1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Aktif Karbon Eskidi yerine Ne Koyayım?

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 29 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Dış filtredeki aktif karbonum eskidi... Atacağım... Ancak yeni aktif karbon koymak istemiyorum... Onun yerine boncuk mu, sünger mi koyayım... (Dış filtrmin markası Life-tech... Filtre sırası: 1. Süngerler 2. Sünger+büyük boncuk 3. Sünger+Aktif karbon torbası 4. Sünger+küçük boncuk)
     
  2. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Aktif Karbon Eskidi yerine Ne Koyayım?

    Bence boş bırakın birz debi fena olmaz.
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Aktif Karbon Eskidi yerine Ne Koyayım?

    Sağolun Bahadır Bey...
     
  4. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ynt: Aktif Karbon Eskidi yerine Ne Koyayım?

    Aktif karbonu sürekli kullanmak gerekmiyor.Akvaryum suyunun renginde veya kokusunda bir değişme olursa koymak daha mantıklı.Aksi halde gözenekleri çabuk doluyor ve kullanılamaz hale geliyor.Boncuk dedikleriniz reçine ise sudaki sertliği düşürmesi açısından yararlı olabilir.
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Aktif Karbon Eskidi yerine Ne Koyayım?

    Yok Cem (diye hitap ediyorum artık, tamam? Karşılığında "Bey"siz birşey alayım, "bey"siz herşey olur...) reçine değil de seramik düşündüm... Ama şu reçine işine de bir bakayım... İyi söyledin, sağolasın...
     
  6. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ynt: Aktif Karbon Eskidi yerine Ne Koyayım?

    Tamam Abi diyeyim o zaman :)
    Tam reçineleri ve ters geçişmeyi araştırırken bu konuya rastladım,iyi oldu.Yoksa ben de bilmiyordum reçinenin faydalarını :dusunceli:
    Reçine dolduğunda(ca ve mg iyonları ile) tuzlu suda birkaç saat bekletmemiz halinde yenileniyormuş.Suya Na salınımı yapıyormuş ama göz ardı edilebilecek bir durum bence.Zaten su değişimi yapıyoruz.Bizim için şehir şebekesi suyundaki sertliği gidermek önemli olan.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cem Beye Aynen katılıyorum.

    Karbon kullanımı halen tartışmalı bir konu, kalitesi kullanım süresinde çok önemli bir etken. Dış filtrelerin en alt altına koyulması yine ömrünü azaltır. Akvaryumlarda kömür ihtiyaç duyulduğunda kullanılırsa ömrü uzar. Karbon akvaryumun ph değerini ilk eklendiğinde yükseltir. Hasas türlerin akvaryumuna yavaşca eklenmelidir. Karbon kömürü satın almak alenen yapılmamalıdır. Kömürün akvaryumlara hatırı sayılır fosfat yükleyeceğini unutmamak gerekir. Sakal yosunundan şikayet edenler sorunun kaynağı olarak hep başka konulara eğilirken kömürün yanından hep es geçer, geçilmemelidir.

    Yine platformlarda kömürün zamanında çıkarılması gerektiği, yoksa tuttuklarını akvaryuma geri salacağı yazılır. Oysa tamamen asparagaz bir söylemdir. Kömürün bünyesinde tuttuklarını geri salması için ph değerlerinin çok uç noktalara gelmesi gerekir. Aşağı değer 3- 4 cıvarı, yukarı değer ise 10-11 cıvarıdır. Böyle değerlerde kömürden önce endişe edecek çok daha önemli konular var demektir. Kısaca çok uzak ihtimaldir bu endişeyi taşımak yersizdir.

    Saygılarımla...
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla çok sağolun... Reçine boncuk olacak artık... Bizim akvaryumcuya söyledim bakınacak sağa sola... Tekrar teşekkürler...
     
  9. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Temel Bey şimdi gördüm adınızı,ÖM. ile YIKIKTEMO Bey dedim kusura bakmayın :cekingen:
    Bir sorum olacak.Ben aktif kömür olarak şu yöntemi kullanıyordum,dış filtre aldığımda içinde ithali gelince uygulamadan kaldırdım.Bana yetiyor şimdilik ama yenileyeceğim zaman işime yarayacak önerileriniz,eleştrileriniz.
    Odun-kömür satan bir yerden meşe mangal kömürü aldım.Eve getirdim,iyice parçaladım(toz hale gelene kadar değil tabiki),suda beklettim 4-5 saat,küçük gözenekli fileye doldurdum,eski dış filtremin en üst bölümüne yerleştirdim.Görüntü(su berraklığı) ve koku olarak satılan aktif kömürlerden bir farkı olmadı ancak suya neler saldı bilemiyorum.Bu konuda bilgi edinmek istiyorum.Siz de denerseniz duyacaksınız,su ile karşılaştığında çıtır çıtır ses çıkarıyor.
     

Sayfayı Paylaş