1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

Başlığı 'Piranha Balıkları Forum' kategorisinde legend tarafından 1 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    KUR VE YUVA YAPMA AŞAMALARI

    Nattererilerde ergenlik dönemi 2 yaşından önce başlamaz 2 yaşına ulaşmış bir çift nattereri olgun zamanına erişmiş demektir, bu çiftten yumurta ve yavru almak mümkündür.
    Nattererilerde çiftleşme başladığını anlamak için basit yollar vardır,

    1.Renkleri gümüşi renkten siyah bir renge döner yani kararırlar.

    2.Eğer sürü halindeyseler sürüde bir agrasiflik ve birbirlerine saldırılar olur, hatta bu saldırılar anında yaralanmalar bile görülür.

    3.Erkek balıkta kumu eşerek yuva yapma ve eşini yuvaya çağırma çabaları başlar, bu arada erkek eş tutup dişiyi yuvaya çekebilmek için çok agrasifleşir ve yuvaya kimseyi yaklaştırmaz.

    Eş tutup çiftleşme sabah saatlerinde başlayıp gece geç vakitlere kadar sürer, o kur aşamaları, dansları gerçekten görülmeye değer eşsiz manzaralardan biridir.Sanırım bu görüntüler çok az piranhacıya nasip olmuştur bu manzaraları görmüş ve izleme zevkine erişebilmiş piranhacılardan biriyim.Yumurtlama genellikle gece gerçekleşir eş tutmuş yuvasını hazırlamış çift nattereri geç vakitlerde yan yana gelerek gözle görülebilecek şekilde baş taraftan başlayıp kuyruk ucuna kadar titremeler başlar bu esnada erkek dişinin yumurtalarını daha rahat dökebilmesi için dişiyi kuma yan yatırarak erkek balıkta yan yatarak dişinin karın bölgesine bir baskı uygular, bu arada dişi bir dizi yumurtayı erkek tarafından yapılmış yuvanın içine bırakır,erkek hemen dişiyi kenara iterek döllemeyi gerçekleştirir, bu şekilde devam eder yumurtlama işlemi yaklaşık 3-4 saat kadar sürer.

    Yumurtlama bittikten sonra yani dişinin yumurta kesesi tamamen boşaldıktan sonra dişi balık yuvayı terk eder,yumurtaların çatlaması ve yavruların yumurtadan çıkması 35-48 saat sürer, bu süre içinde erkek yumurtaları koruma ve havalandırma görevini üstlenir, yumurtaların mantarlaşmaması için kuvvetli akıntıya ihtiyaç vardır erkek balık yüzgeçleri ve kuyruğu ile havalandırma işlemini gerçekleştirir.Bu sırada hiçbir balığı yuvasına yaklaştırmaz buna yumurtaları bırakan dişide dahildir.Yumurtaların çatlayıp ve yavruların büyütülmesi ile ilgili makale devam edecektir,burada yazdıklarım tamamen kendi gözlemlerim deneyimlerimdir bilimsel olarak hiçbir gerçekliği yoktur.
    Saygılarımla...
     
  2. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Güzel bir deneyim olsa gerek.Devamını heyecanla bekliyoruz.
     
  3. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    [​IMG][​IMG][/

    TOPLU HALDE BAŞKA TANKA ALINMIŞ YUMURTALAR

    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]Yavruların yaklaşık 9-10 günlük halleri[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]Yavrular 15 günlük artık[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]Yavrular 1 aylık[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]Yavrular artık 2 aylıklar.[​IMG][​IMG]

    YAVRULARIN BESLENMESİNDE KULLANILAN ARTEMİA DÜZENEKLERİ.

    YUMURTALARIN ÇATLAMA VE YAVRULARIN BÜYÜTÜLMESİ AŞAMALARI
    Yumurtalar anne tarafından bırakıldıktan sonra baba himayesi altında genelde 48 saat içinde çatlamaya başlar yumurtalardan çıkan yavrular karınlarındaki yumurta keseleri ile beraber yaklaşık 6-7 gün beslenirler bu esnada gözle görülemeyecek kadar küçük ve şeffaftırlar yumurtadan çıkan yavrular 6-7 günden önce serbest yüzüşe geçemezler ama tabanda yatarak arasıra küçük sıçramalar şeklinde yüzme çabaları vardır, bu 6-7 gün içerisinde hiç bir besin yemezler sadece bünyelerindeki yumurta sarısı ile beslenirler bu süreç içerisinde ağız ve anüs gelişir artık yavaş yavaş serbest yüzüşe geçerler.

    Serbest yüzüşe geçmek demek bebek piranhalar için beslenmeye başlamak anlamını taşır ve artık mükemmel bir besin yok edicidirler bu zamanlarda artemia ile beslenmeleri gerekir günde iki sefer beslenmeleri gerekir tuzlu suyla çıkarılmış artemiaların 24 saat içinde verilmesinde fayda vardır çünkü yumurtadan çıkan artemialarında vücudunda beslenmelerini sağlayan yumurta sarıları mevcuttur 24 saatten sonra bunu tüketen artemiaların besin değerleri daha düşüktür yaklaşık 1 ay boyunca artemia ve kurutulup ezilmiş karidesle beslenen piranha yavruları artık 1 ayın sonunda gözle fark edilecek boylara ulaşır. (1-1,5cm)

    Bu esnada balık sayısına göre büyük tanklarda veya bölünerek küçük tanklarda bakılabilir bu ayrımlar yapılmassa birbirlerini bile yemekten çekinmezler, 1 ayın sonunda artık piranha yavrularımızı yağı temizlenmiş kuzu yüreği kıyması veya karides kıymasıyla besleyebiliriz.Ama az fakat sık öğünlerle beslemek su dengelerini korumak için ideal bir yoldur ve sık sık beslenen piranha yavruları aç kalmayacakları için birbirlerine saldırıp birbirlerini yeme problemininde önüne geçilmiş olunacaktır.Piranha yavruları 2 aylık oldukları zaman artık kendilerini kurtarmış hale gelir artık kayıplar en az safhalara gelmiştir bundanda anlayabileceğimiz gibi iyice serpilmiş birer genç piranha adayı olmuşlardır bu 2 ayın sonunda beslenmelerinde sorun yoksa 2,5-3 cm'e ulaşmışlar demektir.

    Artık beslenme çizelgelerinde canlı yemler kıyma yapılmadan verilebilecek kırmızı ve beyaz etlere yer verilebilir, beyaz etler ağırlıklı olmalıdır kırmızı etleri çok sık vermemekte fayda vardır kırmızı et insanlarda nasıl etkiler yapıyorsa piranhalardada bu böyledir zaten doğadada beslenmelerine bakarsak ağırlık beyaz etlerdir(balık ve kuşlar) gibi.3-4 ayın sonunda artık büyümüşler ve genç piranhalar haline gelmişlerdir bu arada baskınlık özelliğine göre kavgalar, yaralanmalar ve hatta ölümler başlar bu aşamalarda olabildiğince büyük tanklarda beslenmesi gerekir bu imkan yoksa 1 mt'relik tanklarda 20-25 adetlik sürüler halinde beslenmesini tavsiye ederim.Herkese bol piranhalı günler dilerim,saygılarımla....
     
    ahmetzbfb bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Melih abi, gerçekten hoş görüntüler. Ellerine emeğine sağlık. Bilimsel olmadığını belirtmişsin ve tecrübeye dayalı bir yazı olduğunun altını çizmişsin. Tecrübe yazıları çok daha kıymetli abi, tekrar teşekkürler.
     
  5. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Melih Abi, :alkis: tebrikler, değerli paylaşım için teşekkürler. Abi niyetin anlaşıldı(!), bizide Nattererci yapacaksın. :cicek:
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  6. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Mehmet kardeşim senin ve senin gibi değerli arkadaşlarımla akvaryum hobisini paylaştığım için zaten mutluyum hele birde piranha sevdasına başlarsan benim mutluluğumu ikiye katlarsın teşekkür ederim sana düşüncelerin için.Saygılarımla...
     
  7. yasarhakan

    yasarhakan

    Mesajlar:
    100
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Melih bey, fotolar, emek ve paylaşım için teşekkürler, bilimselliğin lafı mı olur böyle paylaşımda. Keşke hobimizdeki herşey bunun gibi bilimsellikten uzak olsa.
     
  8. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Melih abi ellerine emeğine sağlık.
     
  9. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Arkadaşlar iyi dilekleriniz için teşekkür ederim,karınca kararınca elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım bir faydam dokunursa ne mutlu bu forum altında allahın izniyle daha çok paylaşımlara ve başarılara imza atacağımıza inanıyorum onun için gerek yöneticiler gerek modlar gerek üyelerimiz bildiği veya bilmediği konuları çekinmeden paylaşırsa bu forumun ileride kimse önüne geçemez ve belki bir numara olamayız ama iki numarada olamayız diyemeyeceğim doğrusu saygılarımla...
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Düşüncelerimi aslında bu katagori ile ilgili belirtmiştim. Fakat bu düşüncelerimi forum içerisinde de belirtmek isterim. Ayrı bir Pirhannalar katagorisine başta mesafeli davranmıştım açıkcası. Fakat önce insan olarak Melih abiyi ve ardından bir hobi sever olarak yine Melih abinin becerilerini, konuya olan ilgisini, tecrübesini, öz verisini gördüm. Hobi sevdası, balık beğenisi herkesin farklı. Eğer bizler sadece ve sadece konuya tür olarak bakar, hobi olarak verilen emeklerin karşılığında alınan bilgiyi, tecrübeyi hiçe sayarsak, O zaman hobimizi ileri seviyeye taşımaktan söz ettiğimizde ciddiyetimizi sorgulamamız gerekir.

    Bu bakış açısı ile Melih abiyi önce bir hobici olarak kutlarken, diğer katagorilerimiz inşallah zaman içerisinde bu bölüm kadar aydınlatıcı, ileri taşıyıcı bir içeriğe bürünür.

    Emeğine sağlık Melih abi.
     
  11. omero6ltd

    omero6ltd

    Mesajlar:
    2
    Üstadım eline koluna sağlık büyük uğraş vermişsin heveslendim doğrusu yardımcı olursan sevinirim.


    Lütfen, yazım ve imla kurallarına özen gösterelim.
     
  12. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Bu balıkların akvaryum ortamında çok zor ürediğini biliyordum.En az 2 ton olması lazım değil miydi? huh:

    Acaba o akvaryum kaç ton,yada kaç lt?
     
  13. Sky2007

    Sky2007

    Mesajlar:
    762
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Mustafa Sırlı
    Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Akvaryum ortamında üreme yapılmasaydı herhalde piranha zor olurdu bizlerde ama büyük bir tank lazım üreme için mesele 200x70x70 yeterli bir tanktır 980Lt benim bildiğim
     
  14. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    300 litre bir akvaryumda çok rahatlıkla üretim yapılabilir ...
     
  15. Sky2007

    Sky2007

    Mesajlar:
    762
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Mustafa Sırlı
    Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    300lt çok olur ama tek çift olabilir üretim yapanlarda genelde 4-5 çift oluyo bunun içinde 700-1000Lt akvaryumlar kullanıyorlar gibime geliyor
     
  16. Sky2007

    Sky2007

    Mesajlar:
    762
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Mustafa Sırlı
    Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Üretim Fotoğrafları için teşekkurler
     
  17. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    980 LT de az sayılmaz yani,1ton sayılır,acaba kaç çift var 1 ton akvaryumda???
     
  18. Sky2007

    Sky2007

    Mesajlar:
    762
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Mustafa Sırlı
    Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    1 Ton akvaryumda 5-4 Çift üretebilirsin ayrı daha bir çok akvaryum lazım yavruları koymak için :D
     
  19. davye

    davye

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    zeki
    Cevap: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Çift olan nattereriyi ayırmak gerekir mi? Bir de çok eşli olduklarını okumuştum suyun yüksekliği ile oynayanlar ısıyı artıranlar var bunlar ne kadar faydalı saygı değer dostlarım.
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Adım Adım Nattereri Üretimi (RESİMLİ)

    Çok tecrübem olmasa da evet ayırmak yerinde olur. Su yüksekliği konusunda fikrim yok ancak ısı yükseltmek olabilir çünkü doğalarında üreme mevsimini ısının yükselmesi belirler.
     

Sayfayı Paylaş