1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

akvaryum camın 2 gün içinde görünmez oldu...

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde captainclaw tarafından 17 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Merhaba arkadaşlar,

    geçen hafta tatilde idim. Dün geldim. Geldiğimde akvaryuma bir baktım ki camlar kahverengi benek benek yosunlar. Resmen içersi görünmüyordu. Ben bıraktığımda gayet berrak tı su ancak dekor taşlarında biraz kahve beneklenmeler vardı. Ben yokken ablam denizden getirdiği bir taşı akvaryuma atmış. Bu ani benekleşme taşı attıuktan 2 gün sonra oluşmuş. 88 lt akvaryum var. Bir iç motor bir dış filitre mevcut. Dış filitrem tetra tec 600. Dün akvaryumun camlarını sünger ile iyie temizledim. Filitreyi temizledim. Balıklar(3 sp, 1 bp, 3 mp) çok canlı değiller. Sabah yem alımları fena değildi. Şu aşamada ne yapmalıyım. Dış filitre alalı 2 hafta oldu ancak ben çok fazla temizlik olarak bir faydasını göremedim. Yanlış yaptığım birşey mi var aceba?
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Nitrat patlamaları günlük değil anlıktır. Camların ve kayaların kahverengi olması ise endişe edecek değil döngü oturduğu için mutlu olunacak bir şeydir. Bazen bir filtre temizliğinin ardından gelir, bazen bir florasan değişiminin ardındani bazen de bu gün balıklara karides ziyafeti yapayım diyince ertesi gün gelir. :)

    Konuyu özetlersek halen biyolojik döngüsü oturmamış bir akvaryumun var. Belki biyolojik döngünün daha sağlam oturması için birşeyler yapmak lazımdır ne dersin ? saat:gif

    Dış filtre verimi konusuna gelince, içindeki malzemlerin ne olduğu önemli.
     
  3. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Dögüyü oturtmak için her türlü öneriye açığım. Bu ne zor dögüymüş, beni akvaryuma koysalar ben daha hızlı otururum döngümü:) Zaten adağım var döngü oturtunca.

    Filitremde Tetra tec 600 den gelen baz malzemler var. Yani, en alt sepette seramikler ve üstünde filitresi, ortada bio toplar, üstte altta filitre üstünde karbon filesi
    üstünde bir elyaf.

    Temiz,berrak, tabanda pisliği olmayan ve canlı balıklara sahip bir akvaryum için ne yapmalıyım?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Senin biyolojik döngün evet haklısın çok daha çabuk otururdu. Acaba neden diye düşünürsek, sadece biyolojik döngü oturmamış diyip gerisini getiremeyenler ile konu üzerine müzakerelerde bulunmanın sonucudur bu. Sen kendin için kendi döngün için yapılması gerekeni yaparsın ve gereken neyse alır tedarik edersin değil mi ?

    Peki akvaryumuna gerekenleri, bakterilerin istediğini kim ekleyecek ve tedarik edecek. Senin bir evin, yuvan olmasa sokakta kalırsın, perişan olursun. Aile kuramaz çoğalamazsın. Bakterilerde farksız değildir, akvaryum var, su var, yemek var, emek var, rovaşata var, son 200 sprinti var, akıntı var...

    Hani Ev ve barınacak alan ?

    Bunu çözelim filtreye geçeriz. ;)
     
  5. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Temel bey olarak çözemedim konuyu. huh: yani bu akvaryumum küçük mü demek yoksa bakteriler için bir şeyler mi yapmam gerekecek?
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hayır akvaryumun küçük demiyorum, bu ayrı bir konu. Demek istediğim şu; senin akvaryumda bakteri oluşumu için hazırlanmış alanlar nereler ? Sadece filtre içindeki bioballer mi ? Yahut bunu düşünerek kurulumda nasıl bir önlem ve düzenleme yapıldı ?

    Ben cevaplayayım...bence hiç, sence ?
     
  7. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    aslında cevabınız doğrudur. Herhangi bir düzenleme yepmadım. Ben bakterilerin iç motor filitresinde ve dekorlarda barındığını düşünmüştüm. Birde dış filitre bio toplarda bu bakteriler yaşamakta imiş. Bunun dışında herhangi bir önlemim yok. Dekor olarak orta büyüklükte bir tane kızıl kaya ve 2 adet testi var.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Farkındaysan kısa kısa soru cevaplarla konuyu anlayarak gidelim istiyorum. Bazen bu şekildeki diyaloglar çözümü daha net getirir.

    Dekorda, iç filtre süngerinde, kumda, hatta akvaryum camında bile bakteri tutunabilir. Ancak şöyle biraz düşününce tüm bu saydıklarıma bir bakalım...Testi düz bir yüzey tutacağı bakterinin kendine hayrı olmaz, iç filtre süngeri bakteri çok az alana sahip olduğundan faydası az ve temizlendiğinde zaten %80 oranı telef olur, biobalin adı biobal. Dekor için kullanılan kaya ve kum ise seçilecek farklı yapıya sahip olan seçenekleriyle bizim elimizdeki konu ama işimizinde sırırdır.

    Eğer akvaryum kumu satın alıyorsak ve Cichlid türü beslemek istiyorsak örnek olarak daha fazla biyolojik alan yaratan kum seçmeliyiz, mesela mercan kırığı. Kaya olarak yine aynen gözenekli iç yapıya sahip olanlar için geçerli. Akvaryumlarda en iyi bakteri alanları buralardır ve gerisi anlık müdahale ile yok olacaktır veya yetersiz kalacaktır.

    Çıkan sonuca bakarsak benim açımdan sanırım anlaşıldı. Umarım bana katılır ve bu yönde değişim yaşarsınız. Sizin değişiminiz bizim ve portalın değişimi olur. ;)
     
  9. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    teşekkürler Temel bey,

    kumum mercan kırığı zaten. Kayada ise oyuk yok ancak çok pürüzlü ve düzgün olmayan bir yüzeye sahip. Ek olarak oyuklu bir kaya bakarım.

    Birkaç sorum olarak;
    1-denizden bulduğumuz taşları yıkayıp akvaryumda kullanabilir miyiz? (deniz kestanesi vs.)
    2-Akvaryum tabanındaki pisliklerden nasıl kurtulabilirim? Dış filitrem var yine de hortumla çekiş yapmalımıyım? Bu durum başıma bir iş açtı dün. Pislikleri temizlemesi için giriş ucunu tabana yaklaştırmak üzere koruyucu plastiği çıkardım. Bunun üzerine filitre 4 cm lik mp simi içine çekmiş. Çekebileceğini hiç düşünmemiştim, pislikleri çekemezken. Balık o daracık hortumdan filitre haznesine düşmüş allhatan ölmedi ordan aldım koydum tanka tekrar. Böylede bir şey yaşamış oldum.
    3- Akvaryum camlarında yosun oluşmaamsını nasıl sağlayabilirm? Tank güneş görmüyor ama aydınlık yerde.,
     
  10. taygun

    taygun Guest

    :F Sen beni güldürdün, Allah da seni güldürsün. haha: Süpersin valla. :D
     
  11. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Bence bir akvaryumun en önemli kısmı taban kumu olsa gerek ;)

    Bendeki ciklet akvaryumunun tabanı birkaç cm. Ve suyun kalitesinden sump olmasına rağmen memnun değilim olma:gif
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    akvaryum cam1n 2 gün içinde görünmez oldu...

    Ben de cok guldum acikcasi o ifadeye. :D Ancak akvaryumunda sorun yok bilmis ol. Tabandaki tortuyu tam anlamiyla zaten dis filtre almaz. Akıntıyla filtre girisine yonlendirmeye calisirsin topladigi kadar toplar, aylik su degisiminde dip cekiminde sende cekersin devran doner gider. Sump sistemi olsa bu bir nebze mümkün olur.

    Mercan kirigini benim hatirladigim yeni koydun akvaryuma yanlis hatirlamiyorsam. Zamana bırakırsan mukemmel olacaktir.

    Dedimya nitrat patlamaları camdakiler yani kotu degil iyidir.Mesela bir oneri daha su degisimini akvaryum dongun oturmamis oldugundan bir sure ertele, yani 2 ay yapma su eskisin. Sorun cikarsa ben burdayim.

    Denizden cikan kayalari yikarsan kullanabilirsin. Ama deniz kestanesi olmaz, sanirim yanlis yazdin deniz kabugudur o. Eger deniz kabugunu soruyorsan elbette koyulur akvaryuma.


    Cep mesaj, imla klavyeden...
     
  13. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    Mercan kırığı tankta baştan beri var ancak çok kalın değil. Zaten balıklar umları zevklerine göre döşüyorlar. Bazı bölgelerde tankın taban camı gözükürken bazı bölgelerde 2.5 -3 cm civarı kum var. Kum miktari ne olmalı?

    Nitrat iyidir diyorsunuz ama akvaryumun içini göremiyorum. Nitrat bakterisi besliyor gibiyim:)

    Deniz stanesi dedim tam olarak. Tabikide canlısı değil kabuğu ama kuru dikenler üstünde mevcut. Anladığım kadarı ile bir şey olmz.

    Tmm suyu eskimeye bırakıyorum ama halen dış filitrenin tabandaki pislikleri almamasına çok kırıldım :) Bazı tanklara bakıyorum içinde bir sürü balık var ama taban tertemiz.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mercan kırığını artırmanı tavsiye ederim öncelikle. Sadece adı akvaryumda var olmasın şöyle 4 cm tüm yüzeyinde olsun tabanın.

    Akvaryumların içini görememek demek akvaryumda nitrat var demek değildir ve nitrat iyidir diye bir cümle kullanmadım. İki ay su değişimi yapmayınca nitrat ilk etapta biraz artar ancak suyun eskimesi ve döngünün oturması için ideal harekettir. Nitrat bakterisini istesende besliyemezsin ve o şartlarda mumla arasan olmaz, keşke olsa. ;) Akvaryumda nitrat olmasın diye habire su değişimi yaparsak oturmamış bir suya kaldığımız yerden devam ederiz.

    Dış filtreler tabandaki tüm atığı toplayacak diye bir kaide yok. Öyle olsaydı başka filtreleme sistemleri aramadık değil mi ? Bir kenardan su çeken ve diğer kenardan veren bir dış filtre tabandaki pislikleri çekip alamaz. Dekor aralarına ve kanarlarına takılıp kalır. Ama bunlar eriyip suya karışır veya tortu halini alır. Bence çokşey bekliyorsun dış filtrenden.
     
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Aydınlatma süresi ne kadar akvaryumunuzda acaba ?
     
  16. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    aydınlatma olarak gün ışığı alıyor ve akşamda mavi renk aydınlatma alıyor. Gece yatarken aydınlatmayı kapıyorum.
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sadece mavi florasanın tatlı su akvaryumlarına yakıştığını ve balıklarında hoşlandığını sanmıyorum şahsen. Tabi balıkların fikrinin önemi varsa. saat:gif
     
  18. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    akvaryum camın 2 gün içinde görünmez oldu...

    "iç filtre süngeri bakteri çok az alana sahip olduğundan faydası az ve temizlendiğinde zaten %80 oranı telef olur" sözünüz çağrışım yaptı:

    Yeni akvaryum kurduğumu söyleyince akvaryumcum kendi "boklu suyundan (kendi tabiri)" mayalama su vermişti. (Bi tasta kendi pipo filitresini çitileyip 20 dakika bekledi ve üstündeki duru suyu ayırıp verdi). Önerdiği üzre, alıştırarak akvaryuma eklemiştim.
    Şimdi;
    pipo filitrenin üstündeki yararlı bakteriler akvaryum suyunda yıkanırken % 80 telef oluyorsa, aynı yöntemle geri koysak kaybımız olmaz diyebilir miyiz?

    Şu; "sünger duvar filitresi (Hamburg mattenfilter)" de ; bakterilere arsa içinde konut sağladığından filitre bazında yeterlidir, deniyor sanırım.
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    akvaryum camın 2 gün içinde görünmez oldu...

    Bu tarz süngerler akvaryum suyunda yıkanma olarak değil ama akvaryumun suyunda hafifce çalkalanırsa bakteri kayıpları azalır elbette. Sözünü ettiğiniz filtre sistemi çok basit bir yapıya sahip. Akvaryumun ön ve arka camına uzunlamasına takılan bir süzger var.

    [​IMG]

    Süngerin arkasına takılacak bir pipo filtre attığı suyu akvaryuma basacak ve akvaryumdan su süngerden geçerek tekrar pipo filtrenin olduğu bölüme gelecek. Akvaryumu daraltıyor ve bu daraltmayı göze alacak kadar da faydalı olduğunu sanmıyorum. Belli bir filtrasyon yaptığı gerçek ancak görüntüde ve akvaryum alanından çaldığını karşılayacak kadar değil. Biyolojik alan sağlama konusu ise bence yine belli bir sınıra kadardır. Sağlamayacağını söylemek yanlış olur. Akvaryumcunuzun size kirli sünger vermesini anlarım bakteri aşılaması için. Ancak çitileyip yıkamasını anlamadım açıkcası. burda:gif
     
  20. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Akvaryumdan aldığım suyla pipo filitrenin süngerini temizleyip, kalan duru suyu geri koyacağım bundan sonra.

    Kirli süngerin gözeneklerini açmak için temiz akvaryum suyunda iki yanı birbirine sürtülmez mi?

    İkincisi;
    bu sünger duvar filitresi 11 yıldır kullanılıyormuş, amaç; sanayi tipi akvaryumculuğun taşaronluğundan kurtulmak değil mi? Maailiyet ve zamandan kazanç da cabası.. Anladığım kadarıyla ince matematiksel hesapların, deneylerin sonucu ortaya çıkmış. Yan duvar veya köşe bombeli olabiliyor. Duvar üstü uygun bitkiler kullanılarak kamufle edilebiliyor. Kapladığı alan bazında iki balık eksik konabilir. Benim gördüklerim mavi süngerdi görselliği bozacağını sanmam.

    Akvaryum, annemin evinde bebekliğimden beri vardı. Ayda bir akvaryumun komple temizlenip baştan kurulması sırasında evdeki dağınıklık, kumun pis kokusu, annemin yorgunluğu ve zaman kaybı bana zul gelmiştir. Bu nedenle şimdiye kadar aklımda yoktu akvaryum hobisi ta ki bir buçuk ay önce o bahsettiğim "odamadaki biyotop"u görene kadar. Önce karides yetiştireyim diye başladığım iş, 4. akvaryuma kadar çıktı.
    Şu döngüyü çözebilirsem kim tutar beni :heyo:
     

Sayfayı Paylaş