1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum malzemeleri hakkında sorum var...

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde keremjan tarafından 22 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. keremjan

    keremjan

    Mesajlar:
    57
    İsim:
    kerem
    Merhabalar. 2 senedir akvaryum sahibiyim, 6 ay önce yeni iç filtre aldım. (eheim aquaball) son dönemde akvaryum aşkım depreştiği için konuyla ilgili yazılar okuyorum, aklıma birşey takıldı. Hava motoru deyip duruyorlar, nedir bu hava motoru. Ben 2 senedir hiç kullanmadım. Ne işe yarar? benim filtrede bir özellik var, suyun çıktığı yerde bir vana var, onu açınca hava kabarcıkları giriyor akvaryuma. Hava motoru yerine geçermi? o vanayı ne kadar zaman açık tutmam gerekli? hep mi açık dursun? getirisi nedir.. teşekkürler..
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hava motoru akvaryuma oksijen sağlamak için kullanılır. Bazı akvaryumlarda su akvaryuma fıskıye şeklinde verilir ve oksijen bu şekilde sağlanır. Şelale filtre tarzında filtreler yine suya çarparak oksijenle temas ettiğinden oksijen kazandırır. Sizin gibi iç filtreler ile yine akvaryuma oksijen sağlanır. İç filtrelerin modeline göre su dışına hava hortumu çıkmasıyla veya vana sistemiyle sözünü ettiğiniz şekilde oksijen sağlanır. Oksijen sürekli olarak açık kalmalıdır. Yani sorduğunuz gibi süresi yoktur. Hava motoru akvaryuma saydığım şekilde oksijen sağlanmayan akvaryumlarda kullanılır ve hava taşı ile oksijen verilir.
     
  3. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Canlı yüküne göre hava verme süreni ayarlayabilirsin.Malum,iç filtrelerin suya hava karıştırması biraz gürültülü bir olaydır.Hele yatak odasına yakın ise dayanılmaz olur.Ayarlamayı balıkları gözlemleyerek yapabilirsin.Balıklar ne zaman su üstüne toplanırlarsa aç sonuna kadar,ne zaman dibe inmeye başlarlarsa kıs biraz.Ne demek istediğimi anlamışsındır umarım.Kimse içinde ince hava kabarcıkları dolaşan,balıklarının üstünde hava kabarcığı olan bir akvaryum istemez(hastalık engellemeye yönelik olmadıkça).Şahsi görüşümdür,yargılamaya kapalıdır :)
     
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sen yoruma kapatmışsın ama ben bir açıp söyleyeceğimi söyleyip tekrar kapatayım... :D

    Balıkların üzerinde hava kabarcığı varsa bu akvaryuma fazla hava verildiğinden değil, balık o anda akvaryumdaki suya adaptasyon gösterdiği içindir... Adapte olduğunda kabarcık falan kalmaz... Eğer hala üzerinde kabarcıklar duruyorsa suya adapte olamamıştır demektir ki balığı yakında azrail ziyaret edecek demeye kadar gelebilir...
     
  5. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Peki bu kabarcıklardan camlarda ve bitkilerin üstünde de varsa?Ayrıca önceden üzerinde hava kabarcığı yoksa ve filtrenin hava verme fonksiyonunu uzun süre açık bıraktıktan sonra gelişiyorsa,bu yine bir adaptasyon sorunu mudur?
    Böyle düşünmenin nedenini tahmin edebiliyorum aslında Abdullah Abi.İtiraf et,şehir şebeke suyu ile dinlendirmeden tam su değişimi yaptın ve sadece ısıyı ayarlayıp balıkları içine saldın pala:
    Şebeke suyu bol miktarda oksijen içermekte,bu yüzden o kabarcıklar balıkların,bitkilerin,camların üzerinde oluşmakta.Balıkların suya değil,suyun akvaryuma adaptasyonu desek daha doğru olur sanırım.Şebeke suyunu dinlendirmemizin bir nedeni de oksijen seviyesini düşürmektir.Bunu da dipnot olarak düşeyim.
    Gece gece iyi fırça çektim ha oyna: :basardim: :D
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Güzel konu aslında ve dahil olmak istedim. Yeni kurulan ve suyu doldurulan bir akvaryumun camlarında kabarcıklar oluşur bunu hepimiz görmüşüzdür.

    Fakat eski bir akvaryumda bunların olması hele hele balıklar üzerinde olması sakıncalıdır. İç filtre aletler oksijeni ince kabarcıklar olarak püskürtürler. Bazen adaptasyondan ziyade bu kabarcıkların tüm akvaryum içerisinde sürekli gezdiğinden balık mukozası dahil her yerde olurlar.

    Balıklar açısından ise son derece zararlıdır. Bunun sebebi balık mukozasına yapışan hava kabarcıkları yüzünden o bölgenin kurumasıdır. Mukoza erozyonu her türlü hastalığa açık davettir.
     
  7. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Hava kabarcıkları,konusunda Abdullah abi'ye katılıyorum.
    -Akvaryuma yeni eklenen bir balığın üzerinde kava kabarcığı olur.
    -Akvaryumun 3/1 oranında su değişiminde hava kabarcıkları camda ve dekorda oluşur.
    -Yeni kurulan bir tankın aynı şekilde camda ve dekorda hava kabarcığı oluşur.


    Kerem bey,sorunuza gelince,Hava motoru olsada olur,olmassada bi problem olmaz.Tabiki faydası tartışılmaz.2 yıllık 50 litrelik ve küçüklü büyüklü yavru tanklarımda hava motoru yok.

    Tavsiyem size yemlemenin arkasına,iç filtrenizi en yüksek debide yarım saat çalıştırın
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ben akvaryumlarda hava motoruna ihtiyaç olmasada tedbir olarak herzaman çalıştırılmasından yanayım.Hepinizin malumu,geçen bayram arefesinde sumptaki çok güvendiğim ve yıllardır kullandığım kafa motorunun durması yüzünden 700 tane damızlık ve damızlık altı balıklarım öldü :( Eğer o akvaryumda iyi hava veren bir hava motorum olmuş olsaydı,bugün o balıkları kaybetmemiş olacaktım.Tabi bu durum akvaryumdaki balık yükü ve akvaryumun hacmiyle alakalı.Büyük hacimli bir akvaryumda az sayıda balığınız varsa zaten kolay kolay birşey olmaz.Ama genede tedbir herzaman tedbirdir.Ne demişler;sen tedbirini al,takdiri Allah a bırak ;)

    İhtiyaç olsada olmasada herzaman hava motorunu kullanmanızı tavsiye ederim.

    Saygılar.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Düşüncelerimi yazmak isterim zira mazi depreşti.

    Biz yıllar önce akvaryum kurarken hava motorunu akvaryumun kalbi olarak görürdük. Hatta çok iki adet bağlamışımdır akvaryuma. Geçen süre içinde hobi ve bilgi kaynaklarının internet ortamına açılmasıyla oksijen konusuna yeni düşünceler eklenmeye başladı.

    Haklı olan tarafları ve akvaryum türleri olduğu kadar, Ahmet gerek yok yazdı diye Hüseyin Mehmet'e gerek yok hava motoruna diye mesaj yazmaya başlayınca yeni bir konumuz oldu.

    Bu konunun haklı tarafı filtre suyunu akvaryum yüzeyine yeterince yağmurlama sistemi ile verildiğinde, bitkili akvaryumlarda şelale filtre kullanıldığında veya çok az balık olan bitkili akvaryumlarında daha da esnetilmesini anlarım. Bu anlama ise, sadece belli sayıda balık içeren akvaryumlar içindir. Ötesini yine anlamam.

    Ancak benim gibi eski kafa bir hobici bunun dışındaki gerek yoktur ifadesini anlaması ve kabul etmesi mümkün değildir.

    Oksijen sürekli düşme eğiliminde olan ph'ı destekler, redox değerini yüksek tutar, balıklar zengin oksijen içerikli suda daha aktiftir, daha hareketlidir, ani amonyak ve nitrit patlamalarında sözü edilen akvaryumlarda çökme ve tüm balıkların ölüsünü kepçe ile toplamak çok daha hızlı olurken, zengin oksijen içerikli sulardaki balıkların dayanma gücü kat kat artar.

    En ufak olumsuzlukta akvaryumdan ölüleri almak için kepçe mi?

    Bir olumsuzlukta sizin eve gelişinize kadar dayanacak bir akvaryum ve canlılar mı?

    Yoksa sizin için önemli olan balıklar ölmesinde akvaryumda kuyruk sallasın mı?

    Saygılarımla...
     
  10. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Doğru söze ne hacet.. + x 1
     
  11. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Kim gerek yok dedi Temel Abi.Mıhlarım valla!
    Benim söylemek istediğim kabarcıkların adaptasyon değil,sudaki çözünmüş oksijenin fazla olmasından kaynaklandığıdır.
    Mesela tabanında oksijensiz ortam yaratmaya çalışan biri için çok büyük bir sorundur.Böyle bir durum olduğunda tabandaki bakteriler ölecek ve akvaryumu foseptik kokusu kaplayacaktır mesela.Benim düşüncem,herşeyin fazlası zarardır.
     
  12. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Yahu ben şimdi şeyi anlamadım... Oksijen anaerob bakterileri öldürüyor mu? O halde yeryüzünde hiç anaerob bakteri dolanmamalı idi... Anaerob bakterileri CO2 eksikliği öldürür... Hava motoru ile verilen havada da CO2 vardır...

    Yeni tankta oluşan kabarcıklar aynı çok kısa bir süre sonra (mesela 3 saat sonra) ağzı açık bekletilen bir bardak suda oluşan kabarcıklar gibidir... Diğer taraftan su değişimlerinden hemen sonraki adaptasyon sırasında deri fazlası ile mukus salgılar... Hatta bu durum için su değişimi öncesinde ve sonrasında bence (ve benim yaptığım gibi) yüksek protein içeren yemler ile balıklar mutlaka beslenmelidir... Mukus salgısının oluşumunda ciddi miktarda protein harcanmaktadır çünkü... Artmış mukus salgısı derinin su kaybetmesini engeller... Bu durumda derinin kuruması diye birşey üzerine hava kabarcığı yapışsa dahi mümkün değildir... Deride su azalmaya başlasa bile balıkların sindirim sistemine giren su bağırsaklardan emilip kana verilir ve nerede eksik ise oraya götürülür... Deride hava kabarcığı oluşması ise ani osmotik değişimlerde olur ki balık buna hazırlıksız yakalandığından yeteri kadar mukus sentezleyemez... Oluşan kabarcıklarda büyük olasılıkla vücudun su kaybetmesi ile ilgili bir durumun emaresidir... Zamanla mukus salgısını artırır ve suya adapte olmaya başlar... Zayıf balıklarda maalesef mukus salgısı zamanında ve yeterince oluşturulamayınca kabarcıklar da kaybolmaz ve balık fazlası ile kaybettiği muhteviyatından dolayı daha da zayıflayarak ölür...

    Aşırı hızlı ve şiddetli çalışan hava motorları dekor ve bitkilerde hava kabarcığı yapabilir... Ancak bu sırada ben bugüne kadar dekor ve bitki dışıda balıklarda hava kabarcığı oluştuğunu görmedim...
     
  13. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Anaerop bakteriler neden vakumlanmış(havası alınmış) özel besi yerlerinde üretilir?
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Arkadaşlar, mesajım sizin öne sürmüş olduğunuz olasılığa muhalefet içerdiğinden değil. Tam tersi çok mantıklı olasılıklardan biri. Eski günlerim depreşti sadece ve düşüncelerim genel olarak hava motorları ve oksijen konusuyla alakalıdır.

    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş