1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum Balık Parazitleri

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 17 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum balık parazitleri yerel balıklar veya ithal balıklar üzerinde de akvaryumlara bulaşabilir. Ben bu sorunu French angel balığımda parazitlerin türemesi ile yaşadım. Bir hayli beni bunaltan bir mücadele olmuştu. Balığın iyileşmesi için verdiğim mücadeleyi anlatmak kelimelere sığmadı. Ancak Sizlere önce bu parazitleri tanıtmak istiyorum. Haklarında bilinen çok fazla bir bilgi yok. Boyutları oldukça korkutucu.

    Cymothoa sp

    Cymothoa sp Balık Paraziti.gif

    [​IMG]
    [​IMG]

    Akvaryum Parazitleri Cymothoa spinipalpa

    Balık üzerinde değilken de hareketli ve aktif bir parazit türüdür. Balıkların yüzgeç ve kuyruklarına yapışarak mukoza ve kan ile beslenebilir.

    Cymothoa spinipalpa balık paraziti.jpg

    Akvaryum Parazitleri French angel ve çektiklerim.

    Herkesin kendine göre doğruları olduğu yadırganamaz bir gerçektir. Deniz akvaryumu ile ilgili forumlarda ya da bölümlerinde bizlere sorular soran,yardımcı olmaya çalışan arkadaşlarımızı görürüz.Bize fikir verir.Yardıma ihtiyacımız olan konularda bize yardımcı olurken iyi niyetinden elbette hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.Ancak ona göre doğru olan bana göre doğru mudur? Bazı eski hobiciler genel olarak doğru kabul edileni alır.Paylaşımlarında bunu kullanır.Bu doğrular kendi doğruları değildir.Bu genel anlamda doğru kabul edilen uygulamalara ters gelebilecek fikirlere pek girilmez.Çünkü tepki toplayacağı düşünülür.Oysa kendi tecrübeleri vardır.Ama paylaşamaz.Oysa denemiş eksik yönler bulmuş olabilirler.Eğer bunu paylaşmaz isek hata yapmış oluruz.Çünkü konu tartışılmalı ve doğrusu bulunmalıdır.Deniz akvaryumlarında en çok karşılaşılan odinium(beyaz benek) hastalığıdır.Bu hastalık her ne kadar kolay tedavi edilebilir denirse de birçok arkadaşımızın canını yakmıştır. Tüm balıklarını kaybetmesine sebep olmuştur.Hastalık önlem alınamaz ise baş edilemeyecek seviyelere ulaşır.Akvaryumlarında dayanıklı 1-2 balık bulunan arkadaşlar su değerlerinin farkında olmazlar ve tang,melek vs bu hastalığa hassas türleri eklemeye başlar ve hastalık zaten değerleri iyi olmayan suda baş gösterir.Biri ölünce aldanma sürer ve yenisi alınır.Ardından tüm tank hastadır artık.Forumlarda yardım aranır, ve elbette çözümler sunulur.Bu çözümlerin başında kh,ph düzenlemesi ardından su değişimi ve balıklara tatlı su banyosu olur.Buraya kadar doğru diyebiliriz.Yapılan eklemeler müdahaleler karmaşık, bozuk olan suda malesef daha da sapmalara neden olur.Bu arada su değişimleri ile düzelme beklenir.Sırada ilaç kullanımı fikri vardır.Ancak malesef yaygın olmayan karantina tankı yerine akvaryumda uygulamaya çalışılır. Zaten balıkların hepsi hastadır. Bu suda artık omurgasız yaşaması zordur.İllaki bizde birkaç omurgasız bulunur.Bazı eski ve tecrübeli akvaristler akvaryumunda ilacın damlasına bile razı gelmez.Bu onlar için kabul edilemez.Akvaryumun al benisi kalmamıştır.Kendi adıma söylemem gerekirse uyuyamam.Konumuza dönersek,İlaç kullanımından sonra su değişimine devam edilir.Ancak kist olan parazite ilaç etkisi azdır.Yani akvaryumda var olmaya devam edecektir.Bu arada tavsiye edilen banyo uygulanmaya koyulur.Bu arada dağılan ev bozulan morallerden söz etmeye gerek yoktur.Tatlı su banyosu sık uygulanan bir yöntem ama hangi koşulda iyi bir yöntem?Sevgili arkadaşlar burada bilmemiz gereken asli kural balıkların hastalandıkları suda düzelemeyecek olmalarıdır.Banyo yaptırılan balık temizlenmiştir.Öyle ki banyodan sonra su üstünde bunu toz bulutu halinde çok net görebilirsiniz.Balık temizlenmiştir ama mukoza zayıflamış koruma azalmıştır.Balık bu şekilde akvaryuma salınır.Lütfen bunu unutmayın! Artık balık akvaryumda kendisini bekleyen parazitler için Balıklar artık suya atılmış bir biftek parçasından farksızdır.

    Akvaryum Parazitleri Çözüm Önerileri

    Arkadaşlar,nedendir bilinmez ama hiç kimse suyun tamamını değişmesini söylemez. Çünkü genel olarak değişmeyeceğinin doğru olacağı kabul edilmiştir.Tavsiye edecek olan arkadaşımız zorlanır çünkü bu kararı alanların olduğu ortamdadır. Tavsiye edenler ise bunun mücadelesini başka yerde vermeye devam eder.Yapmamız gereken hastalığın boyutuna göre suyun tamamını ağır durumlarda sistemi yeniden kurmaktır.Oturup balıklar izlemek yanlış olacaktır.Maliyet olarak da suyu değişmek daha az masraflıdır.Tuz önemlidir.Hemen eriyeni de var üç gün sonra eriyeni de seçimde buna dikkat etmeliyiz.Su damacana, imkan yoksa acil durumlarda çeşme suyu bile kullanılabilir.Oksijen bol verilmeli kh ve ph oturması mümkün olan en çabuk sürede oturması sağlanmalıdır..Deniz akvaryumuna uygun su düzenleyici kullanabilirsiniz.Balıklar bu suya banyo yaptırılarak koyulmalı ve su yeni oluşundan yemleme dikkatli yapılmalıdır.Tüm çektiğiniz zahmetten daha az zahmetli olacaktır.

    Bazı hobiciler benim gibi zaman içerisinde artık aynı balıkların akvaryumda oluşu ve kendisini daha zor veya az bulunan türlere kaptırmaktan kendini alamaz.Ben 2 yıllık balıklarımı yaklaşık 12 adet küçüklü büyüklü angel,tank türlerini bir anda hobicilikten gelen esnaf arkadaşıma vererek akvaryumumu boşalttım ve esnaf arkadaşıma, bana bu balığı getir başka balık koymayacağıma söz verdim.Maddi olarak 1000ytl üzerinde rakam tutan balıklarımı kafayı taktığım French angel ile yani tek bir balık ile değiştim.Macera başlıyordu.Akvaryumuma güveniyordum. Hiç bir sorunda yoktu zaten. Su değişimi yaparak akvaryumu boş çalıştırarak sipariş üzerine gelecek balığı beklemeye başladım.Çok geçmedi balık geldi.Balık kaya arasından çıkmıyor, yem yemiyor, derken nori vs başladı yemeye ancak sorun yeni başlıyordu.Yüzgeçlerde mantarlaşma ve gövdesinde,alt yüzgecinde misket büyüklüğünde şişlik çıktı. İlk etapta su değişimi yaptım.Ancak gelişme olmuyor tüm umudum tükeniyordu.Balığın ölme ihtimali ise saçlarımı dökmeye başlıyordu.Sevgili arkadaşlar bu sıkıntı hiç bir sıkıntıya benzemez.Canlının ölme üzütüsü bir yana, tekrar yerine koyamayacak oluşum çok kötüydü.Balıkta bunların dışında bir belirti(odinium) yoktu.Karşıma da çıkmamış, görmemiştim.Arkadaşlar böyle durumlarda balıkta yaşama azmi olacak. Sizinle birlikte mücadele verecek.Balığım yem yiyordu. Deniz balıklarında yem alan balık yaşama oranı yüksektir.Bana bu balığın esareti zor kabul ettiği büyük akvaryum istediği söylendi.Artık yapacak başka bir şey olmadığına karar verdim.Suyumu komşumunda yardımı ile dışarda hazırlayarak akvaryumu,kayaları,kumu hiç ellemeden hazırladığım su ile seri şekilde değiştim. Balık elimde önümde bez, kulak pamuğu,tentürdüyot ve hiç kimseden duymadığım betnovat merhem, kendi kullandığım ilacımdı. Ellerimi yıkayınca suda hemen çıkmazdı. Bu merhemi kullandım.Balığın üzerinden bu parazitleri cımbızla alırken suyun dışında balıkların başka güzel olduğunu görüyorsunuz.İçinden çıkardıklarımı tahmin bile edemezsiniz.Yaralara önce kulak pamuğu ile tentürdüyot sonra bu betnovat merhemi sürdüm ve akvaryuma yeni suya koydum.Bu merhem faydalı mıdır değil midir bilemem ancak suda kolay çıkmayınca yaraları mukoza görevi görerek bir süre koruyacağını düşündüm.Balığın ve benim neler çektiğimi kimse bilemez.Balığım ikinci yılına girdi en çok sevdiği yiyecek karpuz.

    Bana bazı yorumlarda balıklara böyle işkence ediyorsunuz dediklerinde, alay ettiklerinde yani balığı benden çok sevenlere Benim yerimde olan ne der?
    Size bırakıyorum.

    Burada önemli olan aslında, hastalığın boyutları yine bazı tecrubeler su değişimiyle nitratın çok da düşmediğini gösteriyor.Bunun bir sebebi olmalı. Hastalık sırasında yapılan su değişimlerinin her zaman istenilen sonuçları vemediğini biliyoruz. Suyun tamamının değişimi hiç bir zaman ilk öncelik olmamalı.Yazıda özellikle verilen mücadele bunun için anlatılmıştır.Biz elimizden geleni yaparız.Ama bunun sonucunda balıklarımızı kaybetme pahasına bir doğru olabilecek çareyi hiçe sayamayız.Ben bu yazıda öncelikle bu konuya dikkat çekmek istedim.

    Son söz olarak sevgili arkadaşlar herkesin doğruları olabilir ve saygı duyulmalıdır. Çünkü doğruları koyanlar sizin gibi insandır.
    Benim sözüm son sözüm.Farz edelim ki senin dediğin doğru tamam.Peki ya benim dediğim doğruysa?

    Akvaryum Portalı
     
    EnverYigit bunu beğendi.
  2. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Balık parazitleri

    Anlatımın için sağol Temel abi. Bu hastalık balık kenesi değil mi? Sanırım o. Çok büyük birşey ya. Ben bile burdan korkmadım desem yalan olur.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Balık parazitleri

    Ben bu paraziti, balığın üzerinden üç günde aldım. Cımbızla, tendirdiyotla, merhemle günlerce uğraştım. Bu balık bu gün benim için değerli ise, birlikte verdiğimiz mücadelenin aramızdaki bağda önemi çok büyük.
    Saygılar...
     
  4. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Ynt: Balık parazitleri

    Gerçekten ürkütücü canlılar. Ama bildiğim kadarıyla çok yaygın parazitler değiller. Ama bir bulaştımı ..

    Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim Temel abi.

    Gerçekten çok emek vermişsin düzelmesi için. :alkis: :alkis: :alkis: :basardim:
     
  5. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Balık parazitleri

    Hocam, benim Çanakkale'de denizde tuttuğum çoğu balığın üzerinde bunlardan olurdu. En çok da ağızlarının içerisinde. Ayakları ile parmaklarınıza bir iki saniye içerisinde tutunabiliyorlar.
    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş