1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

80*40*50'lik Yeni Bitkili Akvaryumum

Başlığı 'Tatlı Su Akvaryum Tanıtım Portalı' kategorisinde volkantr34 tarafından 12 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

1. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Arkadaşlar klasik ve uzun uzun anlatmayıp kısa kısa geçeceğim.Tank temizlendi , arka fon yapıştırıldı kumlar ve misket gübreler yerleştirildi. O görüntüden daha bulanık bir görüntü vardı ama ertesi gün o bulanıklıktan eser kalmadı..

Bu elimdeki pleksiklas'tan kesilmiş bariyerlerdir.Bunu yapmamın sebebi saz gibi sürgün vererek ilerleyen bitkilerin istediğim yerde kalmalarını sağlamak içindi.Arkada 5 cm sol yanda gene 4-5 cm'lik bir boşluğu bunlarla çevirip sazları oraya diktim.Sazlarda o boşlukta çoğalıp oradan dışarı çıkamayacaklar.Bende buna kendimce saz bariyeri ismini koydum. :) Tam kum seviyesinde bıraktım üstünü , umarım düşündüğüm sonuca ulaşabilirim.

Dış filtremde ki 4 sepetede çift kat elyaf koyarak 4-5 gün bu şekilde bir filtreleme yaptım..Ondan sonra tüm sepetleri tıka basa doldurdum.. aktif karbon , lav taşı , zeolit , seramik yüzük , substrat , elyaflar ve süngeri ile her sepet ağzına kadar dolduruldu.Şikayet ettiğim debiyide çok sağlam bir şekilde düşürdüm.. Açtığım konuyu hatırlarsınız..

Buda banyonun temizlik yapıldığı günkü hali ;)

Tankımın son halinden bir kaç resim bunlarda... Resimler pek net değil kusura bakmayın.Işıklandırma iyi olmayınca telefondada pek net resim çekilmeyince ortaya bu kadar resim çıkıyor..Hava taşı orda durmayacak tabii ki :)

Tankın eksikleri olan aydınlatma için hala kılı mı kıpırdatabilmiş değilim.İnşallah onuda kafamda tasarlayıp.Ayaklı oda aydınlatmasından kurtulacağım. :) Peşindende co2 sistemi kurulduktan sonra tankın oturmasını bekleyeceğiz. Umarım beğenirsiniz.. Şuanda süper bir görüntüsü yok bunun için zamana ihtiyaç var tabii ki..

Tankta 130-140 lt su var.20 kg kum kullanıldı.10 kg aquaclay , 10 kg jagler 1032 marka kumdan kullandım.Jagler'in temizlenmesi kesinlikle insanı mahvediyor.Hiç tavsiye etmiyorum.Dere kumu bulamayınca gene zoru seçmek zorunda kaldım.İş işten geçtikten sonra dere kumu bulduk ama ne fayda.. Bu ebatta bir tanka 20 kg kum yeter.Ama kumun inceliği kalınlığı kesinlikle farkediyor.Taban önden hemen hemen 3 cm'den geriye 11 cm'e kadar yükseliyor.. Derekumu bulamadığım için kafamı taşlara vuruyorum zaten.. Tabanda 100 tane fındık büyüklüğünde misket gübre var.. Sıvı gübre takviyesinede başladım.. Test kitinde sonuca göre ph 8'lerde , nitrat tavan yapmış durumda ki yeni kurulan tanklarda bu gayet normal.. Bitkilerin hakkından geleceğine inanıyorum.. 60 kadar kök saz , 30 kadar kök subulata , biraz sessiflora , bir anubias , bir kök limon , bir kök tütün , bir kök çınar pashayavuz nickli Yavuz kardeşimden aldığım güller budandıktan sonra 4 bir yana dikildi ve kendilerini toparlamaya başladılar.. Bu arada su üstü bitkisi sevmezdim ama su marulları çok hoşuma gitti ve anubias'ın üstüne gelicekleri şekilde yönlendirdim ki anubias'ım ışıktan çok etkilenmesin.. Şimdilik bu kadar arkadaşlar.Her hafta resimlerini çekip ilerlemeyi kaydedicem artık ay ayda sizlere yaptıklarımı anlatıp gelişimi gösterir bir şekilde yardımcı olmaya çalışırım.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. tolgacetin72

tolgacetin72

Hayırlısı olsun, tankta balık olacak mı, yoksa sadece bitki mi? :)

3. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Güzel bir kurulum olacağa benziyor biraz daha ilerlesin daha net resimler bekleriz abi

4. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Hayırlı olsun Volkan Abi...Kenarları çok güzel çevirmişsin sazlarla, ileriki zamanlarda nasıl bir hal alacak çok merak ediyorum :)

5. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tolga bey balık olacak ilerde ama aquaclay'lı bir tabanda bitkileri tutturmak o kadar zor ki anlatamam.. Hem bitkiler kökleri ile bir tutunsun su kendine gelsin balık eklemeye başlıyacağım.. Böyle diyorum ama dün panda ve zebra çöpçü aldım attım içine dayanamadım kaçırmıyım dedim :cekingen: Balıklar için biraz daha bekleyeceğim.. 3 tane sakat balığım vardı onları ekledim tanka açıkçası suda bir numara var mı yokmu anlamak içindi.Zaten ölecek durumdalardı ama şimdi aksi gibi canlandılar tankta.. :bilmem:

Teşekkür ederim Emrah'çım.. Yani şimdi bitkiler pek kendini göstermediğinden tank eehh işte modunda şuan.. 1 ay sonra farkı karşılaştırıcaz artık...

Valla Türker'cim bende çok merak ediyorum bekleyip göreceğiz..

6. myillar

myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Volkan hocam güzel gözüküyor şimdiden hayırlı olsun Allah gönlüne göre versin

7. tolgacetin72

tolgacetin72

Volkan hocam aslında ilk mesajım eksik oldu. Ne beslemeyi düşünüyorsunuz? Hangi türlerdi diye soracaktım aslında..

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka eline sağlık...

Herşeyden önce o meret kumu adam etmiş olman yılın akvaristi olmanı garantiliyor bence... Tankı doldurmasan da olurdu bitkiyle, kütükle... O kumun öyle uysal uysal oturduğunu bile izlemek bile adama büyük zevk verir... Ben de 20 kilo kadar benzer bir kumdan alıp denemiştim... Ben yıkadım, eşim yıkadı, kayınvalidem yıkadı... Bir hafta Nisan'ın küvetinde su içinde bekledi... Sonra üçümüz tarafından tekrar yıkandı ama olmadı... Sonra hepsini çatıya atmıştım, geçenlerde elime geçti... Götürdüm akvaryumcuma ve yemle takas ettim... Ertesi günü o da ne eleman akvaryumlara koymuş ne salınım ne birşey... Mavi de fon ne de güzel yakışmış o kuma yahu... Neyse sordum kaç gün yıkadın diye ama iki gün olmuştu daha vereli... Demesin mi sadece 1 saat yıkadım sonra tortu mortu kalmadı diye... Kafayı yedim resmen... Oysa biz de sadece bir saat yıkasaydık 80 lt'lik akvaryumumu süsülüyor olacaktı o kum... :(

Neyse kankacığım kumu geçelim... İlk temel eleştirimi getireyim sana... Akvaryumunun sağ tarafında duvar var değil mi? işte sazları oraya dikmeli idin bence... Orada kendi başlarına sağa sola çok da deplase olmadan dururlardı... Sen şimdi onları almışsın aydınlatma geldiğinde uzak kenarlardan en iyi aydınlanacak olana koymuşsun... Arka fonunu kapatmışsın... Ona yazık olmuş... Ayrıca o kuvvetli ışığı yiyen saz kuduru durmaz yerinde orta saflara doğru ilerler... Kütükleri de önlerine çekmemişsin... Allah bilir misket gübrelerde önlerinde saf saf duruyordur... her ay bir safı fethetsinler de gör gününü... :D

Kütüklerine bayıldım... Tamam bir kütüğün dikelek ama dikelek kütük böyle dikelek olsun be yahu... Çok hoş olmuş bence... Kütüklerin konuş şekli ve yerleri çok iyi seçilmiş... Subulataların dağılımı çok hoş olmuş... Çoştuklarında çok güzel bir hal alacaklardır... Sessilfloralara gelince kankacığım... Bunlar inanılmaz muhteşem bitkiler ki zaten sen de biliyorsun... Ama 35 lt'lik akvaryumumdaki deneyimimde enteresan birşeye şahit oldum... Diktiğim yerde ışık (tasarruflu floresan ampül 120 watt'a eşdeğer, 23 watt'lık) sessilflora'nın tam alt yarısına vuruyordu yaklaşık 30-40 derece açı ile... Ve kanka bitki dibinden resmen patladı... Uzun süre uzamadı, enine enine gitti... Sonra altına misket gübre koydum, bir anda boylanmaya da başladı... Şimdi gittikçe daha da güzelleşiyor... Bence sen de aydınlatma işini hallettiğinde benzer açıyı yakalayacakl bir yere sessilflorayı nakledebilirsin...

Kanka yanlış mı görüyorum yoksa gülleri teker teker mi diktin? Olmaz öyle... Uzasalar bile güzel durmazlar... Bence hepsini toplayıp bir demet halinde ışığı kuvvetli alacakları bir yere dik... Bir müddet sonra -biraz uzayabilir tabii geçen süre- patlayacaklardır... Zaten pasha'nın gülüne diyebilecek birşey yok yani... (Ah, ah... Yanarım da o hediye ettiği güllerin büyük bölümünü arkadaşlara dağıttığıma yanarım... :D Neyse satın alma şekli ile Pashayavuz marka güllerden edindik ya, artık sırtımız yere gelmez... :) )

Ve maalesefkanka sona Anubias'ı koydum... Kankacığım ya neden bir arayıp da sormuyorsun ben 1 adet Anubias var. "Deve Tabanii" alacağım diye... Ben de zamanındabunlardan çok aldım ama "bitkifendiler" Hakan Abi'yi hiç yalancı çıkarmadı... Hakan abi bunların emers olarak yetiştirildiğini ve bu nedenle su altına girdiklerinde o görkemli yapraklarını kaybedeceklerini söyler dururdu, ben "Neden ama?" der dururdum, sonra da tasdik eder dururdum velhaslı keltoş Anubiasların önünde boynu bükük öylece duradururdum... ama üzelecek birşey de yok hani... Yaprakları dökülse bile zaman alacaktır ve bu süreçte yeni ama küçük yapraklar patlayacaktır... Zaten Anubias'ta önemli olan rizom... Yaprak er ya da geç kendini tamamlar...

Kanka bir de hiç o hava taşı orada olmuş mu ya... :hasta:

Bu tankın tek eksiği -eleştirdiklerimin haricinde- Cryptocoryne balansea olarak da bilinen Cryptocoryne aponogetifolia'lar... Bunları eklediğinde kanka bu tankın seyrine doyum olmayacaktır... Su marullarına diyeceğim tek şey "PTT sana acımış..." ;)

Hülasa ellerine, emeğine sağlık... Bu tankı yaparken ne kadar çok özen gösterdiğini biliyorum... Ben de eleştiriken inan o kadar özen gösterdim... :D Hayırlı uğurlu olsun... Ne koyacaksın akvaryumun ismini... Leongupparyum çok uygun olur... ;)

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Volkan. Aslında yazacak çokşey var ama bazen yazmamakta yeterli oluyor. Umarım gönlüne göre bir akvaryum olur. Belki birgün bana da bu başlıktaki gibi.el emeği göz nuru bir bitkili akvaryum kurarız. Elimde cımbız oynarım. :)

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam, sana elinde cımbız akvaryumcukcukla oynamak yakışmaz... Emrah ile ben sana Aydosaryum kuracağız... İçinde Pseudorasbora ve Gobia'ların cirit attğı Ludwigia palustris'lerin çiçek açtığı... Akvaryumun baş ucunda da bize artık bir mangalda balık olmayan birşey yedirirsin... :D

11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu Aydos başımıza iş açacak diye korkuyorum. Bitki bırakmassınız orda siz şimdi. Hele bir de kamburlar canlı doğuransa var ya ızgara üstünde balık harici birşey olacağı kesin...Mesela adı Emrah gibi. :D

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    :D :D :D

Bu arada söz valla Temel Hocam sandalla açılıp gölün ortasından bitki almayacağız... Ama göl kenarında birşey bırakmayabiliriz... :cekingen:

13. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Teşekkür ederim Mesut hocam Allah hepimizin gönlüne göre verir inşallah.Şuan gönlüme göre oldu evlenip evime çıktığım zaman gönlümü en olarak birazda geniş tutmak istiyorum , anladın sen ;)

Tolga hocam aslına bakarsanız şöyle bir durum var.Elimde ki az mevcutta olan dişi endler'slerim iş yerinde ayrı bir tankta büyüyorlardı onları buraya alıp damızlık olarak büyütüp dişilerimi çoğaltıp seçilmiş endler's erkeğimle çiftleştirip yakaladığımı düşündüğüm varyeteyi devam ettirmeyi deneyeceğim..
    Gold Body color Hybrid Flame Tail

Fancy Blond

Wild Type Blond

2. batımdada bu şekilde yavrular aldım.Bunlar temsili resimler ama aynıları var bende.. Bu türü devam ettirebilirsem ne mutlu bana.. Bir bunun hırsını yaptım onun için uğraşacağım birde koi kılıçkuyruklarımdan yavru alana kadar uğraşacağım.. Asıl iş şimdi bekliyor beni..Bu türü şansa yakaladım birşey yapmadım yani özellikle.. Her türlü yardıma ve ek bilgiye açığım.. Değişik ve güzel dip balıklarıda bulabilirsem onlarlada doldurmayı düşünüyorum tankımı..

Sıra sıra cevaplayayım kanka yazdıklarını maşallah yani :D

O kum hakkaten beni mahvetti ne bel kaldı ne omuz ama sayesinde kum karıştırmaktan güzel kol kaslarım oluştu :p Kanka o kumu ne kadar yıkarsan yıka tortu veriyor.. Bende sıfır tortu olarak akvaryuma kattığımı sanmıyorum zaten.. Her ne kadar akan tortuyu kontrol edip kumları ayırsamda tortusunu komple temizlemek imkansız olmasa bile belki sinir yapıma ters benim.. Tanka koyduktan sonra çok az bir tortu patlaması oldu hatta su üstünde falan tabaka gibi oldu ama hepsi 1-2 günde geçti.Özellikle motorun su geri verişini su üstünü bolca hareketlendirecek şekilde dalgalandırdım sürekli döndü ve fokurdadı anlıyacağın..

Akvaryumun sağ değil sol tarafı duvar ve fon bir yere kadar yetti açıkçası fonu alırken benimde aklıma gelmedi yoksa sol tarafı komple fon yapardım.. Sağ taraf yatağımdan direk akvaryumu gördüğüm için bilerek açık bıraktım.. Arka fonun net olarak gözükmesini istemiyorum zaten.. Neden dersen belki hatırlarsın hep hayalini kurduğum tankta o şekilde kayalar ve önü arkası saz olucak şekilde düşünüyordum.Sazların arasından balık geçerken arkada kayalar görünecek falan o hayalimi bu fonla idare etmeye çalıştım.. Sazların kalabalık bir orman halini alması bana büyük haz veriyor.. Işıklandırmayı ona göre ayarlıyacağım kafamda var bişeyler.. Artı sazların öne gelmesini çektiğim bariyerlerle engelledim şu an için.. Yandanda gelmelerini istediğim yere kadar bariyer çektim.Bakalım görücez nasıl olucak.Kimse bu derde bir çözüm sunmamış ben kendim bişeyler düşündüm.. Biraz saz kaybı bekliyorum çünkü kovada 3-4 gün beklemeyi pek sevmiyorlar.. Bakalım şuanda olumsuz bir halleri yok ama daha net bişey söylemek için çok erken zaten.. Misketlerin öyle durabilme ihtimali var mı sence ;) planlı projeli şekilde hepsi yerlerine yerleştirildi..

Sessiflora'lardan daha dikeceğim zaten bir kısmı heba olunca yerleri belli olsun diye tek tük diktim.. Ana tanktan buraya transfer olacak sessifloralarım yetişiyor tabii karideslerim izin verirse.. montz: Yayılma konusunda çok haklısın o bendede oldu çektiğimde köklerinde henüz ellenmemiş misketleride beraberlerinde çıkardılar.. Yerlerini alınca boyuna uzamaya başlıyorlar.. Kütüklerimle gurur duyuyorum gerçekten istediğim gibi kütükler oldu gerçekten Mesut hocamın dediği gibi gerçekten kütüklerde gönlüme göre oldular.. Türker kardeşim 1 aydır nerdeyse benim için moss saklıyor yarında onları alıp kütüklere bağlıycam ve yeşerticem kısmet olursa..

Güller iyi güzel hoştu ama ben öyle bedeninden kök mök çıkan bitkilerden haz etmem ondan dolayı budadım ama gayet güzel toparlayıp bana güzel cevap verdiler.. dediğinde haklısın ama bilmiyorum henüz erken onları biraraya toplayabilirim.daha önce tecrübesini yapmadığım bir bitkiydi.. Yavuz kardeşim güzel bitkiler yetiştirmiş hemen teslim olmuyorlar gelişime açıklar.. Ellerine sağlık..

Kanka arayıp sormuyosun deme o gün seni aradım telefonu duymadın heralde.. Bakarsan cevapsızı görürsün :) Bende müsait değilsin diye üstelemedim yoksa sana anubias'ı soracaktım.. çeşit çeşit vardı geniş yapraklı bitki sevmediğim halde sizlerin tankta görüp hoşuma gittiği için denemek istedim.. Köklerini lav taşına misina ile kan ter içinde kalarak bağlayıp rizom dışarda kalıcak şekilde diktim.. o zaman şimdiden kendimi kötü sona hazırlayayım.. tabanında bir sürüde gübre var bilmem artık bekliycez.. zaten tankım daha sıfır olduğu için tankın oturması zaman alıcak.. kurulumda sabırsızımdır ama beklemede sabırlıyımdır yani :)

Crypto yu bugün iş yerinden alıp sabah eve götüreceğim zaten o aklımda merak etme.. Hava taşı tabii ki orda durmicak kanka ayıp ettin :) Resimlere yazdım diye hatırlıyorum gerçi.. sol köşede görünmeyen kısma çekicem onu.. Su marulları güzel ya sevmeye başladım kerataları :) çok yayılmalarına izin vermicem zaten.. güzel bir süs havuzumuz var iş yerinde oraya bırakırım yada isteyene veririm çoğalırlarsa..

İsim düşünmedim ama Allah izin verirse cimbomlu endler'sler ve milli takım renkli koi kılıçkuyruk imparatorluğu yapmak istiyorum.Gerçi o fonu koyduktan sonra piranha ve astronot'a ani bir dönüş aklımda birden belirmedi değil ciddi ciddi düşündüm ama bilmediğim canlıyı besleyip riske atmak istemedim.. Birde cimbom aşkı ağır bastı :)

Eve akvaryum istemeyen bizimkiler bile "merak etmeyin evlenince götürücem" dediğimde şimdi sen gittiğinde o kalsın canım ne gerek var diyorlar :))))

Eleştiri ve beğenileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar.. varsa değişik fikir ve tavsiyeler her türlü katkıya açığım arkadaşlar acımasız eleştirilerede :)

Temel abicim teşekkür ederim.. Abi sen iste alasını yaparız sanada :) Bitkili akvaryumu planlamak çok zor ilerleyen zamanlarda ve tank oturdukça şekil veriliyor.. Sürpriz ve beklenmedik hareketler oluyor çünki.. ;)

14. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Daha dur daha dur...E daha dur daha dur...
    Sazların coşunca süper olacak Volkan Abi.Tebrik ediyorum.
    Aydınlatmayı nasıl yapıyoruz? :bilmem:

15. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Artık ben durdum tankın coşup şişip patlamasını beklemekten başka yapabileceğim bişey yok.. :) Sazlar beni hiç yüzüstü bırakmadı bu zamana kadar şimdide bırakmazlar umarım..

Aydınlatmayı şöyle düşünüyorum.20 cm arkada kalıcak şekilde sabit 10 cm 10 cm katlanabilir kapak yada 20cm sabit 20 cm'lik kısmı katlanabilir ve üstte de bir tane fan olacak şekilde düşünüyorum.. Ama heran herşey değişebilir.. Eğer yapabilirsem 4'lü tavan armatürleri yokmu mağazalarda , Tekzen'de gördüm ondan bir tane yapıp 90 derece tam açılır ayaklı bişeyde yapabilirim.. Proje çokta gene miskinlik çöktü üzerime yarın öbürsügün yaptım yaptım yoksa işlerimden dolayı 10 gün ertelemek zorunda kalacağım.Ama yapmamda lazım oda çok toz alıyor suya toz karışsın istemiyorum.

16. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Sabit parça yapmamanı öneriyorum Volkan Abi.Mesela dün birleştirdiğim kütüğü ortadaki kuşaktan dolayı zor soktum akvaryuma.Mümkün olduğunca su üstü açılabilir olmalı...

17. tolgacetin72

tolgacetin72

Endler'ler harika gerçekten. Böyle bol bitkili tanklara kırmızı renkte olduğundan Plati, Kılıç ve bence çok harika bir balık olan Ramirezi'ler de çok yakışıyor :)

18. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Onlarda girecekler tanka ama birden yüklenmek istemiyorum ağır ağır ekleme yapacağım.. Bitkiler öncelikli konumda şuanda.. ph'ı biran önce düşürmem lazım ki bitkiler besin almaya başlayabilsin.. şu anda 7,5 -8 gibi gözüküyor ph..

19. tolgacetin72

tolgacetin72

Evet biraz yüksekmiş Ph. Üzüm sirkesi tavsiye ederim ama koku yapabilir ve sonradan tekrar yükselmiyeceğini de garanti edemem :)

20. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Sirke olaylarına hiç girmiyim valla oda kokar mokar onunla uğraşamam :) co2 yapıcaktım zaten yarın o işi halletmeye çalışayım bari.. bi kapak uyduramadık gitti zaten :)

Sayfayı Paylaş