1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum üstüne filtre yapımı

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar,

    Çok ilgi çekici olduğunu düşündüğüm ve yine hava motorunu devre dışı bırakan ve kat kat daha fazla oksijen ve filtrasyon sağlayacağına inandığım bir paylaşımı size tanıtacağım. Kısaca uçmaya, şişmeye, patlamaya devam. ;)

    Önce filtremize çizim üzerinde bir bakalım;

    [​IMG] [​IMG]

    Çizimde görüldüğü gibi sump sisteminin çalışma prensibinde minyatür akvaryum üstü bir sistem olacak. Su bölme camı yüksek olan sol veya sağ taraftan filtreye verilecek. Taşan su daha kısa bölme camı olan diğer bölmeye geçecek ve bu şekilde en sağ veya tercihinize göre akvaryuma dökülecek. Bölmeler arasına koyacağınız filtre malzemeleri ihtiyacınız olan filtrasyonu sağlayacak. Yapımıda oldukça basit. Ölçülerine akvaryumunuzun ihtiyacına göre karar verebilirsiniz. Tabi önemli bir konuyu hatırlatmakta fayda var. Suyun akvaryuma döküleceği son haznedeki sağ son camın altında boşluk bırakılmalıdır, çünkü su buradan akvaryuma dökülecek. ;)

    Yapımından sonra denemesini hep birlikte görelim ve bu filtreyi ben yaparım, işime yarar diyenler mesajını bu başlığa yazar, yok benim işim olmaz diyenler kumda top oynamaya devam eder. :D

    [​IMG] [​IMG]

    [​IMG]

    Akvaryum üzerindeki görüntüsü.

    Görüntü çıplak gibi görünüyor olabilir. Ancak bu görüntüyü birçok şekilde kamufle etmek mümkün. Kolay temizlenebilir olması cabası. Tabi bu büyük bir akvaryuma göre yapılmış bir filtre.

    Dekore edilmiş bir modeli :

    [​IMG] [​IMG]

    Küçük boyuttaki bir akvaryumun üzerindeki duruşu aşağıdadır.

    [​IMG] [​IMG]

    Daha küçük bir akvaryum versiyonu. Etkili bir filtrasyon olduğunu düşünüyoryum. Yapımında size başarılar dilerken, kumda herkes top oynar hatırlatmasını yapmak isterim. ;)

    www.akvaryumportali.com bak:

    Saygılarımla...
     
  2. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ellerine emeğine sağlık abi. Bir iki defa buna benzer bir çalışma yapmayı düşündüm küçük akvaryumumda ama görüntü hoş olmaz diye yapmamıştım :)
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Muhammed başlığı iyi okursan alıntıdaki şu cümle var, bilmiyorum okudun mu?

    Umarım birgün yaparsında kumda top oynamazsın. :D

    Yönetim bu mesajımı silmez umarım.
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Abi bu filtre eğer doğru anladıysam kum altına yerleştirilen taban filtrelerinden... Hep merak etmişimdir ; bu tip tercihlerim olmadığı ve kafa motoru falan kullanmadığım için cahilliğime verin lütfen :) Hadi öyle bölmeli bölmeli yaptık diyelim.. Suyu çekmesi içinde kafa motoru bağladık.O bölmelerden suyun taşmamasını nasıl sağlıyoruz ? Yani kafa motorunun gücü fazla gelirse ve akvaryuma dönen suyun bölmesinin akvaryuma dönüşü bu gücü kaldırmassa taşma olmaz mı ? Bunun bir hesaplaması yok mudur ? Geri planda duracak bir akvaryumum olursa düşünülecek bir tasarım aslında... Açıkta durması pek göze hoş gelmiyor artı koku olayıda düşündürmüyor değil.. Görüntüyü kamufle ettik diyelim bu seferde filtre sistemimizin durumunu göremeyeceğiz.. şaş: Daha bitmedi :) Su tahliye camı , o kadar kolay bir şekilde tahliye yapılmasına olanak sağlıyorsa sistem çalışırken ordan suyun sızdırılmaması nasıl sağlanıyor huh:

    Sanığa başka sorum yok pala:
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Volkan, soruların içerisinde cevap yazamayacağım tek konu görüntüsü. Bu konuda haklı olduğun kesin. Güzel bir ifade kullandın 'geri plan akvaryumum olursa' Saygı duymakla birlikte görüntüyü önemsemeyen birçok akvaristin olduğunuda kabul etmek gerek. Ama sonuç olarak haklısın ve buna cevabım yok.

    Su sızdırması bu sistemin mümkün değil, zira zaten sızdırma olduğunu kabul etsekbile, su akvaryuma sızar. Suyun taşmadan haznelerden geçme konusu çok basit, Su ilk haznede şaşırtma ile diğer hazneye geçer, yani bir camın üzerinde diğer yakın camın altından. Tıkanma olsa dahi, Su sadece bölmeler üzerinden geçer, ama yine filtre içinden geçer. Çünkü bölme camları Aşağıdaki çizimde olduğu gibidir.

    [​IMG]

    Kafa motoru akvaryumun içine bağlanır ve hortum ile filtrenin ilk haznesine verilir. Gücü yapıma göre seçilir. Güçlü seçilse de dediğim gibi yine sorun çıkmaz. Ama seçmemek gerekir, çünkü su filtre malzemelerinden belli bir şidette geçmelidir iyi bir verim için.


    Görüntüsünün kötü olduğuna yorum yapmadım ancak, belki fotoğraflar yorum yapar aşağıda. ;)

    [​IMG] [​IMG]
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Abi şu son resmi gördükten sonra tüm yazdığım yazıyı geri alıyorum :) Süper bir dizayn olmuş bayıldım valla.. O bölmelere hep kafam takılmıştır ya taşarsa diye gelen su fazla olursa ama olmuyomuş demekki.. Teşekkür ederim Temel abi açıklamalar için...
     
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam hayatta kumda top oynamayı sevmem :D

    Sistemin dizaynı ve işlevi birçok dış filitreden daha etkili. Sadece ufak bir görüntü problemi var ama oda gülün dikeni ;) Burda asıl amaç; herşeyin hazırı alıp kullanmak yerine,görselliği biraz bozsa dahi birşeyleri kendinin yapıp geliştirebilmendir. Geçmişte bunun bir benzerini yapıp kullanmıştım.Ama hiç resmini çekmek aklıma gelmemişti. :) Hocam bu güzel paylaşımın için teşekkürler. :cicek:
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Başlıktaki filtrenin daha farklı ve daha basit versiyonu.

    [​IMG]

    Fotoğrafa bakınca kullanılan malzemenin bir balkon çicek saksısı olduğunu görüyoruz. Filtrasyon olarak kat kat artı değer kattığına şüphe yok. Görünümüne ise, çözüm ararken , bu filtrenin dikkatlerden kaçan en büyük özelliği temizlenmesinin ve bakımının kolaylığı. Hava motoru bile filtrede. Herşey gözümüzün önünde. Koy çıkar. ;)
     

Sayfayı Paylaş