1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Aktif karbon?

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aktif karbon,
    akvaryumlarımızda yaşayan canlıların atıkları ve çürüyen organik atıklar suya amonyak salarak kirletirler. Amonyak sırası ile, bazı bakteriyel faliyetlerle nitrit ve nitrata dönüştürülür. Deniz akvaryumlarında bize bu faliyetleri yapacak olan yararlı bakterilere ev sahipliği yapacak olan canlı kayalardır. Bu işlemi yapan bakteriler bazı koşullar altında nitrat yerine daha farklı ve tehlikeli bileşikler üretirler.Ayrıca canlıların amonyak dışında ürettiği başka organik atıklarda vardır.Az miktarlarda üretseler de zamanla yoğunlukları artabilir. Bu yoğunluk suyun renginin zamanla sararmasına sebeb olur. Akvaryumda aktif karbon kullanmamızın sebeblerinden biride bu sarılığı,kokuyu toplamaktır. Aktif karbonun bunlar dışındaki önemli görevi ise su içindeki çözünmüş olan hidrojen sülfit,metan gibi gazları toplamaktır. Sonuç olarak temiz bir su elde etmemize yardımcı olur. Kullanılacak aktif karbon kaliteli olmalı, kullanım süresi dolunca kullanımına son verilmelidir. Kullanım süresi akvaryumun atık yoğunluğuna bağlı olarak, 1-2 ay arsında değişebilir.
    Yıkıktemo,
    Saygılar...
     
  2. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Temel Abi, aktif karbonun yan etkileri var mıdır? Yumuşak veya sert sularla ilgili kullanımlarında farklılıklar olabilir mi?
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aktif karbon konusu içinden çıkılamamış bir konudur platformlarda. Yine Uv filtresi bunlardan biridir. Birileri tartışır durur ama ortada birşey yoktur. Niye yoktur sence ? Aslında bu konulara son noktayı koymak platformların işine gelmez. Fikir birliğine her konuda varılırsa forumların reytingi düşer. :D

    Kömür konusunada gireceğim. Ama önce bakalım niye ortada birşey yok.

    UV filtresi hakkında platforma bir hobici tarafından sorulur faydalımıdır diye... Bir hobici ben kullandım hiçbir faydasını görmedim para verip almaya değmez diye yazar. Bu arkadaş çok haklıdır biliyormusunuz. :) Tabi nedenine bakalım bu arada. Bu hobici fayda görmez çünkü akvaryumunda yosun ve yüzen parazit sorunu yoktur. Yani faydasını anlamamıştır çünkü Uv filtresinin yapacağı iş yoktur. :) O arkadaş için oldu mu alet gereksiz.

    Diğer bir hobicinin akvaryumunda ise amonyak, nitrit, ph, kum , çakıl patlamıştır ve bu olumsuzluklarla birlikte kendisine önerilen Uv filtresini alıp kullanmış tabi Uv filtresi değerleri bozuk suda sadece kendini kandırabilmiştir. Hobicinin yorumu ise bana önerdiler aldım kullandım ama boşuna aldım hiçbir işe yaramadı. :)

    Diğer bir hobici ise Uv filtresini alıp akvaryumunda çalıştırır. Akvaryumun su değerleri kötü değildir sorun su değişimindeki ısı farkına dikkat etmemek veya satın alınan yeni balıkla gelen beyaz benek hastalığıdır. Bu evrede Konak arayan yavru parazitler UV etkisiyle yok olup aşağı yukarı değerleri yerinde olan akvaryumdaki balıklar düzelince Uv filtresi çok iyi bir ekipmandır o hobici için. İşte bu sebeblere dayanan yorum farklarıdır ve tüm platformlardaki anlaşamadıkları konu sadece bundan ibarettir. kıvır:gif

    Aktif karbon tıpkı Uv gibi bu konuda talihsiz bir filtre malzemesidir. Suyu iyi filtrasyondan cam gibi olan aldık boşu boşuna derken, suyu kahverengi veya yeşil olan kullandığında ise suyu cam gibi olunca Kömür filtre malzemesinin kralıdır. :)

    Kömürü kullandıktan sonra çıkarın yoksa tutuklarını akvaryuma salar uyarıları son derece asılsız ve yanlıştır.... Kömür bünyesinde tuttukalarını sadece ph uç noktalara inip veya çıktığı zaman salar. Bu uç noktalarda zaten akvaryumda canlı yaşaması söz konusu değildir. Dolayısıyla endişe yersiz ve saçmadır. Kömür kullanım süresi akvaryumdaki toplayacağı yüke bağlı olarak doyum noktasına geldiğinde değişir, çünkü artık işlev görmez.

    Suyu kimyası gereği yumuşatma eğilimindedir, ancak ph düşürdüğünü söylemek ürkütücü olur. Çünkü ph değeri eğer kırmızı çizgide ve oynaksa Kömürün etkisi bir nebze görülebilir. Bunun dışında akvaryumların ph değerini sıkıntı yaratacak boyutta etkilemez.

    Başlıktaki yazının 10 katı bir yazı çıktı ortaya sayende Hasan kardeş. :F Umarım aktif karbonla ilgili konular açılmaya ve tartışmalar yapılmaya devam eder. Çünkü ben bunları okuyup çok gülüyorum. Bir de unutmadan belirteyim forumlara tartışılacak konu lazım. :F

    Saygılar...
     
  4. Sky2007

    Sky2007

    Mesajlar:
    762
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Mustafa Sırlı
    Temel abi aktif karbonun nasıl kullanacağını detaylı anlatırmısın ?

    Ben akvaryumcuda sordum bi kutu içinde 7.5 Tl dedi bunu ben nasıl kullanacam ?
     
  5. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Kadın çorabı içinde dış filtrede kullanabilirsiniz.Tabi filtreniz dış filtre ise.Hocalar daha iyibilir ama dış filtreniz yoksa iç filtreyi modifiye etmek veya asma filtre yapıp kullanmak daha iyi olur.Kutu olarak satılıyorsa kadın çorabı içinde hafifce yıkayıp kullanabilirsiniz filtre içinde.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ozan'a katılıyorum. Dış filtre veya askı filtre içinde kullanılabilir. Kadın çorabı içine koyularak filtre içine yerleştirilir. Ancak kömür filtrelerin genelde en altına koyulur bu hatalı bir seçim olur. Sebebi ise ilk karşılamada yoğun atık ile kömür karşılaşacağından gözenekleri daha çabuk tıkanır. Öncesinde elyaf veya sünger benzeri bir malzemeyle ön filtrasyon yapmak gerekir.
     
  7. Sky2007

    Sky2007

    Mesajlar:
    762
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Mustafa Sırlı
    Benim yaptığım dış filtrede olur herhalde Elyaf en üstte elyafın altına koyabilirim

    Peki ne kadar süre duracak ?
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yukarıdaki mesajımda yazdığım gibi bunun kararını akvaryumlar verir. Çok fazla toplanacak atık veya ağır metal varsa doyum süresi azalır. Ancak bir kömür ortalama 2 ay rahatlıkla kullanılabilir.
     
  9. Sky2007

    Sky2007

    Mesajlar:
    762
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Mustafa Sırlı
    Mesela 1 ay kullandık 1 ay sonra çıkardık temizledik ileride bi daha onu kullanabilirmiyiz ?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kömür 1 ay içerisinde dolmamışsa çıkartılıp kurutularak tekrar kullanılabilir. Ancak bu kömürün sürekli bu şekilde yapılırsa kendini yeniliyeceği anlamına gelmez. Gözenekler tıkanana kadar geçerlidir.
     
  11. hammaddeler

    hammaddeler

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    pınar akalan

Sayfayı Paylaş