1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum ve hastalık kontrolü

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 22 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumlarda hastalık ve hastalıkla mücadele hep var olmuştur. Hastalıklar hiç istenmeyen durumlar olsa da hobiciyi akvaryumla ilgilenmeye ve belkide bazı başarısızlıkların ardından daha iyi sistemler kurmaya teşfik etmektedir. Hastalık her zaman hobicileri hobiye bağlayan ve araştırmaya sevk eden bir unsur olmamıştır. Bu gibi başarısız sonuçların ardından hobi terk edilmek zorunda da kalmıştır. Makalede bulacağınız içerik akvaryumlardan hastalıkları uzak tutmak veya en az zararla atlatılması için yapılması gerekenleri size aktarmaya çalışmak olacaktır. Hastalık mücadele etmenin en iyi yolu kuşkusuz akvaryumdan uzak tutmaktır. Balıklar çok narin canlılardır. Doğal ortamlarında hastalıklardan bağışıklık sistemlerini güçlü tutarak ve yaşadıkları suların genel kararlılığı sayesinde uzak dururlar. Başta su kalitesi, stres durumu, kötü beslenme, diğer balık ve işlemlere bağlı olarak birçok faktör sıralanabilir.

    Gerginlik, stres:

    Stres akvaryumlarda sürekli kalıcı olarak var ise ( sürekli akvaryum titreşimi, aşırı gürültü, sürekli yüksek ışık, kötü su şartlarının sürekliliği ve sürekli baskın balık korkusu ) balıklar savunma mekanizmalarını ve bağışıklık sistemlerini bu yöne çevirirler. Bu durumun sürekliliği metabolizmanın genelinde zayıflığa yol açar. Balıkların enfeksiyonlara karşı savunma güçlerinde azalma başlar. Balıklar stres faktörlerinden kaçma eğilimindedir, bu bazen sudan atlama olarak görülür.

    Tepkiye neden olan faktörler:

    Yersiz havalandırma.

    Birikmiş atık maddeler.

    Diğer balıklar ile uyumsuzluk.

    Ani değişiklikler (su özellikleri, ısı, ışık)

    Bakım hataları, eksikleri.

    Korku, sürekli rahatsız edilme.

    Aşırı kalabalık akvaryum.

    Su kalitesi:

    Akvaryum suyu herhangi bir hastalığın oluşmasını önlemek için yeterince yüksek olması gerekir. Su kalitesi kavramı akvaryumun kurulumundan itibaren geçerlidir. Çeşme sularının her ilde ve şehirde değiştiği unutulmamalı ve akvaryum kurulumlarında suyu tanımayı ihmal etmemeliyiz. Çeşme suyunun uygun olmadığı durumlarda damacana suları kullanılmalıdır. Akvaryumların biyolojik döngüsü su kalitesinde önemli rol oynar, bu döngüye zarar verecek tüm uygulamalardan sakınılmalıdır.

    Kararlı su için:

    Oksijen düzeyi yüksek.

    Su değişimlerini aksatmamak.

    Atık miktarı düşük.

    PH ve sertlik kontoröllü.

    Sıcaklık kararlı.

    Güçlü filtrasyon.

    Gıda:

    Beslenme konusu hastalığın önlenmesinde önemli bir faktördür. Kurutulmuş gıdalar veya hazır yemler tek başına balıkların düzgün gelişimi için gerekli vitaminleri barındıramıyor. Vitaminler, elementler, demir dengeli beslenme için gereklidir. Bu yüzden kaliteli yemler kullanılmalı ve canlı yemler, sebzeler ile diyet genişletilmelidir.


    Altın Kurallar:

    Yeni balık alırken mutlak kontrol. (noktalar, yaralar, gözler, pullar ) Bir hastalığın herhangi bir belirtisi varsa uzak durmalısınız. Balıkları gözlemlemek, yem zamanları en iyi bakım zamanıdır. Ani hareketler, yeme isteksizlik, ani soluma olup olmadı kontrol edilmelidir, zamanında önlem için. Maddi durumunuzun ve imkanınızın el verdiği en iyi filtrasyona sahip olmaya çalışın. Filtrasyon başarının anahtarlarından biridir. Dekorasyon balıkların karakterine uygun oluşturulmalı. Türlerin gizlenme ve üreme ihtiyacı göz önünde tutulmalıdır. Düşünmeden, araştırmadan, su ve akvaryum şartlarını öğrenmeden balık satın almaktan uzak durulmalıdır. Yüksek kaliteli gıdalar seçilmeli ve çeşitli olasına özen gösterilmelidir. Sadece tek çeşit yem ile besleme yapılmamalı. Balık sayınızı ve türünüzü akvaryum hacmiyle orantılı tutmaya özen göstermelidir. Gereğinden fazla balık yükü sorun demektir. Ev halkının ve varsa çocukların akvaryuma saygılı olmalarını öğütlemek, akvaryumu ani darbelerden ve cama vurmalardan uzak tutmaya özen göstermek. Su değişimlerinde periyodik zamana uymak, Akvaryuma elle müdahalelerde temizlik ve deterjan kullanımından uzak durmak gerekir. Akvaryum ve balıkları her gün kontrol etmek ve herhangi bir değişiklikten şüphelenirseniz durumu araştırmaya özen göstermek.
     
    Düzenleme: 2 Haziran 2015
    lades bunu beğendi.
  2. berkan

    berkan

    Mesajlar:
    405
    İsim:
    berkan yıldız
    Bilgiler için sağol herkes kaçırmış konuyu.em34::horon:
     

Sayfayı Paylaş