1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Acil durumlar için hava motoru yapımı

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde Sezer Çınaroğlu tarafından 7 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. Arkadaşlar hepinize merhaba. 11 yıllık hobici olarak elbette ki birçok hobicinin yaşadığı zorlukları ben de yaşadım. Bana en çok zorluk çıkaran konu, balığımdan yavru aldığım zaman O2'yi karşılayamamdı. Ben de bu duruma kendimce bir çözüm buldum. Eminim ki zorda kalan birçok kişiye yardımcı olacaktır projem...

ACİL DURUM EL YAPIMI HAVA MOTORU (PRATİK)

MALZEMELER

1) Ana tank ve yavru tank
    2) Pet şişe (1,5 lt. tercihimdir ama akvaryum boyuna göre ayarlanabilir.)
    3) Hava hortumu
    4) Sivri delici kesici çakı bıçak gibi bir alet
    5) İç filitre 1 adet

SİSTEMİN YAPILIŞI

İç filitreyi akvaryumun tabanına oturtulur.
    İç filitrenin karşısına şişeyi suyun altına koyulur.
    İç filitrenin çıkış borusunun hizasından çıkış borusu genişliğinde şişeye delik açılır.
    Şişenin dibine iç filitreden rahatça su çıkabilecek şekilde delikler açılır.
    Şişenin kapağına hava hortumu güzelce oturacak şekilde dar bir delik açılır.
    Hava hortumu bu deliğe oturtulur.(1 cm içeri girse de sorun olmaz)
    Kapak kapatılır, şişe suya sokulur iç filitre çıkışı şişeye oturtulur.
    Hava hortumunun diğer ucu yavru akvaryuma iç filitrenin çıkış borusu hizasının üstünde bir yüksekliğe konulur.

SİSTEMİN ÇALIŞMASI

İç filitreden çıkan hava şişeye dolar.
    Çıkan su şişenin altındaki deliklerden dışarı çıkar ve basınç adına sorun oluşturmaz.
    Şişenin üst kısmında hava birikmeye başlar.
    Zamanla yeterli basınç sağlandığı an; suyun basıncı diğer akvaryumdaki hava hortumunun bulunduğu yükseklikteki basınca eşitlendikten sonra hortumdan havanın geldiğini göreceksiniz.
    Bu arada hava dolan şişe yukarı çıkmak isteyecek, üst taraf filitreye sabit olduğu için şişenin altı yukarı çıkabilir. O yüzden şişenin alt tarafına bir taş koyarak dengeleyebilirsiniz.

SİSTEMİN AVANTAJLARI

"Acil durumda hayat kurtarır!.."
    Sistemi kullanırken ekstra bir enerji harcanması olmayacak.
    Ek olarak hava motoru sesi olmayacak.
    İçfilitrenin çıkardığı sesi de belli oranda azaltacak.

SİSTEMİN DEZAVANTAJLARI

Akvaryumda biraz görüntü kirliliğine sebep oluyor.
    İç filitrenin derinliğine göre derinliği ayarlamak durumundasınız.
    Çok kuvvetli hava veremiyor ama idare ediyor yavrulara çok rahat.

Ben hortumu tırtıklı bir taşın altına koydum ve taşta nitrat bakterilerinin üremesini de tetikledim. 1 ay kullandım bu düzeni.

Bu düzen eğer illa ki görüntüye önem vermiyorsanız çok işinize yarayacak eminim. Sizinle paylaşmak istedim.

Bu arada bilgisayarla basit bir çizim yaptım.

[img width=700 height=413]http://img230.imageshack.us/img230/4398/havamotoru2dn7.png[/img]

Saygılarımla...

2. bettacı

bettacı

Ynt: Acil durumlar için hava motoru yapımı

Ancak sanırım bir sorun var.Hava kabarcıkları yukarı doğru çıkar o basit ama aşşaya nasıl inicek ? Yani burada filtrenin yapmış olduğu bir basınç yok.Filtre gücünü basıncını ana tanka uyguluyor.Bu denenmiş bir yolmudur acaba ?

3. Ynt: Acil durumlar için hava motoru yapımı

Dikkat ederseniz "h" yüksekliği var. O kadar yükseklik birinci akvaryumda basınç oluşturuyor ve ikinci akvaryumda da aynı yükseklikten o hava basıncı sağladığı için çıkıyor. Bu basit bir fizik kuralıdır ve denedim elbette, yoksa buraya yazmam.

4. bettacı

bettacı

Cevap için teşekkürler.Denendiyse ve sorun çıkmadıysa çok hoş bir yapım.Çok teşekkür ederiz.Ama benim bunu yapmama pek imkan yok. :D :hayir:

5. Ynt: Acil durumlar için hava motoru yapımı

Ben teşekkür ederim. :)

6. Desert Falcon

Desert Falcon

Güzel paylaşım,teşekkür ederim :cicek:

7. Ynt: Acil durumlar için hava motoru yapımı

Ben teşekkür ederim. :)

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Sezer Bey,
    Gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Bir çok akvarist bu sıkıntılı durumu bu sayede aşacaktır. Başlık sabit başlık yapılmıştır.

Saygılar...

9. Ynt: Acil durumlar için hava motoru yapımı

Çok teşekkür ederim. Yararlı olabildiysem ne mutlu bana.

Sayfayı Paylaş