1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Afrika Kelek Balığı (Pantodon buchholzi)

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 6 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Afrika/Tatlı Su Kelebek Balığı (Pantodon buchholzi)


    Arowana’nın uzaktan kuzeni Afrika Kelebek Balığı (AKB)’nı sizlere takdim etmek istiyorum…

    Özellikle Çad Gölü, Kongo havzası, Aşağı Nijerya, Kamerun ile Ogooue ve Yukarı Zambesi nehirlerinde bulunmaktadır.

    AKB’lerin ortalama erişkin boyu 10-12 cm civarında olup 13 cm’den fazla uzadığı bildirilmemiştir. Erkeklerin göğüs (pektoral) yüzgeçleri dişilerinkinden daha geniştir. Erkeklerin anal yüzgeçleri kavisli iken dişilerinki düz kenarlıdır. AKB’lerin göğüs yüzgeçleri kanadı andırmaktadır. AKB’ler bu yüzgeçleri sayesinde gerekli hıza ulaştıklarında sudan dışarı sıçrayarak ve kısa da olsa bir mesafe kat ederek avcılarından kaçabilmektedir.

    [​IMG]
    Ağızları yukarı doğru dönüktür. Gözleri av için sürekli su yüzeyini kolaçan etmektedir. Sahip oldukları hava kesesi sayesinde su yüzeyinden hava alabilmektetedir. Etçil olan bu balıklar kendi habitatlarında sucul böcekler ve küçük balıklarla beslenmektedir.

    Hafif asidik suları severler. 22-30 C derece arasında yaşayabilirler. Genellikle yüzeyin sık bitki örtüsüne sahip olduğu az akıntılı ya da akıntısız suları tercih ederler.

    Üremenin iç döllenme ile olduğu düşünülmektedir. Döllenen yumurtalar geniş bir küme halinde su yüzeyine bırakılmaktadır. Yavrular yaklaşık 7 gün sonra yumurtadan çıkmaktadır.

    Akvaryumda bakımı

    Özellikle kanatları andıran göğüs yüzgeçleri nedeni ile akvaryistler tarafından tercih edilmektedirler. Su yüzeyinin hemen altındaki yüzüşleri kanatları da dikkate alındığında akvaryumda bir uçağın uçmasına benzetilmektedir.

    [​IMG]
    AKB’lerin tercih ettiği akvaryum şartları; en az 140 lt akvaryum hacmi, akvaryum yüzeyinin canlı bitkiler ile kaplı olması (yüzey bitkileri balığın stresini azaltmaktadır), 6.9-7.1 arası pH, 1-10 arası KH’tır. AKB’lerin kuyruk didikleyen ve/veya agresif balıklar ile bir arada tutulmaması gerekmektedir.

    Beslenmelerinde canlı yem olarak küçük balıklar, tubifex, cam kurtları, kan kurtları, artemia, çekirgeler ve uzun bacaklı ev örümcekleri kullanılmaktadır. Bunların dışında AKB’ler dondurulmuş kurutulmuş artemia ve planktonları da kabul etmektedir.

    Akvaryumda beslenirken akılda tutulması gereken en önemli husus AKB’lerin akvaryumdan zıplayabilecekleridir. Bu nedenle akvaryumların üzerlerinin iyi şekilde örtülmesi gerekmektedir. Bırakılacak en küçük bir boşluktan bile AKB’lerin atlayabilecekleri söylenmektedir.

    AKB videoları

     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 19 Mayıs 2015
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkür ederiz hocam. Benim entresan bulduğum türlerden biridir. Bir ara fotoğrafları ile karşılaştığımda Aslan balığına benzetmiştim. Farklı görsellikte türlerden hoşlananlar için iyi bir tanıtım olmuş.

    Ellerine sağlık...
     
  3. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Hocam paylaşım için teşekkürler. Gerçekten ilginç bir tür.
     

Sayfayı Paylaş