı konusuna karar verdim. Grotech'in ürünü Reef Stream RS-5000 alacağım. 5000 litre debili. Şuanlık 1 adet yeterli gelir sanırım. sanırım. İlerde ihtiyaca göre alırım.

    [​IMG]

    Sump'ın içini nasıl yapayım diye kafam karışık. Onunda önerisini yaparlar inşallah. :) Valla Teoman abi bazı mercanlara bakamadığını söylemiş Marmara suyunda ama Teoman abi katkı eklemesi yapmıyor. Sanırım katkı eklemesiyle bunun üstesinden gelebilirim. Aydınlatma içinde Karaköy'den çift çıkışlı 2 adet 24 wattlık Tridonic balast almam lazım. Bu konuda yardımcı olursan çok sevinirim. Ya senin akvaryumu da yapalım benimkini yapmışken. Elimiz değmişken yapalım yani. :)


    Saygılar...
     
  2. gbgonenc

    gbgonenc

    Mesajlar:
    79
    Yer:
    İstanbul Kadıköy
    İsim:
    H.Gökberk Gönenç
    Kardeş zaten benim akvaryum 9 aydır kurulu.Sadece sumpım küçük geliyor oonu da yaparız inşallah.Şimdi bir owerflow box düşünüyorum malum benim akvaryum delik değil.Onu bir şekilde halletmeliyim.Şu an kullandığım sistemin debisinden memnun değilim çünkü.Senin akvaryum bir eve gelsin de gerisi kolay.:D.Sırayla yaparız hepsini :).
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Umarım anlatabilmişimdir aşağı yukarı. Ps kullanacaksın, DSB olacak demiştin ve yosun oluşturarak filtrasyon sistemi yapacağım demiştin. Birine karar versen daha iyi olur bence. Akıntı motorun güzel bana göre, seçim iyi.

    [​IMG]
     
  4. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Peki Dsb li bir sistem yapsam şaşırtma camlarının yeri değişir mi? Ayrıca çok güzel anlatmışsın çok sağol abi.


    Saygılar...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Değişik şekilde kurulabilir bu DSB sistemi. Mesela sump su akışından bağımsız bir bölme olmalı ve o kısıma damlama şeklinin biraz üzerinde veya damlatma sistemi şeklinde hacme göre su akışı verilebilir. Yahut çizimdeki refigium kısmına 20 cm kalınlığında kum tabakası yapar su akışını refigium üzerinden verebilirsin yani suyu aşağı döndürmeden. Aynı çizim üzerinde anlatmaya çalıştım aşağıda.

    [​IMG]
     
  6. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Hmmm anladım abi çok ama çok sağol. Kafam karışıktı bu konuda. Ps yerini biraz geniş tutacağım. Çünkü ileride ps değiştirmem gerekirse yer sıkıntım olmasın. Bu arada mantık suyun tamamen DSB'nin içerisinden geçmesini engellemek değil mi? Eğer yanlış anlamadıysam. Refigium pek düşünmüyorum ama şu DSB işine kesin gireceğim. Çünkü yapmadım, keşke yapsaydım demek istemiyorum. Şu tabaka şeklinde yosun oluşturma ünitesini de nereye yapabilirim diye düşünüyorum. Ya ayrı bir motorla su basacağım ya da akvaryumdan inen sudan geçireceğim. Eğer 2. söylediğimi yaparsam kuleye nasıl su gidecek sorun o işte. :)


    Saygılar...
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bence tabaka üzerinde yosun oluşturma ünitesinde kule kullanımı iptal olmalı. Su geniş bir açıdan süzülecek bence kule çok manasız olur o sistemde. DSB sisteminin temelinde seninde dediğin gibi kum katmanlarına mümkün olan en az düzeyde oksijen taşıyan suyun ya damlatma şeklinde veya çizimdeki gibi suyun yüzeyden geçmesini sağlayarak alt katmana en az su akışını yaratmaktır. Ancak dediğim gibi karar vermelisin. Tabaka üzerine aydınlatma vererek suyun süzülmesiyle yosun tabakasıyla filtrasyon mu, DSB sistemi mi, protein skimmer mi ? Farkındaysan hala mesajında üç unsurda kol geziyor. :ay:
     
  8. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Şimdi gerçekten seçimin zor olduğu sorulardan biri. Gerçekten seni sorun için kutluyorum abi. :) Protein Skimmer kullanacağım. Ama benim protein skimmer'ı biliyorsun. İyi bir ps. Bubble Magus BM-QQ. Tabi ben canlı yükümün fazla olmasını düşündüğüm ve ps tek başına yetersiz kalabilir korkusuyla DSB sistemini oluşturmayı düşündüm. Ama bir yandan da ayrı bir avantajı olan Yosun tabakasıyla filtrasyonda mantıklı geliyor. Sanırım DSB ve protein skimmer da karar kılacağım. Yalnız ben şunu anlamış değilim. Bir sistemde 3 unsur aynı andan işleyemez mi? Bu mesajından işleyemez diye anladım. Çünkü kurduğun mantık şu olabilir abi. 3 sisteminde yok ettiği şey belli. Fosfat,nitrat ve nitrit. Eğer akvaryumda bu maddeler biterse bu sistemlerden birinin çökmesine neden olur diye düşünmüş olabilirsin. Yanlış mıyım? :)

    temel2:

    Saygılar...
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Seninde sorun çok güzel Görkem. Ancak sen bütün halinde bu sistemlerin işe yarayacağını düşünüyorsun ancak akvaryumda işler senin düşündüğün gibi yürümez. Bir protein skimmerin varken aynısından bir adet daha eklersen senin düşüncende benim sistem güçlendi diye düşünebilirsin mantık olarak ama malesef ya eski protein skimmerin toplaması azalır veya sonradan bağlananda icraat olmaz. Çünkü atık oldukça artan bir performans yapısının önünü tıkamış oluyorsun. ( DSB ile ps olabilir birlikte )

    Su ilk önce süzülerek yosun oluşacak tabakadan geçecek ve burada atıklar toplanmaya çalışılacak, su oradan geçip DSB sistemine geçecek ve yine oradan da Ps içinden geçecek. Şimdi bir düşünelim su ilk yosun oluşma ünitesine geldiğinde senin harcayacağın ışık enerjisinin hakkını alacak kadar yosun yapacak mı ? Dsb sistemi ne kadar hayatta kalacak atık ile buluşacak, Ps ne kadar toplayacak protein bulacak ?

    Hakkını veremeyen bir yosun plakası, hakkını veremeyen bir Dsb, hakkını yarım veren bir ps.

    Sen ne düşünüyorsun ?
     
    Görkem ÇAKIR bunu beğendi.
  10. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Abi çok güzel yazmışsın öncelikle teşekkür ederim. Babamın dediği gibi 1 arabaya 2 motor konmaz. :D Bazı şeyleri anlatmak için bu tabiri kullanıyor. :) Abi çok haklısın hepsinin görevleri aynı. Arabaya koyduk 2 motoru. :) Vallahi abi bu yazına ve yosun tabakasının su sıçratma gibi sorunlarını da göz önünde bulundurarak ondan vazgeçtim. Son 2 şık kaldı. Sanırım bunlar birbirini tamamlıyor eğer yanlış anlamadıysam. Çünkü güçlü bir protein skimmer'a sahip değilim. Onun yapamadıklarını bu yapacak. Yalnız bu en basit dsb sistemi sanırım. Bunun damla sistemli olanı nasıl? Eğer ondan randımanı iyi alırsam o şekilde kullanırım. Çünkü sistemi 1 kere kuruyorum. :)

    Saygılar...
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Damlama sistemi ile üstten su akışlı sistem arasında çok fark olacağını sanmıyorum. Aslında konuyu çok derin ele almak gerekirse her iki sistemin artı ve eksileri çıkabilir. Fakat üstten su akışlı sistem bence daha kolay kurulabilir ve kontrol altında tutulabilir. Diğer sistemde bölüme verilecek su çok çok temiz yani tortusuz olmalıdır yoksa sistem tıkanır zaman içinde. Bu yabana atılacak bir durum değil bana göre.
     
  12. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Evet karar verilmiştir. :) Sistemim DSB ve Protein skimmer 2lisinden oluşacaktır. Tabi seninde onayın olursa abi.


    Saygılar...
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. muhlis

    muhlis

    Mesajlar:
    55
    İsim:
    Muhlis Berberoğlu
    Hayırlısı olsun bana söylediğin cümleyi sakın sakın sende unutma.Aceleyle kurmak ucuz olsun diye kurmak zarardan başka bir şey değilidr.
     
  14. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Evet bugün hayırlısı ile akvaryum camlarını alıp kuruluma geçmek istiyorum. Yalnız sumpta hangi bölüme ne kadar yer ayıracağıma karar veremedim. Yardımlarınızı bekliyorum. :)

    [​IMG]

    Öncelikle sump ölçülerini 60*50*40 düşünüyorum. Kule bölümüne 20 cm yer ayırmayı düşünüyorum. Kule olarak 1 TL cilerde :) takı koyma çekmeceleri var onlardan alacağım. DSB için ne kadar yer ayırmalıyım bilmiyorum. Ps olan bölümdeki suyun sabit kalması için ne yapabilirim? Buraya ileride daha büyük bir ps yerleştirileceği göz önüne alınarak ne kadarlık yer bırakmalıyım? Ayrıca su ekleme ünitesini nereye koymalıyım? Pompanın olduğu bölümü ne kadar yapmalıyım?


    Saygılar...
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Gorkem iyi guzel ama sump olculerin belli bu olculerdeki bir sumpa bunlarin hepsini sigdirmak zor biraz. Kuleye 20 cm ayirdin ve diger bolmeler icin geriye 40 cm kaldi. DSB, ps , motor bolumu ve otomatik su ekleme unitesi icin bu 40 cm nasil yetecek ben anlamadim.

    kule ile ps ayni yerde olmali. Dsb ortada sagda motor bolumu seklinde bir ayar yapmalisin. Otomatik su ekleme baska bahara veya akvaryum disi bir sistem olmali.
     
  16. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Genişlik 50 cm olduğu için motor kısmına koysam otomatik su ekleme ünitesini olur mu?


    Saygılar...
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tatli su tanki yapman gerek yani ayri bir bagimsiz bolum. Eger sigdiririm dersen yap. Fakat motor bolumunden su buharlasacak bunu hesaba kat ve cok dar bir alan birakma. Otomatik su ekleme olacak ama yinede sana zaman tanisin su ilavesi icin.
     
  18. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Bağımsız bölüm niye ben onu anlamadım. Ben şuan akvaryuma su ilavesi yaparken sump'a ilave ediyorum. Nasıl bağımsız bir bölüm olması lazım?


    Saygılar...
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Otomatik su takviyesi tatli suyu nereden alip sumpa yollayacak ? Sump bolmelerinden bagimsiz yani su akisi olarak bagli olmayan bir haznede tatli su olacak ki oradan eksilen suyu sumpa tamamlasin degil mi ? Yok ben disari akvaryum yanina bir bidon koyacagim dersen ozkan"in sistem gibi bilemem. Ancak sump sisteminde bunu eklemek istiyorsan bagimsiz bir goz yani bolme olmali.
     
  20. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Ben Özkan abi gibi bidondan yapacağım. :) En güzeli o. Benim sormak istediğim. O su takviye ünitesini motorun oraya koysam olur mu?


    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş