1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum Fotoğrafına Hazırlık

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde bmehmetyavuz tarafından 9 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Bir akvaryum düzenleyicisi tankına sadakatle bağlıdır. Tasarımları onun nezaketinin karşılığını sadece sergilenmeye hazır görüntüleri ile verirler. Tabi bu durumları sonsuza dek sürmez. Bu yüzden en güzel anı fotoğraflama şansını elde ettiğimizde bu şansı iyi kullanmamız gerekir!
    Aşağıda bahsedeceğim malzemeler çok temel gereklilikler olduğundan fotoğraf makineniz profesyonel olsun ya da olmasın size yardımcı olacaktır.

    İlk olarak hiç pürüzlü yüzeyi olmayan bir bez kullanarak bir kaç damla su veya cam silici ile tertemiz bir parlaklık elde edene kadar temizleyin.

    Tankın camlarının iç yüzeylerinde bulunan yosunları keskin bir materyalle kazıyın. Bu sayede camdaki yeşil çil gibi noktaları fotoğraflamamış olursunuz.

    Tanktaki filtre hortumları, ısıtıcı ve termometre gibi bütün malzemeleri çıkartın. Bu malzemeleri çıkartırken su yüzeyinde biriken yaprakları bir kepçeyle toplamayı unutmayın

    Normal bir balık tankı fotoğraf için gerekli ışığı sağlayamayacağından eğer mümkünse fotoğraf makinenizin flash aydınlatmasını kullanın.

    Akvaryumun üst bölümünü bir parça siyah kağıtla kapatmak ışığı oradan saçılmasını önlemeye ve böylece tankın etrafındaki nesnelerin tankın yüzeyinden yansımasına engel olmaya yarayacaktır. Eğer fotoğrafınızı bilgisayarda düzenlemek konusunda kararsızsanız tankın her tarafını siyah kağıtlarla kaplasanız iyi edersiniz.

    Fotoğraf makinesinin bir üç ayak üzerinde sabitlenmesi elinizde sallanmasına dolayısıyla fotoğrafın bulanıklığına veya odağın dışına çıkmasına engel olacaktır. Üç ayağın tankın yüksekliğiyle aynı hizada sabitlenmesi de çekilen fotoğrafların kusursuz olması için önemlidir.

    Makalesini sitemizde yayınlamamıza izin veren; Sayın nyucel'e sonsuz teşekkürler...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Haziran 2015
    DaPhNe bunu beğendi.
  2. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Profesyonel fotoğrafçılıkta kullanılan büyük ışıkkutuları çok büyük ebatlara sahip olmaları nedeniyle bitkili akvaryumların fotoğraf çekimleri için uygun değillerdir. Bitkil tanklar için yeterli bir tane yapmak aslında oldukça kolaydır.

    Malzemeler:
    Başlamak için gerekli bütün malzemeler hırdavatçılarda ve/veya kırtasiyelerde bulunabilir. Temel ihtiyaçlarınız; siyah mukavva, aliminyum folyo, çift taraflı yapıştırıcı ve yeniden kullanılabilir banttır.

    Yukarıdakilerden başka yarı-şeffaf plastik bir plaka ya da beyaz plastik mukavva da kullanılabilir. Bunlar metrolarda aydınlatmaya için kullanılan malzemelere benzerler.

    Peki siyah mukavvanın boyutları veya sayısı nasıl hesaplanmalıdır?

    Yüksekliği ise tankın yüksekliğinin 0.5 katı olmalıdır.Siyah mukavva tankınızın boyutlarıyla yaklaşık aynı ölçülerde olmalıdır. Bunun temel nedeni kısa ışıkkutusu kullanımı sırasında gereğinden fazla ışık verilmesidir. Örneğin böyle kısa yapılmış bir ışıkkutusu kullanarak ön plan bitkilerini fotoğraflamayı denerseniz arka planda kalan bitkiler ışık kutusuna fazla yakın olacaklarından aşırı parlayacaklardır. Yani daha yüksek kutularda ışığın saçılımı daha dengeli olacaktır.

    Bütün malzemeler temin edildiğinde artık yapım aşamasına geçebiliriz. İlk olarak tankın boyutlarını ölçün, ardından plakaları kesin. Işık kutusunu ortasından birleştireceğiniz iki plaka kullanarak yapmanızı öneririm. nasıl yaparım diye endişelenmeyin, yukarıdaki fotoğraf açıklayıcı olacaktır.

    Kesme işlemi bitince aliminyum folyoları parçalar hazinde kaplayabilirsiniz. Plakanın köşeleri görünmemesi için siyah bant kullanarak kapatılmalıdır. Beyaz bant kullanmamaya dikkat etmelisiniz çünkü aliminyum folyo aydınlatıldığında bantlar tankın içine yansıma yapacaklardır

    Son olarak iki plakayı birbirine birleştirin. Işık kutusunun yapımında yarı yolu katettik sayılır.

    Her ne kadar işin yarısını tamamlamış olsak da bu kutunun kendisinin sağlam olduğu anlamına gelmez. Bu aşamada iki plaka birbirine desteklerle sabitlenmelidir. Bu konuda tembellik etmeyin, çünkü ilave bir destek olmadan flaşınız tankın içine düşebilir. Bunu duyunca ışık kutunuzu yapabildiğiniz kadar sağlam yapacağınızı düşünüyorum.

    Plakalar bir kere güçlendirildikten sonra kolayca kurulabilecek ve saklanması için yine kolayca katlanabilecektir.

    Son aşama ışık kutusunun tavanının yapımıdır. Bu bölümde orta kısma benzer; plaka kesilir, ardından aliminyum folyo ile kaplanır. Tek farkları üst kısmın ortasında flaşın gireceği kadar bir bölümün açıklık olarak bırakılmasıdır.

    Böylece bütün hazırlık sürecini tamamlamış oldunuz. Artık yapmanız gereken parçaları uygun yerlerde bir araya getirmektir. Artık tasarımınızı fotoğraflama maceranıza başlayabilirsiniz.

    1.Işık kutunuzu saklamak sadece iki plakadan oluştuğu için oldukça kolay olacaktır. Birleştirmesi ve ayırması basitçe yapılabilecektir. Tank büyük olduğundan ışık kutusuda büyük olmak zorundadır. Bu boyutlarda bir tankınız varsa ailenizin dilinden kurtulamazsınız!!

    2. Plakalar neden bu kadar kolay katlanıyor? Çünkü yüzeyinde oluklar vardır ve katlamak istediğiniz yere hafifçe bıçağı sürterek katlayabilirsiniz.
    Değerlendirme
    1. Yukarıdaki gibi bir plaka kullanmak gerçekte bir zorunluluk değildir. Meyve paketlemek için kullanılan kutular da çok daha ucuz olduklarından ve daha dayanıklı olduklarından aynı iş için kullanılabilirler.
    2. Flaş kullanılması zorunlu mudur? tankın boyutlarına bağlı olarak başka ışıklar da kullanılabilir.
    3. Çekimler karanlıkta yapılmalıdır. Peki aydınlatmayı nasıl ölçeceğiz? Bunun için ışık kutusunun içine yerleştirilmiş bir T5 floresan yeterli olacaktır. Ben çok tembel olduğumdan sadece tankın dışında bir aydınlatma kullanıyorum.
    Bir tankı bitkilendirmek altı aya kadar vaktinizi alabilirken bir ışık kutusu yapımı bir kaç saatten fazla sürmez. Bu yüzden gösterişli bir tank için bunca zamanını harcayan bir sanatçının fotoğraf çekimi için de uğraşması gerekmez mi? Yapılmadığınızda pişman olursunuz. Hadi çekimler başlasın...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Haziran 2015
    DaPhNe bunu beğendi.
  3. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Flaşlı Çekim İçin Basit Bir Dıy Işıkkutusu Yapımı

    Işık kutusundan bahsedildiğinde çoğunluk onu büyük bir proje olarak düşünür. Aslında aklınızı kullanarak küçük bir bütçeyle de isteğinize uygun bir şey oluşturabilirsiniz.
    Malzemeler:
    1.Ölçüleri tankınızın ölçülerine benzer bir karton kutu. Yükseklik en azından tankınızın yüksekliği kadar olmalıdır. İki katı yükseklikte olması daha iyidir ama tedbirli olmanız gerekir.
    2.Herhangi bir hırdavatçıda bulabileceğiniz bir plastik-metalik bant.
    3.Aliminyum folyo.
    4.8W T5 X2
    5.Naylon ip
    6.Beyaz plastik plaka.
    Aliminyum folyoyu karton kutunun içine yerleştirin

    Sadece normal flaş ışığını kullanacağımızdan tankın camında yansıma yapmaması için diğer bütün ışıkları kapatmamız gereklidir. Bu yüzden ışığı kutunun içine yerleştiriyoruz. 8W'lık T5 floresanlardan bir ya da iki tanesini satın alıp kutuya naylon iplerle bağlayabiliriz.
    Kutunun üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla flaşın boyutlarına eşit büyüklükte bir delik açalım. Böylece ışık kutusunun büyük bölümünü tamamlamış olduk.

    Nasıl bir flaş seçmeli:

    1) Herhangi bir marka veya tip satın almanız gerekmez.
    2) Benzer şekilde bir uzatma kablosu.
    3) Parlaklığı ya da seviyesi ayarlanabilir olmalıdır.
    4) Gücü tankınıza yeterli olmalıdır.
    5) Fotoğraf makinesi ile flaşın bağlantısını sağlayacak ara kablo.

    Sokete takılmış bir uzatma kablosu
    Herşey hazır olduğunda dekorasyona geçilebilir. Beyaz plastik plaka ışığı dağıtması ve kutunun bütünlüğüne yardımcı olması için kutunun üzerinde kullanılır.
    Fotoğraf çekerken dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta:

    1) Makinenizi elle (manuel) ayarlayın,
    2) Makinenizin açıklığını (aperture) F8 veya daha azına ayarlayın, F11, F16 gibi,
    3) Enstantane ayarını 1/125, 1/250'in üzerine ayarlayın,
    4) Bir tripod mutlaka gereklidir,
    5) Işık kutusundaki haricindeki bütün ışıklar kapatılmalıdır,
    6) ISO en düşük değerinde olmalıdır, ASA100, ASA 200 gibi,
    7) Doğru pozlandırmaya ulaşmak için flash'ı ve açıklığı ayarlayın. Bu bir kez sağlandığında başka bir şeyi değiştirme ihtiyacınız kalmaz. Tripod kullanmadan da fotoğraf çekebilirsiniz. Bu tip bir ışık kutusu 60cm veya daha az uzunluktaki tanklar için idealdir. Tamamlandıktan sonra kolayca saklanabilir. Benim yaptığım en büyük ışık kutusu 90 cm boyundaydı ve fotoğraf stüdyosu için yapılmış bir flaş daha iyi olurdu.

    Makalelerini sitemizde yayınlamamız için izin veren sayın nyucel'e sonusuz teşekkürler. Kendisinin yazılarını takip etmek için http://akvarist.blogspot.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Haziran 2015
    DaPhNe bunu beğendi.
  4. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Akavaryum Fotoğrafına Hazırlık

    DIY a eklense çok iyi olur.Teşekkürler :cicek:
     
  5. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Akvaryum Fotoğrafına Hazırlık

    Size ve nyucel'e teşekkürler. Herkes yapar mı bilmiyorum ama çok faydalı bir yazı.

    Aslına bakarsınız artık amatör fotoğraf makinalarında artık flaş ayrı satılmıyor. Tüm makinalar kendinden flaşlı. Bu sistem flaşın üsten ışık vermesine göre ayarlandığı için uygulama imkanımız bir zor gibi. Öte yandan, bu dejavantajı bertaraf etmek için flaşın yerine seyyar bir lamba kullanılabilir. Belki led'li bir fener, bu sorunu çözebilir.

    Saygılar
     

Sayfayı Paylaş